Vad som kan och inte kan planteras bredvid druvor, växtförenlighet

Odlingen av druvor i ryska regioner blir mer och mer populär, och idag kan få människor bli förvånade över närvaron av en sådan växt på deras personliga tomt. Denna situation beror till stor del på uppkomsten av nya sorter som kan överleva i kalla klimat. För god tillväxt är det viktigt att inte bara följa reglerna för att välja en plats och ta hand om en växt, det är lika viktigt vad som kan och inte kan planteras bredvid druvor.

Kan olika druvsorter planteras bredvid varandra?

Lusten att ha olika druvsorter på trädgårdsområdet är naturlig. Samtidigt är många trädgårdsmästare bekymrade över om detta kommer att påverka fruktens natur. Att plantera olika druvsorter innebär naturligtvis pollineringsprocessen, men hybridegenskaperna påverkar bara frön, så färgen, formen och smaken på frukterna kommer inte att förändras från detta.

olika sorter

Vilka är kriterierna för att göra ett val?

När du väljer en sort uppmärksamma de alltid sorts egenskaper, fruktens egenskaper och tidpunkten för mognad. Samtidigt saknas en av de viktiga punkterna - anläggningens förmåga att självbestöva. Det finns två grupper:

 • med bisexuella blommor;
 • med blommande kvinnlig typ.

blå frukt

För grödor med blommor av båda könen är närvaron av en annan art i närheten inte viktig, och de är lite beroende av insekter när det gäller frukt. Samtidigt har närvaron av en annan art i närheten en positiv effekt på avkastningsindikatorerna.

Det finns sorter som kännetecknas av blommor av kvinnlig typ. För dem är arbetet med naturliga pollinatorer i form av insekter viktigt, och att plantera ett antal buskar med bisexuella blommor påverkar dem positivt. Vid dåligt väder kräver manuellt arbete sorter som inte kan självbestöva.

vita sorter

Kompatibilitet

Trots möjligheten att plantera ett antal olika druvsorter är det viktigt att ta hänsyn till ett antal viktiga detaljer. Växter har ett antal betydande skillnader vad gäller avelkvaliteter, så att ta hand om dem kan skilja sig väsentligt. I detta avseende bör sorterens kompatibilitet beaktas vid plantering av växter på territoriet som inte skiljer sig mycket åt när det gäller odlings- och vårdförhållanden. Tänk på följande punkter:

 • krav på odlingsplatsen och villkoren;
 • mognadstid;
 • druvetyper i form av tillhörande tabellen eller teknisk typ;
 • funktioner av tillväxt och frukt.

Det finns grödor med en tidig och sen mognadstid, som kräver olika mängder värme för att mogna. Buskar kan skilja sig avsevärt i skotthöjd och tillväxtkapacitet, vissa sorter kräver inte ett fast stöd, andra kan växa upp till 2 m. Valet av planteringsschema och arbete med växtfoder beror på dessa egenskaper.

odlingsförhållanden

Användbara grannar

Närheten till druvor med vissa typer av växter kan påverka fruktingsgraden både positivt och negativt. I detta avseende bör du ta reda på hur det kommer att påverka buskens tillväxt innan du planterar en trädgårdsskörd bredvid ett träd. Hela verk av forskare ägnades åt sådana frågor, som fick reda på vad som rekommenderas att placeras under buskar av druvor.

Den mest berömda var klassificeringen av den österrikiska forskaren Lenz Moser, som sammanställde en tabell över användbarheten för var och en av växterna för druvor i poäng. Sur syror erkänns som den mest användbara "grannen" i den.

Siderata

Jordkvalitet och fukt påverkar direkt tillväxt och fruktning av druvor. Gröngödsel hjälper till att förbättra jordens kvalitet, vilket uppnås genom att odla vissa typer av växter och sedan införa dem i jorden. Denna teknik hjälper till att berika jorden med näringsämnen, öka dess fuktkapacitet och sprödhet och aktivera arbetet med en fördelaktig mikroflora.

sidor på gatan

De bästa sidorna för druvor är:

 • lupin;
 • sötklöver;
 • klöver;
 • senap
 • råg.

Baljväxter sås de sista dagarna av juli, spannmål i augusti till september, och under arbetet appliceras mineralgödsel på jorden. Plantering av gröna gödsel utförs endast i regioner med tillräckligt med nederbörd, annars kommer växterna att bli direkta konkurrenter till druvbuskar och berövar dem dyrbar fukt. Vintergrödor begravas i marken i slutet av april eller början av maj, vårgrödor i oktober eller november. När du utför arbete är det viktigt att inte skada druvorna.

gul senap

Hjälper ogräs

Ogräs hjälper till att hålla växten från våren, därför, när de lägger skott för vintern, är de täckta med dem. Under varmt väder kommer de att förhindra avdunstning av fukt från jorden; det räcker att fälla dem i gången. Grön massa anses vara ett bra råmaterial för kompostering, och när det bränns kan man få aska, vilket är en utmärkt naturlig källa till växtnäringsämnen.

Ogräshjälpare

Plantera gurkor nära spalten

Närheten till gurkor och druvor anses vara acceptabel. För att odla det första används i detta fall spaljéer, medan det är viktigt att välja en sort som beter sig utomhus.

plantering gurkor

Jordgubbar mellan raderna

Jorden mellan vinstockarna är fuktig och skotten bildar en nyans. Sådana förhållanden anses vara optimala för jordgubbar. På samma gång, på grund av olika penetrationer av rotsystemet djupt in i växten, konkurrerar de inte med varandra om näringsämnen.

Vid plantering är det viktigt att beakta det faktum att avståndet till druvbusken måste vara tillräckligt för fri insamling av båda typerna av bär. Ofta med en sådan odling möter trädgårdsmästare ett missförhållande i mognadstiden för grödor. I juni börjar jordgubbar bära frukt, men samtidigt krävs det att behandla druvskott med bekämpningsmedel, vilket innebär ett förbud mot användning av besprutade bär.

jordgubbar i rader

Roses

Tidigare var rosor ofta grannar till druvskott. Så ägarna skyddade planteringarna från oinbjudna gäster i form av vandrande djur. Blommor betraktades som en indikator på en sjukdom som är farlig för druvor - mögel. De första tecknen på det på rosor verkar lite snabbare, så du kan starta kampen tidigare i detta fall.

röda rosor

Lök och vitlök

Att plantera lök och vitlök bredvid druvor hjälper till att avvärja ett stort antal skadedjur. Det är tillåtet att endast plantera rovor, det är bättre att vägra att välja sorter av pärlök och gräslök för dessa ändamål. Det är viktigt att lossa och mata växterna med jämna mellanrum.

glödlök

Kål

När det gäller druvor är närheten till vitkål bra. För att minska risken för sjukdomar hos båda växterna är det bättre att använda tidiga sorter för att plantera ”grannen”. De har en kort mognadstid och är därför mindre mottagliga för skadedjur.

vitkål

Andra blommor och grönsaker

Vinrankornas grönska kan skugga trädgårdsskörden från solen. I skuggan av skotten känns blomstergrödor bra - asteraceae, viola, phlox, primrose och många andra. De flesta typer av gröna samverkar väl med druvor - sorrel, dill, spenat. När odlade på spalter, gurka finner extra stöd för sig själva.

andra blommor

Neutrala interagerande kulturer

Trädgårdsgrödor som är neutrala för druvor inkluderar körsbär, päron, plommon och äppelträd. Deras plantering i grannskapet har inte någon betydande inverkan. Det är viktigt att ta hänsyn till ljusfaktorn, eftersom höga träd och buskar kan leda till skuggning, och brist på ljus är en av faktorerna för att minska avkastningen.

samverkande kulturer

Växter som gör liten skada

Planteringar av potatis, aubergine, selleri och paprika som ligger bredvid druvor kan orsaka mindre skador.

antagonister

När man planterar druvor är det viktigt att veta att man inte planterar i närheten. I de flesta fall införs förbudet när grödor börjar kämpa för näringsämnen, är benägna att vissa sjukdomar eller skiljer sig avsevärt i vården som krävs för tillväxt.

ensam frukt

Vild

Ogräs är skadligt för druvor. Det mest skadliga är maskros, malör, ryllik, vetegräs, planetsblad, nässlor.

malurt som ett ogräs

Trädgård

Du kan inte så gräsmatta, tomater, majs, pepparrot och solrosor nära druvor.

odlade tomater

Andra "fiender"

Alla sorter av trädgårdsodlingar som har vanliga skadedjur med druvor och har en tendens till de farligaste sjukdomarna för det är förbjudna. Underlåtenhet att följa denna regel ökar avsevärt risken för infektion.

Växter med liknande strukturstruktur i rotsystemet planteras inte bredvid dem, eftersom det leder till konkurrens mellan dem. Plantera inte grödor i närheten som kräver ofta vattning. Som ett resultat av överdriven fukt i jorden kommer druvorna att börja ruttna, och detta kan leda till dess död.

gataträdgårdsmästare

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa