Fördelar och nackdelar med Charlie-druvor, sortbeskrivning och odling

Dydderna med odlade druvor, såsom Charlie-druvsorten, är kända för både erfarna och nybörjare. Det är opretentiös, fruktig, vacker - vad mer kan du vilja? Dessutom är han inte rädd för den kalla, snöiga vintern som är typisk för de norra Rysslands regioner. Ett särdrag hos sorten är bärens mörka, nästan kolfärg.

Historien om grödor

Sorten är relativt ung: den uppföddes och registrerades 2015. Det andra namnet, som återspeglar skuggan på skalet, är antracit. Druvorna erhölls genom att korsa arten Nadezhda AZOS och Victoria, författarskapet tillhör E.G. Pavlovsky och personalen vid Kuban University of the Russian Federation som hjälpte honom.

Båda varianterna har varit kända i över 40 år och kännetecknas av deras motståndskraft mot temperaturförändringar. Charlie ärvde egenskaperna hos båda "föräldrarna", generaliserade och förbättrade dem. Testerna, under vilka de preliminära slutsatserna om druvornas exceptionella egenskaper bekräftades fullständigt, genomfördes under cirka 10 år.

Fördelar och nackdelar med sorten

Hybriden visade sig vara mycket framgångsrik, kort sagt är dess fördelar uttryckta i följande:

  • hög produktivitet från säsong till säsong;
  • motståndskraft mot mindre skador på gruppen, tolererar transporten väl;
  • rotar lika bra i små områden och i storskaliga vingårdar;
  • ärtor är minimala;
  • inte kresen om vattning, gödsling, skadedjursbekämpning;
  • enhetlig mognad av bär i ett gäng;
  • sällan drabbats av insekter (getingar);
  • frostbeständighet - upp till -24 grader;
  • knopparna är inte rädda för kyla på våren, anpassar busken sig snabbt.

charlie druvor

Charlie är exceptionellt stilig: långsträckta, fulla buntar, täta med svarta, glänsande bär. Med sådana uppenbara fördelar saknar sorten inte nackdelar. Detta är en lätt "nighthade" -smak, som inte är för alla, liksom lite kunskap om dess användning i villkoren för personliga tomter. Men sorten har alla möjligheter att rehabilitera sig själv, för att vinna vinodlare.

Funktioner och externa parametrar för hybrid

När hybriden beskrivs nämns en poäng på 8,4 av 10 - ganska hög för druvsorter. Det avser smak, sötma, bukett, surhet.Enligt officiell statistik tar Charlie upp till 140 kilo mogna bär per hektar.

Tyvärr, när man växer hemma, är denna indikator svår att bekräfta (motbevisa) - fel skala.

I verkligheten får amatörer upp till 20 kilo druvor från en buske. Sorten odlas inte bara i Ryssland, trädgårdsmästare från Ukraina och Vitryssland experimenterar med den.

charlie druvor

Utåt kan busken inte skiljas från sina motsvarigheter till andra arter: med medelhöjd, obemärkt bladform av 5 kronblad. Ett särdrag i sorten är den enhetliga mogningen av bär i gäng och äggstockar längs hela skottets längd, vilket inte är så lätt att uppnå under urvalet.

Den deklarerade växtsäsongen (105-115 dagar) är faktiskt ännu kortare, så arten är lämplig även för en kort sommar. Druvorna odlas framgångsrikt med både plantor och sticklingar. Skott utvecklas som en lavin, på unga buskar finns det upp till 30. Andelen av de som mognar säkert är 0,9-0,95, vilket är ett bra resultat.

En annan viktig egenskap: Charlie behöver inte tvingad pollinering, han har bisexuella blommor som klarar det själva. Varje skott odlar upp till 7 klasar druvor, men för bättre mogning rekommenderas det att skära 5 av dem.

charlie druvor

Den deklarerade frostbeständigheten är -25 (enligt andra källor - 24) grader, vilket gör att vinstockarna kan uthärda vintern utan skydd. I de södra regionerna krävs det inte alls. Sorten visar tillräcklig uthållighet, även med oundvikliga skador på bladverk, antenner under vårfrost, busken återställs och återgår till sitt normala tillstånd.

När det regnar reagerar Charlies hagel genom att bromsa utvecklingen. Så snart det dåliga vädret avtar, kommer anläggningen omedelbart att komma ikapp. Grupperna är stora, medelvikten är upp till 800 gram (fall av mognad av 2 kg prover noteras). Längden är nästan en halv meter - 40 centimeter av en konisk, tätt packad kon med svarta bär och i samma storlek. Skörden kommer inte att hålla dig väntande: ett år efter plantering av plantor visas saftiga, mogna druvor som kan hålla på i flera dagar utan att kasta ut.

charlie druvor

Bush och skott

Buskarna är medelstora, har höga tillväxthastigheter, tolererar lätt beskärning, skador genom nederbörd. Charlie börjar snabbt utveckla skott, du måste begränsa antalet (särskilt i unga växter) så att resten kan bilda och odla bär.

Egenskaper hos bär och borstar

Bären har en karakteristisk ellipsoidal form, rik antracitfärg, stor storlek och vikt (upp till 9 gram vardera). Juicen är klar, söt, med en liten syrlig eftersmak. Kärnan i bäret är inte lös, den innehåller upp till 22% socker och nästan ingen syra. Det finns få frön - 2-3, skalet är tätt, men nästan inte känt, det är lätt att tugga.

charlie druvor

Kluster är tunga, rika på frukter, långsträckta (vanligtvis koniska) i form. Ibland når de en längd på upp till 40 centimeter och väger mer än ett kilogram.

Avkastning

Sorten visar höga avkastningar; denna indikator ändras inte från säsong till säsong. Första gången är det nödvändigt att artificiellt begränsa tillväxten av "extra" klasar och bär och ta bort dem. Detta är en tvingad åtgärd, annars kommer druvorna inte att mogna alls.

Avkastningsindikatorn beror inte på temperatursvingningar i regionen och platsen för plantering, sorten hanterar väl "atmosfäriska problem", visar hållbar tillväxt och fertilitet.

Resistens mot frost och sjukdom

Charlie ärvde från sina förfäder en låg känslighet för låga temperaturer. I de södra regionerna skyddar de inte honom för vintern alls, i de norra regionerna vanar de honom gradvis till kylan. Vinrankan kan tolerera frost upp till -24 grader utan skador, något skadade löv återhämtar sig snabbt så snart solen värms upp. Sorten är inte rädd för de mest "formidabla" och vanliga druvsjukdomarna - mögel och oidium.

charlie druvor

Hur man planterar plantor

Charlies plantering skiljer sig inte från de andra sorterna. Regeln att välja en solig plats, men skyddad från vinden, är i kraft - där känns busken bäst. Två odlingsmetoder praktiseras - plantor och sticklingar.

sticklingar

Den enklaste kända metoden. Längden på den beredda skärningen är begränsad till 50-60 centimeter, före plantering blötläggs rotdelen i vatten (det är möjligt i en lösning av en tillväxtstimulator). Ett viktigt skick är lufttemperaturen - minst 16 grader Celsius.

druvtaglingar

plantor

Plantor planteras på våren (rekommenderas inte på hösten på grund av dålig överlevnad). Det är tillrådligt att inte använda de svaga och sjuka - det kommer att påverka tillväxten av druvorna. Denna metod är säkrare och mer bekant för plantering med sticklingar; den rekommenderas för nybörjare.

Landningsteknik

Charlie sätter sig ner som andra druvsorter: i torrt, lugnt väder, bättre på våren än på hösten. Det är inte nödvändigt att noggrant gräva upp och gödsla hela området, det räcker för att förbereda platsen där plantan kommer att växa. Som skydd mot vindstöt är det tillåtet att använda närliggande buskar av andra växter: de kommer att hjälpa druvorna att stärkas och inte vara rädda för kall luft.

plantera druvor

Att välja en landningsplats

Detta bör vara ett lätt, måttligt fuktigt område. Eventuell stagnation av vätska i jorden är utesluten, de kommer att leda till rotrot. Bättre med väl befruktad jord, dränering och andningsförmåga. Om du planterar druvor under byggnadens vägg, kommer det att fungera som ytterligare skydd mot vinden.

Obligatorisk jordkomposition

Charlie gillar torraktiga, ljusa jordnära blandningar, inte leriga och inte vattendragna. Mineralbalansen säkerställs genom snabb befruktning med organiska eller mineralkomplex. Dränering under plantering är en nödvändig åtgärd. Krossad sten, fin tegelbrott, sand används. En enhetligt blandad "kaka" är gjord av jord och gödningsmedel, som fylls i hålets inre volym.

plantera druvor

Sittplan och håldjup

Ett litet hål som mäter 60x60 centimeter på samma djup räcker för en planta. Avståndet mellan angränsande buskar bibehålls inom 1-1,5 meter. Om du omedelbart gräver en dike och förbereder den, kommer det att vara mer praktiskt att plantera buskarna.

Toppdressing av unga druvor efter plantering

En fullfjädrad toppförband behövs för en busk i 3 års tillväxt, när den redan har tillräckligt tappat ut gödningsmedelsförsörjningen under plantering. Det viktigaste här är att inte överdriva det, lägga kompost, aska till rotzonen, spruta lövverket med en svag lösning av mineralföreningar.

aska i en spade

Liana vård

Druvor kräver inte särskild uppmärksamhet: vattning, gödsling, lossning av rotzonen och förebyggande av parasiter. Det är bättre att inte lägga till vatten än att hälla över det. "Törst" i sorten manifesteras under tillväxt och mogning av bär; innan höstskörden (15-20 dagar innan) vattningen stoppas.

Strumpebandbuskar

Skott utvecklas därför intensivt, så att de inte går sönder under vikten av banden, bör du oroa dig för stöd - spalter, sträckta rader av tråd, rör eller staket som körs i marken. Vinrankan binds inte omedelbart utan två år efter plantering. För detta används tygremsor, det är viktigt att inte klämma fast de fina ärmarna och skotten så att de inte torkar ut.

strumpeband

beskärning

Charlie beskärs 3 gånger om året: vår, sommar och höst. Varje steg strävar efter sina egna mål: först avgränsas grenar som har dött ut under vintern, sedan "sanitär" beskärning för att bilda profilen av busken, och i slutet förbereder de sig för kylan.

Bevattningsregler

Vattning är ett känsligt förfarande: för mycket vätska kommer att leda till förfall av rötter, bristen på det kommer inte att låta bär utvecklas. Erfaren trädgårdsmästare rekommenderar att inte lägga till vatten för att inte skapa ett träskigt område under stammen.

Toppdressing

Standardfoder med gödsel, kompost och mineraler används.Vanligtvis räcker den dos som införlivats under plantering i tre år, och först då finns det behov av ytterligare befruktning.

matande druvor

Bildande av en fruktig vinstock

Det utförs genom beskärning: sekventiellt avlägsnar "extra" ögon, det är nödvändigt att lämna mer än 30-35 på busken. Det är viktigt under sommarproceduren att öppna klossarna för solen och bli av med de svaga och sämre.

Förebyggande behandlingar

Denna grupp av aktiviteter inkluderar sprutning med kemikalier, lossning, beskärning, gödsling. Sorten är resistent mot de flesta sjukdomar, men som en förebyggande vårdsåtgärd måste du ta hand om skydd mot möjliga manifestationer av svampar och skador.

druvbearbetning

Förbereder för vintern

Sorten tillhör frostbeständig, den är ofta skyddad i de norra regionerna (ibland för att träna vinrankan, rekommenderas det att skydda den under de första två åren av dess existens). På hösten, innan de första frostarna, lossas vinrankan från stödet, sänks ner till marken och droppar något. Det är mycket viktigt att säkerställa att busken är böjd i ett böjt läge så att vindkastarna inte höjer den, vilket skadar de känsliga grenarna och knopparna.

Sjukdomar och skadedjur - sätt att hantera dem

Charlie är inte rädd för mögel, oidium, de flesta skadedjur - det räcker för att utföra förebyggande behandling med insektsmedel och svampdödande läkemedel.Ibland rekommenderas det att begrava vinrankan för vintern, skapa en rulle från jorden och lägga fällor med gift runt den för att förhindra skador från trädgårdsgnagare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa