Bearbetningstid och regler för avel av Bordeaux-blandning för druvor, väntetider för resultatet

Många odlare använder Bordeaux-blandningen för att skydda vinstockar från sjukdomar och skadedjur. Innan du använder Bordeaux-blandningen för druvor måste du bekanta dig med dess detaljerade beskrivning och egenskaper.

Bordeaux vätska: sammansättning

Innan vätskan används är det nödvändigt att studera vilka komponenter den är gjord av. För att förbereda det behöver du följande komponenter:

 • uppvärmt vatten;
 • kopparsulfat;
 • slacked lime.

Huvudkomponenten i kompositionen är vitriol, eftersom det är han som bidrar till utvecklingen av druvbuskar. Om växten inte har tillräckligt med detta ämne, försvagas dess immunitet, vilket kommer att leda till utveckling av farliga patologier.

bordeaux vätska

Fördelar och nackdelar

Som alla komponenter mot växtsjukdomar har Bordeaux-blandningen fördelar och nackdelar. Plusserna inkluderar följande:

 • Spårelement från lösningens sammansättning penetrerar snabbt bladen med bark. De tvättas emellertid inte från druvorna, inte ens i kraftigt regn.
 • Verktyget betraktas som universellt, eftersom det kan användas på hösten och våren. Detta gör att du kan bearbeta buskar före och efter skörd av en mogen gröda.
 • Blandningen kämpar effektivt mot ett brett spektrum av parasiter och patogena patogener.

Nackdelarna med verktyget inkluderar:

 • Fytotoxicitet. Det verkar om du sprayar buskarna med vätska för ofta.
 • Koppartoxicitet. För människor anses denna komponent vara farlig och giftig. Därför rekommenderas erfarna odlare att spraya i en skyddsdräkt.
 • Uppsamling i jord. Spårelement av Bordeaux-blandning samlas i marken. I framtiden, på grund av detta, kan bladen bli gula och falla av.

kemisk beredning

Funktionsprincip

För att lära känna hur lösningen påverkar de bearbetade druvorna måste du studera hur blandningen fungerar. När det kommer på bladens eller barkens yta tränger komponenterna från vätskans sammansättning in i cellerna i patogener och börjar förstöra dem.

Om det inte bara fick växten utan också insekter, kommer de också att dö. En sådan lösning används också för profylax, eftersom de behandlade buskarna inte längre lockar skadedjur.

När effekten uppstår

Vissa tror att den terapeutiska effekten av att använda blandningen inträffar omedelbart efter användning, men detta är inte fallet. Väntetiden för en synlig effekt från läkemedlet är 2-3 timmar. Den skyddande effekten varar mycket längre och är 1-2 veckor efter sprutning.

mix applikation

Giftighet

Bordeaux-blandningen betraktas som en fungicid och därför giftig för människor. Personen som arbetar med fungiciden måste bära speciella skyddskläder, en andningsskydd, gummihandskar och skyddsglasögon. Endast sådan skyddsutrustning kan skydda den från farliga brännskador.

På grund av toxicitet måste alla behållare i vilka blandningen befann sig kasseras. De kan inte återanvändas för bevattning och ännu mer för att lagra dricksvatten.

Hur man bestämmer kvaliteten på ett läkemedel

För att bestämma fungicidens kvalitet, var uppmärksam på dess färg. En korrekt beredd vätska ska vara blå. Lösningar av låg kvalitet är färglösa och har inte ens en svag blå nyans. Druvodlare rekommenderar att inte använda dem, eftersom de inte fäster sig väl till bladen och snabbt tvättas bort.

För att kontrollera kvaliteten är en spik nedsänkt i behållaren med läkemedlet. Om en lätt plack visas på ytan, måste du tillsätta lite mjölk kalk.

 läkemedelskvalitet

Hur späds sprutvätskan ut

För att förbereda lösningen ordentligt måste du förstå de grundläggande rekommendationerna för att späda vätskan.

1% lösning

När du förbereder en 1% -lösning måste du lägga till 100 gram svampmedel till en liter vatten. Därefter tillsättes ytterligare 4 liter vatten till lösningen och hälls i en separat behållare.

3% lösning

För att göra en mer koncentrerad 3% -lösning måste du blanda kalk med kopparsulfat i en mängd av 400 gram och fylla dem med fem liter vatten.

sprayvätska

Användningsinstruktioner

Det rekommenderas att du läser bruksanvisningen för att använda Bordeaux-blandningen för att inte oavsiktligt skada druvorna.

Bearbetar sticklingar

Alla druvtaglingar behandlas med en 3% blandning för att förebygga sjukdomar. För att göra detta doppas de helt i vätska från vitriol och kalk i 20-25 sekunder.

Desinfektion av sår

Det används ofta för att rengöra och desinficera sår. För att göra detta räcker det att spraya dem 2-3 gånger med en svagt koncentrerad 1% blandning.

bearbetning sticklingar

Tid och dosering

Alla som ska använda Bordeaux-blandningen måste i förväg bestämma tidpunkten för sprutning och dosering.

Sprejning på en sovande vinstock

Denna metod för behandling används tidigt på våren, innan knopparna dyker upp. Druvor frigörs från skydd under första halvan av mars, varefter jorden med vinrankan sprayas med en fungicid.

På våren

Sprejning sker under den första månaden på våren, tills knopparna är helt vaknade. På våren räcker det att spraya buskarna en gång i månaden.

 vårbehandlingar

På hösten

I de södra regionerna bearbetas druvorna efter att bladen faller, och i de nordliga - innan buskarna skyddas. På hösten sprutas inte mer än en gång.

Gröna bladbehandlingar

Det är ingen hemlighet att gröna blad är känsliga för svampdödande lösningar, och därför på sommaren sprayas druvorna med 1% vätska. Proceduren utförs en gång i månaden.

Kemisk robotsäkerhet

Bordeaux-blandningen är farlig för människor, och för att skydda mot dess effekter iakttas säkerhetsåtgärder vid arbete. Bär skyddsglasögon, handskar och en andningsskydd som skyddar luftvägarna i luftvägarna innan du sprayar. Efter bearbetning tvättas all skyddsutrustning noggrant i varmt vatten och tvål.

robot med kemikalie

Vilka fel uppstår under behandlingen

Personer som använder Bordeaux-blandning för första gången gör ofta följande misstag:

 • Använd inte en sprayflaska. När druvbearbetning det är nödvändigt att använda sprutor som hjälper lösningen att tränga in i någon del av växten.
 • Uppfyll inte tidsfristerna. Om du inte bearbetar anläggningen i tid kan du skada den.

Analoger av medel

Människor som är bekanta med alla funktioner i Bordeaux-lösningen vill ofta inte använda den och letar efter analoger. Det finns flera läkemedel som har liknande egenskaper för att skydda vinstockar. Vanliga botemedel inkluderar Kuproksat och Hom. De kännetecknas av deras överkomliga pris och effektiva terapeutiska effekter. Många odlare använder dem för att behandla sjukdomar och förhindra att de förekommer.

analoger av åtgärden

Slutsats

När man odlar druvor står många inför farliga patologier som kan skada det. Bordeaux-vätska och liknande fungicider används för att bota växten och förhindra vidare utveckling av sjukdomen.

växande druvor

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa