Hur man hanterar sjukdomar och skadedjur av druvor, vad man ska göra och vad man ska spruta

Druvan anses vara en opretentiös gröda som är ganska lätt att odla i trädgården. Trots detta möter trädgårdsmästare ofta olika druvsjukdomar som kan skada växten och negativt påverka avkastningen. Det rekommenderas att du bekanta dig med de viktigaste druvsjukdomarna och metoderna för eliminering av dem i förväg.

De vanligaste druvsjukdomarna

Det finns flera huvudsjukdomar som oftast förekommer när du odlar druvor.

druvsjukdom

Bladrödell

En sådan patologi förekommer under första hälften av sommaren eller i maj, när det inte finns regn och vädret är torrt. Med sjukdomens utveckling påverkas endast druvblad. Det är lätt att identifiera lövrödlucka i tid. För att göra detta räcker det att bekanta dig med dess huvudfunktioner, som inkluderar:

 • utseendet på bladen på en orange blomma, som utåt ser ut som rost;
 • fallande löv innan fruktbildningen påbörjas;
 • utseendet på röda fläckar på bladplattan.

lövröd hund

Septoria

En annan vanlig patologi som påverkar druvbuskar är septoria. Oftast påverkar sjukdomen druvskördens muskatsorter. Med utvecklingen av septoria är bladen täckta med bruna fläckar, och mögelplattformar på deras nedre del.

vanlig patologi

Escorioz

En sådan sjukdom anses farlig eftersom den drabbar alla delar av växten. På grund av patologi är skott och blad helt täckta med mörk plats. Escorios utvecklas under höga luftfuktigheter i mitten av våren. Om du inte börjar behandlingen i tid kommer druvplantorna att dö.

påverkar växter

oidium

Denna svamppatologi möts av många trädgårdsmästare som odlar druvor. Till en början sprider sjukdomen bara till bladen, men sedan visas tecken på oidium på blommor, stjälkar och frukt. Utvecklingen av sjukdomen underlättas av den höga lufttemperaturen, vars värden överstiger 20 grader. Därför uppträder oftast tecknen på pulveraktig mögel på våren eller sommaren.

En vit blom visas på de infekterade buskarna, som gradvis mörknar. Dessutom inkluderar tecken på sjukdomen tvinnade blad, mörkare och ruttnande skott.

infekterade bär

Olika sjukdomar

Det finns olika sorter av druvsjukdomar som är bäst kända i förväg.

viral

Virala patologier är mycket farliga och därför rekommenderas att behandla dem omedelbart efter att de dyker upp.Patologier av denna typ överförs av fästingar, nematoder och andra sugande skadedjur. Dessutom kan patogener överföras via infekterade plantor eller trädgårdsredskap för markbehandling.

Växter infekterade med virala patologier växer långsamt och bär dålig frukt. Deras blad är täckta med gula fläckar och gradvis lockar.

druvsjukdomar

Svampskador

Det orsakande medlet för svampsjukdomar aktiveras på sommaren vid höga temperaturer. Den vanligaste svampdruvsjukdomen är escu, där bladens yta blir brun. Sådana patologier påverkar emellertid inte bara bladen, utan också frukterna. Infekterade bär blir bruna och krympa. Om växten inte botas i tid kommer den att dö.

svampinfektioner

Icke smittsamma sjukdomar

Sjukdomar som inte förekommer på grund av bakteriella, virala eller svamppatogener är icke-smittsamma. Deras utveckling underlättas av ogynnsamma väderförhållanden, dålig kvalitet eller infertil mark och felaktig skötsel.

Vanliga tecken på icke-smittsamma patologier inkluderar utseendet på finnar på bladen. Dessutom kan små vita fläckar dyka upp på ytan, som gradvis blir mörkare.

icke-infektionssjukdomar

bakteriell

Växter är infekterade med bakteriesjukdomar genom infekterade trädgårdsredskap, mark eller infekterade buskar som växer i närheten. Vanliga patologier från denna grupp inkluderar bakteriecancer, i vilken gulaktiga tillväxter bildas på bladen.

Det är omöjligt att härda druvplantor och därför måste alla infekterade buskar grävas upp och omedelbart brännas.

druvplantor

skadedjur

Druvor av druvor är lika farliga som deras främsta sjukdomar. Bland de vanliga druvskadedjuren skiljer sig blad- och rotfilylera. Insektet infekterar bladen och suger ut juicen från dem, vilket leder till att plantor dödas och döds.

En annan farlig skadedjur som drabbar druvplantor är klåda. En sådan insekt är praktiskt taget osynlig, eftersom dess längd endast är 0,1 mm. Det påverkar bladens nedre del, varför det täcks med spindelnät. Först påverkar klia löven som ligger längst ner på druvorna och går sedan till toppen.

klåda slår

Hur behandlar man sjukdomar i druvor?

När tecken på skadedjur eller patologier har identifierats på bären, måste du bekanta dig med hur du behandlar dem. Behandlingen av druvbuskar bör inte försenas eftersom de kan dö. Därför börjar kampen mot dem omedelbart efter upptäckten av sjukdomar.

Vid behandling av buskar rekommenderas det att använda effektiva fungicidpreparat:

 • "Stroby". Produkten produceras i form av granuler, som löses i en vätska före användning. Sprutlösningen görs 1-2 timmar före proceduren. För detta löses en granulat i en 10-liters behållare med vatten. Spraya bladen med en lösning från Strobi två gånger i veckan.
 • "Polykhom". Denna fungicid anses vara effektiv eftersom den har en komplex handling. Det finns olika sätt att använda "Polychoma", men oftast används det för att skapa en lösning. Genom att behandla druvor med det här preparatet är det möjligt att bli av med rost, mjölk och sen mögel.

fungicid Polychom

Effektiva folkrättsmedel

Vinodlare med erfarenhet använder ofta folkrättsmedel för att behandla planterade druvbuskar. Vanliga folkmedel för växtbehandling inkluderar följande:

 • En infusion gjord av kungötter. Regelbunden sprutning av plantor med en sådan vätska eliminerar eventuella skadedjur på bladen.För att bereda lösningen tillsätts två liter gödsel till en hink med vatten. Sedan läggs övermoden halm till en behållare med vätska. Den beredda blandningen sprayade druvor var 8-9 dag.
 • Vitlökinfusion. Ett botemedel tillverkat av vitlök kan bli av med många virus- och svamppatologier. För att skapa en tinktur krossas två huvuden vitlök och blandas med 5 liter vatten och 40 gram tvål.
 • Mjölklösning. När du skapar en sådan mjölkprodukt måste du blanda 20 droppar jod med en liter mjölk och 8 liter vatten. Därefter tillföres vätskan i en och en halv timme och används för sprutning.

vitlök infusion

De mest resistenta sorterna

För att inte ta itu med behandlingen av druvor väljs sorter som är resistenta mot skadedjur och sjukdomar för plantering. Dessa inkluderar:

 • Ris. En högväxt som kan växa upp till 2-3 meters höjd. Sorten kännetecknas av små bär med en diameter på cirka 20 mm och en vikt av 5-6 gram. Fördelarna med Rhysus inkluderar resistens mot vanliga insekter och patologier.
 • Laura. Sorten är populär bland trädgårdsmästare som odlar bordsdruvor på egen hand. De karakteristiska egenskaperna hos Laura inkluderar säkerheten för den skördade grödan, som inte försämras under cirka 2-3 veckor. Bland fördelarna bör också framhävas motstånd mot frost och sen blight.
 • Danko. Denna druvsort kännetecknas av kraftiga buskar och stora bär, samlade i cylindriska buntar. Danko är lämplig för odling i mittbanan, eftersom den klarar bra med frost.

resistenta sorter

Förebyggande åtgärder

Sjukdomsförebyggande är mycket viktigt eftersom det minskar chanserna för druvinfarkt. Därför, när du odlar druvbuskar, bör du delta i förebyggande åtgärder.

För att skydda plantorna från skadedjur och patogener måste du regelbundet gräva upp platsen och rengöra den från ogräs med torra löv. Allt torrt lövverk med gräs ska brännas på hösten eller tas ut från platsen.

gräva upp en tomt

För att förbättra druvanas skyddsegenskaper är det nödvändigt att mata det regelbundet med gödningsmedel. Under sommarsäsongen matas buskarna 2-3 gånger med mineralgödsel och organiska ämnen. Dessutom kan buskarna behandlas med ett speciellt medel "Topaz", vilket förhindrar utvecklingen av virala och bakteriella sjukdomar.

Slutsats

Växande druvor, många står inför farliga sjukdomar och skadedjur som försämrar avkastningen. För att skydda druvplantor måste du bekanta dig med de viktigaste sjukdomarna och skadegörarna i förväg, liksom de mest effektiva sätten att eliminera dem.

odla frukt

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa