Hur man hanterar vita bladlöss på druvor och den bästa behandlingen att bli av med

Oinbjudna gäster på trädgårdsdjur visas av olika skäl: de flyttas från andra växter, de kan flytta från en angränsande plats eller multiplicera på grund av ägarens slarv. Vad är vit bladlöss i en vingård och hur man hanterar den är ämnet för dagens diskussion.

Orsaker till utseendet på korgar

Det finns flera troliga orsaker till att insektsskadegörare har kommit på druvbusken. Ibland beror detta på vanliga myror som använder bladlöss som kor, speciellt avlar dem för att få sötmjölk.

Det finns 2 typer av druvskadedjur:

  • bor ovanför, i den ovanjorda delen;
  • basala.

Det finns också ett "mellanliggande" steg som binder båda typerna. Källan till bladlöss på druvor är vinden, lera flödet, ibland kommer dessa insekter av sig själva, lockade av överflödet av mat. De multiplicerar tillräckligt snabbt, och om bladluskolonin inte förstörs i tid kan växterna dö. Upptäckten hindras allvarligt av att vuxna insekter är iögonfallande, små - sällan överstiger 1,5 mm.

Vilka typer av bladlusar växer på druvor

Tre typer av bladlusar är parasitiska på vinstockar: rot (underjordisk), bevingade eller galliska och sexuella. De skiljer sig åt i storlek, utseende, livsmiljö och livscykel.

bladlöss på druvor

Rotlössbladet växer och livnär sig hela livet nedanför och förstör den underjordiska delen av busken. Galliska rör sig aktivt (ibland genom luften), lägger ägg på bladen (svullnader av en specifik form - gnaglar bildas). Den sexuella formen består av män och kvinnor, dess uppgift är att utföra den enda parningen i sin korta livstid för att få ut ett ägg för övervintring.

Rot variation

Underjordiska insekter visas inte på ytan, vilket påverkar rötter och den nedre delen av stammen. Alla är kvinnor, gröngul eller brun (inte svart) i färg. Baksidan är dekorerad med ett mönster av symmetriska prickar, proboscis är beläget på huvudet. Bladlöss har 3 par lemmar och 2 tentakler.

Hon reproducerar sig genom att lägga ägg. Om kvinnan lyckades övervintrar lägger hon cirka 800 ägg.

Efterföljande generationer är mindre produktiva. Därför, när den första kopplingen förstörs (genom att gräva rotzonen), kan ägaren skydda växten, hålla sitt rotsystem intakt.

bladlöss på druvor

Bevingad

Formen känns igen av den "graciösa" sammansättningen och den orange färgtonen hos de yttre kitinmembranen. De lever över marken, har rudimentära vingar belägna ovanför det övre (bröst) paret. De kallas "nymfer" och kommer från den underjordiska sorten.

När du kommer till ytan överför bladlösset 3-4 molter och blir vingat. Kroppslängd - 1 millimeter, gulaktig färg, med ljusgrön eller buffy. Lemmarna och tentaklarna är avlånga, vingarna är korta, med sin hjälp rör sig nymferna 2 framgångsrikt över korta avstånd. Denna "asexual" art lägger ägg på undersidan av bladen eller på ytan av barken.

bevingad bladlöss

Galgbladbladet fick sitt namn från de karakteristiska svullnader som bildas på bladplattorna, som liknar en mutter (galls), där den placerar kopplingen. I tillväxtprocessen matar insekter aktivt, suger juice från grönska och förstör druvbusken. Några av de rasande larverna går ner till roten: det är så utvecklingscykeln stängs.

Sexuell

Galgbladblad lägger ägg i två storlekar: stora bär kvinnor, små - män. Så här framträder den sexuella formen. Dess enda uppgift är att para sig, så att honan kan lägga ett speciellt "vinter" ägg i ett djupt gap i barken.

könsbladblad

Tecken på infektion av vinstockar

Bladlöss eller filloxera anses vara en av de farligaste fienderna för druvor. Den befinner sig på en buske som bärs av vind, jord, vatten eller från andra växter (plantor). Svårigheten att identifiera är att insektet har en komplex livscykel och mer än en form av utveckling, rör sig upp och ner för busken och förstör löv och rötter.

Den underjordiska arten är svår att identifiera på grund av dess "hemlighet", små bladlöss. Galformen lämnar märken på bladen - det här är vad den parasiterar på. Lövningen visnar, täcks av tillväxter. I allmänhet är varje onaturligt, förtryckt vingårdsstat en anledning att tänka på närvaron av oönskade "gäster".

bladlöss på druvor

Hur sprider bladlöss

Introducerat med planteringsmaterial och jord börjar "underjordiska invånare" att reproducera: asexuella kvinnor lägger ägg i rötterna så att de kläckta larverna kan suga juicen ur dem, gnaga genom passagerna och parasitera på växten. En del av yngeln stiger till ytan, det är så övergången till det andra steget, gallstadiet.

Det är möjligt att livscykeln går i en annan riktning: bladlöset sjunker under jord för att fortsätta reproduktionen där. I alla fall, utan att vidta effektiva förebyggande åtgärder, kan växten dö.

bladlöss på druvor

Varför är en insektinvasion farlig?

Om bladlöss visas på druvorna, kommer detta inte att leda till något gott. Av sig själv försvinner den obehagliga gästen inte, och om den lämnar kommer den bara att förstöra hela busken och angränsande växter. Omväxlingen av livscykler (aktivitet på våren-sommaren och viloläge på vintern) gör det svårt att snabbt identifiera fokus för phylloxera distribution.

Det kan vara underjordiskt, i form av vuxna insekter eller larver, på bladverk (i koppling) eller i vingad form, under barken (i ägg som läggs för vintern). Trollformigt skadedjur, trots sin miniatyrstorlek, kan orsaka betydande skador på druvplantagen.

Behandlingskemikalier

För att bli av med bladlöss är alla metoder bra, förutom de extrema - att skära ner och förstöra vingården. Trädgårdsmästare använder bekämpningsmedel, besprutar rötter och den övre delen av växten, häller vatten, bearbetar med improviserade medel (tvålvatten).

tvållösning

Gräva upp rotzonen, delvis byte av mark med sandig (bladlöss gillar inte detta) är effektiva. Beskärning, borttagning av fragmenten skadade av skadedjuret, följt av bränning i en öppen, avlägsen från busken, hjälper plats mycket.

Fastak

Ett läkemedel från gruppen pyretroider som påverkar parasitens mag-tarmkanal. Det tvättas inte av nederbörd efter vattning.Det är ofarligt för pollinatorer (bin), ger en effekt omedelbart efter detektering och behandling av foci av bladlödsansamling. Kompatibel med andra fungicider, insektsmedel.

Fastak läkemedel

Fozalon

Tillverkad i pulverform och har en specifik lukt av vitlök. Det har en långvarig effekt, det används vid temperaturer inom 13-15 ºС, om andra metoder inte hjälper.

Actellic

Kemikalie av organiskt fosfor. Druvorna behandlas med den beredda vattenlösningen. Hjälper till återfall av upprepade skador. Nackdelen är toxicitet för alla insekter, fåglar, djur.

Kinmix

Påverkar effektivt vuxna bladlusar och ung tillväxt (larver). Applicera under växtsäsongen, en eller två gånger.

Kinmix läkemedel

Mekaniska metoder

Dessa inkluderar insamling av skadade blad (ätit eller med äggläggning), lossning av rotzonen. Kombinerat med andra metoder kan bidra till att uppnå betydande resultat.

Biologiska medel

Naturliga metoder används för att kontrollera bladlöss, till exempel att plantera pepparmynta nära vingården. Den skarpa lukten avvisar parasiten och skyddar busken från skador.

pepparmynta

Folkrättsmedel

Det finns situationer när användning av kemikalier är oönskad eller oacceptabel, då folkmetoder hjälper. För dem används "avkok" och "tinkturer" framställda enligt amatörrecept, med vilka den drabbade växten vattnas.

Tvållösning

För 500 ml vatten, ta 2 teskedar av en flytande tvålösning, blanda, tillsätt en matsked solrosolja. Spraya löv, stam, mark.

Tvållösning

Tomatblad

Nattskärmens doftande blad lämnar sig inte som trädgårdsplädet. 500 gram tomat toppar hälls med 10 liter vatten, insisterade i 24 timmar. Kan ersättas med potatisblad. Det anses vara effektivt för kampen mot bladlöss, ett verktyg utan toxiska biverkningar.

Aska

Skadligt för djur och bin, farligt för bladlöss. Skilsmässor i vatten; den ovanjorda delen behandlas med den resulterande lösningen, rötterna vattnas.

aska i en hink

Rätt skötsel för att förhindra parasiten

Hemligheten med ordentlig vård är att desinficera plantorna före plantering: oftast bosättas bladlöss där. Insekticidlösningar används (blötläggning). I händelse av skador på druvor är det tillåtet att använda en av metoderna: hälla vatten under en lång period (14-21 dagar), mekaniskt avlägsnande av ytrötterna med spår av skador, djup utgrävning med ersättning med en sandblandning.

Säsongens förebyggande åtgärder

I början av växtsäsongen är det användbart att spraya druvorna med kemikalier, och på hösten att lossa rotzonen och klippa bladen med spår av skadedjur.

spraya druvorna med kemikalier

Vår

Om skadan upptäcks i det inledande skedet räcker det att behandla med en insektsmedel, ta bort skadade blad mekaniskt, följt av bränning och spruta igen efter några dagar.

Sommar

I juli, om symtomen på "sjukdomen" inte har försvunnit någonstans, utförs ombehandling med bekämpningsmedel. Erfaren trädgårdsmästare vet att det inte är så lätt att ta bort filylxern, så du måste spruta druvorna ofta och regelbundet.

Höst

Efter skörden tar de bort skadade fragment av bladverk, skott, lossar marken, skär av ytrötterna - alla centra där bladlöss kunde få fotfäste, lägga ägg eller gömma sig för vintring. Ju fler larver och vuxna insekter dör och inte kan dölja för kylan, desto bättre kommer den förnyade växten att känna på våren.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa