Beskrivning och egenskaper för druvsorten Bastardo, historia och regler för odling

Stora odlingar i Frankrike, Portugal, Italien, Spanien, Ukraina, Vitryssland, Moldavien ges för odling av Bastardo-druvor - en av de bästa sorterna för vinframställning. Det odlas också i de södra regionerna i Ryssland. Bär av tekniska mognadssorter Bastardo och Bastardo Magarachsky har länge använts för beredning av portviner och ädla viner med olika styrkor.

Bastardo druvor - beskrivning

Sorten är självfruktbar, dess blommor är bisexuella. Grupperna är små. I mogen form är vikten på var och en av dem från 150 till 175 g med en längd av 11 till 14 cm och en bredd vid basen av 9 till 11 cm. Strukturen är konisk, sprickan är medelvärd. Bären är medelstora till små i storlek. Bär innehåller från 2 till 4 frön.

bastardo druvor

Vinterns härdighet av sorter är genomsnittlig liksom svampinfektioner av oidium och mögel. Bastardos huvudfiende är grå råta. Med undantag för små skillnader i beskrivningen av bladen och avståndet mellan noderna sammanfaller Magarachsky-sorten i utseendet på klasar och bär med Bastardo.

Legend och historisk bakgrund

En del historiska källor hävdar att födelseplatsen för denna druvsort är Frankrike, vilket naturligtvis underlättas av sorts namn. Översatt från franska "Bastardo" är en illegitimal adelsman. Andra inkluderar Frankrike, Armenien, Portugal. Om du tror på fler antika manuskriptkällor, var vinodlarna i antika Hellas involverade i det första urvalet av sorten för vinframställning.

legendarisk variation

Legenden om skapandet av Bastardo-vin

Början av 1800-talet är vinframställning på ett lågt utvecklingsstadium. Trots de stora områdena för vingårdar av olika sorter finns det inte så många viner. Portugals härskare Fernando II beslutade att stimulera sina undersåtar att skapa en ny variation av vin med en gåva på 300 hektar mark för vingårdar. Villkoret för att få belöningen var att skapa en ljus, utsökt bukett.

Många försökte glädja sin kung, men ingen av dryckerna tillfredsställde den ädla personen.

Så priset skulle inte ha delats ut om det inte var för ett lyckligt sammanfall - i bråttom att överlämna hemgjorda drycker till Fernando IIs provsmakning, en vanlig flicka och en ung man från en förmögen familj kolliderade, flickans behållare knäckte i kollisionen och vinet hälldes på marken. Killen erbjöd sig att dränera resten av det i sin kanna och presenterade vinet för kungen som ett resultat av gemensamma ansträngningar.Således hjälpte ungdomars ömsesidiga sympati att skapa en intressant blandning av Bastardo-vin, med en styrka-kvot på 16% och 12% socker.

vinframställning

När kungen frågade vem som skapade denna fantastiska drink, började älskarna att ge varandra grenens prioritet. Tack vare suveränens visdom fick vinet sitt namn "Bastardo", en olaglig adelsman, där svagt och starkt blod blandas.

Beskrivning av utseende

Unga skott kännetecknas av vita toppar med en hallonfärg, i den övre delen finns en karakteristisk dun. Det faller av när barken blir tjockare. På två år gamla skott finns det inte längre fluff och deras bark blir ljusbrun.

unga skott

Små, släta, 5-lobade blad med en liten dissektion. De korta sidoaggregaten på bladet är mer som en lyr, petiolen har ett djupt ovalt snitt. Mjuk pubescence på undersidan av bladplattan, på borstens vener. I Bastardo-sorten har Magarach-bladet en mer mättad färg, bladen kännetecknas av en ojämn, asymmetrisk snidad kant längs kanten.

Kvalitativa egenskaper

Busken har 50% fruktskott. Från en hektar planterad med en hybridvariant, skördas från 107 till 180 centner av bär per säsong. Sorts motstånd mot frost och torka noteras.

När man bildar en buske bestäms en låg och hög stam av kulturen, som dikteras av klimatförhållandena i regionen Bastardo-druvodling.

fruktbara skott

Mognande termer

Tillväxtsäsongen för Bastardo-druvor varar 146-150 dagar. Det lyckas mogna grödan endast i varma, soliga regioner.

En oöverträffad sort för vinframställning

Kombinationen av syror och sockerarter i massfraktionen av den juice som erhållits från Bastardo-bär anses vara oöverträffad. Sötma är ≈ 23,5%, syror är cirka 8%. Förhållandet mellan syror och socker i bär av denna druvsort gör Bastardo till det optimala råvaran för produktion av mörka rubin dessertviner, som skiljer sig:

  • lång eftersmak;
  • hölje konsistens;
  • sammetisk aroma;
  • inslag av choklad.

Begagnade druvor Bastardo för tillverkning av halvsöta, torra, berikade viner.

oöverträffad för vinframställning

Sjukdom och skadedjursresistens

Resistens mot mögel och mjölksjukdomar i pulverform är värderade som genomsnitt. Bastardo-sortens svaga motstånd mot grå råta, det kan orsakas av en relativt sval lufttemperatur och övermättnad av jorden med fukt.

Beskrivning av bär

På ett kluster växer relativt stora bär upp till 15,5 mm i längd och 12 mm i bredd och mindre, ovala bär. Skalet är mörkblått, köttet är rödbrun, i ett visst stadium av mognad med grönaktiga vener. Bäret innehåller från 2 till 4 frön.

rödvin

Växande och vårdande vinrankan

För varje region där Bastardo-druvor växer finns det särskilda skötsel, som bestäms av jordens täthet och fertilitet, regionens fuktighet eller torrhet, den verkliga och inte kalendern, datumen för vårens början.

beskärning

När en låg stam bildas under hösten beskärning, lämnas 4-5 knoppar på vinrankan. Mer skonsam beskärning rekommenderas för höga stjälkar - 6-8 knoppar ska vara kvar på foten.

stora bär

Bevattning

När du odlar druvor rekommenderas 4 obligatoriska rikliga vattningar per säsong:

  • början av blomningen;
  • bildandet av äggstockarna;
  • en uppsättning massor av vikt;
  • före början av kalla snaps.

Med tanke på att huvudsakligen Bastardo-sorten odlas i milda klimatzoner, under torkperioden, vid stadiet att saftas med bär, bör en bevattningsmetod för bevattning användas. Systemet, som slås på i automatiskt läge, gör det möjligt att odla druvor på stora områden utan att locka till sig ytterligare arbetskraft.

Toppdressing

Druvor kräver praktiskt taget inte organisk utfodring, men i stadiet av blomning och fruktbildning är det absolut nödvändigt att mätta jorden med kväve, minst två gånger per säsong. När bären bildas krävs fosfatmatning. Mineralkomplex införs i jorden efter behov, vilket kan bedömas utifrån buskens utseende.

skydd mot sjukdomar

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

I stadiet före blomningen måste vinrankan sprayas med insektsmedel. Om löv, bark påverkas av sjukdomar eller skadedjur, avskärs skottet omedelbart och bränns. Alla fallna frukter och blad måste regelbundet tas bort från buskarna, de kan orsaka skador på växten.

Skörd och applicering av grödan

Mognad av bär är samtidig. Som råmaterial för vin skördas skörden vid stadium av teknisk mognad och skickas omedelbart för bearbetning - produktion av vört. Överdrivna druvor är lämpliga för torkning av russin, men denna metod för bearbetning används sällan på grund av närvaron av frön. Liksom alla bär kan söta Bastardo ätas rå.

grödansökning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa