Hur man bearbetar druvor från antraknos, behandling och kontrollåtgärder med folkliga och kemiska medel

På kort tid kan en hel vingård dö av antraknos på druvor. Tidigare måste vinodlare i de södra regionerna, där klimatet är fuktigt och varmt, kämpa mot denna plåga. Nu står problemet alltmer inför i regioner med ett tempererat klimat. Hybrider (sorter) med hög motståndskraft mot mögel är benägna att sjukdomen.

Tecken på anthracnose

I sin avancerade form påverkar antrasnapsdruvsjukdom hela växten. Ständig övervakning krävs för att undvika skördar. Unga blad är de första som lider. Små mörka fläckar bildas på ytan. De ökar snabbt i storlek och förvandlas till fläckar.

Färgen på neoplasmer på bladen är brun, kanterna är mörkare. På grund av dessa fläckar kallas sjukdomen populärt antraknosfläckig. Den drabbade ytan kan täcka hela bladplattans område, dess färg blir smutsig rosa med tiden.

Som ett resultat, sjuka blad torkar ut och faller av, smittan sprider sig vidare, passerar till skotten. Bruna fläckar visas på dem som växer i bredd och djup och blir mörkbruna. Det finns sprickor i de drabbade områdena. Om dagarna är torra och varma torkar sjuka skott ut och går sönder. I regnigt väder börjar de ruttna.

rotfläckar

På bär manifesteras infektionen i runda, konkava fläckar inåt. Deras huvudfärg är brun, endast den centrala delen är lila. Sjuka bär torkar upp, smuldrar. Anthracnose på borstarna kan ses innan blommorna blommar. Fläckarna visas på samma sätt som på skotten. Den del av borsten som finns under platsen dör. Den som är högre fortsätter att utvecklas, men ger inte en skörd, eftersom äggstocken faller av med tiden.

Orsaker till sjukdomen

Det orsakande medlet till antraknos är en svamp av flera typer: Kabatiella, Gloeoporium, Colletotrichum. Alla dess varianter är mycket ihärdiga, de är inte rädda för kalla snäpp, sporer vintern på växtskräp och på sjuka vinstockar.

En svampinfektion kanske inte manifesterar sig på flera år, och dess uppkomst kan utlöses av:

 • felaktig trimning;
 • mekanisk skada på skott;
 • dåligt väder (regn, hagel);
 • jorden är sur, saltlösning;
 • brist på fosfor, kalium i jorden.

beredning på blad

Gynnsam miljö för aktiv reproduktion av svampen - hög luftfuktighet i luft, mark och temperatur från 23 till 35 °C.

Hur man slåss och hur man ska behandla

Endast en systemisk kamp mot infektion garanterar frälsningen av vingården från antraknos. Du ska inte ge upp när symtom på sjukdomen uppträder. Du kan klara svampen.Du behöver bara veta hur man hanterar en sjukt vinstockar. Symtom på antraknos visas på våren, du måste behandla den omedelbart, alla aktiviteter måste utföras före mitten av sommaren.

Agrotekniska åtgärder

Agrotekniska åtgärder är den första metoden för behandling av antraknos. Det är särskilt effektivt om vingårdsområdet är litet kan du bearbeta varje vinstock:

 • klipp ut sjuka borstar;
 • skär löven;
 • klipp av skott med spår av sjukdomen och tar upp till 4 cm av ett friskt område.

Alla skrot måste hällas i en polyetenpåse, du kan inte kasta dem på marken, det kan leda till ytterligare svamp. Efter avslutat sanitetsarbete måste allt växtavfall brännas.

skadade druvor

Minska vattningen för att minska svampens aktivitet. Som ett resultat blir överjorden (1 cm) torr. Radavstånd rensas för ogräs, detta minskar också fukten i rotzonen. Det sista steget är utfodring. För att öka immuniteten appliceras fosfor-kaliumgödselmedel.

Läkemedel

Nu finns det inga problem med förvärvet av effektiva läkemedel för svampen. Vinodlare föredrar biologiska produkter. De fungerar bra mot svamp, skadar inte miljön (insekter, mark) och är säkra för människor och husdjur.

Populära antartrosnosläkemedel:

 • Plantriz;
 • "Gaupsin";
 • Mikosan.

Förberedelserna från denna lista har testats i praktiken av många vinodlare. Inget inflytande på grödans kvalitet (smak, sammansättning) noterades. En positiv effekt på bildningen och tillväxten av skott noterades. Efter behandlingen återställer växterna snabbt volymen med grön massa. Behandling med dessa läkemedel utförs varannan vecka.

fungicider

Vid avancerade former av sjukdomen används systemiska svampdödande medel från antraknos. Enligt recensioner uppnås goda resultat när man använder "Ridomil", "Fundazol", "Acrobat". Vingårdar kan behandlas med andra beredningar:

 • bordeaux-blandning;
 • Fitosporin M;
 • "Trichodermin";
 • DNOC.

Vingården behandlas på våren, när skotten just har börjat växa och inte överstiger 10 cm. Behandlingar med en fungicidlösning utförs endast på kvällen och morgonen. Detta undviker solbränna på bladen.

Traditionella metoder

Varje erfaren vinodlare kommer att säga att behandling med folkrättsmedel inte kommer att ge positiva resultat om tecken på antraknos visas på bladen och skott, borstar. Det är meningslöst att spraya buskarna med läsk, kefir, kaliumpermanganat och andra liknande medel.

spruta druvor

Det finns inget behov att vara rädd för kemi, bara moderna läkemedel hjälper till att hantera en skadlig svamp. Biologiska, systemiska fungicider och agronomiska åtgärder är de enda korrekta sätten att bekämpa antraknos.

Förebyggande

En välskött vingård lider mindre av antraknos. De viktigaste förebyggande åtgärderna: korrekt och korrekt genomförd sanitär och formande beskärning (vår, höst) på sommaren - klämma. En försummad, förtjockad vinstock lider ofta av svamp.

Allt arbete i vingården utförs med ett rent instrument behandlat i en lösning av kaliumpermanganat. Löv och skott kan också sprayas med samma sammansättning före bearbetning. På våren utförs förebyggande i flera steg:

skadade löv

 • det första steget innan blomningen sprutas med Bordeaux-vätska (1%);
 • andra steget två veckor senare med kopparoxikloridlösning.

Svavelpulver skyddar väl mot antraknos. För förebyggande pollinerar de vingården på våren. Efter sommar åskväder, kraftigt regn, sprayas buskarna med en fungicid eller Bordeaux-vätska.

Höstens förebyggande arbete:

 • befruktning (potash, fosfor);
 • sanitär beskärning av sjuka, skadade skott, deras förstörelse;
 • kratta och förstöra alla blad;
 • bearbetning av radavstånd (lossa);
 • täcker marken med mulch.

druvsjukdom

Vanligtvis drabbade sorter

Mögelresistenta kultivarer lider sannolikt av antraknos. Erfaren odlare har funnit att sorter är mest mottagliga för sjukdom:

 • Husayne;
 • isabel;
 • Karaburnu;
 • Lydia.

Från variationerna i det gamla urvalet är de relativt resistenta: Riesling, Chasla Belaya, Saperavi, Cabernet-Sauvignon, Nimrang, en hybridform av Viorica. Modernt urval står inte stilla. Nya sorter och hybridformer av druvor visas, vars motstånd mot antraknos ännu inte finns i den vetenskapliga litteraturen.

Valet av druvsorter (hybrid) påverkar vingårdens hälsa, men i praktiken motsvarar inte svampens motstånd alltid den som uppfödaren har angett. Endast grundläggande kunskaper om vinvård och förebyggande åtgärder hjälper till att bevara skörden.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa