Hur du använder en hushållssockermätare, instruktioner och bord på rätt sätt

Att göra alkohol hemma är spännande och utmanande. En sådan hobby tillåter dig att producera din egen naturliga produkt och inte köpa ett "gris i poke". Vinproducenter har kommit med många användbara verktyg som hjälper till att göra högkvalitativa och välsmakande produkter. En av dessa uppfinningar är en hushållsvinsockermätare, men inte alla vet hur man använder den korrekt. Låt oss ta reda på det tillsammans.

Hur det fungerar och vad det är för

Många nybörjare tillverkare förstår inte hur den här enheten fungerar och vilka huvudfunktioner de har. På grund av detta föredrar de att hantera på egen hand och göra alla beräkningar med ögonen. I vissa fall lönar sig detta tillvägagångssätt, men de flesta experiment visar sig vara misslyckade eller inte så bra som de kunde vara.

För att inte komma in i en liknande situation, låt oss ta reda på sockermätarens huvudfunktion, eftersom den är extremt enkel - enheten visar tätheten av sockerinnehållet i vin.

Vinmätaren skiljer sig från sockermätaren genom närvaron av en ytterligare skalavdelning, vilket gör att du kan mäta mängden alkohol i en vätska.

Det fungerar så här:

 • enheten är nedsänkt i en vätska, och Archimedes lag börjar agera på den;
 • eftersom olika vätskor har olika tätheter kommer sockermätaren att sjunka ner i dem till olika djup;
 • i framtiden räcker det med att kontrollera det erhållna värdet med en speciell tabell, så får du en uppfattning om det nuvarande tillståndet för den producerade drycken.

Notera! Vinmätare visar på grund av deras mångsidighet mindre exakta värden än sockermätare. Tänk på detta när du brygger alkohol hemma.

mätinstrument

Typer av enheter

Det finns många olika modifieringar av hydrometrar, men endast två används i hemmaproduktion:

 1. Hushållsvinstestare. Låter dig mäta styrkan hos en alkoholhaltig dryck och mängden socker som den innehåller. Två divisionsskalor appliceras på den på en gång, varav den ena ansvarar för dryckens styrka och den andra för dess sockerinnehåll. Den största nackdelen med anordningen är dess låga noggrannhet. Detta hindrar emellertid inte vinproducenter från att använda det för produktion av vin och andra sprit, om de är gjorda för hemmakonsumtion. I det här fallet kan felet försummas, särskilt eftersom det inte är så viktigt som många tror.
 2. Sockermätare märke AS-3. En droppapparat med hög precision som möjliggör de mest pålitliga beräkningarna. De erforderliga värdena bestäms med ett fel på 0,5. Vid en vinmätare når detta fel 3% per mätning.För att göra detta måste du ta avläsningarna efter att du har sänkt sockermätaren i vätskan och sedan göra beräkningarna med en speciell tabell.

hushållsvinmätare

Hur man använder en succinometervinmätare korrekt

Låt oss ta en titt på bruksanvisningen på exemplet med en vinmätare, som en mer mångsidig mätare än en sockermätare. Handlingens algoritm är följande:

 1. Vi mäter alkoholens initiala gravitation. Vi mäter innan vi tillsätter jäst. Rekommenderade gravitationsvärden varierar beroende på vilken typ av alkohol som produceras. För tillverkning av mos bör indikatorerna variera i området 17-20%. Om det är tänkt att använda alkoholbaserad jäst ökar andelen sockerinnehåll till 20-30%. Vinet bör ha en initial tyngdkraft i området 10-30%. Tänk på att jästen som används för att tillverka vin bara kan jäsa 20% av det totala sockret. Resten av mängden kommer att finnas kvar i ditt vin, bestämma dess slutbetyg. Håll tyngdekraften mellan 6-19% vid ölbryggning.
 2. Låt alkoholen jäsas, varefter vi gör en andra mätning för att bestämma den nuvarande densitetsgraden.

Notera! Så snart indikatorerna stabiliseras och slutar ändras inom två dagar, anses jäsningen vara fullständig.

lägg i vin

Tolkning av mätningar

Det är lätt att tolka de sockermätaravläsningar som erhållits under mätningen. För detta räcker det:

 • ta de aktuella täthetsavläsningarna;
 • översätta dem med hjälp av en speciell tabell.

Tabellen levereras med enheten och ser så här ut:

Serienummer.Alkohol (% totalt)Densitet efter hydrometer (%)
10,5
20,251
30,51,5
40,752
512,5
61,253
71,53,5
81,754
924,5
102,255
112,55,5
122,756
1336,5
143,257
153,57,5

ta mätning

Faktorer som påverkar prestanda

Följande faktorer påverkar indikatorerna:

 • alkohol temperatur. Referensstemperaturen anses vara ett märke på 20 handla om... Eventuella avvikelser från den snedvrider enhetens avläsningar, vilket måste beaktas vid beräkningarna;
 • bubblor av koldioxid frigjord av vätskan under jäsningen. De håller sig vid hydrometern och höjer den över normen. Experter rekommenderar att du roterar enheten något från sida till sida när du dyker. Detta hjälper till att undvika överdriven klibbning av bubblor och jämna ut mätfelet;
 • mängden alkohol. Ju högre alkoholinnehåll, desto lägre sjunker flottören.

vin temperatur

Noggrannhetskontroll

För att testa din hydrometer noggrannhet, doppa den ned i destillerat vatten vid en temperatur på 20 handla om... Om enheten fungerar korrekt, bör den vara nedsänkt i vattnet till nollmärket. Om flottören fastnar högre än vanligt, applicera nagellack eller tejp på toppen av den.

Med en stark sänkning av sockermätaren måste du avskärma dess topp lite. Gör detta noggrant för att inte skada dig själv och andra.

hydrometer noggrannhet

Hur man gör en gör-det-själv succinometer-vinmätare

Att göra en vinprovare är inte svårt. För detta behöver du:

 • hitta ett glasrör med ena änden tätad;
 • doppa den i vatten vars temperatur är 20 handla om;
 • tillsätt små metallbitar i röret tills det sjunker nästan till botten. Observera att du inte behöver röra botten;
 • markera remsan vid vattennivån och ställ den på 0;
 • vi flyttar röret till en behållare med 100 ml vatten, i vilket 25 gram socker späds ut;
 • markera ytterligare ett och signera det med siffran 25;
 • markera mellanrummet mellan 0 och 25 i lika delar;
 • enheten är klar.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa