Regler för lagring av vin i en ekfat hemma, särskilt åldrande

Vin hemma i en ekfat förbättrar drinkens smak och gör den mer förfinad, vilket ger den en lätt ekarom. Varje vinframställare, när man tillverkar vin, föredrar just en sådan kapacitet, eftersom resultatet är en högkvalitativ alkoholhaltig dryck. Det är viktigt att träfat tillverkas samvetsgrant, eftersom de redskap som används direkt påverkar alkoholens egenskaper.

Vad händer med vinet i fatet?

Vinet skickas till en träbehållare vid mognadsstadiet, som börjar efter fermentationens slut och kan pågå i flera år. Eken är aktivt involverad i denna process.

Berikad med ekarom

När ungt vin kommer i kontakt med fatets väggar börjar det absorbera ek-extrakt, vilket kompletterar buketten med originella anteckningar:

 • lukten av vanilj, kanel, kryddnejlikor;
 • sötaktiga aromer av karamell, choklad;
 • tanniner;
 • rökiga och träiga nyanser på grund av förbränningen av ytan på behållaren inuti;
 • anteckningar om te och tobak.

många fat

Koncentration av smak och arom

Under åldrande avdunstar vinet (från 2 till 4,5% av volymen årligen), och resten av drycken får mer intensiv smak. Det rekommenderas inte att tillåta överdrivet avdunstning, eftersom utrymmet i behållaren som frigjorts fylls med luft från kontakt med vilket vinet börjar oxideras intensivt. Därför, genom ett speciellt utformat hål, är det nödvändigt att regelbundet tillsätta vin av en liknande typ till fatet.

Luftning

Trots att kontakt med luft under mognadstiden inte är tillåtet har det i små doser en positiv effekt på drinkens organoleptiska egenskaper. Syre kommer in i behållaren genom trädets mikroporer. Under påverkan av en oxidativ reaktion förändras vinets egenskaper:

 • klarheten hos den färdiga produkten minskar på grund av mjukningen av tanniner;
 • röda viner förvärvar tegeltoner och vita drycker börjar bli mörkare;
 • surhetsnivån sjunker;
 • det är en förändring från färska energiska aromer till känsliga fruktiga toner.

Äldre vin i ett fat bildar en balanserad bukett av aromer, vilket gör alkoholen rik och komplex.

häll vin

För- och nackdelar med åldrande vin i träfat

En ekfat utformad för att tillverka och lagra vin har många fördelar:

 1. Snabbare mognadsprocess på vin på grund av penetrering av en liten mängd luft genom träens porer.
 2. Närvaron av en speciell smak och arom.Under påverkan av tanniner visas anteckningar av karamell, vanilj i aromen och i smaken - kanel, kryddnejlika.
 3. Hög styrka. Kemiska och biokemiska processer utförs på ytan av ekstänger: vin extraherar aromatiska ämnen från trä, inklusive tannin, vilket ger drinken en speciell styrka, gör den komplex och förhindrar också produkten från att förstöra och hämmar oxidationsprocesser. Det uppskattas att en 225-liters fat kan berika vin med 50 mg / l tannin under 1 år, vilket är särskilt viktigt för full mognad av bordsrödvin och många efterrättdrycker.
 4. Gynnsamma funktioner. Vin hälls i fat utan bearbetning, eftersom träarten är ett naturligt konserveringsmedel. Därför behåller drycken alla sina läkande egenskaper, ett komplex av vitaminer och mineraler. Och på grund av bristen på uppvärmning av produkter har det maximala fördelar för kroppen.
 5. En ekologisk produkt. Ek är härdad av fuktpåverkan, så att faten är hållbara och pålitliga. Trä kan absorbera olika föroreningar, vilket har en gynnsam effekt på vinets kvalitet. Ek, som ett naturligt antiseptiskt medel, rensar också produkten från skadliga ämnen och gifter.
 6. Varaktighet. En produkt tillverkad av kvalitetsved, tillverkad med rätt teknik, kommer att tjäna under lång tid.

Av bristerna noterar vinproducenter endast de höga kostnaderna för en ekfat.

fat deformation

Vilka fat vinet åldras i

Det finns flera alternativ för ekfat för åldrande vin:

 1. Bordeaux barrique med en volym på 225 liter, som väger 45 kg, används för åldring av både röda och vita viner.
 2. Bourgogne fat för utmärkta drycker. Dess kapacitet är 228 liter.
 3. Tankar med stor volym, rund eller cylindrisk: botti (från 400 till 5000 l), demi-mui (600 l).
 4. Karatello - från 25 till 200 liter.

Små behållare används ofta vid vinframställning.

På grund av det stora kontaktområdet med träet åldras drinken med en hög hastighet och är mättad med kemiska föreningar som tanniner.

dricka åldrande

Vilket vin har rätt?

Inte alla viner kräver åldrande av tunnor. Ett ljusrött vin försett med en fruktig smak, i harmoni med ek. Grenache, Shiraz, Merlot kan förvaras i nya behållare. Ett stort antal vita viner, på grund av tekniska egenskaper, har inte tanniner. De är ömtåliga och mognar vanligtvis i stålbehållare. Undantaget är viner tillverkade av vita druvsorter Riesling, Chardonnay.

vita bär

Hur förbereder du behållaren ordentligt?

Det rekommenderas inte att hälla ungt vin i en ny fat. Behållaren måste förberedas i förväg. För att göra detta måste du utföra följande procedur:

 1. För att göra detta fyller du fatet med kallt vatten och byter det en gång varannan dag. Utför proceduren tills vattnet slutar mörkna.
 2. Därefter ska fatet skållas med kokande vatten, fylla 1/3 med kokande vatten och rulla över en plan yta så att varmt vatten fuktar väggarna inuti. Ångan påskyndar svallningen i nitningen, och de små sprickorna stängs snabbare och fatet desinficeras.
 3. Skölj i nästa steg med en varm 2% -ig lösning av soda (20 g ämne per 1 liter vatten). Fyll tunnan halvvägs med den beredda arbetssammansättningen. Du kan tvätta den genom att svänga den på marken i 30-40 minuter.
 4. Häll soda-lösningen och skölj med speciell försiktighet med varmt vatten tills soda har tvättats och vattnet är helt rent. Tvätta sedan med kallt vatten.
 5. Vänd den tvättade behållaren upp och ner, ta bort pluggarna, öppna kranen och låt det återstående vattnet rinna av och häll omedelbart vin.

Fat som tidigare innehöll vin behöver också beredas. Annars kan den producerade alkoholen smittas med mögel. För att göra detta måste de sköljas med en sodalösning (100 g / 5 l) och sköljas väl med kallt vatten.

Råd! Innan du fyller ett träfat med vin, rekommenderas det att rensa det med svaveldioxid. Förfarandet ska utföras ständigt innan behållaren fylls.

beredning av containrar

Hur man lagrar en svår vätska i en träfat hemma

En alkoholhaltig produkt kommer bara att avslöja sin ljusa smak och karakteristiska doft om den lagras korrekt.

Fat som fylls upp på toppen med vin förvaras i speciella källare med en lufttemperatur på 10-15 grader. Med högre värden kommer indunstningen att öka, som ett resultat kommer åldrandet av produkten att accelerera, och med lägre värden kommer alla processer att sakta ner. Fuktighetsnivån är 90 procent. Platsen bör också vara utan tillgång till ljus. Ultraviolett strålning provoserar biokemiska processer som försämrar drinkens färg och smak.

trä rätter

I källare och källare måste fat installeras på speciella balkar, eftersom containern snabbt försämras på marken och främmande ämnen kännas i vinet. Det är förbjudet att lagra mat eller föremål med en stark lukt nära faten.

Livslängden för ett vitt vinfat är inte mer än sju år, och för ett rött vinfat är ungefär 5 år.

I frånvaro av en källare eller en källare är det bästa alternativet ett vinskåp, som upprätthåller ideala förutsättningar för bevarandet av vin. Användningen kommer att bevara drinkens smak under lång tid, låta den mogna, vilket avslöjar dess egenskaper till det maximala.

druvor och glas

Förvaring av tomma trummor

Förvara tomma trummor på en torr plats, eftersom mögel kan bildas på den inre ytan av fukten. Det rekommenderas att fumigera behållaren regelbundet med svavel (en gång i månaden), och sedan försegla den med en propp utan fel.

Det finns ett annat sätt att lagra fat. För att göra detta måste du fylla hälften med vatten, tillsätt svavelsyraanhydrid (100 ml / 1 l) och vinsyra eller citronsyra. I detta fall bör vattnet för tvätt av tunnorna vara av hög kvalitet, helst dricka. Rör om, stick i hålet med en plugg och rulla fatet i 5-10 minuter, töm. Fyll sedan behållaren till toppen med kallt vatten, försegla den tätt och skicka den till säkerhet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa