Temperatur för tyst jäsning av vin hemma, behöver du en vattentätning

Tyst jäsning av hemlagat vin är det sista förberedelserna. Under denna period är det viktigt att övervaka drinken och inte låta proceduren ta sin gång, eftersom det i det här fallet är stor sannolikhet för förstörelse av drinken. Den tysta jäsningsprocessen varar upp till en månad och är lugn. I slutet märker vinproducenten bildandet av en tunn brun fällning och upphörandet av gasbubblor. Själva drinken blir transparent och avslöjar buketten.

Processfunktioner

Tyst jäsning sker vid lägre temperaturer än kraftig jäsning. Denna indikator bör hållas på en nivå på +12 ° С, medan skarpa fluktuationer och droppar är oacceptabla, vilket är svårt att tillhandahålla i vanliga hemförhållanden.

Vin bestäms i sådana lokaler som:

 • källare;
 • loggia;
 • ouppvärmt rum.

Om temperaturen är lägre än rekommenderad, men inte negativ, kommer fermentationsprocessen att ta längre tid. Det andra villkoret påverkar slutproduktens kvalitet.

I detta avseende rekommenderas det inte att göra lätta hemlagade viner hemma, det är bättre att välja starka och söta viner.

stora flaskor

Vad är skillnaden mellan kraftig jäsning och tyst jäsning?

Kraftig och tyst jäsning skiljer sig från varandra i processens natur och i dess varaktighet. De representerar två steg i en enda process. Ursprungligen börjar en kraftig jäsning i vinet, som kännetecknas av närvaron av en stor mängd socker och jäst, och en riklig utsläpp av koldioxid. Varaktigheten på detta steg är upp till 3 veckor, varefter reaktionen blir mindre våldsam.

I skedet av tyst jäsning upphör koldioxid nästan helt att släppas, det finns lite socker i vinet, det ljusnar och blir transparent. Drycken är nästan klar, ibland tar det mer än en månad innan proceduren är klar. Det är i denna fas som vinets smakegenskaper bildas.

jäsning av drycken

Behöver du en vattentätning?

Luktfällan spelar en viktig roll i det första steget för att förbereda en drink. Koldioxid slipper ut genom den och syre tränger inte tillbaka. Om det inte fanns någon sådan anordning, kunde fartyget brista från övertryck.

I fallet när det inte finns någon vattentätning använder vinproducenter en vanlig gummihandske, i en av fingrarna där ett hål är genomborrad med en nål. När processen med koldioxidutveckling är klar och handsken faller av kan den tas bort.

vattentätning på flaskor

Optimal temperatur

Vid tillverkning av vin är det viktigt att observera temperaturregimen.Om temperaturen är för låg stannar jäsningen. Samma sak händer när indikatorn överstiger +30 ° С. Skarpa temperaturhopp påverkar proceduren negativt. Den optimala indikatorn är +15 - +20 ° С.

Behandla steg

Hemlagat vin går igenom flera steg av jäsning. Den första av dessa är grov, som börjar inom några timmar efter förberedelsen av arbetsstycket. Det kännetecknas av intensiv bubbling, bildning av skum på ytan, väsen från den utströmmande koldioxiden. I detta avseende rekommenderas att fylla behållaren med ämnet med två tredjedelar. Denna etapp varar i cirka en vecka.

rätt process

Sekundär jäsning kallas också tyst. Det fortsätter tills jästen har bearbetat allt socker. Datumens slutdatum beror på innehållet. I genomsnitt slutar processen om en månad, men ibland tar det längre tid. Detta kan bestämmas genom fullständigt upphörande av frisättningen av koldioxid. Det är viktigt att inte missa detta ögonblick och inte överexponera vinet på vattnet för att inte förstöra smaken på slutprodukten.

Hur lång tid tar tyst vinjäsning?

Flera faktorer påverkar varaktigheten av den tysta fermenteringsprocessen:

 • temperatur;
 • jäst används;
 • mängden socker;
 • använda råvaror.

I genomsnitt tar hela proceduren 30 till 90 dagar. Av dessa tilldelas cirka 20 dagar för tysthet. I vissa fall förlängs denna period avsevärt.

jäsning av vin

Möjliga problem

Vid tillverkningen av hemlagat vin måste vinproducenter möta följande problem:

 • skador på vattentätningen eller rören;
 • brott mot temperaturregimen;
 • högt eller lågt sockerinnehåll;
 • otillräcklig aktivitet av vildjäst.

Det är viktigt att upptäcka och eliminera orsaken i rätt tid för att förhindra att drycken förstörs. I det första fallet rekommenderas luktfällan att bytas ut eller repareras med hjälp av tillgängliga verktyg. Om temperaturindikatorerna inte stämmer överförs behållaren med vin till ett rum med mer behagliga förhållanden. Sockerhalten mäts med hjälp av en speciell enhet - en ariometer. Jästens aktivitet ökas genom att lägga till en ny del av vinsäde eller genom att kasta några otvättade druvor eller russin i drinken.

dåliga slangar

Hur man stoppar jäsningen i färdig vin

Mikroorganismer som finns i ungt vin kan återuppta aktiviteten när som helst och provocera återupptagandet av jäsningsprocesser. Detta beror på olika faktorer, inklusive temperatursvingningar. Som ett resultat förlorar drinken sin smak och försämras till och med. För att förhindra detta rekommenderas det att använda den beprövade metoden för att konstgjord stoppa jäsningen:

 • cryostabilization;
 • pastörisering;
 • tillsats av alkohol.

Pasteurisering är en värmebehandling, vars syfte är att förstöra mikroorganismer och förhindra återupptagandet av jäsningsprocesser.

Kryostabilisering är en liknande procedur, endast den utförs med kyla. Samtidigt når temperaturen + 5-0 ° С. Förhindra att processen startas om igen genom att lägga till vodka eller alkohol i vinet. Tillsätt 2% vodka eller 1% alkohol för varje dricksgrad. Det är oönskat att använda denna teknik för de människor som inte passar eller inte gillar berikat vin.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa