Vad bestämmer och hur man kontrollerar hur många grader som finns i hemlagat vin

Olika druvsorter används för att tillverka vinedrycker. Tillsatsen av frukt, kryddor eller kryddor gör vinbuketten ovanlig och minnesvärd. Styrkan hos ett vin uttrycks i procent av alkohol. När du besvarar frågan, hur många grader vinet innehåller, hur man bestämmer styrkan hemma, ta hänsyn till mängden tillsatt socker, samt sockerhalten och surheten i råvarorna.

Styrka av olika typer av vin

Det traditionella sättet att tillverka vin innebär användning av en specifik druvsort. Styrkindikatorn blir ofta ett kriterium när du väljer en drink till en hemmafest.

Beräkningen av styrkaindikatorn beror direkt på druvanas variation och variation:

 • vinsorter används för att förbereda klassiska drycker. Vingruvan är liten och söt och har ett frö;
 • bordsdruvsorten är stor, frönfri, den är lämplig för att tillverka en bordsdryck utan att specificera råmaterialets tillväxtområde;
 • för sorter vin används druvor av samma sort;
 • icke-vintageviner produceras genom att blanda bär med olika utbyten;
 • blandade viner produceras genom att blanda flera druvsorter.

Matsal

Det direkta syftet med bordsdryck är att dricka vid en måltid. Den kännetecknas av bukettens enkelhet, frånvaron av minnesvärda smaker, en viss styrka, från 9 procent. För tillverkning av bordsvin används endast druvsorter på druvor.

Tillverkaren och det geografiska läget för insamlingen av råvaror kan variera avsevärt. Till exempel kan en fransk vingård leverera argentinskt bordvin. Bordsvin kan vara vitt eller rött, det serveras vid bordet vid mottagandet av andra kurser med kött, fisk eller fjäderfä.

bord dryck

Särskild

Mängden etylalkohol i ett speciellt vin varierar från 15 till 22 procent. Denna dryck erhålls från en ofullständig jäsningsprocess. Det skiljer sig från tabellen i styrkaindikatorn eftersom detta märke på grund av det höga sockerinnehållet tenderar att öka.

Rödvin från Cahors är ett klassiskt exempel på en speciell variation.

smaksatt

Alkohol som produceras på basis av druvvin, med tillsats av sockerfärg eller örttextrakt, kan nå en alkoholhalt på 25 procent eller mer. Vermouth, som tillhör denna typ av alkoholhaltig dryck, har en styrka på cirka 40 grader.

drycker i ett glas

Gnistrande

Mousserande vin framställs med en speciell champagneteknologi som innehåller flera etapper. För att få den speciella effekten som är inneboende i dessa typer av alkoholhaltiga drycker, kombineras vin och gas i specialbehållare under inställt tryck. Styrkeindikatorn är mellan 9 och 13 procent.

Referens! Mousserande drycker är ett attribut för att fira viktiga händelser. Flaskor med mousserande drycker förseglas med speciella lock, som, när flaskan öppnas, ger en skotteffekt.

häll champagne

Kolsyrad

Kolsyrade alkoholhaltiga drycker kallas ofta mousserande. För att erhålla det önskade resultatet införs koldioxid konstgjort i drycken under tryck. Kolsyrat vin har en lägre alkoholprocent än mousserande vin. Det är på gränsen mellan 7 och 12 procent.

gas i vatten

Metoder för mätstyrka

Du kan mäta styrkaindikatorn med hjälp av specialenheter. I båda fallen kommer det att ta lite tid att analysera resultatet.

Kapillärvinmätare

En kapillärvinstestare är en anordning med vilken du kan ta reda på styrkan hos torrt vin hemma. Att använda vinmätaren är ganska enkelt, du måste följa några regler när du använder:

 • vin hälls i en tratt, fyller behållaren till hälften;
 • efter att 2-3 droppar släppts från kolvens botten vänds tratten snabbt upp och ner;
 • basen placeras på en plan yta;
 • en viss mängd vätska kan hälla ut ur basen, men huvudmängden kommer att förbli i kolven och stoppa på en viss nivå;
 • fästningen bestäms av märket på mätvågen.

kapillärvinmätare

Areometer

För att mäta alkoholstyrkan hälls drycken i en cylindrisk hydrometer och nedsänks i vatten, bred sida nedåt. Det huvudsakliga villkoret under proceduren är att temperaturen på vätskan i vilken mätaren är nedsänkt inte ska vara lägre än 20 grader Celsius.

refraktometer

Denna enhet hjälper till att bestämma styrkan genom att bestämma brytningsindexet för en vätska. En droppe jäsad råvara räcker för arbete. För att mäta indikatorerna appliceras en drink på glaset och brytningsvinkeln läses.

Denna metod är lämplig för dem som är kända i beräkningar med olika koefficienter och har en tabell över beroende av brytningsvinkeln på alkoholprocenten.

refraktometeranordning

Det gamla sättet

Det gamla sättet att bestämma vinets styrka är en subjektiv bedömning av dryckens kvalitet. Traditionellt litade man på en av smakarna för att kontrollera alkoholhalten. Mild berusning, med beaktande av analysen av smaksnyanserna för den föreslagna drinken, ansågs vara en slags indikator på styrkan. Denna teknik hade ingen teoretisk grund och kunde baseras endast på de individuella känslorna hos försmakaren.

Analytisk metod

Den analytiska metoden, som låter dig mäta styrkan hemma utan att använda någon typ av alkoholmätare, är baserad på de enklaste matematiska beräkningarna.

För att kunna använda beräkningar måste du ha inmatningsdata och följa en beräkningsplan:

 • 1 procent alkohol erhålls genom användning av 22 gram socker per 1 liter vört;
 • druvsortens socker bestämmer ytterligare indikatorer för mustets sockerinnehåll;
 • med information om surhetsgraden och sockerinnehållet i råvaror kan du beräkna mängden tillsatt socker.

1 procent socker för slutprodukten är cirka 0,6 grader eller procent alkohol.

analytiker vid drinken

Hur man gör vinet starkare

Druva vin av vilken styrka som helst kan göras starkare. För detta används speciella metoder som kvalitativt påverkar andelen etylalkohol.

Kemiska substanser

Kemikalier läggs till i hemdryck för att öka hållbarheten. Svavelsyra, som oftast används hemma, utför flera funktioner samtidigt:

 • förstör ättikbakterier;
 • missfärgningar vin;
 • skyddar vätskan från att mörkna.

Svavelsyra representeras av 1 gram tabletter kaliumpyrosulfit. Tillsätt 3 gram svavelsyra för varje 10 liter alkohol. Denna metod är lämplig för fixering av torra viner, vars totala styrka före proceduren är från 12 till 14 grader.

Förnyare

Efter tillsats av kemikalien blandas alkoholen, filtreras och hälls sedan i behållare för ytterligare lagring.

Ökningar i alkoholhalten

Alkohol fungerar som ett konserveringsmedel som kan fixa alla typer av vin. Alkohol förhindrar bildning av vinägerbakterier, förlänger hållbarheten och eliminerar jäsningen.

Tillsätt 12 ml alkohol för varje liter dryck. Efter tillsats av alkohol omrörs vinet och hälls sedan i beredda flaskor.

utspädd vätska

Pastörisering

Pasteurisering är en av hemmakonserveringsmetoderna. Vid tillämpning av pastöriseringsmetoden på alkohol är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa särdrag. Pasteurisering är användbar för att förlänga hållbarheten för hemlagat vin och döda skadliga bakterier.

Grundläggande regler för hempasturisering:

 • flaskor placeras på botten av en bred panna, som bör täckas med en speciell rist eller täckas med en trasa;
 • det är nödvändigt att lämna lite avstånd mellan flaskorna så att väggarna i flaskorna inte rör vid varandra, annars kan de spricka;
 • att koka endast okorkade flaskor är tillåtet eftersom vatten vid uppvärmning tenderar att expandera och skjuta ut överskott av ångor;
 • efter kokning måste flaskorna stängas omedelbart.

Att bestämma styrkan hos ett vin innebär att man använder beprövade metoder. För att mäta procentandelen etylalkohol i en alkoholhaltig dryck måste du veta vilken druvsort som används för beredning av vin, dess surhet och sockerinnehåll.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa