Varför hemlagat vin kan smaka bittert och de bästa sätten att fixa det

Att göra hemlagat vin är en besvärlig och tidskrävande process. Efter sex månaders åldrande är det synd att hitta en bitter smak i den färdiga drycken. Men skynda dig inte på att hälla ut det eller leta efter ett recept för månskinn. Vid vinframställning är metoder för att rena en drink i olika åldringsstadier kända. För att bevara produkten måste du förstå orsakerna till att hemlagat vin smakar bittert och hur du kan korrigera drinkens smak.

Orsakerna till bitterhet

Den bittera smaken beror på det höga innehållet av sammandragande ämnen i vin-tanniner. I normal koncentration hjälper de till att lätta upp drinken och förmedla astringency. Men för mycket tanniner förstör smaken.

Källor till tanniner är druvskinn och fruktfrön. Oftast känns en harsk eftersmak i viner tillverkade av mörka druvor.

Smaken försämras av flera skäl: på grund av fel i matlagningstekniken, bortskämda råvaror och sjukdomar.

Brott mot saftproduktionsteknik

Tanninerna från de krossade frönen kommer in i juicen under beredningen av druvmusten. För att inte kränka fröens integritet kan du inte krossa druvorna i en livsmedelsprocessor, i en köttkvarn, en mixer eller röra i en kar med en borr med en speciell infästning.

krossade korn

Bortskämda råvaror och överexponering av vörten i massan

Innan bearbetning bör druvor, äpplen, frukt och bär inte tvättas. Det kalla vattnet tvättar bort vilda jäst från fruktytan och sänker temperaturen på bären. Som ett resultat kommer jäsningen att bli långsam och lång.

Råvaror för vin måste sorteras noga och bortskämda bär och frukt måste tas bort. Massan ruttnar till och med från något mörkare druvor som är lämpliga för konsumtion.

Koncentrationen av tanniner ökar med långvarig jäsning av vinet med skalet. Juicen bör inte överexponeras i massan, eftersom det också finns många tanniner i druvhuden.

massa i ett fat

Överexponering på läsning

Under exponering visas ett sediment som består av sönderfall av jästavfall.

Om drycken inte tas bort från sedimentet under lång tid, absorberar den avfallsprodukterna från mikroorganismer och ett bittert vin erhålls.

Sjukdomar av vin

Ättikfermentering, en sjukdom orsakad av mikroorganismer, behandlas tidigt i tillagningsprocessen. Om vinet visade sig med bitterhet, betyder det att början på deras utveckling har missats.

Unga och mogna sorter är lika benägna att visna. Detta är en sjukdom där en behaglig smak snabbt förändras till sur, och drinken förvandlas till vinäger. Bortskämda vinrätter kan inte återanvändas för lagring av hemlagade drycker.

spruta vid drinken

Närvaron av en bråkdel av ättiksyra är normen för olika typer av vin.Dess överskott signaleras av en skarp lukt och en brännande känsla i munnen efter ett slurk. Ett tecken på stickning är en grå film på ytan av drinken som förtjockas med tiden. I det sista stadiet täcks vinet med en rosa skorpa. Det delaminerar och faller i delar till skålens botten.

Överexponering i ekfat

Röda och vita viner åldras i ekfat. Trä innehåller också tanniner - det finns färre av dem i gamla, fler hos unga. Åldern i en ung fat hjälper till att avslöja vanilj- eller karamellnoter. I ekbehållare får drinken en rik färg.

Men om vinet överexponeras i en ung fat kommer det att vara mättat med tanniner och bitterhet i överflöd. Det är möjligt att bli av med en obehaglig eftersmak om skador upptäcks omedelbart.

fatinspektion

Hur man eliminerar bitterhet i vin

Druvor och fruktviner förädlas på olika sätt, beroende på bitterhetsgraden. Den subtila smaken av Isabella-vin avlägsnas genom tillsats av socker och pastörisering, vilket förhindrar jäsning. Om drinken är uppriktigt bitter, måste den rengöras för tanniner eller gifter med hjälp av någon av följande metoder.

Äggvitbindning

Inte bara den traditionella druvdrickan lider av bitterhet, utan också äppelvin. Tanninerna i dem är bundna av proteinet från färska ägg.

En liter drink kräver 100 mg vispade proteiner. De rörs om i vin och lämnas för att infusera i 2-3 veckor. Drycken blir grumlig men kommer att rensas i slutet av terminen. Proteinet kommer att fälla ut tillsammans med tanninerna. Vinet måste bara dräneras försiktigt genom ett sugrör.

Det är viktigt att noggrant mäta mängden protein i milligram. För mycket protein kommer att förstöra drinken. Färska ägg kan ersättas med äggpulver.

slå proteinet

Husbloss

Ofta, efter att ha trampat på massan, smakar hallonvinet bittert. Små frön kan inte tas bort från bären, och de ger bitterhet. Fisklim används också för att neutralisera det. Pulvret innehåller kollagen. Det avlas och läggs till flaskor. 10 liter kräver 500 mg rengöring.

bentonit

För att bli av med bitterheten efter att ha tagit bort moset klargörs vinet med bentonitlera. Det naturliga filtret används inom livsmedelsindustrin. Lera tar bort gifter från vatten, så det är säkert att använda det för att ta bort tanniner från vin.

En liter drink kräver 3 gram pulver. Bentonit ska hällas med vatten i förhållandet 1:10, infunderas i 24 timmar. Tillsätt vatten till den resulterande kalken så att massan blir flytande och häll i vinet i en tunn ström. Efter en vecka måste drinken tas bort från sedimentet.

Bentonit och äggvita rensar ungt plommonvin, övereksponerat på vattnet.

bentonitpulver

gelatin

För 10 liter konsumeras 1 gram pulver. Hur man gör en rengöringsblandning:

 • blötlägg gelatin i kallt vatten i 3 timmar med en hastighet av 1 gram per 10 ml;
 • tappa ur vattnet och häll i samma mängd med varmt vatten vid en temperatur av 90-95 grader, rör om;
 • sil genom ostduken;
 • låt svalna till 40 grader;
 • rör om vinet med en pinne och bilda en tratt;
 • häll en tunn ström av gelatinös lösning i mitten av tratten;
 • rör om, stäng diskarna och lägg på ett svalt ställe.

Sil efter drycken från gelatinflingorna efter 15-20 dagar. Gelatin är lämplig för raffinering av viner gjorda av äpplen, päron och vita druvor.

gelatinkristaller

Pastörisering

Metoden används för att återställa sjukt vin:

 • täck botten av en stor kastrull med en trasa;
 • placera förseglade glasflaskor med vin inuti;
 • Häll vatten i pannan upp till halsens nivå;
 • värme upp till 60 grader;
 • hålla temperaturen i 20 minuter.

Efter uppvärmningen ska vinet stå i 5-7 dagar, sedan drickan ska tas bort från sedimentet. Det rekommenderas att använda pastöriserade viner i blandningar.

vinpasteurisering

andra metoder

Det är möjligt att återställa en drink med ättika bitterhet i ett tidigt stadium av sjukdomen.Det måste hällas i en ren skål så att vinägerfilmen inte kommer dit. Filtrera sedan, tillsätt en matsked aktivt kol för varje liter och blanda. Rengör drycken genom ett pappersfilter när kolet sätter sig på botten.

Det andra sättet att ta bort vinäger och mögel är att smälta med svavel. Metoden är lämplig för sterilisering av rätter. Ämnet smälts, doppas i bomullsvikar, antänds och sänks i en tom flaska. För att rensa fat, tänds remsor av tyg eller kartong över öppna behållare så att röken sjunker in i dem.

Svavel används också i tabletter på 2 och 10 gram. Varta och vin absorberar hälften av det utsöndrade ämnet. Nackdelen med denna metod är lukten av vätesulfid som kommer från drycken. Rikta inte rök på vin. Först fylls behållaren med rök, och sedan hälls drinken.

hemlagat vin

Sätt att eliminera bitterhet i viner lagrade i träfat:

 • i det första steget av sorg - genom rengöring med bentonitkalk;
 • med svår harskning - genom att tillsätta socker och alkohol.

Alkoholen bör vara 10-15 volymprocent.

Förebyggande åtgärder

Hur man förhindrar bitterhet:

 • observera reglerna för druvskörd - i torrt väder vid +20 grader;
 • För att förhindra att tanniner tränger in i äpple-, druv- eller plommonsaft måste du bli av med frön;
 • det är bättre att krossa druvor med händerna;
 • observera åldringstiden på massan och lössan;
 • tvätta, torka och sterilisera redskap noggrant för jäsning och lagring av vin;
 • blanda druvmassa och äppelmassa så att den inte får syre och inte surar;
 • stäng flaskan tätt med en vattentätning. Enheten måste frigöra koldioxid och hålla ut syre;
 • kontrollera smaken på den dryck som lagras i ekfat varje vecka;
 • ordentligt förbereda trä för vinlagring;
 • Om det unga vinet är hopplöst bortskämda, häll inte ut drycken. Genom sekundär destillation kan du göra chacha eller konjak ur det;
 • följ lagringsreglerna - försegla flaskor hermetiskt, placera dem i en vinkel så att korkan inte torkar ut;
 • fyll flaskorna upptill så att luftspalten mellan drycken och korken förblir minimal.

Ett populärt sätt att skapa lämpliga lagringsvillkor för vin är att begrava flaskorna horisontellt i källaren.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa