Varför hemlagat vin luktar mos, hur man tar bort lukten av jäst och rengöringsmetoder

När du tillverkar vin hemma kan du möta problemet med närvaron av lukt i en alkoholhaltig dryck. I en sådan situation måste du ta reda på varför hemlagat vin kan lukta som mos och hur du kan eliminera defekten. Korrekt rengöring hjälper till att återställa den naturliga doften, oavsett orsaken till problemet.

Varför luktar vin som jäst?

Det finns flera orsaker till att drycken förlorar sina rätta aromatiska egenskaper och börjar lukta som mos. Oftast beror detta på ett brott mot villkoren för att förbereda en drink och bristande efterlevnad av receptet.

Inklusive är orsakerna:

  1. Använda råvaror av låg kvalitet. Källmaterialet påverkar direkt den färdiga produktens egenskaper, så det är värt att först välja råmaterialet.
  2. Fermenteringsförhållanden. Ett viktigt steg i beredningen av drinken är jäsningsprocessen, och för att vinet ska få en utsökt smak och aroma är det viktigt att eliminera risken för interaktion mellan must och luft.
  3. Omgivningstemperatur. Indikatorn påverkar jäsningens kvalitet och intensitet, därför leder temperaturavvikelser till en oönskad lukt i vinet.
  4. Tillagningstid. Det tar en viss tid att laga mat och infundera vin, vilket beräknas med hänsyn till utgångsprodukterna.

vinet luktar

Hur man tar bort jästlukt från vin

Om under skapandet av hemlagat vin gjordes kränkningar och en oönskad lukt dök upp, finns det en möjlighet att återställa doften. Från de tillgängliga alternativen är det bättre att välja det lämpligare, beroende på tillgängliga möjligheter.

Jäsning och åldrande

Under jäsningen av en alkoholhaltig dryck släpps fuseloljor, av vilka vissa komponenter ger en karakteristisk lukt. För att kontrollera om förekomsten av fuseloljor är orsaken till masklukten måste du ta en flaska vin, korka den och hålla den på ett varmt ställe. Om bubblor bildas på behållarens väggar under dagen, och ett sediment faller till botten, krävs ytterligare jäsning och efterföljande exponering av produkten. Därefter bör problemet lösas.

leriga färger

Åldringsperioden för vin som framställts under inhemska förhållanden är minst sex månader. Under denna tid måste drycken tas bort från sedimentet flera gånger, en gång i månaden. Det är i sedimentet att de flesta av de skadliga komponenterna finns, vilket orsakar en molnig konsistens och en obehaglig lukt. Du kan hälla vin i behållare för ytterligare lagring först efter klargörande och utan sediment.I denna situation används exponering som en metod för rening.

klistra

Om vinet inte har uppnått en transparent konsistens även efter att sedimentet upphört att bildas, kvarstår några av de oönskade föreningarna och klargöring krävs. För detta utförs klistermetoder med gelatin, äggvita, fisklim eller ett specialämne Bentonite.

ägg i glaset

För att rengöra drycken med fisklim eller gelatin, förvaras de preliminärt i vatten vid rumstemperatur under en dag. För att klistra in 5 liter vin krävs 1 g gelatin eller 0,5 g lim. En liten drink hälls från en behållare med vin i en separat behållare och den svullna ingrediensen tillsätts där, varefter den blandas noggrant och återförs till huvudbehållaren. Vinet rörs om igen och fällningen får sätta sig. När den bildas blir drycken mer transparent och får en trevlig doft.

Äggvita omslag är uppskattade för dess enkla implementering. Det är nödvändigt att separera det vita från äggulan, slå bra och lägga till behållaren med drinken. Ingrediensen används med 1 protein per 50 liter vin. Efter tillsatsen av det slagna äggvittet omrörs alkoholen snabbt för att förkorta exponeringstiden. Efter insisterande i ett par dagar tas produkten bort från sedimentet.

burkar med drycker

Bentonitpreparatet används om andra ingredienser för klistra inte hjälpte. För 1 liter vin, ta 2 g av ämnet och häll det i 10-12 timmar för att svälla. Häll sedan i 1 liter vatten, blanda noggrant och häll den resulterande blandningen i huvudbehållaren.

Efter några dagar tas drinken bort från sedimentet och aromen kontrolleras.

Kolstädning

Blandning med björkkol är en extrem åtgärd för att eliminera masklukten. En handfull kol nedsänks i en behållare med en drink och fuseloljor absorberas. Samtidigt, tillsammans med den främmande lukten, försvinner smakegenskaperna, vilket avsevärt minskar kvaliteten på den färdiga produkten.

kolstädning

Vad ska man göra med vin om man inte kan ta bort lukten?

Även rengöring av drycken löser inte alltid problemet helt. Om inget av alternativen för att bekämpa den obehagliga lukten har lett till önskat resultat, är det bättre att starta om beredningen av vin. Detta sparar tid och arbete, eftersom sannolikheten för aromåterställning om alla metoder är ineffektiva är minimal.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa