Orsaker till mögel på hemlagat vin och vad man ska göra med vit film, hur man kan förhindra förstörelse

När man gör hemlagad alkoholhaltiga drycker, visas mögel ofta på vinet, vilket kan förstöra vinprodukten om åtgärder inte vidtas i tid. Det är alltid bättre att förhindra ett problem än att hantera det senare. Men om detta hände, och formen fortfarande dök upp på ytan, bör du bli av med den, fixa situationen och rädda det framtida vinet.

Kan druvmögel vara ädla

Om det hemlagade vinet är täckt med mögel, är det nödvändigt att slåss med det, eftersom det inte kan vara användbart på något sätt, utan bara skadligt, vilket kommer att förstöra den färdiga produkten. Men den ädla formen finns fortfarande. Det förekommer på mogna druvor i en specifik miljö. Detta inträffar i områden där morgondimmar ger plats för varmt torrt väder under dagen.

Under påverkan av ädelskimmel ökar koncentrationen av socker och surheten i druvorna minskar. Aromen från bärens skal skal över i juicen och bevaras vidare i vinprodukten. Att få en sådan drink är en komplex och mödosam process.

Bär täckta med svampen Botrytis cinerea måste vara intakta för att förhindra att druvmassan kommer i kontakt med syre. Annars sker en snabb omvandling av ädelform till grå råta.

mögel manifestationer

Vad kan göra skada

Om tekniken för att tillverka vin kränks kan en plack i form av en tunn, nästan transparent film visas på ytan. Om du inte märker i tid och inte vidtar åtgärder för att eliminera det, blir neoplasmen i framtiden möglig, blir tätare, mörkare. Drycken får en obehaglig lukt.

När den bildade svampen sjunker till behållarens botten kan vinen inte räddas och vinprodukten skadas oåterkalleligt.

Mögel kan visas inte bara på den färdiga produkten utan också under jäsningen.

grön svamp

Anledningar till utseendet

Det finns flera faktorer som kan få svamp att komma in i vinet.

 1. Dåligt tvättade behållare är en av orsakerna till att blomman dricker. Visuellt rena behållare eller verktyg kan förorenas med svamp, vilket kan leda till mögeltillväxt på vinets yta.
 2. Syregenomträngning i wortbehållaren. Oftast visas vinblomningen under en handske eller bomullstopp. Till exempel, om en medicinsk handske inte är ordentligt fixerad på halsen på en burk, kommer luft in i fermentationsprocessen, vilket leder till oönskade konsekvenser.
 3. Blomning verkar också på grund av brist på socker och styrka. Andelen alkohol i drinken bör inte sjunka under 12 grader.
 4. Om vinet är mögligt har temperaturregimen kränkats.Temperaturen i rummet där drycken befinner sig i jäsningssteget bör inte falla under 22 grader och stiga över 27. Den färdiga produkten förvaras i en källare eller ett svalt rum.
 5. Muggbildning i ungt vin kan utlöses av hög luftfuktighet, över 85%.

Genom att känna till orsakerna till att svampen visas kan du undvika detta problem.

ren behållare

Hur man känner igen svamp när man gör hemlagat vin

För att känna igen svampen i tid måste du noga övervaka vörten. I det här förberedelsesteget kan vinet fortfarande sparas. Om vinproducenter märker att en vit film har dykt upp på ytan på vörten eller den färdiga produkten, är de definitivt framför mögel. Svampens tillväxt börjar precis högst upp, och mögeln har inte haft tid att sjunka till botten.

I det andra steget av svampens utveckling kan du se komprimeringen av den vita filmen och utseendet på mögliga centra. När du hittat vin i ett sådant tillstånd kan du fortfarande försöka rädda det, men om svampens partiklar hade tid att sjunka till botten kommer drinkens smak att förstöra.

Det sista steget är förlusten av svampkolonier i vörten. Vinet förvandlas till en blandning av vatten och mögel med en obehaglig lukt. Denna dryck kan bara hällas.

vit gasväv

Vad man ska göra med vinform

Det finns flera effektiva metoder för att hantera mögel, men i alla fall, om en vit film visas på vinet, måste den tas försiktigt bort med en sked. Om mögel har bildats i en flaska med en smal nacke, kan du använda ett rör med vilket du behöver hälla innehållet och lämna sediment och lite drink i botten av behållaren.

 1. Vin rensat från mögel hälls i en behållare för ytterligare värmebehandling. Saften värms upp till 70 grader, men inte högre. Vid höga temperaturer, grader avdunstar, förlorar drinken sin smak.
 2. Vodka eller alkohol hjälper till att bli av med mögel. En stark drink hälls i ungt vin, vilket ökar graderna till 15, vilket leder till svampens död.
 3. Du kan också korrigera situationen genom att starta jäsningsprocessen en gång till. För att göra detta, lägg till socker eller färsk druvsaft till vinet.

När du gör en drink bör särskild uppmärksamhet ägnas åt torr, dessert och halvtorr viner. De är i riskzonen.

hink med vin

Hur man förhindrar uppkomsten av svamp

För att inte försöka rädda vin från svamp i framtiden är det bättre att förhindra utseendet. För att göra detta bör du följa enkla regler som hjälper dig att göra en druvedryck hemma utan problem.

 1. Det första misstaget som en vinmakare kan göra är om bär med ruttning kommer in i måste. För att inte förstöra allt vin måste du därför sortera druvorna noggrant innan du trycker på saften.
 2. Behållaren där jäsningsprocessen äger rum måste tvättas noggrant och behandlas med kokande vatten.
 3. För att förhindra uppkomsten av mögel på massan under de första tre dagarna måste den omröras två gånger om dagen med ett torrt bestick.
 4. En hermetiskt installerad vattentätning förhindrar svampsporer från att komma in i behållaren.
 5. Wort spädd med mycket vatten kan leda till mögeltillväxt på grund av en minskning av jästkoncentrationen.
 6. För att förhindra att svampen tränger in i den färdiga produkten måste den förvaras på ett svalt ställe efter att den har stängts med ett lock.

Med formen av mögel i början kan vinet fortfarande räddas, men det är bättre att använda tips som hjälper till att undvika utvecklingen av svamp i drinken.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa