Varför vin slutade spela i förväg och vad som kan göras hemma

Att göra vin hemma är en riktig konst, en familjetradition. Att göra en läcker drink första gången är inte lätt. Det är viktigt att följa tekniken, ha erfarenhet av vinframställning och kunna välja råvaror. Fermenteringsprocessen kan gå fel om ett misstag gjordes eller fel ingrediens väljs. Vad händer om vinet slutar spela och bubblan slutar i förväg? Tänk på de vanliga misstag som nybörjare gör.

Varför jäsas inte hemlagad druvvin?

Det finns ett antal skäl som kan störa den naturliga jäsningsprocessen. Först och främst är det nödvändigt att uppmärksamma temperaturregimen och förhållandena som skapats för frigöring av koldioxid. Framgång i den svåra uppgiften att tillverka hemlagat vin beror också på jästkvaliteten och det ursprungliga vinmaterialet, mängden socker och behållarens täthet.

I processen att göra en hemlagad drink, måste du bli av med rusa och krångel. Om vinet inte har fermenterat en timme efter att alla ingredienser i behållaren har fyllts, betyder detta inte problem. Beroende på druvsorter och typ av bär i fruktviner, kan början på processen för koldioxidfrisättning variera från 24 timmar till 72 timmar. Om de önskade bubblorna inte har bildats under denna period, är det nödvändigt att börja leta efter orsaken till bristen på jäsning.

Jästkvalitet

För att starta jäsningsprocessen för druvvin måste jäst tillsättas. De måste vara "levande" och uppfylla utgångsdatumet. Torr jäst rekommenderas inte.

jäst på en sked

Innan jäst tillsätts wort måste den mjukas och aktiveras. Erfaren vinproducenter lägger juice från en apelsin- eller levande vinrådsaft till ett glas rent kokt vatten vid rumstemperatur. Det tar cirka 40 minuter att blöta jästen i denna blandning. När jäststarter läggs till i vörten nivåeras temperaturen på de sammanfogande vätskorna.

Underlåtenhet att observera temperaturen för att aktivera processen

Temperaturavläsningar för att starta fermenteringsprocessen är oerhört viktiga. Det är oacceptabelt att skapa temperaturskillnader. Innan du häller jäst i vörten, matchas temperaturvärdena för de två vätskorna, vinet bör infunderas varmt. En vanlig orsak till kränkning av jäsningsprocessen är ojämnheten i temperaturen hos vörten och jäststartaren.

processaktivering

Rekommenderad temperatur för jäsning - +25 C. Vid temperaturer under +18 När koldioxid frigörs i vörten, sjunker trycket i behållaren, antalet bubblor minskar.

Temperaturskillnader

Efter en lyckad start av jäsningsprocessen är det viktigt att hålla temperaturen i behållarna under alla vinframställningsstadier och regelbundet kontrollera tätheten.

Om ett temperaturhopp registrerades över +30 C eller ett kraftigt fall i temperaturen under +15 C, det är nödvändigt att lägga till jäststartkulturen igen. Vinproducenten måste utföra en daglig temperaturövervakning. Förbered en vattentermometer i förväg.

jäsningsprocess

Varför slutade vinet att spela i förväg?

Om jäsningen slutar plötsligt efter två dagar måste du vidta brådskande åtgärder för att eliminera orsaken och starta processen igen. Om bubblorna slutar att sticka ut efter en vecka, kan jäsningsprocessen vara över, eller så har vinet surt.

Tänk på orsakerna till upphörandet av koldioxidutsläpp, analysera misstag från nybörjare.

vätska torkar upp

Den hydrauliska tätningen är inte tät

I detta fall kan jäsningsprocessen pågå, men bara personen ser inte gasbubblorna och handsken kommer inte att "stå upp." Faktum är att den avgivna koldioxiden kommer att slippa ut genom spåret i den hydrauliska tätningen, detta är mycket dåligt, trycket bryts, patogena mikroorganismer och bakterier börjar tränga in i flaskan.

Faran med detta fenomen ligger i försurning av vinet, det erforderliga trycket i behållaren sjunker snabbt. Om tätheten inte återställs kommer vinet att hoppas bort.

Obs: erfarna vinproducenter täcker skarvarna i plasten eller degen.

Det rekommenderas ofta inte att öppna behållare. Flaskan öppnas för tekniska procedurer: ta bort skum, tillsätta ytterligare ingredienser, socker.

hydraulisk tätning

Efter tillsats av socker

Om jäsningsprocessen slutar omedelbart efter tillsats av sötningsmedlet är det för tidigt. Socker är en viktig komponent i jäsningsprocessen. Med sin brist har jästen inte tillräckligt med "bränsle", frigöringen av koldioxid stoppas. Men du kan inte gå för långt med sackaros, eftersom socker är ett naturligt konserveringsmedel som kan förvandla wort till sylt.

Det rekommenderade sockerinnehållet i surdeigen är 15%. Det är inte svårt att kontrollera denna indikator, en hydrometer kommer att hjälpa en nybörjare.

Efter mäskning

Om konsistensen hos vörten efter separering av mos och filtrering är för tjock kommer jäsningsprocessen att stanna. Detta problem är relevant för frukt- och bärviner från vinbär, chokeberry, krusbär och jordgubbar.

Tjock vört måste spädas med vatten som bringas till den rekommenderade temperaturen, men mängden bör inte överstiga 15% av den totala volymen vinmaterial.

mässeparation

Forma

Vinframställningsprocessen måste vara steril. All hantering med behållaren utförs med handskar och händerna tvättas noggrant. Glasflaskan måste steriliseras i en ugn eller ett vattenbad. När patogena mikroorganismer kommer in i vinmaterialet bildas mögel i vörten. Oftast observeras ett sådant negativt fenomen med ett svagt stängt slutartäcke.

Ett av de första tecknen på mögelbildning är en film på ytan av vinvätskan, antalet bubblor reduceras kraftigt.

ta bort mögel

Hur bestämmer jag att jäsningen har slutat?

Det första visuella tecknet på brist på jäsning är frånvaron av koldioxidbubblor. Frånvaron av jäsning kan bestämmas genom ett antal av följande processer:

 • Det finns inga klick och väsande vid behållarens slutare.
 • Ett sediment bildades i botten av flaskan, bubblor slutade bildas.
 • Handsken föll av.
 • Tiden för fermentationens slut kom vinet klart.

Om vinet är moget, bör du inte få panik, tecken på slutet av den naturliga jäsningsprocessen inkluderar:

 • Jästsediment längst ner på flaskan.
 • Inga bubblor.
 • Naturlig förtydligning av vinet.

Om jäsningen har slutat innan den kan börja, är det nödvändigt att vidta åtgärder och eliminera orsaken till felet, starta processen igen. Annars blir vinet surt, worten måste kasseras.

burk vin

Vad ska man göra i en sådan situation?

Fermentering kan påbörjas först efter identifiering av orsaken till dess upphörande. Om lite socker används måste mängden ökas, om det finns för mycket sötningsmedel, måste vörten spädas med vatten.

När mögel bildas filtreras vörten, jäst och socker tillsättes, hälls i en steriliserad behållare, hermetiskt stängs slutaren. I det här fallet kan du fortfarande göra vinjäsningen igen; det är bättre att inte använda en sådan dryck för förvaring.

Om vinmaterialet är hopplöst bortskämd, rekommenderas det att destillera vinet till alkohol eller göra hemmagjord moonshine. Vinäger är gjord av jästvin.

Det är möjligt att rädda en "sjuk" dryck genom att återuppta jäsningen genom att tillsätta ungt vin med en ostörd jäsningsprocess till den. Men sådant vin måste konsumeras på kort tid, drycken är inte lämplig för förvaring.

göra vinäger

Förebyggande åtgärder

Det är bättre att förhindra något problem än att leta efter orsaken och snabbt fixa felet. Överväg reglerna för att tillverka hemlagat vin och sätt att förhindra försörjning av en alkoholhaltig drink

 • Stegen för beredning av drinken bör utföras sterila: behållare steriliseras, händerna tvättas noggrant.
 • Luftkontakt med vört är otillåtet; det är viktigt att täta flaskan ordentligt.
 • Observera proportionerna av ingredienserna i receptet.
 • En visuell inspektion av containern utförs varje dag.
 • Håll temperaturen på samma nivå.
 • De använder levande jäst och beprövade råvaror för framtida vin.

Om du följer dessa regler kommer processen att göra hemlagat vin vara rolig och resultatet blir av hög kvalitet. Observera att tekniken för framställning av hemlagat vin från druvor eller bär kommer att skilja sig, liksom mängden socker som krävs. En termometer och hydrometer förbereds i förväg, dessa assistenter är nödvändiga för både nybörjare och erfarna vinproducenter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa