Regler för pastörisering av vin hemma och temperaturval

En doftande alkoholhaltig dryck, som är tusentals år gammal, är populär bland hundratals miljoner människor. Lusten att bevara vinet under lång tid utan att ändra smak och arom var anledningen till dess värmebehandling. Pasteurisering av viner från vilket råmaterial som helst och styrka används av amatörvinproducenter. I vinindustrin används sulfiter för att bevara produkten.

Ursprungshistoria

Louis Pasteur upptäckte metoden för att bekämpa vinsjukdomar på begäran av franska vinproducenter i mitten av 1800-talet. Han bevisade att mikroorganismer som matar på vinsocker är orsaken till surhet och mögelutseende. När de värms upp till 50-60 grader dör de. Sporer är mer motståndskraftiga mot höga temperaturer, som endast kan förstöras genom sterilisering: genom uppvärmning till 100 grader och högre.

Vad är vinpasteurisering för?

Vinpasteurisering behövs för att förstöra bakterier och jäst. Varje vin kräver sin egen temperatur och åldrande period. I druvaviner beror det också på graden av sötma: torr, halvsöt, söt.

När du kanske behöver det

Mikroorganismer utvecklas inom 6 månader. Om vinet används före denna tid, är det inte pastöriserat.

vin i glas

Variationer av metod

I praktiken används flera metoder för pastörisering:

 • långsiktigt;
 • kort;
 • omedelbar.

Med långvarig pastörisering upphettas den flytande produkten vid en temperatur av 60 till 65 grader under en halvtimme till fyrtio minuter. Kort pastörisering betyder uppvärmning till 80-90 grader i 30-60 sekunder. Omedelbar varar 3-5 sekunder vid 98 grader.

Hemma används långvarig pastörisering för vin för att undvika utseendet på en kompottsmak i drinken.

det finns en termometer

Hur man pasteuriserar vin hemma

Alla vin kan underkastas pastöriseringsprocessen under alla åldrande perioder:

 • druva;
 • äpple;
 • körsbär;
 • vinbär;
 • körsbär;
 • ung;
 • lagrad.

Pastöriseringsprocessen går igenom flera steg som måste följas strikt.

vätska inuti

Produktberedning

Vinet måste förrenas från jäst och grumlighet. Lera bentonit eller gelatin används som en klarare. Då måste du låta den sedimentera så att en fällning faller.

Efter sedimentering av turbiditeten hälls vinet i en behållare i vilket det kommer att pastöriseras och lagras. Dessa bör vara glasflaskor eller burkar som har värmebehandlats med ånga eller kokande vatten.Använd ett plaströr med en diameter på 1 centimeter för att undvika att luft kommer in i vinet och att det frigörs vid uppvärmning.

Röret doppas i en behållare med vin till en nivå 1-2 centimeter över sedimentet. Ett vakuum skapas i det och hälls i en beredd behållare.

rengöringsprocess

Pasteuriseringsprocess

I burkar med vin stängs halsen med lock i metall. Flaskorna är förseglade med korkar. Nivån på drycken i burken är upp till halsen, i flaskan - 3-4 centimeter till kork. Det fria utrymmet i behållaren under pastörisering är nödvändigt för expanderingen av vätskan under uppvärmningen.

En trästål installeras i pannan eller tyg läggs i flera lager för att isolera glas med varm metall. De sätter burkar eller flaskor. För att kontrollera temperaturen behöver du en burk fylld med vatten, placerad bredvid vinbehållarna.

Behållare med flaskor / burkar fylls med vatten till den nivå som vinet kommer att ha vid uppvärmning. Medium eld tänds.

pastöriseringsprocess

Hållningstid för flaskor:

 • 0,7 liter - 1/3 timme;
 • 0,5 liter - ¼ timme;
 • 1 liter - 25 minuter.

Pastöriseringstemperaturen beror på dryckens styrka (grader):

 • för torrt - 55;
 • halvsöt - 60;
 • söt - 65.

En vattentermometer används för att mäta temperaturen i en vattenburk. I slutet av pastöriseringen avlägsnas elden. Vinflaskorna kyls i en vattenkokare till 30 grader, varefter de avlägsnas på ett svalt, mörkt ställe. För bättre täthet är pluggarna täckta med tätande vax på toppen.

svepsystem

Viner förpackade i burkar pastöriseras på samma sätt som flaskor:

 • installerad i en container;
 • fyll behållaren med kallt vatten ovanför axlarna;
 • slå på medelvärme;
 • hålls vid en temperatur av 60 grader 35 minuter;
 • kyldes vid rumstemperatur.

Förvaring av vinprodukten - på en sval, torr plats med ventilation.

burkar kommer in

Andra sätt att fixa vin

Amatörvinproducenter använder pastöriseringsmetoder som skiljer sig från traditionella. Till exempel används hemmagjorda rostfritt stål eller aluminiumbehållare.

Utan att misslyckas måste vin, som med konventionella metoder, rensas från tandsten och sediment. En hemgjord rostfritt stålskål kan ha en volym på upp till 20-30 liter. Häll drinken genom en slang. Anslut en pump från akvariet för hastighet.

Temperaturkontroll utförs med en termometer med en fjärrsensor.

Mätaren placeras på behållarens lock. Krukan fylld med vin placeras på kaminen. Gasbrännare producerar ojämn värme. Den bästa lösningen skulle vara att använda en elektrisk spis, där storleken på brännaren sammanfaller med botten av pannan.

fixa vin

Med hjälp av avläsningen av termometern hålls vinet vid 65 grader i 30 minuter. Elektroniska enheter ger resultatet med ett fel på 0,2-0,3 grader i överskattningsriktningen. Den faktiska temperaturen på vinet under pastöriseringen är 62-63 grader.

Med denna metod för pastörisering används kallhällning. Kyl vinet i en rostfri kastrull till rumstemperatur. Flaskor som värms upp till 150 grader i 15 minuter bör svalna till 20-22 grader.

Det finns en kran längst ner i den hemlagade potten för att hälla pastöriserat vin. En steriliserad adapter och en bit polyetylenrör sätts på den, genom vilken flaskorna fylls med vin till nivån på kork.

slangpasturisering

Hur man steriliserar vinflaskor

Det finns flera sätt att förbereda flaskor för att hälla pastöriserat vin: traditionellt (i en kastrull) eller med en elektrisk ugn.

Sterilisering i en behållare utförs utan termometer. Rent tvättade flaskor hälls med varmt vatten upp till sina hängare, placeras på en pall i en behållare vars kanter bör vara högre än flaskorna. Häll vatten på 40-50 grader till hängornas nivå. Slå på elden och koka upp. När vattnet kokar reduceras värmen så att kokningen blir jämn.

flaskstädare

Steriliseringstiden räknas från kokningsögonblicket i behållaren. För flaskor räcker 10-15 minuter.Därefter avlägsnas elden. Flaskorna tas bort, vatten hälls ut ur dem, vändes upp och ner över en ren trasa. Efter tappning av vattnet, lägg det upp och ned, täck med en steril handduk.

Torrsterilisering i en elektrisk ugn är inte mindre effektiv om de tvättade flaskorna hålls vid temperaturer upp till 150 grader i 10 minuter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa