Fysiska och kemiska metoder för att klargöra vin från grumlighet och sediment hemma

Förklaring av vin är en process som är populär inom vinframställning, där vätskans färg blir ljusare. Innan du klarar av förklaringen av drinken måste du bekanta dig med funktionerna i proceduren och de vanligaste metoderna.

Fördelar och nackdelar med att klargöra vin

Innan du klargör en vindrink måste du bekanta dig med fördelarna och nackdelarna med detta förfarande. Fördelarna inkluderar följande:

  1. Perfekt utseende. Den klarade drinken ser mycket bättre ut än vanligt. Det blir mindre molnigt på grund av att sedimentet är helt borttaget från det.
  2. Lagringstid. Erfaren vinproducenter arbetar med att förtydliga för att öka hållbarheten för det beredda vinet.

Bland nackdelarna kan man ta fram det faktum att vätskans smak kan försvagas, om felaktigt klargörs.

Flera nyanser för korrekt blixtning hemma

Det är inte lätt att lätta på en vindrink hemma, eftersom det är en mödosam och tidskrävande process. Vissa tror att en sådan procedur endast utförs om en person tillverkar druvvin, men detta är inte fallet. Plommon- och äppelvin behöver också förfiltrering och förtydligande.

Innan du påbörjar proceduren måste du kontrollera att vindrickan har mognat. För att göra detta överförs det till ett varmt rum i 2-3 dagar. Om bubblor visas i vätskan under denna tid, betyder det att den inte är fullmogen.

förtydligande av vin

Metoder för rening av vin

Det finns flera effektiva sätt att rengöra din vinvätska ordentligt.

Fysiska metoder

Fysiska metoder som är populära bland vinproducenter hjälper till att rensa det leriga vinet från sediment.

Filtrering

För att avlägsna sediment används ofta en vanlig filtreringsmetod. Denna rengöringsmetod används när det är nödvändigt att rengöra ett vin tillverkat av vita druvor. Experter rekommenderar att du använder ett grovskiktsfilter, som består av kiselgur, cellulosa eller perlit. Tack vare sådana filter kommer det att vara möjligt att rengöra vätskan från sediment och andra stora partiklar som den innehåller. Om det finns för mycket sediment i blandningen kan speciella membranfiltreringsprodukter användas.

Filtrering av vätska

Cryostabilization

För att göra vinet genomskinligt rekommenderas det att använda denna metod. Den här metoden är idealisk om du vill rengöra en vinkopp som är gjord av mogna körsbär eller druvor.Vid rengöring överförs de fyllda behållarna i två och en halv vecka till en kall plats, där temperaturen ska vara 2-3 grader under noll. Därefter hälls den kalla drycken i separata behållare och överförs till källaren för lagring.

Pastörisering

Pasteurisering hjälper till att rensa vätskan från sedimentet, under vilket vinet bearbetas med den termiska metoden. Denna värmebehandling hjälper till att bromsa jäsningsprocessen såväl som att förstöra aktiva mikroorganismer som sätter sig på botten. Det rekommenderas att använda pastörisering när rödvinsdrycker klargörs.

förberedelse för pastörisering

Kemiska metoder

Ibland hjälper fysiska metoder inte att bli av med grumligheten i vätskan och du måste använda kemiska metoder.

Äggvita

Äggvitt innehåller ett ämne som kallas albumin, med hjälp av vilket vätskan inte bara renas utan också blir mindre styv. Vinproducenter rekommenderar att man använder protein för att lysa röda viner.

För att rengöra vinet, vispa äggviten och rör om det med saltvatten. Därefter omrörs allt tills skum bildas och läggs till en behållare fylld med vin. Vätskan infunderas i ungefär en månad, varefter den tas bort från sedimentet.

äggvita

gelatin

Denna produkt anses vara universell eftersom den är lämplig för alla typer av vinedrycker.

För att klargöra tio liter vätska behöver du ett och ett halvt gram ämne. Gelatin blandas med kallt vatten, varefter det lämnas att infusera i 2-3 timmar. Därefter hälls det blötläggna gelatinet med varm kokt vätska och rörs om tills det sväller. Den resulterande blandningen hälls i en behållare med vin och blandas snabbt med en pinne. Blandningen infunderas i femton dagar och hälls i flaskor.

kristaller gelatin

Fisklim (isinglas)

Denna produkt säljs i flera former. I butikerna kan du hitta fisklim i pulver och flytande form. Fisklim används för att rengöra röda vin eller likörvinsdrycker. För alltför molnigt hemlagat vin fungerar emellertid ett sådant botemedel inte.

Det är nödvändigt att använda sådant lim på samma sätt som gelatin.

Den enda skillnaden ligger i proportionerna, eftersom ett gram av produkten räcker för att klargöra hundra liter vätska.

Mjölk (som kaliumkaseinat)

Mjölken innehåller kaseinprotein, vilket kan minska mängden tanniner i vin och bli av med den molniga bruna nyansen.

För att klargöra tio liter vätska behöver du 8-9 teskedar mjölk. Experter rekommenderar att man använder skummjölk, eftersom den är den mest effektiva. Mjölk tillsätts vinet och lämnas för att infusera en vecka vid en temperatur på tjugo grader. Blandningen hälls sedan i flaskor.

kaliumkaseinat

Bentonit (vit vulkanisk lera)

Enligt många vinproducenter är den bästa klargjärnen vulkanisk lera, som säljs i pulverform i många butiker. Fördelen med denna lera är att den används både före och efter jäsning.

Trettio gram av ämnet räcker för att lättare 8-9 liter av drycken. Först hälls leran med vatten och infunderas under en dag. Därefter tillsättes den till vörten och rörs om. Efter två veckor hälls det skalade vinet i en behållare.

Tannin

Om du behöver ta itu med förtydligandet av päron- eller äppelvin är det bättre att använda tannin. Först måste du förbereda en blandning som kommer att klargöra drinken. 5-7 gram av ämnet sättes till en liter vatten, varefter allt infunderas och filtreras genom ett filter. Sedan läggs tinkturen till vinet och lämnas i en och en halv vecka.

tannin för förtydligande

Aktivt kol

Det är vanligt att använda aktivt kol inte bara för att bli av med sediment utan också för att eliminera den obehagliga aromen som kommer från vinet.Till att börja med mals koltabletter till pulver, varefter de tillsätts alkohol. För tio liter vätska är dessutom fem gram aktivt kol tillräckligt. Efter tillsats av ämnet omröres vätskan noggrant och lämnas för att infusera i fyra dagar. Sedan filtreras blandningen och hälls i en behållare.

chitosan

För rengöring av vinprodukter kan du använda chitosan, som utvinns från svamp. Tillsatsen av denna komponent till vin förhindrar oxidation av drycken och dess ytterligare försämring. Det hjälper också till att bli av med sediment och grumlighet. Den hälls i en behållare med vätska och tappas efter en och en halv vecka.

Andra vininpackningsmedel

Det finns andra ämnen som används om du behöver klargöra en vinvätska. Dessa inkluderar:

  • hushållsfiltreringsprodukter som används för vattenrening;
  • fyllmedel som används i kattkullslådor.

vätskefiltrering

Möjliga misstag

Det finns flera fel på grund av att det beredda vinet inte klargörs. Dessa inkluderar följande:

  • rött eller vitt vin kommer inte att rensas om proceduren utförs vid låg temperatur;
  • vin gjord av druvor jäs inte, varför det inte kommer att bli lättare.

Slutsats

Efter jäsning kan den beredda vindrickan ha en grumlig färg på grund av det sediment som den innehåller. För att göra vätskan renare är det nödvändigt att använda en av de övervägda metoderna för att klargöra och filtrera vin, samt att hantera eventuella fel under proceduren.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa