Hur man klargör vin med gelatin hemma, regler och proportioner

Efter jäsning av hemgjord vin förblir konsistensen ofta molnig på grund av must, tandsten och jästpartiklar. Det rekommenderas att klargöra drinken innan du tappar den. Många olika ämnen används för denna procedur, och ett vanligt alternativ är att klargöra vinet med gelatin.

Principen för att förtydliga vin med gelatin

Processen med att förtydliga vin, som också kallas klistra, är bindningen av oönskade partiklar och deras efterföljande överföring till sedimentet. Detta är möjligt på grund av halten garvning och proteinföreningar i gelatin. När man interagerar med en alkoholhaltig dryck bildar föreningarna stora flingor från små partiklar, som kan sätta sig ner till behållarens botten inom ett par dagar. Som ett resultat blir vinet renare och får en transparent eller genomskinlig konsistens.

Rening av vin i en inhemsk miljö betraktas som ett mödosamt förfarande, men det spelar en viktig roll eftersom en ren produkt har ett högre kvalitetsindex. Samtidigt finns det alltid risk för att förstöra produktens kvalitet.

Vid klargörande av en alkoholhaltig dryck är det viktigt att hålla sig till den nödvändiga mängden klarare eftersom en brist på den kommer att leda till dåliga resultat, och om överskridningen av doseringen förstör vinet och förvärras dess ursprungliga egenskaper.

vitt vin

Fördelar och nackdelar med metoden

Den utbredda användningen av gelatin för att klargöra vin är förknippat med många positiva aspekter. Listan över de viktigaste fördelarna med förfarandet inkluderar följande:

  1. Förklaring av självtillverkat vin avlägsnar oönskade klumpar och ger den alkoholhaltiga drycken en ren struktur.
  2. Som ett resultat av limning förlängs produktens maximala hållbarhetstid. Därvid är det viktigt att tillhandahålla gynnsamma lagringsförhållanden, inklusive en lämplig temperatur, fuktindex och skydd mot UV-strålar.
  3. Förfarandet hjälper dig att helt och hållet bli av med alla föroreningar, oavsett typ av ursprung. Som ett resultat av förtydligning fälls ut mustpartiklar, jäst, tandrester och andra oönskade komponenter.

Förmågan att klargöra en alkoholhaltig dryck har också flera nackdelar. Den största nackdelen är risken att förstöra vinet och göra det värre än det var innan proceduren. Dessutom är det ofta nödvändigt att klistra in många gånger för att uppnå önskat resultat, vilket tar mycket tid och ansträngning.

kokt vin

Hur applicera ljusmedel

Att klistra vin hemma kräver ett ansvarsfullt förhållningssätt. För att undvika misstag när du rengör drinken måste du följa steg-för-steg-instruktionerna. Innan du fortsätter med proceduren måste du se till att drycken med en molnig konsistens är tillräckligt mogen. För detta förseglas flaskan och lämnas på ett mörkt ställe. Om det efter ett par dagar bubblor bildas inuti betyder det att vinet behöver mogna. Vid mognad och närvaro av grumlighet utförs rengöring med kraft på följande sätt:

  1. För 10 liter vin, ta 0,5-2 g naturligt gelatin och blötlägg det i ett par timmar i fem gånger mängden kallt vatten. Blötläggning under en dag hjälper till att förbättra effekten av förfarandet, men under denna period måste du byta vattnet 2-3 gånger.
  2. När gelatinet infunderas tillsätts kokande vatten i en proportion som är lika med kallt vatten, varefter blandningen blandas noggrant. Som ett resultat bör en homogen lösning erhållas utan klumpar och med en temperatur av cirka 35-40 grader.
  3. En tratt läggs på en behållare med vin och en lösning med gelatin tillsätts gradvis, hälls i en tunn ström och omrörs med jämna mellanrum drycken. Sedan hälls vinet i en tätt stängd behållare och förvaras på ett svalt ställe i ett par veckor.
  4. Kontrollera konsistensen hos den alkoholhaltiga drycken och ta bort den från sedimentet och skicka den sedan för ytterligare exponering.

Resultatet av förfarandet beror på den ursprungliga konsistensen av drycken och råvarorna. Äpplevin är i allmänhet lättare att rengöra än plommonvin. Det slutliga resultatet påverkas också av matlagningstekniken och ett antal faktorer från tredje part.

öppen burk

Försiktighetsåtgärder

Testförsök rekommenderas innan du rengör vinet med gelatin. Detta hjälper dig att beräkna ämnets exakta mängd och förutspå resultatet av förfarandet i förväg. Det är viktigt att inte experimentera med en stor volym alkoholhaltig dryck på en gång, eftersom det kan leda till en försämring av produktens kvalitet.

Efter att ha vägt alla risker och fördelar med att klargöra hemlagat vin, bör det komma ihåg att förfarandet kommer att göra drinken vacker och transparent, samt förlänga hållbarheten, men kommer inte att påverka smakegenskaperna.

Därför är det värt att avgöra om vinet ska rengöras enbart på grundval av personliga önskemål för produktens utseende. I själva verket är förtydligande inte ett väsentligt steg i beredningen av drycken.

renad vätska

Möjliga misstag

Det huvudsakliga misstaget vid klistra in är tidigt tillsats av gelatin. Först måste vinet åldras i 3-5 månader, sedan ta bort drycken från sedimentet och titta på dess konsistens.

Om en grumlig struktur observeras och du behöver uppnå insyn kan du fortsätta till rening.

Att använda fel mängd klarare är också ett betydande misstag. Brott mot den rekommenderade dosen leder till skada på produkten eller inget resultat.

Efter rengöring av den alkoholhaltiga drinken måste du tåla den i minst ytterligare en månad. Som regel är det möjligt att omedelbart märka en förändring av konsistensen endast delvis, eftersom det tar tid för oönskade partiklar att sätta sig ut.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa