Är det nödvändigt att tvätta druvor för att göra vin, regler och funktioner

Processen att göra vin hemma har ett antal nyanser. Att följa alla funktioner hjälper till att förbereda en kvalitetsdrink med hög smak- och aromegenskaper. En av frågorna som de nybörjande vinmakarna står inför är om det är nödvändigt att tvätta druvorna för att tillverka vin, eller är det tillåtet att använda det omedelbart efter skörden.

Behöver jag tvätta druvor innan jag gör vin

Frågan om behovet av att tvätta druvorna är kontroversiell, så det är värt att förstå det i detalj. När du plockar druvor kan du märka en vitaktig blomning på varje bär, som är livsmiljön för jästar som deltar i processen med alkoholjäsning. För att jäsningen av en alkoholhaltig dryck ska ske korrekt och med en lämplig intensitet måste den största möjliga mängden svamp vara närvarande i vörten. Av detta skäl är det viktigt att inte torka bort plack eller ta bort mikroorganismer när du plockar bär. Följaktligen föredrar många att inte tvätta druvorna för att bevara plack.

Förutom jästsvampar lever andra typer av mikroorganismer på druvor, vilket kan påverka kvaliteten på den färdiga produkten negativt. När man tar sig in i råvarorna för att tillverka vin, provoserar parasiter utvecklingen av mögel, fetma och andra vinsjukdomar. Negativa processer uppstår om parasiter är i förhållanden som är lämpliga för deras vitala aktivitet.

Olika vinproducenter har sin egen syn på beredningen av bär och tvättar ofta druvorna. Det finns också experter som starkt rekommenderar att tvätta grödan. I slutändan är resultatet av att göra en alkoholhaltig dryck i hemmet oförutsägbart, så du måste ofta experimentera.

tvätta druvor

Fördelar och nackdelar

När man beslutar om man ska skölja de skördade bären, rekommenderas det också att studera listan över positiva och negativa punkter. Några av de viktigaste fördelarna med förtvätt av bär är:

  • tillsammans med radering förstörs skadliga mikroorganismer, vilket kan påverka jäsningsförloppet negativt;
  • bär kan sprayas på vinrankan 2-3 dagar före skörden och sedan omedelbart tas i beredning, vilket kommer att bevara användbar jäst;
  • för nybörjare, hjälper förtvättningen att minska risken för vinsjukdomar, vilket förenklar hela tillagningsprocessen.

Bland bristerna kan man ta bort förlusten av de ursprungliga smak- och aromegenskaperna.

Nackdelen är också den stora tid som har använts för att tvätta en stor mängd skörd.

mogna bär

Hur man tvättar druvor för vin

Om man, jämfört för- och nackdelarna med att tvätta druvor innan man förbereder en alkoholhaltig dryck, beslutade att förbereda bären, är det viktigt att följa anvisningarna. Den skördade grödan bereds på följande sätt:

  1. Alla bär undersöks och bortskämda exemplar kastas.
  2. Buntarna placeras i ett durkslag och sköljs med kallt rinnande vatten. Om detta skölj inte är tillräckligt för att ta bort damm och smuts, kan en lösning av salt eller bakpulver användas.
  3. Låt vattnet tömma helt från durkslaget efter tvättning och sprid grödan på en trasa eller pappershandduk för att torka under naturliga förhållanden. Du kan också gnugga bären försiktigt med en ren handduk.
  4. Bären separeras från åsarna och fortsätter till den direkta beredningen av vinet.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa