Är det möjligt att lagra vin i plastflaskor, regler och funktioner

När du gör hemlagat vin uppstår ofta frågan om var det ska lagras senare. Kan hemlagat vin förvaras i plastflaskor eller är det bättre att använda glas. Hur man lagrar hemlagat vin ordentligt så att det håller sig bra så länge som möjligt.

Kan vin tillverkas i plastflaskor?

När beredningen av hemlagat vin slutar uppstår frågan om var man ska hälla det senare. De vanligaste plastflaskorna. Men det förblir tveksamt om det är lämpligt för detta eller är det bättre att hälla det i glas. Men det är bättre att göra det i glasbehållare.

För-och nackdelar

Oftast hälls färdigt hemlagat vin i plastflaskor. Nästan varje hem har tomma behållare med saft eller vatten. Därför är det inte nödvändigt att spendera pengar och köpa ytterligare containrar. Men denna lagringsmetod har fördelar och nackdelar.

Fördelarna med att använda en plastbehållare:

 • lågt pris;
 • olika volymer;
 • vikt (det är bekvämt att sälja i sådana containrar);
 • rymlighet;
 • enkel användning;
 • lätt att städa;
 • jäsbara i plastflaskor;
 • det finns en möjlighet att återanvända.

plastflaska

Men det finns många nackdelar med att använda sådana behållare för tappning av alkohol. Om du lägger plast på en varm plats börjar skadliga ämnen, inklusive mikroplast, släppas. Detta händer också om du lägger den på jäsning. Trots att plastflaskor är enkla att använda och billiga är det farligt att förvara drycken i en sådan behållare. Särskilt om behållarna utsätts för höga temperaturer.

Men om du följer lagringsreglerna kan du hälla hemlagat vin i plast utan rädsla för att det kommer att ha en skadlig effekt på din hälsa.

vinlagring

Vilken plast är lämplig

Inte alla typer av plast används för att lagra hemlagat vin. Behållare gjorda av vatten eller andra drycker är lämpliga. Men i det här fallet är det fortfarande nödvändigt att välja containrar. På grund av förvaring i plastflaskor får alkohol ofta en obehaglig eftersmak av plast och börjar luktar dåligt.
Ett annat stort problem när man använder plast är att den kan passera luft och andra gaser. Som ett resultat sker oxidationsprocesser.

För att förstå om en behållare är lämplig för spill eller inte, måste du hitta PETE- eller HDPE-ikonen. Om behållaren har dessa markeringar är den lämplig för tappning.

Alla andra typer av plast med olika märken kan inte återanvändas för att tappa drycker, inte bara vin.

PETE-plast

Lagringsregler i plastbehållare

För att hemlagat vin inte ska förstöra så länge som möjligt måste det flaskas korrekt och förvaras under optimala lagringsförhållanden.
Regler för förvaring av en drink i plast:

 1. Du kan bara använda de flaskor där drycker eller andra livsmedelsprodukter tidigare lagrats. Använd inte andra flaskor.
 2. Det är också viktigt att kontrollera märkningen innan du skickar ut drinken. Etiketten måste vara PET (PETE) eller HDPE.
 3. Innan du häller drinken måste behållaren tvättas noggrant med tvål och torkas. Det får inte finnas någon lukt från den.
 4. När flaskan har tvättats ska den desinficeras. En jodlösning är lämplig för detta. Lös 3-5 droppar jod i vatten och skölj behållaren med en lösning. Skölj sedan med rent vatten.
 5. Det är också lämpligt att blötlägga locken i jodlösning i 35-50 minuter.
 6. Vin i plast rekommenderas att kontrolleras regelbundet. Om det uppstår en obehaglig lukt eller smak måste du omedelbart hälla den i en ren behållare.
 7. Drycken ska förvaras upprätt på ett svalt ställe.

Häll vinet efter att flaskorna är färdiga och försegla dem med lock.

behållare för vin

Allt du behöver veta om utgångsdatum för vin

Vinets hållbarhet beror till stor del på förhållandena under vilken drycken lagras. Om det lagras i plast, kom ihåg att hållbarheten är cirka 3 månader. Du måste lägga behållare på en sval plats där solljus inte tränger igenom. Den optimala temperaturen är +5 - +15 grader.

Om du håller drycken i plast längre, kommer även under gynnsamma lagringsförhållanden att börja oxideringsprocesser över tid. Detta förstör smaken på drinken. För att inte tala om det faktum att mikroplaster, som är farliga för människors hälsa, börjar stå ut från plasten.

Den maximala hållbarheten kan vara om den förvaras i glasburkar eller flaskor. Till exempel kan du rulla upp burkar vin som en konserveringsrulle.

vinets giltighet

Lagringstid för vin i plast

Hållbarheten i plast är kort. Även om alla lagringsvillkor är uppfyllda är hållbarheten fortfarande 3-5 månader, inte längre. Naturligtvis kan du hålla den längre, men smaken på drycken kan vara mycket bättre. Alkohol får en obehaglig eftersmak och luktar dåligt.

Det är bäst att använda glas. Du behöver inte köpa specialflaskor. Vanliga banker är ganska lämpliga för detta ändamål.

Vissa vinproducenter rekommenderar att du häller köpt vin i plastflaskor (till exempel, hemlagat vin finns på nästan varje hörn bland de lokala invånarna i söder) i glasbehållare. Det är bäst att rulla upp dem med lock efter det. Men alla andra förseglade förpackningar kommer att göra.

vätska inuti

Hur mycket kan lagras efter att behållaren öppnats

Hållbarheten efter öppning av behållaren med vin är flera månader. Efter öppnandet rekommenderas det att förvara det i högst två månader. Men denna regel försummas ofta. Detta gäller särskilt för hemlagat vin. Plast är inte det bästa materialet för förvaring av alkoholhaltiga drycker. Använd det i extrema fall. Det rekommenderas att lagra köpt vin i plastflaskor efter öppning i högst sex månader.

Efter öppnandet rekommenderas att du tar ännu mer uppmärksamhet vid lagringsförhållandena. Under inga omständigheter ska du lämna alkohol i solen eller i ett rum med hög lufttemperatur. Förvara öppnad alkohol endast i kylen. Om dessa villkor inte följs, försämras drycken nästa dag efter att flaskorna har öppnats.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa