Hur man blandar vin hemma, typer och instruktioner steg för steg

Processen att blanda vin blandar juicer från olika druvsorter. Resultatet av kombinationen är en förbättring av smakegenskaperna genom att mjukgöra överträdelse, minska surhetsgraden, ge aroma och eliminera en skarp eftersmak.

Vad är blandat vin?

Blandade viner tillverkas av en blandning av juice från olika kulturer. Det är rationellt att tillverka dessa sorter av en alkoholhaltig dryck på grund av ett brett urval av bär och frukt, deras förändrade kemiska sammansättning, skillnader i smak och nyanser.

Behovet av en blandning beror på det faktum att vid odling av druvor finns det alltid skillnader i klimat, typ av jord, väderförhållanden, graden av luftning av frukt och andra faktorer. Även att plocka bär från samma vingård på olika dagar påverkar deras mognad och sockerinnehåll. När man odlar druvor i stor skala är det i praktiken omöjligt att säkerställa samma förutsättningar för hela skörden. Som ett resultat får bären olika organoleptiska egenskaper, skiljer sig i smak och arom.

När du gör vin hemma kan du självständigt tänka på blandningens sammansättning, beroende på individuella smakpreferenser. Det är tillåtet att blanda både juice av olika frukter och färdiga vinmaterial. Päronvin har till exempel en subtil smak och måste blandas med en sötare blandning. För sockerhaltiga drycker kan spädas med sura och syrliga drycker så att smaken är behaglig och inte hård.

olika viner

Vilka typer finns det

Alla blandade viner klassificeras i flera sorter. Varje kategori har individuella egenskaper. Du kan göra alla typer av blandningar själv, så du bör bekanta dig med nyanserna i alla alternativ.

Blandning

Begreppet "blandning" eller "blandning" i sin ursprungliga betydelse hänvisar till alla kombinationer av vingruvsorter. Konceptet introducerades till massorna av brittiska handlare redan på 1800-talet och tillämpades i förhållande till själva sorterna och dryckerna från dem. Blandningen används för att göra smaken på vin rikare och ljusare, samt för att ge aroma och textur till drinken. Huvudsyftet med blandningen är att kombinera egenskaperna hos flera sorter och balansera dem med varandra.

häll i ett glas

Det är tillåtet inte bara att blanda röda sorter med rött, men vitt med vitt. I praktiken finns det fall av att kombinera röda viner med vita. Ett vanligt exempel är den franska blandningen Côte Roti från Rhônedalen.

För produktion av detta vin blandas den vita Viognier-sorten med den röda sorten Syrah.

Vintage vin blandningar

En blandning blir vintage om flera olika sorters bär kombineras för att få den, skördad inom ett år. Till exempel, om en alkoholhaltig dryck tillverkas av varianterna Merlot och Shiraz som erhållits under samma år. Det finns också exemplar som innehåller en uppsättning av mer än tio sorter. En slående representant är Chateauneuf du Pape-vinet från 13 sorter.

vintage blandningar

Icke-vintage blandningar (icke-vintage blandningar)

Vissa viner, inklusive mousserande viner och hamnar, tillverkas av druvor som skördats under olika år. Huvuduppgiften när du skapar en drink i detta fall är att balansera aromer, tanniner och andra egenskaper som påverkar produktens slutliga smak. Icke-vintage blandningar innehåller som regel en speciell märkning NV (icke-vintage). Dessutom finns det inget märke på etiketten som anger skördåret. Oftast finns det mousserande och tårta viner som inte är vintage, men denna teknik är också relevant när man skapar tysta sorter.

Hur man blandar hemlagat vin

Blandningens sammansättning bestäms med hänsyn till din egen smak och tillgången på råvaror. Blandat vin kan tillverkas på flera sätt, som har ett antal jämförande skillnader. Det första sättet är som följer:

  1. Ställ först in antalet bär av alla sorter som krävs för beredningen av blandningen. Bären vägs, blandas med varandra och krossas.
  2. Juice separeras från den krossade massan genom filtrering och surhets- och sötmaindikatorerna utvärderas.
  3. Justera vid behov smaken genom att blanda vatten, socker och syra, varefter drycken lämnas till jäsning.

små flaskor

Den övervägda metoden anses vara enkel, men den har betydande nackdelar. Nackdelen är att bär av rätt sort inte mognar samtidigt. Dessutom ger frukterna alltid en annan mängd juice, därför återstår mycket oanvänd juice i den krossade druvmassan. För att lösa problemet kan du värma massan eller vänta på att den ska jäsas, men vissa av frukterna kan bilda slem på grund av detta.

Enligt den andra metoden erhålls den erforderliga mängden juice från bär av olika sorter separat. Efter att saften har samlats upp bestäms sockerinnehållet och surheten och smaken korrigeras separat. Därefter förbereds wort från vätskor, beroende på vilken typ av vin du behöver göra - söt, stark eller bordsvin. Klarört kombineras i en behållare med varandra och lämnas till jäsning.

flaska

Fördelen med den andra metoden är förmågan att använda frukter som mognar under olika perioder. Varta erhållen från en sort kan tillsättas till en jäsningsört av en annan. I detta fall är blandning möjlig även i slutet av fermenteringsprocessen. När färskvart kommer in i den redan jäsande vörten, återupptas processen aktivt och fördelaktig jäst förstör skadliga svampar. På grund av detta sker alltid den nya jäsningen snabbare och kräver inte jästutspädning.

Den tredje metoden innebär blandning av inte must och juice, men redan helt färdiga viner. Den största nackdelen med detta alternativ är att blandningen av vissa viner resulterar i dålig smak på grund av inkonsekvens av smak.

Som ett resultat krävs en långvarig exponering i 3-5 år för att få en högkvalitativ alkoholhaltig dryck.

vätska i kolvar

Villkor för lagring av den färdiga produkten

För lagring av hemblandat vin rekommenderas det att använda opaka flaskor i glas. Behållarna förtvättas och torkas, varefter drycken hälls inuti och förseglas. Därefter lindas flaskorna med en trasa och nedsänks i varmt vatten vid 60 grader i 20 minuter. När behållarna har dragits ur vattnet kan du lagra dem på ett permanent lagringsplats.De efterföljande lagringsvillkoren för blandningar skiljer sig inte från lagring av vanligt vin. Bland de lämpliga platserna kan du välja en källare, ett speciellt kylskåp eller en garderob.

Hållbarheten för hemmagjorda blandningar beror på omgivningsförhållandena, de valda druvsorterna och produktionsegenskaperna. Medan hållbarheten för klassiska viner som skapas under professionella förhållanden inte är begränsad, är hemlagade drycker sätt att inte förlora sin smak och aromegenskaper i 5-7 år.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa