När du behöver dränera vin från sedimentet och varför filtrering behövs, de bästa metoderna och typerna

En nybörjare producerar ofta frågan: när ska man dränera det jäsade vinet från vattnet? Så fort ett sediment dök upp i botten av flaskan med vört, och bubblorna med koldioxid slutade att fly, kom tiden för det första vinavlägsnandet. Du kan behöva flera filtreringar, mängden beror på kvaliteten på vinmaterialet och beredningstekniken och vilken typ av vin som erhålls.

Varför filtrera?

Filtrering av jäst druv- eller bärvin är ett obligatoriskt steg för att förbereda en hemgjord alkoholhaltig dryck. Smaken, strukturen och aromen av vin, äppelcider eller andra handgjorda alkoholprodukter beror på den färdiga produktens renhet.

Döda bakterier, svampar som deltar aktivt i jäsningsprocessen, sjunker till botten, så att ett sediment bildas, som måste tas bort från flaskan i tid. Om du är sen med filtrering, kommer vinet att få bitterhet och en obehaglig lukt och till och med bli farlig för människors hälsa. Det kommer att ta flera gånger att filtrera drinken hemma.

På en lapp! I kulturen för vinframställning är det bara en typ av sediment som tillåts, vilket betonar vinets adel - detta är en tandsten, det påverkar inte drinkens smak, doft, textur och färg.

Om en person märkte ett sediment i form av tandsten i en flaska med ett slutet vin, betyder detta inte bristen på kvaliteten på drinken, tvärtom, en flaska med en ädel dryck som kommer att överraska med sin utsökta smak föll i hans händer.

raffinerad dryck

När ska du göra det, hur ofta och hur många gånger?

Vid framställning av hemlagat vin är filtrering obligatorisk. Om vindrickan är baserad på frukt eller bär, måste rengöring utföras flera gånger.

I genomsnitt förädlas hemlagade viner ungefär tre gånger, jäsningsprocessen varar i tre månader.

Sediment på botten av tanken är den första signalen att fermenteringsprocessen är över. Tjockleken på bottenlagret kan uppgå till 5 centimeter eller mer. Efter den första rengöringen lämnas vinet i en flaska och väntar på att ett nytt sediment faller ut, proceduren upprepas och görs tills flingorna slutar formas.

Den första gången den hemmagjorda drinken filtreras omedelbart efter det att nederbörden har bildats, den andra gången den renas efter cirka 60 dagar, utförs den slutliga filtreringen 90 dagar efter det att den första fällningen har bildats.

filtrering av vin

Vinfiltreringstyper

Det finns olika sätt att filtrera vin hemma.Det vanligaste är att filtrera drinken genom ostduken, så det är inte svårt att ta bort sedimentära flingor. Tyget läggs i flera lager och rengörs.

Det finns folkliga sätt att filtrera hemlagat vin:

 • använda äggvita;
 • gelatin;
 • komjölk;
 • aktivt kol.

Dessa processer är baserade på kemiska reaktioner, och efter användning av folkrättsmedel måste vinet infunderas och filtreras igenom filter igen.

lägga till ägg

Erfarna vinproducenter använder speciella pressfilter, rengöring med professionella verktyg är av hög kvalitet, omfiltrering krävs inte, och en sådan procedur är automatiserad mycket lättare och bekvämare. Därför, om en person har materiella förmågor och följer modern teknik, förnekar de sig inte detta nöje, de vägrar rör, slangar och gasväv.

Filtertyper

Det mest populära vinfiltret är kartong. Du kan köpa den i en specialaffär. Dessa filter möjliggör grov, fin eller medium rengöring och används i filterpressar. Denna enhet driver vindrickan under tryck genom flera filter. Vinförlusten är minimal och reningsgraden är av hög kvalitet.

membranfilter

Andra professionella filter är:

 • membran;
 • tangentiell;
 • Vakuum;
 • linsformig;
 • kiselgur.

Med hjälp av automatiserade rengöringsanordningar kan du filtrera 200 liter husvin och bli av med sedimentet på bara en timme.

Från de tillgängliga filtren kan du använda kaffefilter, gasväv, säckväv eller en separator.

I vinproducenternas butiker kan du köpa en modern absorberande bentonit som kan samla de biologiska resterna av bakterier. Bentonite förfinar inte bara vin, utan gör det också ljusare, förbättrar struktur och smak. Finns i pulver eller flytande form.

filter för kaffe

Beroende av bildandet av sedimentära element på vintypen

Allt vin bildar ett sediment, drinken måste filtreras och hällas i en ny flaska, vare sig det är vitt, rött vin tillverkat av druvor eller bär, det spelar ingen roll.

Hemlagat vin är en naturlig jäsningsprodukt, och sedimentet i det under produktionsprocessen kan falla ut flera gånger respektive och filtreringen måste upprepas.

Förlusten av tandsten i druvvin är ett tecken på dryckens adel; sådana vinprodukter uppskattas av smakare och vinproducenter. Det finns inget behov att bli av med sådant sediment.

flaska sediment

Hur kan man dränera vin från sediment utan grumlighet hemma?

I genomsnitt måste du filtrera hemlagat vin med dina egna händer tre gånger. Den första rengöringen utförs omedelbart efter det att den första fällningen har bildats, drinken måste dräneras snabbt, sedan upprepas proceduren två månader senare och sedan ytterligare en månad senare.

För att bli av med grumligheten och få en klar färg på drycken rekommenderas att följa följande regler:

 • Förbered det nödvändiga verktyget i förväg: ett rör (minst en meter lång, 1 centimeter i diameter), en behållare för dränering av sedimentet.
 • 5 dagar före det förväntade datumet för sedimentering och filtrering flyttas flaskan till en avföring.
 • Sänk inte ned röret direkt till behållarens botten, avståndet från botten bör vara 3 centimeter.
 • Det är nödvändigt att sila drycken långsamt och försiktigt, utan att lyfta dränken från botten.

dränera vin

Erfaren vinproducenter rekommenderar ytterligare ett testat trick.

Så snart änden av röret sänks ned i flaskan med vin, placera den andra änden av slangen till halsen på avloppsbehållaren och inte sänka den till botten, antas att denna teknik kan förbättra vinets smak.

Hur man tar bort vin från vattnet utan slang eller slang

När man använder ett rör vid filtrering av en vindrink försvinner en ganska stor del av den färdiga produkten oundvikligen, vilket dräneras tillsammans med grumligheten. Det finns en mer mödosam, men skonsamare teknik för att ta bort vin från sedimentet utan slang och rör.

flaska utan verktyg

Hemmavinproducenter använder ofta kaffefilter eller dubbla ostdukar för att rengöra moget vin. Den färdiga drinken måste dräneras genom ett filter och hällas i en annan steriliserad behållare.

Var uppmärksam på att i det här fallet är det nödvändigt att filtrera vinet från flaskan i en mindre behållare, volymen på drycken blir mindre på grund av det borttagna sedimentet.

För närvarande är hushållsapparater oumbärliga hjälpare i hushållning. Denna trend ses också i hemmabruk. För att förenkla manuellt arbete och ta bort vin från sedimentet utan onödiga svårigheter kan du använda ett automatiskt pressfilter, bara köpa billiga ersättningsfilter och studera instruktionerna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa