När och hur man lägger till socker till hemlagat druvvin, tabell med proportioner

Frågan om när och hur mycket socker som ska läggas till hemlagat druvvin avgörs innan du förbereder drinken. Egenskaperna för den färdiga produkten beror på detta - ju mindre och tidigare du lägger till den, desto surare blir den. För att uppnå en harmonisk smak måste man se till att upprätthålla en balans mellan råvarornas egenskaper - druvornas surhet och sötma.

Vad socker påverkar när man gör vin

Det finns många recept för hemlagat druvvin. De har rekommendationer om hur mycket och när de ska lägga socker. Allas smak är annorlunda, så denna fråga bör hanteras noggrant - en drink tillagad enligt ett tredje parts recept kanske inte uppfyller förväntningarna.

När du gör hembakade viner är det viktigt att följa produktionsreglerna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt jäsningsprocessen. Det stannar när styrkan når 12-13 volymfraktioner av etylalkohol. För att fortsätta jäsningen ökas mängden tillsatt socker, men inte högre än en viss norm, annars stoppar den tidigare än den inställda tiden.

Jästkoncentrationen måste också vara optimal, annars kommer överskottsjäst att förstöra smaken och ge vinet en grumlighet. Det kan visa sig vara för söt och lutande av flera skäl:

  • tog mycket söta druvsorter;
  • använde en stor mängd vatten vid utspädning av juicen;

Vid framställning av hemlagat druvvin bestäms de först med styrkan och typen av dryck (torr, halvtorr, söt, semi-söt, dessert). Sedan - för att göra beräkningar, och bara efter - för att starta vinframställning.

vin spill

Hur man beräknar mängden socker för druvvin hemma

Hemlagade alkoholhaltiga drycker klassificeras i flera typer baserat på koncentrationen av sackaros:

  • torrt - upp till 0,3%;
  • halvtorr - 0,5-3%;
  • halvsöt - 3-8%;
  • förstärkt - 8-35%.
  • söt - 14-20%.

För att jäsningen ska fortsätta som den ska måste vörten innehålla en viss mängd sackaros och fruktos. Denna indikator mäts med en speciell enhet - en sockermätare.

häll socker

Under beredningen av torrt druvvin tillsätts ingenting om koncentrationen av naturlig sackaros och fruktos i juicen är 12-14%. För att producera en annan typ av dryck krävs beräkningar. De är baserade på det faktum att 1,7 kg sackaros används för att framställa 1 liter etylalkohol, det vill säga för att få 1% alkohol i juice, det bör vara 20 g.

För att underlätta beräkningar kan du använda tabellen över förhållandet mellan druvvinstyrken och mängden sackaros i vörten:

Fästning i Sackaros per 1 l / g.Fästning i Sackaros vid 1 l / g.
816015300
918016320
1020017340
1122018360
12240
13260
14280

För att beräkna mängden socker är det nödvändigt att subtrahera data som erhållits av sockermätaren från tabellvärdet.

att göra godis

Till exempel innehåller 1 liter juice från druvor från Black Muscat 21% naturlig sackaros och fruktos, eller 210 g / liter. Volymen av råvaror är 10 liter, från vilken du behöver göra hemlagat vin, styrka 14 .

Baserat på tabellvärdena är det för detta nödvändigt att sackarosinnehållet i 1 liter vört är lika med 280 g / liter. Av dessa finns 210 g / liter redan i druvsaft.

Därför överväger vi:

280-210 = 70 (tillsätt 70 gr för varje liter råmaterial)

Det finns totalt 10 liter juice, vilket betyder:

70*10=700

I vårt fall, under beredningen av vin med en styrka av 14 du måste lägga till 700 gr. Sahara.

Om du har 20 liter juice, 70 multipliceras med 20, får vi 1400 gr.

ta bort surhet

Viktig! Hemma, med jäsning, kan du inte få en drink med en alkoholhalt över 15-16 .

När du tillverkar frukt- och bärviner, bör du veta att om de bara är beredda av naturlig juice, kommer smaken att vara för sur. För att upprätthålla proportioner tillsätts därför vatten och socker till vörten.

När och hur ofta ska du lägga till det

När beräkningarna är gjorda måste du bestämma när du ska lägga till socker i råvaran. Vid produktionen av lätta drycker tillsätts det för 1 portion, medelstyrka - för 2, stark - i 3-4 gånger.

Till exempel, när du tillverkar starkt vin, tillsätts socker fyra gånger: 2/3 tillsätts när vörten förbereds, resten delas upp i 3 lika stora portioner och tillsättes den 4: e, 9: e och 14: e dagen av jäsningen.

lägg till vin

Lägga till regler

En hög koncentration av sackaros i vörten kan hämma jäsning, så den hälls inte på en gång, utan i små portioner, med ett intervall på 5-7 dagar. Detta försenar processen, men det skapar ideala förhållanden för jäst.

Teknik: välj 1-2 liter vört, tillsätt en del socker i den, rör om så att den upplöses utan rester. Den resulterande sirapen hälls tillbaka i jäsningstanken.

Att få hemlagat druvvin är inte en lätt uppgift som kräver noggrann beredning och beräkningar.

Men även med hänsyn till proportionerna finns det ingen fullständig säkerhet om att den färdiga produkten kommer att vara exakt som den var tänkt. Vinnbarheten påverkas av många faktorer, inklusive temperaturregimen och koncentrationen av naturlig jäst i vörten.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa