Steg-för-steg-teknik för hur man gör vin med egna händer hemma

Vinproducenter behåller hemligheterna för att få en utmärkt drink och vidarebefordra dem från generation till generation. Men tekniken för att tillverka vin har varit känd sedan forntida tider, med kunskap om enkla regler kan vem som helst förbereda en drink på egen hand. Överväg hur man gör hemlagat vin av druvor eller andra frukter och bär. Efter att tekniken har bemästrats kommer egna recept och hemligheter att dyka upp som gör den hemlagade drinken unik och förfinad.

Vad du behöver för att ta en drink

För att tillverka vin med hjälp av hemteknologi behöver du:

 • behållare för jäsning av massa;
 • flaskor;
 • pusher, omrörning paddel;
 • vattentätning (handske);
 • flexibel slang för att ta bort vin från sedimentet.

Behållare och tillbehör tvättas, desinficeras och torkas noggrant före användning.

vin i ett glas

Stadier för att göra vin hemma

Det är som om naturen tog hand om att människor kunde göra vin - de ämnen som orsakar jäsning finns på frukterna. De nybörjande vinmakarnas huvuduppgifter är korrekt insamling och beredning av råvaror, vilket skapar förutsättningar för att starta jäsningsprocessen. Vid ytterligare produktion är det nödvändigt att följa arbetssekvensen, för att bibehålla den erforderliga tidsramen för att drycken ska jäsas och mogna.

burk med dryck

Regler för urval och förberedelser

Den traditionella råvaran för vin är druvor. Vinsorter ger bättre juice, jäsning. Det är bäst att använda dem för hemlagning. Grundläggande regler för val av druvor:

 • välj endast helt mogna borstar - utan tecken på omogenhet, försämring, mekanisk skada;
 • rengöring utförs i torrt väder - borstarna bör inte vara fuktiga.
 • druvorna tvättas inte - plattan innehåller ämnen som utlöser jäsning;
 • bären tas bort från borstarna.

Plantagen behandlas med kemikalier, om nödvändigt, långt före skörden, så att det inte finns några spår av skadliga ämnen kvar på frukterna.

vindruvor

Mala råvaror eller få massa

Druvornas integritet måste brytas för att juicen börjar tappas. För detta krossas druvorna - med händer, en potatiskross. Komprimeringen ska inte vara stark för att inte skada benen. Därför används inte blandare, pressar, köttkvarnar.

Den beredda massan placeras i behållare som inte utsätts för oxidation - i rostfritt stålpannor, emaljerad, glas.Traditionellt används träfat som för tvättas och torkas.

krossning av råvaror

Massafermentering

Behållaren med vinämnet är täckt med en trasa och knuten för att utesluta insektens inträde. Kompositionen omrörs 1-2 gånger om dagen för att underlätta jäsning. När all kaka har dykt upp och förvandlats till en tät massa tas den bort, pressas ut. Juicen måste vara fri från druvpartiklar.

Wort förberedelse

Saften bör fortsätta att jäsas. För att göra detta hälls det i en behållare som kan vara hermetiskt stängd - glasflaskor, burkar, fat. Det är nödvändigt att undvika kontakt med vörten med luft. För detta görs vattenlås. Behållaren är tätt stängd, ett rör sätts in i locket, änden tas ut i vattnet.

Under jäsningen bildas gaser, därför fylls behållaren med 2/3 av volymen. Gaser kommer att gå ut ur flaskan genom röret. Det enklaste sättet att byta ut luftröret är att tätt på halsen och knyta på den kirurgiska handsken, genom att göra några hål i gummit med en nål.

wort förberedelse

Jortjäsning och förtydligande

Hur man säkerställer smak och korrekt jäsning:

 • flaskan hålls ur direkt solljus, i ett ljust rum;
 • temperatur - 18-28 °, låga temperaturer stoppar jäsningen, höga temperaturer leder till bildande av alkoholer som försämrar smaken.

De flesta druvsorter kräver tillsatt socker för att förbättra smaken och bibehålla jäsningen. Det injiceras 2-3 gånger beroende på varans smak. Första gången är 2-3 veckor efter tappning.

Volymen av socker är 50 gram per liter. En del av vätskan hälls från flaskan, hela volymen granulerat socker löstes och återförs till den allmänna behållaren.

Innan resten av sockerinjektionerna måste du smaka vörten. Om den är söt, är jäsningen aktiv, för stark och sockerhaltig dryck krävs inte, socker tillsätts inte. Under jäsningen blir ljuset gradvis ljusare och mognar.

jäsning i burkar

Förtydligande av vin med gelatin

Gelatin kommer att hjälpa till att ta bort skivor från vin, klargöra, stimulera bildningen av sediment. För 5 liter vin, ta en ofullständig matsked gelatin. Den hälls med en matsked kallt vatten och får lösas och svälla (1-2 timmar). Tillsätt samma mängd kokande vatten, knådas tills den är jämn. Häll i vinet under konstant omrörning efter kylning.

De lägger drycken på återjäsning i 2-3 veckor med en vattentätning. Grumligheten väntar på nederbörd.

gelatin för vin

Separation av vin från sediment

Fermenteringens slutförande indikeras av:

 • ingen gas slipper ut genom vattentätningen (handsken faller av);
 • förtydligande och transparens för vätskan;
 • bildade sediment.

Vinet ska dräneras snabbt så att smaken inte försämras. Flaskan placeras på höjd, den flexibla slangen sänks och börjar hälla i en annan behållare, efter att den sugs. Det är viktigt att inte röra vid sedimentet - lämna det på plats.

Viktigt: om vinet inte är söt nog kan du lägga till socker och sätta på det för ytterligare jäsning genom att installera en vattentätning.

Behållaren fylls upp till toppen, sedan sker processen med tyst (inaktiv) jäsning. Vin dräneras regelbundet från rullen.

botten sediment

Fyllning och lagring

När sedimentet upphör att formas överförs drycken till flaskor, vilket lämnar ett par centimeter framför korken och förseglas. Förvara på en sval mörk plats (källare). Mognad sker från flera månader till ett och ett halvt år. Kvaliteten förbättras ständigt.

Funktioner för att tillverka olika typer av vin

Hemma kan du göra olika typer av viner, inklusive den mest användbara torrdryck, enligt dietister. Produktens färg beror på de druvor som används, styrkan beror på procentandelen socker och alkohol.

Torr

För att förbereda en torr dryck används inte socker alls - jäsning tillhandahålls av fruktos i druvorna. Därför väljs bara de sötaste druvsorterna - med ett sockerinnehåll på 15-22%. Om du lägger vin från råvaror av låg kvalitet är det inte längre möjligt att förbättra smaken.

Obs: torra viner erhålls med en hållfasthet av 8-11 °, smaken beror bara på druvas kvalitet.

olika viner

Röd

Efter klargöring under jäsningen ger mörka druvor en röd drink. Dessa är de mest ansträngande och aromatiska typerna av naturliga viner. För att laga en kvalitetsprodukt måste du hålla en temperatur på 22-29 °. Ju sötare druvorna är, desto mer förfinad smak. Konstgjord tillsats av en stor mängd socker är oönskat, i det här fallet är det inte möjligt att framställa vin med en naturlig smak. Beredskapen uppstår 2-3 månader efter tappning.

Vit

Det rekommenderas att lägga vita viner på ren juice - de fasta komponenterna separeras omedelbart. Gröna druvor används som råvaror.

Det är enkelt och snabbt att tillverka sådana drycker - det tar inte mer än två månader för tyst jäsning.

Rosa

Om du blandar mörka och gröna druvor för att göra hemlagade viner kommer det att bli en rosa färg. Det är nödvändigt att förbereda kompositionen med hänsyn till kombinationen av druvsmak, och inte glömma att de mörka sorterna är mer doftande och syrliga, kan helt överlappa den delikata aromen av ljusa sorter.

fyll glaset

berikade

Följande tekniker används för att framställa förstärkt vin:

 • ökad sockerinsats - med tillsats av 1% sand stiger fästningen med 0,5%;
 • fästning med alkohol - tillåtet tillsats - 2-15% av volymen.

Observera att den senare metoden försvårar smaken, introducerar en alkoholhaltig lukt i den färdiga produkten och berövar den av naturlighet.

Gnistrande

För att få vinet mousserande tappas det på när jäsningen börjar försvagas (efter 14-28 dagar). Champagneflasker används för tappning. Det viktigaste i matlagningen är att korkas ordentligt med naturliga korkar med tyg. För förvaring läggs flaskorna med en sluttning så att korken är våt.

mousserande drink

Regler för lagring av drycker

Den idealiska lagringsplatsen är en mörk källare med en konstant temperatur på 6-8 °. Hemma måste du förse vinet med en mörkare plats med en temperatur på 10-15 °. Fuktigheten bibehålls inom 60-80%. Flaskor behöver fullständig vila. Med naturliga korkar placeras flaskorna horisontellt.

förvaring av flaskor

Populära recept

Ett steg-för-steg recept för att tillverka torrt vin - från söta sorter av Pinot Noir, Solaris:

 1. Juice förberedelse. Krossa frukterna och förvara i en behållare i 12-18 timmar. Pressa ut saften och häll i en flaska.
 2. Installera en vattentätning.
 3. Låt vörten jäsa i 3 veckor vid en temperatur på 22-28 °.
 4. Dränera från sediment. Låt att jäsa 3 veckor i en stängd burk.
 5. Ta bort igen från sedimentet och låt vara i en månad.

Häll i flaskor och förvara.

sil saften

Med dina egna händer kan du skapa läckert vin från den populära sorten Lydia. Du behöver 3 kg socker per 10 kg råmaterial. Massan förvaras i en behållare stängd med en trasa i 5 dagar. Sedan tappas och pressas juicen. Häll i en flaska med en vattentätning eller en enkel gummihandske, tillsätt 2 kg socker. Resterande socker tillsätts efter 14 dagar. Den totala jäsningstiden är 3-4 veckor. Förvara i källaren minst en månad efter tappning.

Att göra viner hemma är kreativt och spännande. Under förberedelseprocessen förbättras recepten, vinproducenterna förvärvar nödvändiga färdigheter och hemligheter. Det kommer att ta lång tid att tillverka vinet, men resultatet lönar sig.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa