TOPP 5 sätt att stoppa vinjäsning hemma

Erfarna vinproducenter vet hur man kan stoppa jäsningen av hemlagat vin, alla använder sin egen metod. Processen för en kemisk reaktion som involverar enzymer krävs vid framställning av alkohol från druvor, frukt eller bär. Samtidigt släpps särskilda ämnen som sönderdelar socker i koldioxid och etylalkohol. För att få en högkvalitativ alkoholhaltig dryck måste du veta i vilket skede och hur man tvångsavbryter denna process.

När måste du stoppa vinjäsningsprocessen?

Det är nödvändigt att avbryta jäsningsprocessen vid en viss tidpunkt för att få vin med önskad styrka, rik, söt smak. Erfarna vinproducenter rekommenderar att bromsa ner det efter att ha tagit bort vinet från vattnet innan tätningsstadiet.

Efter filtreringsproceduren hälls mer socker i drinken för smak. Samtidigt börjar vinet jäsas igen, om du inte avbryter detta kommer produkten att vara torr och mycket stark.

Dessutom är det nödvändigt att mikroorganismer, laktobaciller, jäst inte aktiveras och inte skadar kvaliteten på den färdiga hemmaprodukten.

Fermentering är en viktig faktor för att få en kvalitetsdrink.

Fermentering är bearbetning av sockerarter (glukos och fruktos) till etylalkohol och koldioxid, en obligatorisk biokemisk reaktion, grunden för vinframställning. Jästen som finns i drinken orsakar en våldsam reaktion under dess produktion. För närvarande läggs smaken, aromen, färgen och kvaliteten på det framtida vinet. För tillverkning av en humldrink används vildjäst eller surdej. Följande förhållanden krävs också: en varm, mörkare, torr plats där den optimala lufttemperaturen är + 20 ... + 22 ° С, men inte lägre än +16 ° С och inte högre än +30 ° С.

jäsning av vin

Processen börjar i arbetsstycket efter 6-12 timmar, under förutsättning att all teknik följs, skiljer sig flera steg:

  1. Jäsning - jäst börjar föröka sig i en behållare med beredda råvaror.
  2. Våldsam - jästen upptar hela vätskevolymen, släpper alkohol, bildar skum på ytan, du kan höra en karakteristisk sus. Varaktighet - 4-8 dagar.
  3. Tyst - basen för framtida vinjäsningar tills allt socker har bearbetats, beror perioden på dess innehåll, i genomsnitt - 20 dagar, antalet jäst minskar.

Därefter hälls vinet i en ren behållare, smakas, socker tillsättes för att få en söt eller halvsöt drink och sätta på jäsning. Det varar 30-40 dagar. Under denna period är det skyldigt att uppmärksamma den framtida produkten för sin bästa kvalitet. Därför är det viktigt att veta hur man avbryter jäsning i ungt vin.

skumvin

Hur man stoppar vinjäsning hemma

Det finns flera olika sätt att stoppa jäsningsprocessen för en druvhoppdrink hemma.

Befästning

Ett enkelt sätt är att stoppa jäsningen med alkohol. Det är känt att jäst dör vid en hög koncentration av 16% eller 17-18%. Denna metod rekommenderas i undantagsfall.

Det är viktigt att mata in dosen korrekt - vanligtvis används sådana beräkningar. För att öka vinmaterialet med 1 grad, tillsätt 2% vodka eller 1% alkohol i volym av drinken. Vodka behöver två gånger mer alkohol eftersom dess grad är svagare.

alkoholiserande vin

Till exempel - 10 liter vin, där styrkan är 10 grader, måste ökas till 16 grader. Det betyder att du behöver 2,4 liter vodka och 1,2 liter alkohol.

Häll den i vinet efter att mät den nödvändiga mängden alkohol eller vodka. Blanda noggrant. Så att båda vätskorna blandas ordentligt med varandra, låt produkten stå i 10-15 dagar. Efter ett tag avlägsnas den resulterande drycken från sedimentet, hälls i flaskor för lagring.

Nackdelar med metoden - vinet blir starkt, lukten av vodka känns, smaken förändras.

hela flaskor

Cryostabilization

De kemiska reaktionerna av sockerarter på alkoholens utseende fortsätter vid en hög temperatur. Metoden för kryostabilisering eller stoppning av jäsning med förkylning antyder att drycken ska placeras i ett rum där lufttemperaturen sänks till + 2 ... + 10 C. Men en lägre temperatur rekommenderas inte, det kommer att förstöra smaken på ungt vin. De håller drinken där i 5 dagar, under vilken tid jästaktiviteten stannar, och de sätter sig längst ner i diskarna. I detta fall dör jästen inte helt utan går till ett tillstånd av avstängd animering eller "viloläge".

Sedan ska den alkoholhaltiga drycken dräneras så att jäst blir kvar i botten. Förvara behållare med vin vid en temperatur som inte är högre än +16 FRÅN.

Fördelarna med kryostabilisering är att drinkens smak, färg och lukt inte förändras, och det blir lättare. Nackdelar - förfarandet garanterar inte att jästen sätts ner helt, kanske en liten mängd kvar i vinet.

flytande kryostabilisering

Pastörisering

Pasteurisering - Nästa metod för att stoppa jäsningen är värmebehandling av vinmaterialet. Under uppvärmning vid högt, mer än 50 ° C elimineras temperatur, jäst och risken för återupptagande av fermenteringsprocesser. Metoden låter dig också desinficera drycken och förebygga sjukdomar. Proceduren hemma utförs i en stor behållare, plankor av trä placeras på botten, vatten hälls och en behållare med vin placeras. Det är viktigt att vätskan täcker vinets nivå i flaskorna.

Drycken upphettas till 50-60 ° C och räknas i 15-20 minuter. Innan proceduren kyls vinet till 10 ° C. Hemma värms vin i ett vattenbad. Flaskor med slutna lock placeras i en behållare med kallt vatten, en termometer sänks där, värms i 15-25 minuter.

Temperaturen bör inte överstiga +68 ° С.

glas och kanna

Därefter förvaras den i flera minuter, tas kärlet bort, kyls till + 35 ° C, tas ut ur behållaren. Låt sedan svalna till rumstemperatur och ta bort. Det är viktigt att kontrollera temperaturen under processen för att inte koka drycken.

Nackdelarna med värmebehandling är försämringen av drinkens smak och en minskning av dess arom.

Användning av kaliumsorbat

Jäsningen stoppas med hjälp av kaliumsaltet av sorbinsyra. Denna metod är mer lämpad för vingårdar.

kaliumsorbat

Kaliumsorbat gör jästen inaktiv, men dödar inte den helt. I detta fall verkar ämnet på ett sådant sätt att väckning eller multiplikation av jästceller utesluts. Efter avlägsnande från sedimentet tillsätts läkemedlet tillsammans med socker för en bättre smak. Det används ofta i samband med svaveldioxid.

Använda kaliumbisulfit eller Campden tabletter

Konserveringsmedel används också av vinproducenter som en jäsningshämmare, men de stoppar inte helt vinjästens aktivitet.De kan döda främmande bakterier, förebygga sjukdomar.

I det här fallet finns det en risk att de återstående levande cellerna kommer att föröka sig, då fermentationen återupptas. När du använder dessa medel måste du observera den exakta dosen av läkemedlen. En stor dos leder till en försämring av alkoholens smak och kvalitet.

Campden tabletter

Är det möjligt att dricka hemlagat vin under jäsningen

Att dricka ungt vin i små doser förbättrar ämnesomsättningen, ökar aptiten, hjälper till att hantera sömnstörningar, stressiga situationer. Drycken innehåller många användbara ämnen, detta avser en helt mogen produkt.

Ofermenterat vin får bara smaka lite för att bestämma smak, jäsningsgrad, styrka. Drickning rekommenderas inte förrän drinken helt tål alla förberedelser. Det finns fortfarande många fuseloljor och andra föroreningar. Det kan skada levern, mag-tarmkanalen, hjärt-kärlsystemet och orsaka allergier.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa