9 enkla recept för att göra havtornsvin hemma

Havtorn är ett bär som är värdefullt för dess höga halt av C-vitamin och essentiella aminosyror. Frukten skördas för vintern på olika sätt: sylt kokas, frysas, bearbetas till gelé, marmelader. Receptet för hemmagjord havtornsvin är populärt. Havtornsvin har en igenkännbar smak och gyllene nyans. Använd hela bär eller pressad färsk havtornssaft när du lagar mat.

Finesserna för att förbereda en drink

Havtornsvin är transparent och har en speciell honungaroma. Detta resultat kan uppnås om du följer de grundläggande reglerna för förberedelser:

  • efter att ha fått en etablerad drink, genomförs flera filtreringsförfaranden för att utesluta uppkomsten av ett grumligt sediment;
  • vatten måste sättas till bäret för att öka mängden extraherad juice;
  • vid jäsning kan havtorn provosera frigörandet av skum, därför rekommenderas det att regelbundet avlägsna det för att minimera mängden sediment.

Beredning av råvaror

När de förbereder sig för produktion av hemlagat vin, väljer de havtornet av medelmogen mognad. Detta innebär att bären inte bör vara för mjuka, som är fallet vid övermogen. Samtidigt borde de få en ljus orange nyans, vilket indikerar deras mognad.

Vid insamling rekommenderas att följa flera regler:

  • för att göra en hemgjord alkoholhaltig dryck börjar bäret att plockas tidigt på morgonen, när dagg bildas på havtornet;
  • vid beredning av råmaterial tvättas inte bäret för att inte tvätta bort naturligt bildade partiklar från ytan som främjar jäsning;
  • det anses obligatoriskt att sortera bär, avvisa ruttna, skadade, mjuka frukter;
  • utesluter användningen av torra, ruttna bär.

havtornsbär

Hur man gör havtornsvin hemma

Hemlagad alkoholhaltig dryck tillagas på olika sätt. Det tekniska villkoret för att göra hemmagjord alkohol som främjar jäsning är skapandet av en vattensäl. Det är nödvändigt för avlägsnande av koldioxid, som bildas genom samverkan mellan vinjäst och sackaroskristaller.

Oberoende metoder baseras på användningen av den enklaste anordningen för att aktivera jäsning och förhindra oönskade fenomen. En steril medicinsk handske läggs på en glasflaska där drycken fermenteras. En liten punktering görs i ett av fingerhålen. Detta hjälper luft ut ur behållaren utan att störa jäsningsprocessen.

Under jäsningen blåses handsken upp.När jäsningen når det sista steget faller handsken av. Med denna teknik kan du enkelt övervaka vinets mognad.

dricka längst ner

Enkelt recept

Du kan skapa läckert bärvin utan att lägga till några ytterligare ingredienser. För en del av bären, ta hälften av sockret och så mycket vatten att det helt täcker den resulterande blandningen. Bäret och sockret hälls med vatten, sedan tappas vattnet. Frukten gnuggas med en kross, låt stå i 2-3 timmar tills juicen släpps.

Därefter tillsätts den dränerade vätskan, täcks för att skapa en vattenfälla. Låt stå för ytterligare jäsning i 45-60 dagar.

Varning! Efter 30 dagar kontrolleras vinet dagligen för att kontrollera när jäsningen är klar.

Efter filtrering hälls drycken i portioner i beredda glasbehållare och avlägsnas för ytterligare lagring.

enorm flaska

Snabb tillagningsmetod

Tillverkning av vin enligt ett traditionellt recept är baserat på att aktivera de naturliga jäsningsprocesserna som sker under påverkan av socker. Drycken tar en viss tid att mogna, men processen kan påskyndas genom att minska antalet ingredienser:

  • bär - 1 kilogram;
  • socker - 500 gram;
  • vatten - 500 ml.

Socker och bär mals, hälls med vatten, avlägsnas under en vattenmos. Insistera 30-40 dagar, filtreras sedan.

kvistar med bär

Tsarskoe havtornsvin

Vin med en solig orange nyans med en uttalad efterkväll av havtorn får du från färskpressad bärjuice. 1 liter färsk juice utan massa späds med sirap (1,5 liter) och 750 gram socker.

Blandningen jäsas i upp till 10 dagar. Därefter filtreras vätskan bort, skummet avlägsnas. Hälls sedan i delar. Vinet anses vara stabilt efter 1,5 månader.

Med vinjäst

Vinjäst påskyndar jäsningsprocessen, vilket gör drycken starkare. Jäst framställs av 200 gram frukt och 50 gram socker. Fruktarna knådas med en kross eller sked, blandas med sand och lämnas till jäsning i 24 timmar. Den resulterande startkulturen tillsätts till de beredda råvarorna och beredningsstegen upprepas enligt det klassiska receptet.

matlagning med jäst

Med hallonjäst

Surdeget tillverkas också med hallon. Detta bär påskyndar jäsningsprocessen och ger drinken en delikat rosa färgton. Hallon täcks med sand med en hastighet av 100 gram frukt per 50 gram socker, hålls i 24 timmar.

Därefter hälls förrätten med en blandning av krossad havtorn, vatten och socker, avlägsnas för jäsning i 40-50 dagar.

Från juice utan jäst

Juice pressas ut ur insamlade frukter. Vatten och socker läggs till. Till 1 liter juice tillsätt 1,5 liter vatten, 510 gram sand. Vätskan blandas noggrant, lämnas till jäsning i 30 dagar. Efter fermentationens slut filtreras drycken två gånger, hälls i beredda glasflaskor.

den resulterande saft

Alternativ för havtornsstopp

Den traditionella sylt blandas med en lika stor mängd vatten. För att påskynda jäsningsprocesserna, tillsätt 100-150 gram russin till blandningen. Den resulterande massan hälls under en vattentätning, lämnas att jäsas i 3-4 dagar.

Nästa steg innebär blandning av socker. 50 gram sand tillsätts drycken, ytterligare 50 gram tillsätts efter 5 dagar.

Därefter berörs inte drycken på 45-60 dagar. I slutet av jäsningen filtreras vinet 3 gånger på flaska.

Med äpplen

Äpplen ger havtornsvin en ovanlig smak. För detta används söta och sura sorter med medelhög mognad.

Juice pressas ur tärda äpplen, blandade med havtornsjuice i lika stora mängder. För 2 liter av den resulterande vätskan, ta 300 gram sand. Blandningen infunderas i 5 dagar, tillsättes ytterligare 50 gram sand.

Efter 30 dagar är vinet klart för filtrering.Drycken når full beredskap efter 60 dagar när den lagras på en sval mörk plats.

äpple vid handduken

Från havtornskakan

Ett annat intressant sätt att tillverka en läcker alkoholhaltig drink i havtorn inkluderar användning av återvunnet material. Kakan erhålls genom slipning och pressning av saften från de skördade bären.

Råd! Hemlagat vin kan tillverkas av kakan från juicepackan.

1 kg kaka blandas med 1,5 liter färskpressad fruktjuice, 1 kg socker. Den beredda massan blandas, lämnas i 4 dagar för jäsning.

Sedan filtreras drinken, kakan tas bort och vätskan hälls i en flaska, placeras under en vattentätning. Vinet tappas efter 40-50 dagar, förvaras för lagring.

kakavin

Hur och hur länge den färdiga produkten lagras

Den ungefärliga styrkan hos hemlagad havtorns alkohol är i intervallet 10 till 12 grader. Det är vanligt att förvara drinken på ett rack i källaren eller i kylen. Vin som framställts enligt tekniska metoder kan lagras i upp till 3 år utan kvalitetsförlust.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa