Det klassiska receptet för att göra brödvin hemma

En brödbaserad vindrink var känd i Ryssland innan upptäckten av destillationen av alkoholer. Metoden användes överallt, till skillnad från konstgjordt producerat destillat (moonshine) och vodka, hade brödvin en behaglig eftersmak. Fästningen nådde nästan 40 grader, drycken ansågs redo inom 3-5 dagar. Vi återställer de gamla recept som våra förfäder ägde.

Lite historia

Vete vin i Ryssland kallades ett hemdestillat tillverkat av spannmål med samma namn. Korn eller råg passade också, smaken gynnades bara av detta. Fram till 1800-talet, när praxis att tillverka stark alkohol från alkohol utspädd med vattenspridning, var brödvin en populär nationell dryck i Ryssland. Sedan införde staten ett monopol som förbjöd privat produktion av alkohol (utan licens).

Matlagningsfunktioner

Till skillnad från vodka kan brödvin inte tillverkas av bokstavligen någonting, inte ens potatis eller sågspån, som en låt hävdade. Korngrödor används som råvaror. De ger drinken en original eftersmak.

Återstående fuseloljor i brödvin är samtidigt enligt subjektiv bedömning jämförbara med dem i whisky och cognac. Drycken får drickas i små läppar, vilket helt enkelt är omöjligt med vodka.

Beredda genom destillation i stillbilder. Det är möjligt att infoga i ekfat, kol, bröd, mjölk. Recept för brödvin förvarades i familjens arkiv och gick sällan utöver dem.

flaska vin

Hur man gör brödvin hemma

Klassiskt brödvin eller halvlager är lätt att göra hemma. Ett populärt recept kommer att kräva följande ingredienser:

  • malt;
  • vatten;
  • jäst.

Förfäderna använde rågmalt, även om korn- eller vetemalt också skulle fungera. Det tar 5 kg. Vattnet är rent, från en brunn eller en källa, behandling med den populära omvänd osmos rekommenderas inte.

Det är bättre att hälla det vanliga från kranen, försvara och sedan rengöra det med ett filter. Den behöver cirka 20 liter.

Jäst ta 30 gram torrt eller 50 "vått". Tekniken kräver kontroll av jurtjärntemperaturen, så en termometer krävs - en hushållsalkohol eller elektronisk.

häll en drink

Maltberedning

Eventuellt kornmalt är lämpligt för brödvin, så länge det är ordentligt malt och ordentligt torkat. Både en köpad och en hemversion är tillåten.

Nyckelpunkten i maltberedningen berör dess grovhet: en korsning mellan krossat korn och mjöl, men inte ett fint pulver. Ett bra val för spirande vinproducenter är att köpa råvaror från butiken. Med tiden, med erfarenhet, är det möjligt att laga mat själv.

mosa

Detta är namnet på extraktionen av socker från kornstärkelse. Mashhastigheten påverkas av temperaturen, det är när en termometer och behärskning av grunderna i hemgjord vinframställningsteknologi är praktiska. Kald malt producerar dåligt socker och kan inte jäsas alls.

bröddrink

För mosning tas vatten i en förberedd behållare, kokas och kyls sedan till 55 grader Celsius. Nu är det tillåtet att hälla i malt under omrörning av kompositionen för att undvika uppkomsten av klumpar, dålig upplösning av råmaterialet. Den nästan färdiga vörten upphettas långsamt till 61-64 grader och omrörs sedan igen.

Nästa steg är det viktigaste. Det är nödvändigt att hålla temperaturregimen på 60-65 grader inom en och en halv timme. Det rekommenderas att försiktigt värma behållaren under övervakning av vörtens temperatur.

Jäsning

Under jäsningen börjar intensiv produktion av alkohol i vår "kemiska fabrik" under verkan av en katalysator - jästsvamp. För att göra detta kyls innehållet i pannan till 28 grader, hälls i en separat behållare, ett jäsningsfat. Jäst tillsätts där (färdig eller utspädd), blanda noggrant. Behållaren avlägsnas till en garderob eller annan oupplyst plats med en temperatur på 18 till 27 grader.

jäsning i containrar

Själva jäsningsprocessen kan ta från 4 till 16 dagar. Hastigheten påverkas av kvaliteten på malt, jäst och temperaturförhållanden. En vattentätning måste installeras!

Om omröring (inte skakning) av vörten tillåts en gång om dagen för att öka alkoholutbytet.

Första destillationen

De viktigaste tecknen på beredskap för destillation är frånvaron av "gurglar" i slutaren under ett par dagar, den bittera smak av mos. I slutet av jäsningen lyser lösningen. Vätskan hälls i destillationsenheten med användning av en sikt för att filtrera de fina resterna av maltmassan. I processen erhålls ett grumligt destillat med en karakteristisk lukt, destillationen stannar efter att styrkan vid utloppet sjunker (kontrollerad med en alkoholmätare) till 25 grader.

första destillation

Andra destillationen

En halvfabrikat brödvin späds med vatten (ungefär en femtedel av den totala mängden) och hälls sedan igen för destillation. Och här är utgången redan uppdelad i komponenter:

  1. "Huvud" (första 12-15%). Innehåller en stor mängd aceton, fuseloljor. Det rekommenderas kategoriskt inte att användas, det är lämpligt som lösningsmedel, råmaterial för gnidning, salvor.
  2. "Body" är en bra del av produkten. Detta inkluderar allt som når en fästning på cirka 40 grader.
  3. "Svansar" - resterna av destillationen av den lilla fästningen. Kan blandas med följande delar av jäst malt

Rengöring

Rengöring av den färdiga produkten förbättrar smaken på brödvin och ökar värdet på drinken. Traditionellt populära är metoder för bearbetning av mjölk, rått kycklingägg (protein), kol och bröd. Innan rengöring rekommenderas att du später ut halvkolet så att dess styrka är 45-50 grader.

rengöring av produkter

Utspädning och lagring

Brödvin är inte vodka, så 38,5 grader anses vara standard för det. Den färdiga drinken flaskas och korkas. Förvara som vanligt stark alkohol i ett svalt, stängt rum (garderob, garderob).

Hur man använder?

Brödvin drickas från glas med en kapacitet av 50 till 150 ml, i små slurar, och åtnjuter en mild smak. Liksom vodka rekommenderas att du kyler innan du dricker. Lämplig för kryddig, salt, kryddig, kött eller fisk aptitretare.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa