Instruktioner för hur du använder vinjäst, hur du väljer och gör det själv hemma

Hemmagjord vinframställning har varit en populär hobby de senaste decennierna. För att förenkla och förbättra vinprocessen skapades speciellt balanserad jäst, de är enkla att använda, och uppsättningen innehåller omedelbart biologiska tillskott för svampar och bakterier som är nödvändiga för jäsning. Vinjäst rekommenderas att användas i enlighet med bruksanvisningen, där nödvändiga proportioner och finesser för hantering av surdej anges.

Vad används det till?

Fermenteringsprocessen är en viktig biologisk och kemisk reaktion som är nödvändig för att skapa en kvalitetsdrink i vinframställningen. Huvuduppgiften för gynnsamma bakterier är att bearbeta socker till alkohol; i denna process måste vinproducenten skapa bekväma förhållanden för bakteriernas vitala aktivitet.

Det är viktigt att druvmassan börjar jäsas så tidigt som möjligt, annars blir det framtida vinet surt. Du kan "hjälpa" moset att jäsas med hjälp av sura degar eller vinjäst, som bekvämt kan köpas i en butik eller tillverkas för hand. Sådana bakterier fungerar snabbt, jäsningsprocessen börjar nästa dag.

Fördelar och skada

Vinjäst är 60% protein och innehåller även spårämnen, vitaminer och biologiskt aktiva ämnen.

När man äter mat som innehåller vinjäst i måttlighet sker en normalisering av matsmältningsaktiviteten i människokroppen. På basis av vinjäst har ett antal kosmetiska produkter utvecklats som förbättrar hudens färg och skick.

Vinjäst har ingen skada på människokroppen; när du använder och gör ett jäs för mat, måste du bekanta dig med instruktionerna, jäststammens egenskaper.

Den enda kontraindikationen för användning av produkter som innehåller jäst är individuell intolerans och allergiska reaktioner.

ingrediens i paketet

Viktiga egenskaper hos vinjäst jämfört med andra

Ett särdrag hos vinjäst från andra arter är dess livsmiljö. Gynnsamma svampar lever på ytan av skalet av frukt och bär, och får näringsämnen från fruktos och sackaros. Svampens uppgift är att bearbeta socker till alkohol.

Öl- och bagerisorter kan inte läggas till mäskan, de är utformade för att skapa alkoholhaltiga drycker av medel kvalitet, när vörten mognar skapar de mycket skum och förstör smaken på den slutliga drinken.

Hur väljer du rätt jäst för vin?

Jäst för vin väljs beroende på användningsändamål och vilken typ av vinmaterial som används.Tillverkarna erbjuder olika märken av vinjäst. Det är viktigt att komma ihåg att gynnsamma svampar påverkar färgen, strukturen och smaken på den skapade drycken.

en sked jäst

Typer av vinjäst

Allmän klassificering av jäst- och startkulturer för viner:

 • För olika typer av viner: vitt, rött, mousserande och annat.
 • Beroende på jäsningstid påverkar de hastigheten på bildning av vört och beredning av den färdiga drycken.
 • Motståndskraftigt mot kyla eller värme kan de spara vin under ogynnsamma temperaturförhållanden.
 • För berikade drycker som kan jäsas i närvaro av alkohol i vinet.
 • Ackumulera jäsningsprodukter för att berika smaken på unga viner.
 • För wort med hög surhet.
 • Skumbeständig.
 • Lightening.
 • Mycket dämpande, gjord av socker upp till 20% alkohol.

Kolonier av svampar väljs för varje vin separat, till exempel behöver malicferment bakterier som kan bearbeta äppelsyra. Det finns universella stammar som är lämpliga för användning i alla typer av viner.

häll i ett glas

Vinjästmärken

Olika märken av vinjäst finns i butikshyllorna. De mest populära är: Gervin, Lalvin, SP, PuriFerm. Släppformen är annorlunda, främst torkas jäststammar, de tillverkas i form av ett granulärt pulver, som måste spädas med vatten.

häll ett glas

Användningsinstruktioner

Om en person köper en egen blandning, bifogas bruksanvisningen för jäststartkulturen, är det nödvändigt att bekanta dig med den för att förhindra tekniska fel.

Grundläggande regler och metoder för användning och applicering av vinjäst:

 • Förbered rent vatten och värm det till en temperatur på 30 FRÅN.
 • Späd pulvret i det förhållande som rekommenderas av instruktionerna.
 • Rör om och låt den mogna i 40 minuter.
 • Tillsätt blandningen till vörten.
 • Det är nödvändigt att använda den utspädda blandningen inom en vecka.

Viktig! Vid jästmognadstillfället (innan det hälls i vörten) rekommenderas det inte att täcka behållaren med ett lock.

Druvmustens temperatur måste matcha temperaturen på vattnet i vilket jäst blandas. Det bör inte finnas några temperaturskillnader under hällning och tillsats till vörten. Efter jäsning och utfällning uppsamlas och torkas suspensionen från botten, så jästkolonierna är beredda för framtida användning. Du kan spara det resulterande materialet endast i torr form.

använda i recept

Hur man gör det själv

Du kan göra en jäsning för vinört med dina egna händer hemma. Vinjäst framställs av russin, skal av bär eller frukt, jästvarta. Grundregeln är att temperatursänkningar är oacceptabla, bakterier är känsliga för denna faktor, jäsning kan avbrytas.

Från skalet av bär (frukt)

Jäst är en naturlig svamp som lever på ytan av frukt av bär och fruktgrödor. För att förbereda en surdej för en 10-liters mäskbehållare, ta bara 200 gram mogna bär.

Det bästa råvaran för hemmagjorda startkulturer är en handfull russin, men vildjäst kan odlas på plommon, körsbär, vinbär och jordgubbar.

bär i en kastrull

Viktig! Bär och frukt för hembakad surdej får inte tvättas.

Valt bär eller fruktmaterial skrynklas för hand och socker tillsätts. För en 1-liters burk med surdej, används 200 gram bär, 4 matskedar med en glidbotten socker, 600 ml vatten. Behållaren med blandningen måste täckas med tjockt gasväv och placeras bredvid batteriet på ett mörkt ställe. Bakterierna mognar i cirka 5 dagar.

Så snart bubblor och skum dyker upp på ytan är surdeigen klar. Du kan använda hemmagjord jäst inom tio dagar.

Om surdeigen införs i steget för mosfermentering, är det inte nödvändigt att filtrera det, om vörten är ren, filtrerad, sedan sugs suven genom ostduken, fällningen kasseras.

komponentförberedelse

Från jäsande vörta

Om vinframställningssystemet i hushållet är väl etablerat, kommer det säkert att finnas en behållare med vin, där stadiet med aktiv jäsning äger rum. Sådana kolonier av svampar och bakterier måste bevaras, eftersom de kan användas för att påbörja jäsningen i en ny tvätt.

För att förbereda en jäsande wort-baserad starter är det nödvändigt att samla det övre skiktet av det jäsande vinet. För en 1-liters burk räcker det att använda 80-100 ml jästskum, behållaren kompletteras med rent varmt vatten, 3 matskedar socker tillsätts och placeras på en varm mörk plats täckt med tjockt gasbind i 4-5 dagar.

Så snart blandningen aktivt bubblar kan den användas, vätskan filtreras och hälls i färsk wort.

hårt vört

Från sediment

En god vinproducent slösar inte bort något i processen med att tillverka drycker. Sedimentet från botten av det mogna vinet kan samlas in, torkas och göras för framtida jäsning.

För att göra detta pressas vätskan ur vinsedimentet, den återstående suspensionen fördelas jämnt över plattan och torkas nära batteriet. Undvik exponering för solljus och exponering för temperaturer över +35 FRÅN.

När sedimentet har torkat skrapas det av plattan och hälls i påsar eller små burkar, tätt stängd med lock. Hemlagad torr jäst i denna form kan lagras i upp till två år.

alkoholsediment

Häll granulerna i en burk för att aktivera jästpulveret, fyll det med varmt vatten, tillsätt socker och rör om. Efter fyra dagar är surdeigen redo att hällas i vörten.

Russin

Rosin är ett idealiskt material för att skapa en högkvalitativ startkultur; du behöver inte använda torra pulver. Receptet är enkelt. Det räcker med att använda en handfull torkade druvor för en 10-litersbehållare mäsk. Rosiner tvättas inte, rent vatten används för surdej, den optimala temperaturen för jäsning är 30 FRÅN.

Torkade druvor hälls med vatten, socker tillsätts och placeras på en varm mörk plats i 4-5 dagar. När skummet är på ytan är den hemmagjorda startkulturen redo att användas.

flytande russin

Vad kan ersättas?

Fabriksvinstjäst kan ersättas med hemmagjorda stammar som odlas hemma från färdigt vinmaterial. Egengjord jäst kommer inte att överraska dig, det är lätt att få. Med erfarenhet har varje vinproducent flera typer av hemgjorda jästkolonier i lager.

Om en person inte har möjlighet att köpa vintage vinjäst, och han ännu inte har odlat sin egen, förbereder de russins surdej - detta är det enklaste och billigaste sättet att skapa en ersättning för vinjäst. Det rekommenderas inte att använda bagerivaror i vinframställning. Särskilda typer av jäststammar måste sättas till alkoholhaltiga tinkturer.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa