Regler och villkor för lagring av hemlagat vin, val av behållare och temperaturer

Vin är en lättfördärvbar produkt, men under rätt förhållanden, samtidigt som den är tät, förbättras kvaliteten. Under långvarig lagring i hemlagat vin sker kemiska processer med deltagande av socker, fenoler och syror. De förbättrar produktens smak, arom och organoleptiska egenskaper. Men sådana positiva förändringar är omöjliga om reglerna för förvaring av ädel drycken inte följs.

Vad betyder vinets åldringspotential?

Denna term hänvisar till den villkorade graden av förbättring av alkoholens kvalitet över tid. Inte varje alkoholhaltig dryck kan lagras under lång tid. Endast 10% av alla kända druvvinvarumärken förbättras efter ett års lagring. Och endast 1% av produkterna behåller sin kvalitet efter 9-12 år.

Åldringspotentialen bestäms av flera faktorer:

 • kvalitet på råvaror;
 • produktionsteknik;
 • ett visst års skörd;
 • regionen där vingården ligger;
 • teknik för vinframställning.

Ett ordentligt åldrat vin får en sammetisk, komplex, mjuk smak och rik arom.

Förvaringsförhållanden

De viktigaste lagringsförhållandena för alkohol är ventilation och mörker. Solens strålar är nödvändiga för att druvorna ska mogna helt, men de förstör vinet. Om lagringsförhållandena inte beaktas oxiderar produkten snabbt och förlorar sin smak.

lagring av alkohol

Behållare för lagring av drycker

Den optimala behållaren är alkoholflaskor av mörkt glas. De:

 • skydda mot ljus;
 • säkerställa säkerheten för smak och användbara egenskaper;
 • lämplig för dekoration, skapar vackert vin "honungskaka" inomhus.

Du måste hälla vin i rena och torra flaskor. Behållaren fylld med alkohol är hermetiskt stängd, placerad i 20 minuter i en behållare med vatten uppvärmt till +60 ° C. Sedan föras de till en plats med permanent lagring.

Förvara vin i plastbehållare från en stormarknad är oacceptabelt. Plast är inte ett hinder för syre. Inuti behållaren börjar aktiva oxidativa processer som förstör produkten, vinjäsningar blir snabbt olämpliga för smakprov.

färgad vätska

Det är tillåtet att hålla hemlagat vin i glasburkar, där konservering vanligtvis görs. Men i det här fallet är det nödvändigt att rulla vinet inte med järnlock, utan med glas, förseglat med en kant av silikon. I en sådan behållare förblir alkohol användbar i 4-7 månader.

Temperatur

Den optimala lagringstemperaturen är 12-13 ° C.Dessutom är det oönskat för skarpa temperatursvingningar i rummet som överstiger 1,45 ° C. Medeltemperaturförändringar inom 3-5 ° C är acceptabla.

Det är oacceptabelt att lagra vin vid höga temperaturer, eftersom det påskyndar oxidativa processer, vilket resulterar i att produkten åldras snabbare. När temperaturen överstiger normen med 8 ° C accelererar åldringen 2 gånger, men alkohol blir inte av högre kvalitet. Vid hög temperatur fortskrider oxidationsreaktionerna för snabbt, och ämnen som förbättrar smakens dryck har inte tid att syntetiseras.

temperaturregim

Vid temperaturer över +25 ° C bryggs vinet faktiskt långsamt. Resultatet är en molnig drink med smaken av smält socker och torkad fruktkompott. Vid temperaturer under +10 ° C åldras inte vinet, smaken förbättras inte. Och även under lagring med låg temperatur ökar sannolikheten för övergång av vinsyra till en fast form. Kristaller förekommer i drinken, vilket kan repa slemhinnorna i munnen under provsmakningen.

Relativ luftfuktighet

Denna indikator är viktig om flaskan är stängd med en porös kork. Den relativa fuktigheten i lagringsområdet bör vara 50-60%. I ett torrt rum torkar korken ut och spricker, och vid en fuktighet på mer än 80% blir den mögel.

damm på flaskan

Ultraviolett strålning

Ultraviolett ljus påverkar produktens smak negativt. Smak av ruttna ull, bränt gummi eller ruttna ägg visas.

Vit och glittrande sprit är mest mottagliga för direkt solljus. Rött vin motstår ultraviolett ljus längre, eftersom det innehåller tanniner, men efter en stund försämras det fortfarande.

Förvaringsområdet måste vara utrustat med glödlampor eller lysdioder. Lysrör är oacceptabelt, det avger ultraviolett ljus.

skåpstrålning

Arrangemang av flaskor

Vinflaskor bör ligga horisontellt. På detta sätt tvättar vinen korken konstant och förhindrar att den torkar ut.

Om vinet planeras konsumeras på kort tid, är också vertikal lagring tillåten. Flaskor med icke-porösa proppar kan förvaras i valfri position.

vibrationer

Vin åldras inte bra om det utsätts för ständig vibration. Denna effekt påverkar inte smaken, men vibrationer tillåter inte att sedimentet sätter sig. Uppslamningen flyter i drinken snarare än att hålla sig fast vid väggarna och botten. Som ett resultat blir vinet grumligt, ogenomskinligt.

lagerbox

Hur länge kan en flaska vin förvaras?

Det finns inget definitivt svar. Hållbarheten bestäms av ett antal faktorer:

 • pH-nivå - ju lägre surhet, desto längre vin lagras;
 • koncentration av fenoler - ju mer det är, desto längre hållbarhetstid;
 • ett komplex av icke-flyktiga föreningar i kompositionen - socker, syra, fenoler.

Alkohol från mörka druvsorter lagras i 3-9 år, ljus - 2,5-3,3 år. En förstärkt söt drink har högre säkerhet än torra och halvsöta drycker.

Ungt vin som skickas för lagring måste kontrolleras var sjätte månad för att ändra smak för att korrigera förhållandena i rummet vid behov.

förvara en flaska

Kan jag kyla?

Vin förvaras i kylen först efter att flaskan har blivit trycksatt. Du måste använda den på kort tid.

Stängda flaskor ska inte förvaras i kylhyllorna. Låg temperatur och periodiska vibrationer på hushållsapparater påverkar produktens kvalitet negativt. Vin kan också ta upp matlukt.

Funktioner i hemmavinlagring

Huvuduppgiften är att kontrollera temperaturen och fuktigheten i rummet.

Vissa ägare inkluderar vinställ i köksdesign. Denna dekor ser vacker ut, flaskorna ligger horisontellt, direkt solljus träffar inte flaskglaset. Men kökshyllor är inte det bästa alternativet för förvaring av alkohol.Köket är det varmaste rummet i hemmet, där en gasspis och en ugn slås på varje dag, och temperaturen här motsvarar inte de parametrar som krävs för vin.

Hemvin

I källaren

Det bästa alternativet för att placera flaskor efter vinjäsning är en källare. Parametrarna för luftfuktighet och temperatur är praktiskt taget stabila här och är optimala för den lagrade alkoholen. Det är lämpligt att utrusta rummet specifikt för vinflaskor: rengör, installera lämpliga belysningskällor, utrusta bekväma rack.

Om källaren är delvis nedsänkt i marken, är det lämpligt att placera ett rack nära den underjordiska delen av väggen. Men om luftfuktigheten i rummet överstiger 80%, bör du inte hålla druvdrickan nära golvet.

vin i källaren

I lägenheten

Det bästa alternativet är att köpa ett vinskåp med en mörk glasdörr, klimatkontroll och vibrationsskydd. Små billiga skåp lagrar en sort vin vid en inställd temperatur. Och i stora, dyra skåp kan du ställa in olika temperaturregimer för att lagra flera typer av alkohol.

Du kan också installera en UV-skyddad mini-bar i ditt kök. I själva verket är det en mindre analog till ett vinskåp.

Hemlagat vin förvaras vanligtvis i ekfat. Men många vinproducenter föredrar att använda mörka glasflaskor med porösa korkar. Flaskorna är helt fyllda så att ingen luft kvarstår mellan vätskan och korken.

Lagringstiden bestäms av typen av hemmaprodukt:

 • äpple, plommon och annat fruktvin kostar tre år;
 • bergaska och andra typer av bär - 5 år;
 • druva - 4 år.

alkohol hemma

Förvaring av vin efter att behållaren öppnats

Lagringstiden för öppen alkohol bestäms av dess typ:

 • rött vin kan användas inte längre än 5 dagar;
 • vitt och rosa - 3 dagar;
 • mousserande bör konsumeras under dagen;
 • befäst lagras längre än andra - upp till en vecka.

Anledningen till den korta lagringstiden efter att flaskan öppnats är den begynnande oxidationsreaktionen, som fortsätter även efter att korken återförts till sin plats.

Men efter utgångsdatumet bör ditt favoritvin inte slängas omedelbart. Det kan användas för att förbereda läckra varma måltider.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa