Beskrivning av sorten Kibray dill, rekommendationer för skötsel och odling

Kibray dill är en av de mest populära typerna av trädgårdsodlingar som odlas i de ryska regionerna. Trädgårdsmästarnas kärlek för denna art förklaras av plantens opretentiöshet och ett stort antal läkande egenskaper. För att få grönska med rätt kvalitet, rekommenderas det att lära sig om det speciella med att odla denna sort innan man börjar arbeta i trädgården.

Beskrivning av sorten

Kibray-sorten är en medelsmogen dillsort. Växten anses vara en av de bästa när det gäller tillväxt och utbyte av grön massa. Sorten är opretentiös i vård och kan inte bilda paraplyer på länge.

dill kibray

Trädgårdskulturen har stora rosetter med breda blad. Medelhöjden på en rosett är 40 cm. Bladen med ljusgrön färg kännetecknas av saftighet med en delikat delikat kryddig smak och rik arom av grönska.

Beskrivningen av sorten talar om möjligheten att odla i slutna strukturer och i det öppna fältet. För att få en tidigare avkastning på skörden sås frönna tidigt, om temperaturen inte är tillräckligt varm utanför, täcks planteringsplatsen med film eller agrofiber. Mognadstillståndet inträffar inom 40-45 dagar.

grön massa

Sortsutbytet anses vara ett av de högsta och med 1 m2 du kan få upp till 3 kg. Medelvikten för en vuxen växt är cirka 30 gram. Ett särdrag i trädgårdskulturen för denna art anses vara förmågan att upprätthålla saftighet och korrekt utseende.

Växande

Kibray är lätt att odla och kräver inte speciell planteringskompetens, därför är den lämplig även för nybörjare. I ryska regioner odlas sorten i de flesta fall i sängar genom att så frön i öppen mark. Dillens egenskaper klassificerar den som en typ av kallt resistent trädgårdsväxt. Frön börjar växa när jorden når en temperatur på 3 ° C. För att säkerställa den normala utvecklingen av dill är en tillräcklig temperaturordning från 8 till 10 ° C.

vuxen växt

En allmän tumregel för att få bra greener är att inte plantera för tätt. Följande grödor anses vara de bästa föregångarna för en växt:

 • gurkor;
 • tomater;
 • baljväxter;
 • kål.

Det rekommenderas att förbereda platsen för permanent plantering på hösten. För att göra detta väljs ett väl upplyst område, jorden grävs på en spade bajonett och befruktas. Det bästa sättet att förbättra jordkvaliteten anses vara en sammansättning av följande komponenter:

permanent landning

 • 15 gram ammoniumnitrat;
 • 10 gram superfosfat;
 • 10 gram kaliumsalt.

En blandning av sådana komponenter införs i jorden i en mängd av 3 kg för varje 1 m2... I de flesta fall är denna mängd näringsämnen tillräcklig under hela växtsäsongens varaktighet.

Mer effektiv för växande dill för att inte bilda ränder, utan små spår som är 5 cm breda med ett djup av 2 till 3 cm, medan frönen sås över hela bredden. Ett avstånd på 25 cm går tillbaka mellan varje fure.

näringsämnen

Skötselfunktioner

Omsorg är att säkerställa snabbt ogräs och vattning. Efter att de första skotten dyker upp dras de extra buskarna helt ut, eftersom med denna metod rotsystemet hos angränsande växter minimeras. Ogräs på planteringsplatsen måste tas bort.

I de flesta fall är höstgödningsgödsel tillräcklig, därför utförs ytterligare gödsling i undantagsfall.

Behovet av mineralgödsling kan ofta bestämmas av utseendet på grönska. Till exempel indikerar gula löv och tidig blomning kvävebrist.

I detta fall räcker det att behandla planteringsområdet med en urealösning, beredd vid beräkningen av 1 tsk. medel för en full hink vatten. Det är värt att komma ihåg att dillblad har kvaliteten att ackumulera nitrater, därför bör du inte missbruka kvävegödselmedel. Dill ska inte behandlas med aska, eftersom det orsakar rödnad av bladen och långsam tillväxt av skott.

ogräs och vattning

Fördelar och nackdelar

Dill värderas för sitt höga innehåll av mineraler och vitaminer, liksom en stor mängd eteriska oljor. En sådan produkt är en värdefull källa till näringsämnen som har en gynnsam effekt på arbetet i nästan alla viktiga system i människokroppen.

Fördelarna med Kibray dill är:

eteriska oljor

 • universalitet av användning;
 • högt utbyte av grönska;
 • möjligheten att växa i gata, växthus och hemförhållanden;
 • trevlig rik smak av gröna;
 • förmågan att upprätthålla smak, saftighet och korrekt utseende under lång tid;
 • förmågan att användas som smaksättning i färska rätter och som ett torrt krydda;
 • gott om möjligheter inom förebyggande och behandling av olika typer av sjukdomar.

Kibray dill kan användas färskt och som ett krydda för olika rätter. De gröna lägger en rik smak på sallader och används ofta i marinadrecept. Växtens gynnsamma egenskaper bevaras väl när de är frysta, dillbladet förlorar inte sina fördelaktiga egenskaper när de är torra.

rik smak

Skadedjur och sjukdomar

En av de huvudsakliga sjukdomar i dillvarianter pulveraktig mögel övervägs. Kibray-sorten anses vara en av få arter som har god immunitet mot detta problem. På grund av denna funktion kan grödan odlas även på våt jord.

Vid odling av dill är det omöjligt att behandla växten med kemiska preparat. Därför bör kampen mot skadedjur och sjukdomar endast genomföras med förebyggande åtgärder, nämligen överensstämmelse med grödrotation, fullständig förstörelse av den gröna massan efter skörd och grävning av jorden till ett stort djup.

grön massa

Skörd och lagring

Dilluppsamlingstid beror på syftet med vidare användning. Om det behövs, använd det färskt eller för beredning av rätter för direkt användning efter skörden, du kan plocka gröna när som helst. Gröna ska skördas på morgonen genom att klippa av den nödvändiga mängden löv eller klippa av skottet helt.

Det är värt att följa följande insamlingsrekommendationer:

 • massuppsamling för att bevara skörden genom frysning eller torkning utförs när dillen når en höjd av 30 till 35 cm;
 • för att samla kryddor väljs en period när de gröna åldern når 55-60 dagar;
 • frön skördas efter att paraplyerna har fått en grå nyans och härdar.

köpa paraplyer

För lagring av dill under lång tid används en frys- eller torkningsmetod.Efter skörd måste produkten förberedas för lagring:

 • riva av gula och vissnade greener;
 • doppa dill i en behållare med vatten, medan smuts från grönska sjunker till botten;
 • skaka ut buntarna, överför till en durkslag och skölj med rinnande vatten;
 • sprida ut på en handduk och låt tid torka helt.

spridda ut på en handduk

Färska gröna kan förvaras i ungefär en månad i en plastbehållare, behållaren låter inte luft komma in och det gröna ruttnar inte. Vakuumbehållaren tillåter spara dill inom sex månader. Längre lagring kan säkerställas genom att behandla greener med salt. För att göra detta krossas greenerna, placeras i en glasburk i lager, alternerande ett lager grönska och ett lager lager.

En populär metod är att frysa dill. Detta alternativ låter dig få dill på vintern och använda den som en ingrediens för den första och andra kursen.

De hackade greenerna kan placeras i en plastpåse eller placeras i en isbildande behållare med vatten. När du placeras i påsar bör du inte pressa ner för mycket greener och pressa ut luft, vilket bättre kommer att bevara växtens helande och gynnsamma egenskaper. Beredningen av "dillkuber" säkerställer enkel användning, vilket gör beredningen av soppor och andra kurser med en sådan komponent bekväm, eftersom det inte finns något behov av preliminär beredning av smaksättningen.

hackade greener

När du tillverkar en torr produkt placeras greener på en varm och ventilerad plats. Dill läggs ut på en plan yta i ett tunt lager. När gräset torkar blandas växten och uppnås därigenom enhetlig torkning.

Fullt beredda torra örter placeras i en förvaringsbehållare. Användningen av glasbehållare med ett förseglat lock kommer att förhindra att främmande lukt absorberas i produkten och kommer att ge en möjlighet att kontrollera konsumtionen av smaksättning på grund av behållarens transparens.

jämn torkning

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa