Beskrivning av sorter av prydnadspumpor, dess odling och användning

Ofta används vanliga blommor och andra dekorativa element vid inredning av en trädgård. Vissa trädgårdsmästare använder emellertid ovanliga grönsaker för detta, som inkluderar en dekorativ pumpa. Under de senaste åren har växten vunnit popularitet bland grönsaksodlare. Pumpa buskar har ganska starka skott, på vilka stora frukter med en ovanlig form visas över tid. De är också målade i ljusa färger, vilket kommer att glädja inte bara ägarna till trädgården eller grönsaksträdgården, utan också gästerna.

Varför är det värt att odla det?

Innan växande pumpor bisarra former, bör du ta reda på varför de odlas. Det finns flera skäl till varför många planterar dekorativa pumpasorter:

  • Skönhet. Den främsta orsaken är skönheten i pumpa buskar. De har ljusa orange, gröna, gula blommor, blad som är unika i sin form och ovanliga frukter, vars originalitet lockar människor.
  • Tillväxthastighet. Ett särdrag hos prydnadspumpsorter är buskens tillväxt. Inom en månad växer de upp till fem meter i längd, så många använder den för vertikal trädgårdsskötsel av landsgårdar eller en trädgård.
  • Enkelhet med vård. Det är ganska lätt att ta hand om en sådan växt, eftersom den är opretentiös. Det räcker att regelbundet vattna buskarna så att de inte bleknar från torka.

Miniatyr dekorativ pumpa

Det finns en hel del dekorativa pumpasorter som vem som helst kan köpa i butiken. Till exempel planterar grönsaksodlare ofta orange grönsakssorter eftersom de skiljer sig från många andra sorter i sin ljusa orange färg.

intressant pumpa

Frukten är rund och ser ut som en apelsin. Det finns sorter som skiljer sig helt från de orange grönsakssorterna. Dessa inkluderar flaskvarianter vars frukter är flaskformade. Dessa grönsaker har en fläckig grönaktig färg.

Trots att variationerna av dekorativa pumpor är olika, förenas de alla av fruktens miniatyrstorlek. Frukter av nästan alla sorter är små i storlek och väger högst 200-300 gram.

Kan jag äta det?

Många som planerar att odla prydsorter är intresserade av om de kan ätas och användas för matlagning.

Vissa tror att mogna frukter endast används för dekoration och detta är delvis sant. Dessa pumpasorter odlades specifikt för användning i design och därför är deras smak inte särskilt bra. Vissa typer används dock fortfarande för matlagning.

sorter av sorter

För detta är det bättre att bara använda unga frukter, eftersom mogna är täckta med en hård skorpa och har en bitter smak. Därför används mogna pumpafrukter för utfodring av boskap.

Det finns flera dekorativa sorter som har avlats specifikt för konsumtion. Dessa inkluderar Baby Boo, Sweet Dumpling och Bee Little.

Växande

För att odla en dekorativ pumpa själv, bör du följa de grundläggande reglerna för att odla vanliga pumpasorter.

Den första halvan av juni eller slutet av maj är perfekt för att plantera denna grönsak, eftersom nattfrosten kommer att försvinna vid denna tid. I de södra regionerna av landet utförs planteringen av grönsaker av frön, och i de nordliga regionerna används plantplantningsmetoden.

Om du planterar ordentligt och tar väl hand om de planterade växterna växer buskarna 5–8 meter i höjd.

Hur odlas små sorter?

Separat bör nämnas buskvarianter av prydnadspumpor, eftersom de har vissa växande egenskaper. De planteras i marken 5-10 juni. För detta är den plats som är avsedd för plantering av en växt förbefruktad med förband. Sedan görs små hål i den med ett avstånd på cirka 40-50 cm från varandra. 2-3 frön placeras i vart och ett av hålen, varefter de strö på jord.

Dessa sorter planteras ofta i små gräsmattor eller blomsterrabatter som en dekorativ dekor. För att växten ska växa bättre hälls jorden periodvis med kompost. Regelbunden befruktning förbättrar avkastningen och påskyndar fruktmognad.

Plats för dekorativ pumpa

Välj det lämpliga området för att plantera den innan du odlar någon form av pumpa. När du väljer en plats ska du ta hänsyn till att pumpbuskarna behöver starkt och pålitligt stöd, eftersom i slutet av säsongen växer mycket grön massa på buskarna. Därför rekommenderar många att plantera grönsaken i tät jord.

pumpa och bil

Om plantan planteras i trädgården väljs väl uppvärmda områden för detta, på vilka rödbetor, lök, morötter, baljväxter eller kål tidigare har odlats. Det rekommenderas inte att odla grönsaker på platser där gurkor, potatis, meloner eller zucchini brukade växa. På ett sådant territorium kommer det inte vara möjligt att få en bra skörd.

När du väljer ska du också vara uppmärksam på de växter som växer i närheten. En pumpa bör inte planteras om spenat, ärtor, bönor eller lök planteras nära den. Dessa växter lockar skadedjur som kan skada pumpbuskar.

Fröval

Skördens kvalitet beror till stor del på valda frön för vidare plantering. Därför rekommenderas att vara uppmärksam på valet av plantmaterial.

mycket pumpa

Om pumpan äts, var uppmärksam på sortens storlek. För att göra frukterna mer välsmakande och söta väljs sorter med små frukter för plantering.

Under urvalet uppmärksammas plantningsmaterialets utseende. Huden ska vara perfekt slät och fri från ytfel. Om det finns vågiga ränder på skalet, är det bättre att inte välja sådana frön, eftersom de innehåller nitrater. Använd inte heller ett frö med mörka fläckar på ytan för plantering.

Växande från frön: jordbruksmetoder

Vid odling av pumpa från frön används en frönfri metod, som oftast används av invånare i de södra regionerna i landet. Frön planteras bara i marken om marken är väl värmd upp till en temperatur på cirka 15 grader.

växer från frö

Alla frön förbehandlas före plantering. För att göra detta upphettas de i cirka 10 timmar vid en temperatur av cirka 40-50 grader, varefter de behandlas med en asklösning. Detta görs för att påskynda utseendet på de första skotten och mogna frukter.

När fröet är förberett markerar de och gör rader med hål för att plantera en grönsak på platsen. Diametern på varje hål bör vara minst 35 cm. Efter att ha skapat rader placeras 2-4 frön i hålen, som vattnas med varmt vatten omedelbart efter plantering. Alla grödor på platsen är täckta med folie för att skydda plantorna från eventuell frost.

Fröplanta

Invånare i de norra regionerna i landet rekommenderas att plantera pumpa plantor, eftersom frön som planteras i öppen mark inte kommer att gro på grund av frost.

Innan de planterar frön för odling av plantor, bedriver de en preliminär beredning av jordblandningen. För dess beredning blandas jorden med organiska och mineralförband, vilket kommer att förbättra groddningen av de planterade frön. Den beredda marken placeras i små torvkrukor med en diameter på cirka 20 cm. Högst frö planteras i varje kruka. Om två eller flera frön planteras växer de inte bra.

Alla behållare med planterade pumpafrön täcks med folie och överförs till ett väl upplyst rum.

Hur förbereder man plantor?

Innan du planterar plantor i öppen mark måste du först förbereda och odla plantor. Därför rekommenderas det att du bekanta dig med funktionerna i växande pumpor.

pumpa i växthuset

När de första skotten dyker upp placeras alla krukor med de planterade växterna på fönsterbrädorna så att direkta ljusstrålar faller på dem. I rummet där plantorna odlas bibehålls den optimala temperaturen. På dagen bör temperaturen inte sjunka under 20 grader och på natten - under 15 grader. Vid odling vattnas alla plantor periodiskt med varmt vatten. I detta fall utförs vattning på ett sådant sätt att jorden inte blir för vattentät.

Plantorna matas också regelbundet med gödningsmedel. För att framställa foderblandningen tillsätts 20 gram kaliumsulfat, en liter mullein och 20 gram superfosfat till 10 liter vatten. Två veckor innan de planterar plantor i öppen mark härdas växterna. För att göra detta tas behållare med pumpor utanför varje dag så att de vänjer sig vid de nya temperaturerna.

Korrekt plantering av plantor i öppen mark

Pumpan behöver en utomhusluft och därför måste dess plantor transplanteras utanför. Liksom med plantering av frön, börjar plantering av plantor i marken med att förbereda hål. För plantor görs hålen lite djupare än för frön och därför bör deras djup inte vara mindre än 10 cm. Gödningsmedel i form av 50 gram ask, 40 gram superfosfat blandat med vatten läggs till varje skapat hål.

vacker pumpa

Efter att ha applicerat toppförband fuktas alla hål med varmt vatten så att jorden är fuktig när man planterar en dekorativ pumpa. Efter avslutningen med vattning tas plantorna från krukorna tillsammans med roten, placeras i marken och täckas med jord. Sedan är klättringen av torv och sprutad med torr jord.

Plantera plantor i ett växthus

Ibland på grund av klimatens särdrag är det omöjligt att odla pumpbuskar på gatan och du måste plantera dem i växthus. Se till att alla öppningar är helt öppna innan du planterar plantor.

Planterade växter behöver bra ventilation under blomningen. Du bör också ta hand om belysning, eftersom utan tillräckligt med ljus kommer buskarna att växa dåligt.

växthusflicka

Efter att ha förberett växthuset skapas hål för plantering av plantor. Liksom med plantering i trädgården bör djupet på hålen vara cirka 10–12 cm. Alla rader förvattnas med varmt vatten, varefter plantorna planteras.

Skötsel av dekorativ pumpa

Se till att ta hand om dem när du odlar prydnadsväxter av pumpor. Utbytet av växter beror på kvaliteten på vård för planterade plantor. Skötsel av pumpbuskar består i att regelbundet ogräsa området från ogräs, vattna och mata de planterade buskarna. Ibland måste du göra pollinering av växter själv. Oftast görs detta om växten odlas i växthusförhållanden. Ibland sker ofullständig befruktning av äggstockarna när de odlas utomhus.

Toppdressing

Det rekommenderas att regelbundet mata buskarna med gödningsmedel för att öka utbytet av de planterade plantorna. För första gången läggs gödningsmedel till tomten 10-15 dagar efter att plantorna planterats i trädgården. För detta tillsätts gödsel och kycklingdroppar till jorden i ett förhållande av en till fyra. Dessa organiska foder läggs till tre gånger i månaden.

Dessutom rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att lägga till en lösning av träaska i jorden där pumpan odlas. Det berikar jorden med näringsämnen och skyddar bladens buskar från gulning. För att förbereda den blandas 10 liter vatten med 100 gram ask.

För att använda sådan gödningsmedel görs små hål runt varje buske, i vilken den beredda blandningen hälls. Efter utfodringen är alla gropar med gödningsmedel täckta med jord.

Pollinering

Det händer ofta att en del av äggstockarna ruttnar och faller vid odling av pumpaväxter. Det verkar för många att detta händer på grund av brist på näringsämnen i jorden. Detta problem är emellertid förknippat med dålig växtspollination. För att få en god skörd i framtiden rekommenderas därför att du pollinerar växterna själv.

man i trädgården

Pollinering bör göras före kl. 11, eftersom det är den lämpligaste tiden. För att göra detta måste du plocka ut en manlig blomma från en buske, dra ut kronbladen från den och röra anläggningarna på växten till pistillen i en av kvinnliga blommor. Proceduren upprepas tills alla kvinnliga blommor pollineras.

Variationer av dekorativ pumpa

Grönsakgrönsaksgrödan tillhör meloner och kalebasser och är den vanligaste växten bland andra representanter. Det är ingen hemlighet att det finns tre huvudtyper av pumpor, som inkluderar hårda, stora frukt och muskotnötsorter. Många anser att dekorativa pumpor är en separat växtart, men detta är inte fallet. Prydnadspumpor är något modifierade sorter av hårväxande växter.

Dekorativa pumpa växter finns också i många olika typer. Därför rekommenderar vi att du planerar dig med de vanligaste dekorativa representanterna innan du planterar.

päronformad pumpa

Leginaria

Lagenaria-pumpan är populär bland grönsaksodlare. Växten skiljer sig från andra prydsorter i sina buskar, som växer med 10-12 meter. Växtens frukter har en bisar form som ser ut som en häckande docka. I vårt land kallas denna sort ofta serpentin pumpa eller kalebass.

Denna variation av pumpa växter planteras inte bara för att dekorera platsen, utan också för mat. Det används också ofta inom folkmedicin och används för att förbereda rättsmedel för behandling av sjukdomar i hjärta, mage och njurar.

Krona eller stjärna kalebass

Ett särdrag i denna sort är fruktens unika form, som kan vara paraplyformad, stjärnformad eller kronformad. Växten betraktas som mindre stor, eftersom den växer upp till 1-2 meter i höjd. Oftast används det för att dekorera väggarna i byggnader, valv eller lusthus.

utfodring pumpa

Den stjärnformade sorten älskar värme och därför rekommenderas att plantera den under andra halvan av maj.

warty

Vartsorten anses vara en av de mest unika, eftersom den har ett brett utbud av färger. Frukter kan vara gula, vita, svarta och orange. Ibland finns fläckiga och randiga pumpor, som omedelbart målas i två färger.

Det är vanligt att plantera buskar i april eller början av maj.Med korrekt skötsel växer växten upp till tre meter.

Päronformad

Den dekorativa lockiga kalebassen i form av ett päron lockar många odlare. Denna anläggning används för att dekorera sommarstugor och för att äta.

Särdragen i sorten inkluderar päronformade frukter, som kan målas i olika färger. Vissa sorter av päronformade kalebasser är randiga i två färger.

Kalebass

En annan vanlig prydnads pumpa växt är flaska kalebass. Pumpflipor med flaskor är ganska långa och växer upp till 15 meter. Växter har gynnsamma egenskaper, varför det ofta används för beredning av mediciner. Dessutom används frukterna av sorten för att skapa rätter. I Indien, Kina och Afrika används fortfarande köksredskap tillverkade av denna anläggning.

Mandarin Mandarin

Med namnet på sorten blir det tydligt att fruktens grönsaker liknar yttersta mandariner. De är färgade orange och har en rundad form. Frukten är inte särskilt stor och väger bara 300 gram.

pumpa orange

Orange

Denna dekorativa sort ser ut som en apelsin genom att dess frukter är ljusorange i färg och deras form liknar en frukt. Varje pumpafrukt väger cirka 250 gram.

Turbin eller pumpa svamp chump

Denna sort skiljer sig från många prydnadsväxter för pumpor, eftersom den har ganska stora frukter. En annan skillnad mellan turbanpumpan är att grönsaken består av två delar. Den övre delen är svagt konvex och sticker ut mot bakgrunden av den nedre. På grund av detta liknar fruktens form en svamp.

Växten klassificeras inte som en hög pumpasort eftersom den växer upp till en och en halv meter.

Jack vara liten

Denna typ av pumpa liknar den orange sorten, eftersom frukterna också är färgade ljust orange och har en diameter på cirka 10 cm. Buskarna är mycket produktiva, eftersom var och en av dem växer cirka 10-15 frukter som väger 100-120 gram. Sorten används för att dekorera platsen och förbereda grönsaksrätter.

Turkiska turban

Denna ätliga sort skiljer sig från andra arter i sin tillväxthastighet. På några veckor växer växten upp till sex meter. Detta tillåter användning av buskar när man organiserar vertikal trädgårdsarbete på platsen. Den turkiska turbanen betraktas som en ljusälskande sort och därför planteras den endast i områden med god belysning. Frukten av prydgrönsaker är inte särskilt stora och växer bara upp till 15 cm i diameter.

liten pumpa

Baby Boo Baby

Little Boo betraktas som en unik pumpasort eftersom dess frukter är helt vita i färgen. Vikten på varje pumpa överstiger inte 200 gram och diametern är 10-15 cm. Grönsaksytan är perfekt platt och slät. En mogen växt används ofta inte för att dekorera områden utan för matlagning.

Sweet Dumpling Sweet Dumpling

Denna typ av pumpaväxt anses vara den vackraste. Dess frukter är gröna och täckta med små orange ränder. Sorten används för inredning.

Kleine bicolor

Sorten tillhör de päronformade pumporvarianterna, eftersom deras frukter är päronformade. Färgen på mogna grönsaker är annorlunda, men gröna pumpor är vanligare.

Bischofsmutzen

Mindre vanliga är grönsaker som tillhör sorten Bischofsmutzen. Ett karakteristiskt drag hos sådana växter anses vara mogna pumpor, som består av halvkuglar av olika storlekar. Hälften av grönsaken blir vit, och den andra hälften blir grön eller röd.

Cou-Tors Hative

Växten tillhör torticollisorter. Frukten har en originalform som skiljer den från andra typer av grönsaker. De är formade som svanar och är täckta med orange knölar över hela ytan.

Gås i äpplen

En egenskap hos pumpasorten gås i äpplen är dess fertilitet. Cirka fem kg av grödan skördas från en buske.De insamlade frukterna används för att göra pumpa gröt och potatismos.

Sjukdomar och skadedjur

Buskarna i denna vegetabiliska gröda lider ofta av svampsjukdomar. Många buskar dödas av svart mögel, vilket stoppar växten. När sjukdomen förekommer täcks bladen med små fläckar. Med tiden börjar fläckarna torka och hålrum visas på sina platser.

pulveraktig mögel

Pulveraktig mögel är också en vanlig sjukdom. En vitaktig blom förekommer på blad från växter med en sjukdom, som utåt liknar mjöl. De fläckade bladen torkar gradvis och faller av.

Bland de farliga insekterna bör sniglar skiljas, som livnär sig från buskar. Oftast visas dessa skadedjur på växter efter långvariga regn. Det rekommenderas att omedelbart bli av med sniglar, eftersom de slår rot på platsen under flera år.

Användningen av mogen frukt

Ibland vet människor som odlar prydnadsväxter av pumpor bara vad de ska göra med det. Naturligtvis är det många som försöker använda frukterna i matlagningen.

dekorativ pumpa

Vissa sorter är utmärkta för att konservera och förbereda grönsaksallad eller -rätter. Emellertid används dekorativ pumpa oftast för att dekorera rum eller trädgårdar. Torkad frukt gör utmärkta hantverk som inkluderar lyktor, vaser, lådor och till och med ljusstakar.

Kreativa människor använder grönsaken för att skapa konstnärliga väggmålningar och bränna målningar.

Hur torkas pumpor?

Särskild uppmärksamhet ägnas åt det speciella när det gäller att torka de skördade frukterna, eftersom torkad pumpa ofta används för dekoration. Hela skörden sorteras noga för att ogräs ut omogna pumpor. För att skilja mogna frukter från omogna, var uppmärksam på deras torkade stjälk. Det är också nästan omöjligt att lämna repor på en helt mogen pumpa.

Alla utvalda mogna pumpor tvättas från smuts med varmt vatten, torkas torrt och behandlas med en alkohollösning. Därefter överförs grönsakerna till ett varmt rum med god ventilation för ytterligare torkning. Det är nödvändigt att regelbundet inspektera den skördade grödan, eftersom några av dem ruttnar under torkning. Ruttna frukter avlägsnas omedelbart så att råden inte sprids till närliggande pumpor.

pumpa och ta hand om den

När de granskar grönsaker uppmärksammar de också närvaron av mögel på ytan. Om det finns tecken på mögel på skalet, behandlas grönsakerna omedelbart med antiseptiska medel. Ibland blir de av med trasor och blekmedel.

För att se till att pumpan är väl torkad kastas den i en behållare med vatten. Om den sjunker har grödan ännu inte torkat helt.

Hur behandlas färdiga pumpor?

När du använder torkade pumpor för att dekorera interiören i huset, måste du förbehandla grönsaken. Först poleras alla frukter med sandpapper för att bli av med skal på ytan. Sedan klipps ut en ritning på väggarna och målas. Vissa växer ytan på frukten för att göra den starkare.

Vid tillverkning av diskar borras pumpor med en borr med olika borrar för att göra hål i dem med erforderliga diametrar. Innan borrningen påbörjas öppnas grönsaken och allt frön och massa tas bort från den.

Slutsats

Många grönsaksälskare är engagerade i odlingen av dekorativa pumpasorter. Innan du börjar plantera en sådan växt bör du bekanta dig med de kända sorterna och särdragen i deras odling i en grönsaksträdgård eller växthus.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa