Beskrivning av klättrosen av Jasmine-sorten, planterings- och vårdregler

Klättringsros Jasmine används för vertikal trädgårdsskötsel. Denna höga, spridande buske trivs hela sommaren med frodig, rik blomning och en söt äpple arom. Jasmine är nästan inte sjuk och kräver ingen särskild uppmärksamhet. Det är riktigt att växten inte är frostbeständig. På kalla breddegrader måste rosen isoleras eller böjas till marken innan frosten börjar.

Ursprungshistoria

Jasmina klättringsros erhölls av tyska uppfödare relativt nyligen - 2005. Uppfödningen av sorten genomfördes av ett företag som grundades av Wilhelm Cordes för mer än hundra år sedan.

Tyska uppfödare lyckades få en hybrid med utmärkta egenskaper. För kryssning användes Santener de Lurd-skrubben. Jasmine är en retro klättringsros med lång blom och relativt stark immunitet.

Beskrivning och egenskaper hos Jasmine Rose

Det är en klättrande och blommande ros. Rosbusken växer upp till 1 meter bred och når en höjd av 1,8-2,5 meter. På varje stam bildas 10-12 dubbla blommor av en ljusrosa eller lila nyans. Växten är frodig, grenad, med en tät krona, taggar på grenarna, många blommor och blad.

Blommaform - kupad, storlek - 7-10 centimeter. Bladen är medelstora, äggformiga, spetsiga i slutet, släta, blanka. Jasmina har en söt doft.

Det blomstrar i etapper hela sommaren, från juni till september. Den första blomman av blomningen inträffar i slutet av maj, varar hela juni. Den andra är i augusti. Rosen blommar det andra året efter plantering på fjolårets skott. Föredrar diffus ljus eller delvis skugga.

Busken har höga tjocka skott med många tunna taggiga grenar, varför det inte är så lätt att böja den till marken i slutet av hösten.

rosa jasmin

För-och nackdelar

Variationsfördelar:

  • vackra blommor;
  • lång blomning;
  • jasminduft;
  • resistens mot många sjukdomar.

nackdelar:

  • närvaron av taggar på grenarna;
  • låg frostmotstånd.

blommaknoppar

Växande regler

Jasminros planteras vanligtvis nära staketet, som fungerar som dess stöd. En klättringbuske kan planteras nära huset och låta den vandra längs bågen. En väl upplyst, men något skuggad plats, skyddad från vinden, som inte kommer att översvämmas efter regn, är lämplig för en ros.

Landningsdatum

En ros som köpts på våren, odlad i en container, kan omedelbart planteras på platsen.Vid plantering bör jorden värmas upp till 10 grader, lufttemperaturen bör vara över 15 grader. Vanligtvis planteras blomman i en blomsterbädd i slutet av maj.

Krav på jordkvalitet

Jasmine växer bra på lutande eller sandig lerjord med något sur eller neutral surhet.

Innan plantering är det tillrådligt att gödsla marken med humus, lägga till lite torv, sand, blad, trädgård eller sodjord i lerjorden.

jord med hög

Platsförberedelse och plantor

För att plantera en köpta plantor måste du gräva ett hål 0,5 meter djupt. Den utgrävda jorden måste spädas med humus, torv, sand, bördig jord. Det är tillrådligt att inspektera rötter på den köpta plantan, ta bort torra eller ruttna delar. Innan plantering kan rötterna doppas i Kornevins lösning i 2 timmar.

Planteringsprocess

Hälften av den utgrävda och befruktade jorden hälls tillbaka i hålet. Sedan placeras en buske på toppen av kullen och dess rötter strö över resten av jorden. Rotkragen måste förbli över ytan. Marken nära busken är lätt trampad och vattnas med en hink med vatten.

rotplantning

Växtvårdstips

Rose Jasmine är en opretentiös kultur. Hon behöver ingen speciell vård. Vattnet i en torka och snabb matning kommer att stärka rosens immunitet och förbättra blomningen.

Vattning

Jasminros vattnas endast under torra perioder. Använd bevattning eller regnvatten för bevattning. 2 hinkar med vatten hälls under busken åt gången. I en torka vattnas växten två gånger i veckan. I regnigt väder behöver Jasmine inte extra bevattning.

Befruktning

På våren matas busken med kväveämnen eller organisk gödselmedel. Före blomningen tillsättes kaliumfosfor tillsatser i jorden. Under spirande kan lövverk sprayas med en svag lösning av borsyra. På sommaren och tidigt på hösten matas rosen med kalium och fosfor.

gödningsmedel för jord

beskärning

Rosens grenar beskärs tidigt på våren. För långa skott är klämda. Utöver kronformningen utförs sanitär beskärning på våren och hösten: alla sjuka, torra grenar som växer i fel riktning tas bort.

Överföra

Det är tillrådligt att inte transplantera en vuxen buske. Det är inte lätt att gräva upp det, och rosens rötter går djupt ned i marken. Endast de plantor som köpts på våren transplanteras - från behållaren till en permanent plats.

Hur binder man upp växter?

Det är lämpligt att plantera en ros nära någon form av stöd, till exempel nära ett staket, båge, spalthusgazebo. Jasmines grenar böjer sig ofta mot marken under vikten av blommor. Sådana skott kan läggas på järnstängerna i en båge eller staket, och så att de inte faller, är de bundna till ett stöd med rep.

slips rosor

Hur man förbereder växter för vintern

Jasmines höga piskor kan frysa på vintern. Innan frosten börjar kan rosen tas bort från stödet och läggas på gran- eller tallgrenar. Uppifrån kan busken täckas med grangrenar, säckväv, film. Det är sant att de täcker rosen när lufttemperaturen sjunker till 7 grader under noll. På varma breddegrader kan växten stå hela vintern utan skydd.

Sjukdomar och skadedjur av sorten

Om Jasmine-rosen har tillräckligt med näringsämnen, översvämmas dess rötter inte med vatten, då blir växten inte sjuk, men varje år behaglig den med frodig blomning. Överskottsfuktighet och mineralbrist kan provocera utvecklingen av svampsjukdomar.

rost på bladen

För att förebygga kan lövverk bevattnas med en fungicid (Fitosporin) på försommaren. Om växten börjar vissna, fläckar visas på bladen, är det nödvändigt att ta bort alla sjuka delar, behandla busken med en fungicidlösning (Fundazol, Radomil Gold).

Avelsmetoder

Jasminros förökas med den vegetativa metoden. Sticklingar skördas på sommaren, efter att växten har bleknat. En kvist med 2-3 vilande knoppar bör fastna i ett fuktigt underlag och täckas med en transparent kolv. Ibland måste skärningen ventileras och vattnas.Snart kommer det att ha sina egna rötter. Det är riktigt bättre att plantera en stjälk i öppen mark nästa år, i slutet av våren.

På hösten och vintern är det bättre för honom att stanna i en container i ett varmt rum.

sticklingar för förökning

Används i landskapsdesign

Klättringsrosen används för vertikal trädgårdsarbete av den personliga tomten. Denna buske planteras nära husets vägg eller nära staketet. Växten har en ursprungligen upprätt stam, men under vikten av grenar och blommor är skott benägna att stanna. Av denna anledning behöver busken stöd.

Grenar med blommor bör vila på en ram eller en stolpe. Klättringsrosor används för att dekorera bågar, metallstakar, trädgårdspergoler.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa