Beskrivning och egenskaper hos rosensorten Nina Weibul, plantering och vård

Rosa Nina kommer från Danmark, sorten är känd för sin rika skarlakansrika färg på blommor. De ser spektakulära ut i trädgården och går bra med andra växter. Sorten är opretentiös i vård, det rekommenderas att växa till trädgårdsmästare med och utan erfarenhet. Blommor ser underbara ut i bukettarrangemang, dekorerar perfekt även den mest omärkliga grönsaksträdgården. För att framgångsrikt kunna odla en kultur bör du bekanta dig med alla dess nyanser.

Historik om förekomst och beskrivning

Sorten Nina ros uppstod för mer än 50 år sedan i Danmark. Sorten erhölls genom att korsa en polyanthus-myskros och en hybridteros. Växten är anpassad till frostig vinter, blommar rikligt med röda knoppar, kräver inte särskild vård. Floribunda-sorten Nina Weibul är en flerårig buske med medelhöjd. Väderförhållandena är inte fruktansvärda för honom, kulturen blommar fram till den första frosten. Sorten är resistent mot sjukdomar, skadliga skalbaggar.

För- och nackdelarna med busken

Nina Weibull har ett antal positiva och negativa egenskaper. Bekanta dig med dem hjälper dig att avgöra om du ska odla skandinaviska blommor eller inte.

fördelarminuses
Ökad motståndskraft mot låga temperaturerÖverflöd av taggar
Buskens låga känslighet för svart fläck och mögelBrist på arom
Massplantning av buskar är möjlig, vilket bidrar till blomningen av rosor i samma höjd
Enkel anpassning till olika odlingsförhållanden

Blommande ros

Sorten är otroligt motståndskraftig mot regn, blommor bleknar inte i den brinnande solen. Detta gör att växten blommar kontinuerligt under hela säsongen. De första knopparna bildas i mitten av juni, varefter den rikliga blomstrån varar till november. För att sorten ska producera vackra, rika skarlakansblommor varje år, tar de sig till utfodring. En medelstor busk slutar bilda efter transplantation 1 säsong. Rosor ser bra ut när man dekorerar rosenträdgårdar, trädgårdsdesign. Frottéblommor med en diameter på 5 cm uppsamlas i blommor av 5 stycken.

Röd ros

Externa parametrar för busken

En medelstor buske blir 75 cm hög. Bladen är mörkgröna i färg, glansig yta. Stammarna är täckta av många taggar. Busken är kompakt, grenad, högst 0,5 meter bred. Upp till 5 knoppar växer på en gren.

Odlingsteknik

Floribunda Nina involverar inga speciella odlingstekniker. Rosan är lämplig för odling för personligt bruk eller försäljning.De tar hand om kulturen på samma sätt som för andra medlemmar i familjen av rosaskydda buskar.

Att välja en plats för en ros

Ninas ros bör planteras på rätt plats, detta kommer att säkerställa bildandet av ett stort antal knoppar, rik blomning och intensiv utveckling. Webbplatsen bör vara väl upplyst, blommor älskar överflödet av solljus. Buskarna gillar inte drag, nordvindens vindar.

plantera en ros

Du kan inte plantera en ros i skuggan av träd, de tar bort inte bara solljus, utan också näringsämnen från jorden. Platsen ska vara plan, något kuperad, eftersom det finns en risk för vindar på kullarna, och mycket fukt samlas i låglandet. Stagnerande vatten är farligt på grund av död av rhizomer, utveckling av sjukdomar. En plats där rosor tidigare har vuxit i 10 år är inte lämplig för plantering.

Obligatorisk temperatur, luftfuktighet och belysning

Att plantera en rosbuske i slutet av maj, när luften och jorden värms upp till 10 grader Celsius, kommer det inte att finnas någon nattfrost. Hålet förbereds i förväg med en diameter på 70 * 70 cm. Rhizomen ska placeras i det. Hålet fylls med en blandning av sand, torv och trädgårdsjord med humus i lika stora proportioner. Dessutom kan du lägga till benmjöl, fosforämnen till depressionen.

Jordkomposition

Jorden måste vara väl dränerad och bördig. Det är värt att undvika land med mycket salt, mycket våtmarker. Rosen rotar väl i svagt sur, väl befruktad jord eller svart jord. Aciditeten bör vara 5,6-7,3 pH. Om nivån är hög sänks den genom att lägga till aska eller kalk och höjas med torv och gödsel.

röda rosor

Plantor förberedelse

Plantsmaterialets rhizom skärs jämnt och tar bort mycket långa, ruttna, trasiga delar. Bör vara 30 cm lång. Skotten beskärs också och lämnar dem 35 cm långa. Blötlägg rotsystemet i vatten i en dag innan du planterar. Lägg till en stimulant av typen Kornevin.

Rosplanteringsschema och regler

Rosbuskar planteras enligt kraven nedan.

 1. Ett dräneringsskikt av krossad sten med grus läggs på botten av gropen. Därefter finns det ett lager av kompost och humus, i kombination med bördig jord. Den senare kommer att vara gjord av trädgårdsjord, täckt med en kupol. Tjockleken på varje lager bör vara minst 10 cm.
 2. Om rotsystemet är öppet, dopp det i vatten i 2 timmar innan plantering.
 3. När plantan ympas, följ ympningsplatsen under planteringsprocessen. Det fördjupas i marken med 2 cm. Detta kommer att bidra till att växa rötter, förbättra buskarnas näring.
 4. Vattna växten rikligt vid roten. Lägg till den om jorden sätter sig.

I slutet är rotsomkretsen av busken mulched med torv.

plantera en ros

Funktioner för att ta hand om olika rosor Nina

Det är enkelt att ta hand om Nina-rosen, du behöver bara utföra följande åtgärder:

 • vattna buskarna i tid;
 • process mot skadedjur, sjukdomar;
 • lossa marken;
 • göra toppdressing;
 • trim buskar.

De bygger också ett skydd för rosor innan det kalla vädret.

Bush bevattning

Landet i blomsterbädden bör lossas utan att misslyckas. Förfarandet gör att jorden kan andas, förbättrar dess permeabilitet. Ogräsning bör utföras nästa dag efter regn, med sedimenterat vatten. Först förstör alla ogräs.

Befruktning

Du måste mata buskarna i tid, detta kommer att bidra till att förbättra rosens "hälsa", för att öka pollenens intensitet. Den första utfodringen utförs 10 dagar efter vårens beskärning, innan sapflödet med ammoniumnitrat. Tillsätt organisk gödningsmedel innan du blommar. Du kan använda mulleinen genom att späda den i 1:10-förhållandet. Tillsätt superfosfat och kaliumsalt före frosten under varje buske.

befruktande rosor

Beskärning rosbuskar

Rosan behöver regelbundet formning av beskärning och sanitär en gång om året.På sommaren bör du plocka bort de bleknade knopparna för att bilda nya blommor. Låt dem inte blomstra det första året efter plantering. En ung busk bör spendera all sin kraft på bildande av jordstubbar.

På våren bildas busken innan knopparna öppnas i växter över 2 år gamla. Detta säkerställer kontinuerlig pollen varje år. Om busken behöver föryngring görs radikal beskärning, varefter upp till 4 knoppar kvar på varje skott.

Sanitär omskärning utförs på hösten och våren. Under proceduren avlägsnas de skadade grenarna, berörda av svampen. Skott som växer inuti busken bör också skäras ut eftersom de skapar en oönskad skugga.

Rosbeskärning

Rostransplantation

Rosor transplanteras från mitten av april till 15 maj. Flytta busken med en stor jordskopa till det förberedda hålet 70 * 70. Efter, lämna 3 blad på varje skott. Rötterna måste förbli intakta, det här är den viktigaste aspekten.

övervintring

Rose Nina är vinterhård, men om det finns långvarig frost i regionen är det bättre att täcka buskarna. Om temperaturen inte sjunker mer än 7 grader Celsius på vintern kan skyddet hoppas över. Busken härdar mer, förbereder sig för det kalla vädret. De täcker rosen med jord, strö den ovanpå med fallna löv, grangrenar. Bygg en liten ram ovanpå och täck med non-woven tyg. Ta först bort alla blad och blomknoppar från växten. Klipp av stjälkarna så att deras höjd är 40 cm.

Nina Weibul

Rosförökningsmetoder

Rose Nina sprids växtligt vegetativt efter algoritmen nedan.

 1. Välj välformade exemplar, klipp stickorna - 10 cm långa. Gör det nedre snittet i en lutning på 45 grader, den övre parallellt med marken.
 2. Om det finns gröna blad på stammen, ta bort dem, ta också bort alla taggar.
 3. Behandla den nedre delen av skärningen med en biostimuleringslösning.
 4. Håll ett avstånd på 15-25 cm när du placerar plantningsmaterial i marken.
 5. När du täcker petiolen med folie är det viktigt att ta hänsyn till att den inte bör röra vid dem. Ta bort den regelbundet innan du vattnar och lufter.

Du kan också använda frön på detta sätt:

 • rensa det valda plantmaterialet från massan, placera mellan 2 bomullsskydd doppade i väteperoxid;
 • placera plantan i en plastpåse i kylen;
 • om frönen blir mögliga, kassera dem, byt ut de gamla bomullsskydden med nya;
 • efter 1,5-2 månader kommer de första skotten att dyka upp, vilket fungerar som en signal för distribution av plantor i separata behållare.

rosförökning

I framtiden förse den unga växten med 10-timmars belysning. Det hjälper till att påskynda utvecklingen.

Vilka sjukdomar och skadedjur är farliga för en ros

Rosen är resistent mot sjukdomar och skalbaggar, men ibland är blomman sjuk. Den attackeras av mjölk, svart fläck, bladlus, svamp. Förebyggande utförs genom att spraya busken med kopparsulfat eller Bordeaux-blandning.

Smart befruktning fungerar också som en förebyggande åtgärd. Om sjukdomar eller skalbaggar redan har attackerat växten, sprayas den med kemikalier som Abiga-Pink, Tiovit, Colloidal svavel. Bearbetning utförs två gånger om dagen tills rosen återhämtar sig.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa