Beskrivningar av de bästa sorterna av rosor från klättrare-gruppen och deras egenskaper, plantering och skötsel

Många trädgårdar är dekorerade med pittoreska girlander med blommande rosor. Vissa av dem kaskader ner, andra dekorerar bågar och espalier. Klättrare rosor är eftertraktade invånare i hem trädgårdar. Inte konstigt att de har ledande positioner inom vertikal trädgårdsskötsel. Vackra dekorativa kolumner skapas med hjälp av rosor. Med rätt vård kan vackra blommor avnjutas flera gånger per säsong.

Beskrivning av grupper av klättrande rosramrar och klättrare

När du väljer växter för att dekorera valv eller lusthus, bör du vara uppmärksam på klassificeringen av blommor. Det finns två grupper av klättrande rosor. Den första gruppen inkluderar småblommiga vandrare, och den andra omfattar stora blommiga klättrare.

Rambler har tunna, krypande eller droppande stjälkar som kan vara upp till 4 meter långa. Blomställningarna är dubbla eller enkla, de är imponerande inte så mycket i sin form som i deras kvantitet. Grenarna är böjliga och flexibla, så de behöver stöd. De är anmärkningsvärda genom att de kan blomstra på skott från tidigare år.

Klättrare är en långblommande växt. De är dekorerade med stora enskilda blommor eller blommor (upp till 5 knoppar) och styva grenar upp till tre meter långa. De växer långsammare, men samtidigt finns blommor i alla grenar: förra årets och unga. Växten växer i bredd och grenarna är svåra att binda, så rosodlare odlas ofta utan stöd på uppräknade stjälkar.

klättring rosor

Clayber gruppsorter

Klättrare-gruppen härrör från mutationer i knopparna av hybridte-arter och Floribunda. Denna grupp innehåller många klättringsrosor av olika sorter. Alla förenas av en trevlig lukt och en vacker blom som varar under den varma säsongen.

Dukat

Rose Ducat är en storblommig växt med gyllene knoppar. Kronbladen är löst arrangerade, vilket ger busken en luftighet. Den lila kanten betonar växtens dekorativitet. Knopparna utstrålar en mild fruktig arom, som särskilt uttalas tidigt på morgonen eller efter regn.

Blommans storlek når 10 centimeter, bladen är immun mot sjukdomar. Stammarna är inte för styva, så de klämmer lätt fast på stödet. Växten är måttligt mottaglig för sjukdom och frost.

Kleiber grupp

Don Juan

Representanten för ljusröda blommor har stora knoppar - upp till 18 centimeter i diameter. Sorten kännetecknas av en spridande hög buske, cirka 2 meter bred och upp till 3 meter lång.

Anläggningen med fantastisk skönhet på förra årets skott har rubin, nästan bruna knoppar. Och de nya grenarna är dekorerade med lila rosor. Sorten blommar kontinuerligt och rikligt. De mörka läderiga bladen betonar knopparnas skönhet.

Denna sort har vunnit popularitet, eftersom växten har god immunitet mot sjukdomar och motståndskraft mot förändringar i väderförhållanden.

Don Juan

Alibaba

En växt med ett fantastiskt namn har frottéblommor av en ovanlig korall- eller aprikosfärg. Knapparna på knopparna är vågiga och blommar samtidigt; på en peduncle - upp till fem stycken. Den exotiska doften påminner om doften av aprikos och passionfrukt.

Alibaba växer upp till två meter och behöver inte mycket beskärning. Dessutom kan anläggningen lätt anpassas till väderförhållandena. Och för resistens mot olika sjukdomar delades det upprepade gånger vid tävlingar.

Sorter från Rambler-gruppen

Klättringbuskarna kännetecknas av mjuka, krypande grenar och kraftig tillväxt. Skott kan vara upp till 10 meter långa. Samtidigt glädjer växterna med ett rikt urval av olika sorter som är särskilt resistenta mot olika sjukdomar.

Rambler-sorter

Rose Red Rambler

Denna parkanläggning är utformad för att försköna de mest framstående platserna. Brännande knoppar, inramade av grönt bladverk, glädjer sig hela säsongen. Varje återblomning av knoppar är rikligare än den föregående. Trots att blommorna inte samlas i blommor, är de ganska stora i storlek och fascinerar med sin ljusa skugga.

Växter är resistenta mot skadedjur och växtinfektioner.

Rose Red Rambler

Manninkton Mov Rambler

Ljusa lila knoppar lämnar inte någon likgiltig. Blommornas färg bleknar mot höstperioden och blir redan lätt lila.

Knopparna är små dubbla blommor, vars diameter är högst tre centimeter. Döliga blad omsluter försiktigt växten. Rose odlare uppmärksamma busken också eftersom det praktiskt taget inte finns några törnen på den.

Mannington Mauve Rambler är den högsta växten i gruppen. Skott når 6 meter. Det växer i soliga områden och i skuggan. Duften hörs bara under blomningen, men den är mycket känslig och doftande.

Manninkton Mov Rambler

Citron Rambler

Det här är en ung sort som föds upp av uppfödare nyligen. Vackra vita knoppar, som förvandlas till en mild citronskugga i mitten, finns på tre meter grenar.

Citron Rambler är den starkaste doften och blommar rikligt. Så snart som några skott försvinner börjar andra täckas med knoppar. Växten är inte härdig, men den tål ett litet "minus" av grader.

Camelot

En otroligt elegant sort - Camelot. Mörka crimson dubbla kronblad med mörka fläckar tunnar den färska citrusdukten. Det är en stark och härdig växt som pryder pergolor, staket, valv.

Storleken på busken når en och en halv meter bred och upp till tre meter i höjd. Det tolererar lätt temperaturförändringar och är resistent mot sjukdomar.

smart sort

Brewood Belle

En mycket vacker buske med lila rosor. Trots sina små knoppar är busken imponerande i sin storlek (upp till 5 meter) och rikligt blommande skott. Väljarna försökte göra att växten lätt tål förkylning och sjukdom. Därför föredrar många rosodlare att se honom på deras webbplats.

Utersen

De bedårande mörka crimson knopparna är indelade i fyra segment. Den tre meter långa busken är bokstavligen begravd i tjocka dubbelborstar. Löserna i vågorna får knopparna en silverfärgad nyans. Borstens ständiga blommning gör busken elegant och ovanligt vacker.

Den ljusa doften av en blandning av äpple och vildros lämnar ett oförglömligt intryck. Sorten är ganska resistent mot kallt väder, så ett lätt skydd räcker för vintern.

Beskrivningar av de bästa sorterna av rosor från klättrare-gruppen och deras egenskaper, plantering och skötsel

Klättrare och vandrarsorter som är lämpliga för olika regioner i Ryssland

Valet av vävningsskönheter varierar beroende på klimatförhållandena i en viss region.

Under förhållandena i mellersta zonen, som inkluderar regionerna Yaroslavl, Tula, Ryazan, Oryol, är klimatet tempererat kontinentalt. Därför rekommenderar vi här klättrare av denna typ:

 • Flamingo med ljusa skarlakansröda knoppar;
 • klättring rosorange Orange;
 • Rosarium Utersen med vågiga kronblad;
 • tjock gul barock ros;
 • Blå måne med djupblåa blommor

Bland Rambler är de bästa sorterna:

 • stor variation Camelot;
 • Eppil Blossom med snövit blomställning;
 • storblommig Rosarium Utersen med rosa blommor.

växer på väggen

Framväxten av nya sorter av klättrande rosor gjorde det möjligt att odla dem i Sibirien. Dessa sorter är ganska resistenta mot frost och vindar, men krävande skydd för vintern:

 • Chippen;
 • Drottning Elizabeth;
 • Golden Celebration;
 • William Shakespeare 2000;
 • Westerland.

Det nordvästra territoriet domineras av ett tempererat kontinentalt klimat. Det rekommenderas att odla följande sorter här:

 • tät lummig, spridande ros New Down;
 • grädde Ilze Kron Superior;
 • Super Excelsa, med ljusa crimson knoppar;
 • Tätt dubbel Santana.

Klimrose kan odlas i de södra regionerna i Ryssland. De har dålig frosttolerans och skuggtolerans. Men på varma platser glädjer blommor med stora och ljusa knoppar.

Det är viktigt: så att rosorna växer i massa och motsvarar de deklarerade egenskaperna, uppmärksammas regionens klimat, jordens sammansättning och växtskötsel.

blomstrande blommor

Landning

Plantor av vävning rosor är själva rotade och ympade, samt med ett öppet och stängt rotsystem. Växter med en öppen rhizom planteras under hösten, från oktober till november, och ympade växter, på våren. Rosor i containrar planteras utomhus när som helst.

För plantering grävs ett hål en halv meter djup. Samtidigt tilldelas en plats för att lägga skott för vintern under ett skydd. I hålet blandas jorden med organiskt material, och sedan vattnas växten rikligt. När man planterar på våren förkortas grenarna till 7 knoppar och roten trimmas 20 centimeter. Efter detta rekommenderas avsnitten att behandlas med aska eller trädgårdsmark.

planterade buskar

Vattning

Buskarna känns bra med måttlig vattning. Det räcker med att utföra proceduren en gång i veckan. Överflöde kan orsaka sjukdom, och torka förhindrar rosor från att blomma i full kraft. Mycket fukt behövs endast när man planterar en växt tills den slår rot. För att göra detta rekommenderas det att göra en liten lantdike runt platsen där rosen planteras för att bibehålla fukt.

Fertilizer

För rosor är den mest gödselmedel gödsel eller organisk gödselmedel. Under perioden med intensiv tillväxt kan mineralgödsel tillsättas. Toppförband utförs innan knopparna dyker upp. Så snart växten har blommat kan ingen gödningsmedel tillsättas under busken.

Beskrivningar av de bästa sorterna av rosor från klättrare-gruppen och deras egenskaper, plantering och skötsel

beskärning

Proceduren utförs över hela höjden på busken för att bilda kronan. Beskärning förbättrar dekorativa egenskaper.

Det rekommenderas att beskära skott på våren och sommaren. Döda och frystbiten stjälkar skördas på våren. De starkaste och längsta vinstockarna finns kvar på busken. Medan växten är ung, tas rosskott systematiskt bort. Efter 2 år visas bara en rosskott.

På sommaren tas bleka grenar bort. Detta hjälper busken att föryngra och provocera bildningen av ersättningsskott.

Viktigt: det rekommenderas inte att ta bort skott under hösten, eftersom nya skott kommer att växa, som inte har tid att mogna av vintern och därför dör.

procedur utförs

Skillnader från andra rosor

Klättringsrosor från klättrare och Rambler-grupperna är populära bland rosodlare. Detta beror på deras meriter:

 • opretentiös;
 • dekorativt vackert;
 • kontinuerlig eller upprepad blomning av knoppar längs hela skottens längd;
 • vinterhård;
 • knoppar är enstaka eller samlas i blommor.

Uppfödare fortsätter att aktivt arbeta med nya sorter, så att särdrag blandas.

blomma valv

Tillämpning i landskapsdesign

Den rika variationen i färger och den behagliga doften av den kungliga växten förvandlar alla trädgårdar.

I landskapet är roshäckar populära. De är installerade längs webbplatsen, så att du kan stänga av vägen eller grannarna. Klättreroser är mest lämpade för dessa ändamål. De kommer att ge planteringstäthet för att skapa en tät vägg.

Park Rambler ser fantastiskt vacker ut mot bakgrund av ständigt gröna. Rosor planteras i förgrunden och lövträd, barrträd eller höga buskar i bakgrunden.

ritning på väggen

Rosor ser vackra ut i vertikal trädgårdsskötsel. För detta installeras speciella höga stöd, spalter, längs vilka tunga rosor är vävda, rikligt strödda med knoppar.

En ros i en patiens ser underbar ut. En enda anläggning kommer att vara en accent i designkompositionen.

Buskarna i mixborder ser bra ut. I detta fall kan olika växter samexistera:

 • kupig;
 • letniki;
 • fleråriga blommor;
 • spannmål;
 • buskar.

vita blommor

Först planteras en ros, och sedan väljs grannar enligt färgschemat, formen på blommor och kontrasten.

Rosor finns i en mängd olika sorter. Detta gör att odlare kan välja rätt växt för trädgården. Klättrare och Rambler rosor glädjer sig med sina knoppar flera gånger per säsong. De går bra med små arkitektoniska former.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa