När är det bättre att transplantera rosor till en annan plats, reglerna och tidpunkten för proceduren

Att sätta upp en trädgård såväl som att ta hand om växterna tar mycket tid och tålamod från trädgårdsmästaren. Att transplantera växter från plats till plats anses vara en särskilt besvärlig aktivitet. Värst av allt är att transplantera en ros, som växer i nästan varje trädgård. När du behöver transplantera rosor och vilka metoder som är bäst för detta kommer vi att räkna ut det nedan.

Transplantationsskäl

Det kan finnas flera skäl för att transplantera en ros:

 • På det gamla stället attackerades blomman av skadedjur.

Att transplantera en blomma till en annan plats kan vara en väg ut ur situationen, och växterna behöver inte vattnas med olika kemikalier för att förstöra oinbjudna gäster.

 • Ett beslut fattades om att ombygga trädgården.

Ganska vanligt fenomen när en trädgårdsmästare, som förvärvar en ny gröda för plantering, står inför behovet av att ändra trädgårdens struktur.

 • Jorden på planteringsplatsen är utarmad och rosen får inte längre de nödvändiga näringsämnena.

Växter som växer på ett ställe under lång tid tappar gradvis marken. Befruktning är en tillfällig lösning, och det kommer en tid då en växttransplantation krävs för ytterligare tillväxt.

 • Växter och träd som växer i närheten har vuxit och blockerar anläggningens tillgång till solljus.

Nybörjare arbetar ofta med detta problem. Bristande erfarenhet tillåter dem inte att planera planteringsplatserna så att blommor och träd inte stör varandra.

orsaker till transplantation

När är den bästa tiden att återplantera rosor?

För att transplantera blommor med minimal skada måste du göra detta vid en viss tidpunkt. Följande säsonger är lämpliga för transplantation:

 1. Falla. Höstsäsongen är mest gynnsam för trädgårdsutveckling.
 2. Vår. Det näst mest bekväma alternativet för en transplantation. Rosblom kommer att försenas, men det kommer inte att finnas någon stark negativ reaktion.
 3. Sommar. Det mest oförutsägbara och farliga alternativet, särskilt under den period då rosen börjar blomma.

Notera! Klimatet i din region spelar en viktig roll när du planerar din växttransplantationskalender. I de södra regionerna, med varmt väder, är det möjligt att transplantera en ros under andra halvan av februari, och i de norra regionerna, där förhållandena är mycket tuffare, först från början av april..

gräva ut med en spade

Funktioner i vårrostransplantation

Vårtransplantation av vuxna rosor utförs när:

 • snön har smält;
 • jorden värmdes upp till en temperatur på 8-9 handla om;
 • knopparna som har bildats på rosbusken har ännu inte börjat svälla.

Uppfyllelse av dessa villkor skapar en gynnsam bakgrund för transplantation, och anläggningen får ett minimum av skador. Nackdelar med vårutrustning av vårträdgården:

 • blomman måste spendera extra energi för att anpassa sig till en ny plats;
 • ytterligare energi krävs för att bilda och stärka rotsystemet, som lider när busken flyttas från plats till plats.

Annars finns det inga problem, och våren är fortfarande en bra period för sådana händelser.

läggs i marken

Är det möjligt att utföra arbete på sommaren?

Sommaren är den värsta tiden på året. För att minimera skador på anläggningen måste du följa följande handlingsalgoritm:

 1. Rosbusken genomgår ett beskärningsförfarande.
 2. Blommor och knoppar som har bildats på busken tas helt bort.
 3. Skott skärs till halva sin längd. Om en odlare transplanterar sorter med en lång stam, beskärs den så att längden inte överstiger 0,5 meter. I miniatyrsorter skärs stammen av efter 3 knoppar.
 4. Transplantationen utförs i molnigt väder eller på kvällen när solaktiviteten är minimal.

Under den första månaden efter flyttningen av rosen till en ny plats måste busken skyddas mot överdriven exponering för solljus och stark vindstöt. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar riklig bevattning tills blomman rotar på sin nya plats. Om sommaren är torr, spraya busken med en sprayflaska.

vuxenros

Transplantera rosor på hösten

Att transplantera rosor i september - oktober till en annan plats anses vara den bästa tiden bland trädgårdsmästare. Vissa nyanser bör dock övervägas:

 1. En tidig transplantation, i slutet av augusti, kommer att provocera busken för att bilda överskott av grönska, vilket kommer att leda till dess försvagning innan övervintringen.
 2. Sen plantering är dödlig för en ros. Busken har inte tid att anpassa sig till en ny plats och kommer inte att överleva vintern.
 3. En transplantation anses vara optimal en månad före början av den första frosten. Blomman kommer att växa rötter till önskad volym, och det kommer inte att finnas tillräckligt med tid för bildandet av onödig grön massa.

stort hål

Förarbete

Kärnan i det förberedande arbetet innan transplantation är att välja rätt plats och bearbeta det. Den nya platsen för rosor måste uppfylla följande kriterier:

 1. Välj områden med bördig jord, eftersom växten behöver mycket näringsämnen för att anpassa sig ordentligt.
 2. Landningsplatsen bör inte översvämmas med vatten. Rosbuskar som växer under förhållanden med överdriven luftfuktighet är mer benägna att utsättas för olika svampsjukdomar.
 3. Bra belysning av webbplatsen. Trots behovet av skydd mot solljus under de första veckorna efter transplantation, kommer busken i framtiden att behöva mycket solljus för en bekväm blomning. Undvik att välja platser nära höga träd, staket eller byggnader.
 4. Starka vindbyar har en dålig effekt på blommatillväxten. Vindarna med den isiga nordvinden är särskilt starka. Försök om möjligt skydda planteringen av rosor från starka drag.

Förbereda en plats för plantering av rosbuskar:

 • marken på landningsplatsen grävs upp;
 • vi tar bort ogräs tillsammans med rötter;
 • vi applicerar gödselmedel. Mängden och sammansättningen av gödningsmedel beror på jordens tillstånd.

Notera! Trädgårdsmästare rekommenderas att applicera toppförband före plantering i förväg. Den optimala tiden är två veckor före transplantationen. Detta förhindrar att rosornas rötter bränns.

ta bort växter

Transplantationsprocess

I de första stadierna av transplantation är trädgårdsmästarens huvuduppgift att bevara rotsystemet i busken och orsaka minimal skada på den. De flesta buskar flyttas till ett nytt ställe precis med kloden där de växte upp till denna punkt. Huvudroten är för djup, så det finns inget behov att bevara den helt. Detta gäller särskilt för ympade sorter, där huvudroten kan gå djupt ned i marken upp till 1,5 meter.

Transplantationsprocess:

 1. Vi bevattnar marken runt busken två dagar innan vi flyttar till en ny plats.
 2. Skotten är snyggt bundna med en stark tråd för att underlätta åtkomst till basens bas.
 3. En gräv grävas runt busken.
 4. Sedan går vi djupare ned i marken och hugger av de växande rötter med en spade eller annat verktyg.
 5. Den resulterande jordklumpen placeras i en plastpåse eller tjock film.
 6. Vi överför busken till en ny plats.

uttrycka det rätt

Ett hål grävs under en buske så här:

 • i bredd bör den överstiga bussningens diameter med 20 centimeter;
 • i djup - 10 centimeter större än storleken på ett lerkom.

Botten på gropen är täckt med ett lager av spillror, varefter fruktbar jord hälls. Sedan sänks en rosbuske ner i hålet, varefter den återstående volymen fylls med jord. En korrekt planterad växt anpassar sig till en ny plats efter tre veckor.

blomman växer

Ytterligare vård av rosor

Rosor är inte de mest spräckliga växterna, men efter transplantation kräver de särskild vård under de kommande veckorna:

 1. Omedelbart efter plantering bevattnas marken runt busken rikligt. Minst åtta liter vätska hälls på busken.
 2. Var uppmärksam på marknivån efter vattning. Om den har sjunkit, lägg till jorden till önskad hastighet.
 3. Landet efter bevattning är böjd. På så sätt förhindrar du bildandet av en tät skorpa efter torkning.
 4. Under varma dagar behöver busken skydd, eftersom rosorna ännu inte har rotat och den brinnande solen inte påverkar dem på bästa sätt.
 5. Var uppmärksam på växternas allmänna skick. I ett försvagat tillstånd kan de lätt bli sjuka.
 6. Trädgårdsmästare som vill att växten ska slå rot på en ny plats beskära de unga skotten under de första säsongerna.

Plantera inte buskar i närheten som blommar vid olika tidpunkter. Annars kommer en sort att börja dominera den andra och hindra den från att utvecklas fullt ut.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa