Typer och sorter av primros med beskrivning och egenskaper

I naturen finns en kort perenn med en rosett av ovala grågröna blad i det tempererade klimatet i Europa och Asien, slår rot på sluttningarna av Himalaya och Alperna och känns bekvämt i Nordamerika. De vackraste växterna från familjen Primroses har valt impregnerbara berg, ändarna på glaciärer, djupa raviner, men de accepteras inte i trädgårdar och parker. Uppfödare har avlat många odlare av primrose. Blommor av vissa arter glädjer sig med fina toner, andra med brokiga och ljusa färger.

Allmän beskrivning av anläggningen

Det finns legender om den utmärkta representanten för de många släkten Primula. I gamla tider trodde människor att himlen gav blomman till jorden. I Ryssland trodde de att primrose öppnar dörrar under våren. Busken är liten i storlek, tillsammans med knopparna växer den upp till 20-30 cm i höjd, vissa arter - upp till 50. Den grenade roten av den örtartade perenner är nära jordytan. En rosett av blad med skalade eller solida kanter bildas precis ovanför marken. De är täckta med korta villier, har inget mönster och har olika former.

Högst upp på en lång peduncle, i de flesta arter av en prydnadsväxt, bildas ett paraply med korollor av ovala kronblad, som i basen rullar upp till ett smalt rör med böjande kanter. Efter pollinering med bin visas kapslar. Inom dem mognar avlånga frön, täckta med brun eller svart hud.

Vilka färger finns det?

Familjen består av 4 hundra arter som är uppdelade i sektioner. Primroses överraskning med en mängd olika nyanser. Kronblad glädjer sig med rika färger, det finns:

 primrose i en blomsterbädd

 • röd;
 • lila;
 • rosa;
 • vit;
 • vinröd;

Det finns inte bara brokiga, utan också monokromatiska korollor. Mitten av primosen är ofta färgad gul. Bladen av flerårigt gräs i olika sorter, och det finns cirka 200 av dem, skiljer sig i nyanser och form.

Populära typer av primroses

Primroses-familjen är konventionellt uppdelad i sektioner. Vissa växter av släktet är opretentiösa och slår rot i svala klimat, andra kan bara planteras i krukor och förvaras i en lägenhet, sorter med dubbla blommor är särskilt krävande för vård.

gårdsutsikt

Stemless

Den kompakta primrose acaulis växer inte mer än 20 cm i höjd. Rosetten bildas av långa ovala blad. De kännetecknas av en rik grön färg. Blommor med en diameter på 30-40 mm samlas i ett tätt paraply. Corollas av stamlös primrose glädjer i olika nyanser. Knopparna blommar i april, blomningen fortsätter till mitten av juni.

Siebold

För flera århundraden sedan växte en mycket vacker primros i naturen i Tokyo förorter. Japanska började plantera dekorativa perenner i krukor. Blommorna av Siebold-arten har en ovanlig form, korollorna riktas mot sidorna eller uppåt, nedåt. Släta, stjärnformade eller fransade kronblad är färgade i olika toner, men inte gula eller blå.

Det finns primrosor där blommans insida är vit och utsidan är lila eller rosa. Vissa sorter fängslar med ljusa och glada ögon.

japansk

I de oförgängliga klyftorna i bergen på de asiatiska öarna har en ganska hög primrose med blommor samlade i flera nivåer hittat en plats. Växten från Japan migrerade till Europa, där de började dekorera blomsterbäddar med den. Knoppar av vita, lila, blekrosa kronblad blommar i maj. Längden på bladen i den japanska skönheten, som slutar med stora skåror, når 25 cm. Höga blomstjälkar ser bra ut i buketter.

blommor i en blomsterbädd

Kunglig primrose

Vulkanernas sluttningar är ofta bevuxna med gräs, men då vaknar ett fruktansvärt element upp och kastar ask i himlen, översvämmer jorden med lava. I kraterens sluttning, som ofta påminner sig om invånarna i Java, finns det en primrose, kallad den kungliga primrosen. Människor är rädda för blomman, eftersom den blommar vid fel tidpunkt, och detta ger ett nytt utbrott. I själva verket före vulkanens aktivitet uppstår högfrekventa svängningar, växten tar upp näringsämnen snabbare och den blommar. Askskiktet behåller värme och fukt, den dekorativa perennen är bekväm i vulkans sluttningar.

I naturen har Royal Primrose ofta en ljus orange eller gul färg, men kultivarer har avlats med kronblad av alla slags nyanser - lila, rosa, lila, lila.

Vacker design

Bark

Blomman som fortfarande växer i Altai- och Uralbergen, i Sibirias skogar, kännetecknas av hög vinterhårdhet. Den odlade fleråriga växten har attraktiva, serrerade löv täckta med villi. Höga paraplyer, bestående av ett dussin blommor, ger elegans till den kortikala primosen:

 • röd;
 • rosa;
 • lila.

Felgdiametern överstiger inte 20 mm. Växter planteras i blomsterbäddar i flera delar, de är dekorerade med alpina objektglas.

primrosfärg

Polyantova

Upprepad korsning av olika sorters primrose har lett till skapandet av flerfärgade sorter. Hybriderna visade sig vara väldigt vackra och locka till sig:

 • buskens ursprungliga form;
 • korrugerade blad;
 • stora koraller;
 • en mängd olika nyanser.

Primula polyanthus blommar i slutet av våren. Blommans polyanthus-utseende tål inte kallt, den fryser under frostig vinter.

 blommor i trädgården

Tandad

En flerårig växt som finns vild på sluttningarna av Himalaya bildar ett paraply av bleka ovala löv. Mot deras bakgrund sticker fantastiska blommor ut, bestående av bollar i olika färger - från vit till rubin och skarlakansröd. Buskarna med finandad primrose är täckta med plack. I en odlad form används en perenn i landskapsdesign, blomsterhandlare skapar eleganta buketter av blommor.

elatior

Den höga primrosen har stora röda, skarlakansröda eller vinröda korollor. Ett gult centrum sticker ut mot deras bakgrund. Den fleråriga rosetten av Elatior-arten bildas av korta skrynkliga löv. Storblommig primros blommar tidigt på våren, skuren för att dekorera buketter.

blommor blommar

BERÄKNA PER CAPITA

Fleråriga växter med avlånga löv som samlas i en rosett vid roten klättrar i 4 km höga sluttningar. Vid ändarna är de rundade eller spetsiga, vid basen avsmalnar de i en petiole. Primitrosbuskarna är täckta med en vitaktig blom. Blommor samlas i paraplyer.

Den lila korallen har ett långt rör, en kort klockformad kopp i en silveraktig nyans. Primrose tolererar skugga, tål frost mot 29 ° C, ser bra ut.

Voronova

I Kaukasus skogar, även nu, kan du hitta en vintergrön stauder med bladblad som är täckta med fluffiga hårstrån ovanpå. En prydnadsväxt älskar delvis skugga; i april visas enstaka korollor med en diameter på 30 mm på korta pediklar, som består av känsliga lila kronblad.

Vacker design

Vialya

I Kinas berg växer en perenn som tappar avlånga löv på hösten. Vid odling av primros, som är helt olikt andra arter, krävs skydd för vintern. På sommaren blomstrar spikknoppar upp till 15 cm lång på pedunkler som når en höjd av 0,5–0,6 m. Rörformiga korollor har ovanliga röda blåsor, blå och lila kronblad.

Val av kriterier

Prydnadsväxter, som i naturen har valt sluttningar av berg och raviner, lämpar sig väl för val, anpassar sig till olika förhållanden. Stora blommiga hybrider med en ovanlig form av kronblad och blad kommer att dekorera både blomsterbädden och trädgården, frottévarianter ser ojämförliga ut. I Europa är Francesca populär bland sina ursprungliga gröna korollor.

blomma bush primrose

Blommorna av aurikeln med orange ögon ser spektakulära ut på platsen. Gula och lila primroser kombineras framgångsrikt, röda blommor ger raffinement till blomsterbädden. För utformningen av gränserna har sorter av ljusa färger speciellt föds upp, vars korollor samlas i stora paraplyer.

För att växten ska behaga med sofistikering och skönhet i mer än en månad, men under lång tid väljs arter med en tidig, mitten och sen blomningperiod.

Användning av primros i landskapsdesign

Olika nyanser av dekorativa perenn bidrar till skapandet av fantastiska mönster. Primrose släpper inte knoppar samtidigt, och om du väljer rätt sorter, kommer primrosen att glädja sig med skönhet från början av våren till slutet av sommaren. Den dekorativa blomman kombineras framgångsrikt:

vacker design

 • med tulpaner;
 • flox;
 • påskliljor.

Alpinglas och blomsterbäddar är dekorerade med primroser, kantkantar och reservoarer. Blomsterhandlare använder långa kulformade paraplyer för att göra buketter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa