Beskrivning och egenskaper hos påskliljor Irene Copeland, plantering och vårdplan

Bland trädgårdsmästare är påskliljor förtjänst populära, särskilt Irene Copeland. Denna sort är mycket dekorativ och relativt opretentiös i vård. Utan en transplantation kan den blomma i 3-5 år. För att odla denna fantastiska blomma i din personliga tomt, måste du bekanta dig med funktionerna i planteringsarbetet, styrkorna och svagheterna i sorten.

Beskrivning och funktioner i sorten

Irene Copiland är en framträdande representant för Terry-gruppen i familjen Amaryllis. Detta är en flerårig växt med lyxiga dubbla blommor, som når 8-10 centimeter i diameter och växer i höjd bara upp till 45 centimeter. Påskliljan blommar med en vit-citronfärg under de sista dagarna av april och början av maj. På grund av de tunga blommorna lutas ofta bräckliga pedunkler.

Påskliljan Irene Copeland lockar också uppmärksamhet med sin ljusgröna bladmassa. Bicolor-växten har en svagt uttalad krona, kronbladets arrangemang är skiktat. Denna typ av narcissus, på grund av sin ursprungliga struktur, används aktivt i landskapsdesign.

Avelshistoria

Ursprungslandet för denna flerskikts påsklilja är Nederländerna. Den fleråriga har en tillräcklig nivå av frostbeständighet (zon 3-4), den kan vintrar ganska lugnt i marken.Det optimala klimatet för odling av påskliljor är tempererat.

Växande

För att påskliljan Irene Copeland ska växa och utvecklas normalt måste du veta när du ska plantera glödlamporna i marken, vilka förutsättningar att ge dem. Trots den känsliga och ljusa blommans relativa opretentiöshet bör dock vissa regler följas, då får både bladen och blommorna en rik färg.

narcissus Irene

Landningsdatum

Det är bäst att utföra planteringsarbeten tidigt på hösten - med början i september och slutar i oktober. Det viktigaste är att ha tid innan kallt väder börjar, innan frosten börjar vara minst 50-60 dagar.

Om det av någon anledning inte var möjligt att plantera påskliljan i öppen mark under hösten, kan du göra det på våren.

Men det finns några finesser här - glödlamporna måste hållas under kalla förhållanden i 2-3 veckor. Ett kylskåp är lämpligt för dessa ändamål, men inte en frys, eftersom knölarna kan dö vid låga temperaturer. Om du inte följer dessa åtgärder är det osannolikt att du kommer att kunna odla en påsklilja som är resistent mot negativa miljöfaktorer.Dessutom kommer det inte att ha den bästa effekten på blomningen. Det rekommenderas att utföra planteringsarbete i mitten av april, efter att snöskyddet försvann.

narcissus Irene

Viktig! Om plantering fungerarOm du gör det senare än den angivna tiden, kommer påskliljan märkbart att hålla sig bakom utvecklingen och blomningsfasen börjar först under det tredje året efter plantering i marken.

Jordberedning

När man väljer en plats för plantering av påskliljor bör Irene Copeland föredra soliga ängar eller områden med lätt delvis skugga. Men det är inte värt att identifiera perenner nära höga plantager, stora strukturer, byggnader. Jorden för att plantera påskliljor måste vara tillräckligt bördig, annars förlorar de sin livskraft och kommer inte att glädja sig med blommande.

Området måste skyddas från utkast. Lätt sandig jord är inte lämpligt för påskliljor, med tanke på att de inte håller värme alls, och glödlamporna fryser ofta ut. Graden av surhet i jorden ska vara neutral eller svagt sur. Den ideala lösningen är en jord med god luft- och vattengenomsläpplighet. Förberedande arbeten bör utföras på sommaren: jorden grävs upp och befruktas med kompost, humus, men inte gödsel.

många färger

Urval och lagring av plantmaterial

Glödlamporna bör noggrant undersökas för tecken på skador, spår av sjukdom. De förvaras i ventilerade svala rum, där lufttemperaturen är +17 grader.

Landningsplan

Det räcker med att fördjupa plantmaterialet i marken med 10-20 centimeter. För att inte tjockna blomsterbädden måste du hålla ett avstånd mellan växter på 5-15 centimeter. Det beror på lampans storlek. Planteringsalgoritmen tillhandahåller följande åtgärder:

  1. Forma plantor med ett djup på 10-20 centimeter i det beredda området.
  2. Lägg till en handfull sand och 2 matskedar träaska.
  3. Fukt jorden.
  4. Ordna glödlamporna.
  5. Strö över fruktbar jord, men låt topparna vara öppen.
  6. Fäll planteringen med nötskal, klippt gräs.

Tack vare skiktet med mulch är det möjligt att utesluta den snabba avdunstningen av fukt, utseendet på ogräs. Dessutom tillåter denna teknik du inte att lossa marken efter varje bevattning.

plantering påskliljor

Regler för vård

Påskliljor, även om de har etablerat sig som inte krävande perenner, behöver fortfarande vård.

Lossa och ogräs

För att undvika syre-svält i rötterna, lossa jorden efter vattning. Men om det finns ett skikt av mulch, förenklar detta i hög grad vården av känsliga blommor. Det rekommenderas också att ogiltigt ogräsa plantningarna så att ogräs inte täpper till dem.

Vattning

För påskliljor visar det sig vara förstörande, både en ökad nivå av fukt i jorden och en låg. Jorden ska inte få torka ut, annars börjar påskliljorna värka och vissna. Bevattningsaktiviteter bör utföras regelbundet och spendera upp till 20 liter vatten per 1 kvadratmeter mark.

vattande påskliljor

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

På grund av allvarliga kränkningar inom jordbrukstekniken påverkas påskliljor av svampinfektioner. Oftast lider de av fusarium, grå råta, penicillös rutt. För att förhindra uppkomsten av sådana sjukdomar måste lamporna förvaras i Maxims lösning i 30 minuter före plantering. Så snart groddarna är synliga behandlas de med 1,5% Bordeaux-blandning.

Om påskliljorna visade sig påverkas av virussjukdomar, i synnerhet, gul och vit striping, mosaikvirus, ringfläck, bör du inte räkna med framgångsrik behandling. Här är det nödvändigt att välja endast hälsosamt material som har desinficerats före plantering.

Det rekommenderas inte att använda små prover, de utsätts för sjukdomar snabbare.

narcissus Irene

För att skydda påskliljor från virussjukdomar är det nödvändigt att förstöra skadliga insekter: skalbaggar, fästingar, vitflyg, cikada, nematoder. Omedelbar identifiering av sjukdomen och förstörelse av den sjuka busken förhindrar spridningen av sjukdomen. Ett läkemedel som Fufanon (2%) fungerar effektivt mot narcissusflugan. Men mot nematoder på påskliljor är det bättre att använda Nemaphos, Carbation.

I spiralstadiet används Fitoverm med en hastighet av 20 mg av produkten per 10 liter vatten.

Toppdressing

Den första utfodringen med mineralkomplexet utförs efter uppkomsten av skott, där 30 gram av läkemedlet konsumeras per 1 kvadratmeter. Den andra proceduren utförs i skedet av knoppbildning (i slutet av maj), 20 gram av produkten används per 1 kvadratmeter. I slutet av blomningsfasen anrikas påskliljor med en sammansättning av potash- och fosforgödselmedel i proportionerna 1: 2. Ta 50-60 gram av blandningen i 1 kvadratmeter. Efter utfodring fuktas och lossas jorden.

vackra påskliljor

Fortplantning

Påskliljor är uppfödda med lökar, barn - vegetativt. Om du använder frön kommer de odlade växterna inte att ha sortsegenskaper som är karakteristiska för moderplanten.

Tillämpning i landskapsdesign

Stauder används för att skapa blommor och som en separat dekoration för trädgården. Påskliljor i förgrunden ser spektakulära ut. Växter kan planteras i rader eller som ljusa solfläckar. Det är mycket bra om du använder dessa unika blommor - påskliljor, för att dekorera en stenträdgård.

recensioner

Marina, 54 år, Voronezh

Jag fick Irene Copeland påskliljor till hennes blommaträdgård. Intryck från dem är mestadels positiva, de är opretentiösa och blommar väldigt vackert.

Valentina, 45 år, Moskva

Denna perenn har verkligen ett presentabelt utseende. Han är inte noga med odlingsförhållanden, vilket gjorde mig särskilt glad.

Konstantin, 35 år, Saratov

Förra året började jag växa och planterade påskliljor Irene Copeland i min blomsterbädd. Växter växer bra i delvis skugga, har stora blommor och en behaglig doft. Jag var nöjd.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa