Plantering och vård av flerårig trädgårdsmjölkväv, reproduktion och odling

Euphorbia-familjen har mer än 1 500 arter. Den innehåller fleråriga och årliga gräs, små träd och buskar. Garden spurge är en ljus representant för familjen. Det kallas gata och används för att dekorera trädgårdsbäddar och parkområden. Växtens namn är baserat på anläggningens egenhet för att producera mjölksaft.

Fördelar med att använda trädgårdsmjölkväv i landskapsarkitektur

Olika trädgårdsmjölkväger gör det möjligt att använda det i designkompositioner:

 • låga saftiga sorter är lämpliga för att dekorera sten trädgårdar;
 • medelstora buskar planteras längs trottoarkantarna för att begränsa eller avgränsa utrymmet;
 • många sorter används för att lyfta fram rekreationsområden;
 • Understora arter planteras runt höga träd, runt barrträd.

Kompositioner med flerårig mjölkväg hjälper inte bara att göra platsen mer spektakulär, utan också för att avgränsa utrymmet.

Variationer och beskrivning av mjölkväv

Det officiella botaniska namnet för mjölkväv är eufori. Anläggningens hemland är den afrikanska kontinenten. Vilda arter växer fortfarande på ön Madagaskar.

Varje sort av trädgårdsmjölkväv har specifika egenskaper, men forskarna belyser också flera gemensamma egenskaper:

 1. Växter-honungsväxter. På grund av den långa blomningperioden samlar binen god honung.
 2. I familjens växter bildas grenade fartyg genom vilka mjölksaft flyter.
 3. Mjölkfrön samlas i lådor.

beskrivning av mjölkväv

Kantad

Denna årliga sort är särskilt vanlig på grund av dess förmåga att blomstra från juni till den första frosten på hösten. Utseendet på buskarna förklarar dess namn. Bladplattor med en mörkgrön nyans kantas med en vit öppna linje som gör växten ovanlig och elegant.

 1. Blommorna av den gränsade sorten är små, bleka, samlade i enkla blommor.
 2. Busken når 10-12 centimeter.
 3. Rhizom: grenad, med fina hårstrån.

Sorten sprids lätt av frö. Plantor blir synliga 10 dagar efter sådd.

årlig variation

Myrten

En flerårig växt som ofta används för att dekorera konstgjorda reservoarer.Många landskapsdesigners tar det som en bas i kompositioner av steniga eller alpina kullar.

Busken växer upp till 25 centimeter. Blommorna är ljust gula. Blomstringsperioden inkluderar två etapper: första gången myrten lämnar blommar i april, den andra etappen faller i juli. Tjockare bladplattor, som är karakteristiska för suckulenter, ger busken dekorativitet.

Mandelformade

Mandelspår är känd för sina vackra blommor, samlade i komplexa blommor. De har en ljusgrön nyans, ovanlig för blommor. Busken växer upp till 60 centimeter. Denna sort växer uteslutande i söder, när temperaturen sjunker till +10 grader, fryser buskarna ut.

mandel spurge

Cypress

Fleråriga buskar sträcker sig från 25 till 40 centimeter. Stammarna är täckta med blad som ser ut som långsträckta tallnålar. Stammarna är krönade med frodiga sfäriska gula blommor. Denna sort blomstrar två gånger per säsong. Det är motståndskraftigt mot torka och tål frost fram till -20 grader.

BERÄKNA PER CAPITA

Sorten tillhör typen av markskydd. Den maximala längden på busken är 10 centimeter. Blommar i livliga orange, gula eller röda blommor. Den kan växa snabbt och helt förskjuta andra växter från territoriet. Vanligtvis planteras det där det är nödvändigt att dekorera tomter. Sorten är torktålig och uppvisar även frostbeständiga egenskaper.

busslängd

Flerblommiga

En av de mest populära typerna. Det hör till perenner, motståndskraftigt mot frost och torka. Det odlas i territorierna i de norra regionerna, behöver inte ytterligare skydd på vintern.

Buskarna når 70 centimeter. Med deras hjälp skapar designers spektakulära blomsterbäddar på flera nivåer. Under våren och sommaren förändras lövverket i den mångfärgade mjölkväven från rik grön till citrongul. Detta skapar en känsla av att förnya blomman utan extra ansträngning.

Hur kultur reproducerar sig

Olika metoder är lämpliga för blommatillverkare som bedriver odling av mjölkfrö. Valet beror på de mål som eftersträvas och tillgängligheten av plantmaterial.

kultur multiplicerar

Frön

Frön av sorter köps i specialbutiker eller samlas in oberoende. Små svarta frön mognar helt några veckor efter den senaste blomningen.

Frön sås på hösten för att övervintra i marken eller på våren. Planteringsmaterialet stratifieras under vårsådd och begravas sedan i jorden med högst 3 centimeter.

sticklingar

Denna avelsmetod involverar odling av plantor. Det anses vara ett av de mest effektiva och mest använda alternativen. Förökning med sticklingar är möjlig i närvaro av en vuxen fullväxt buske med intakta stjälkar och blad.

Stiklingar skärs på våren eller hösten. I det första fallet, efter att de har rotats, planteras de i områden med öppen mark, i det andra får de växa. Som regel sker odling på stängda terrasser, vilket håller temperaturregimen från +15 till +20 grader.

plantor material

Genom att dela busken

Denna metod är lämplig för höga sorter med ett utvecklat rotsystem. På våren eller hösten grävs växterna upp, och rhizomerna delas upp i två eller fler delar med en vass kniv. Buskarna separerade från moderplanten planteras på traditionellt sätt. Uppdelningen av buskarna gör att du fullt ut kan bevara sortens egenskaper.

Planteringsteknik i öppen mark

Odling har några nyanser förknippade med kulturens särdrag. Växtens ytterligare tillväxt beror på valet av plats och den snabba introduktionen av gödsling.

Villkor för planteringsarbeten

Vårplantning anses vara det bästa alternativet. Detta beror på den naturliga växtsäsongen. Om det behövs plantering sker på hösten, men sedan ger de ytterligare skydd för vintern.

plantering

Beredning av planteringsgropen och jordblandningen

Jorden måste förberedas i förväg, den måste uppfylla flera krav:

 • surhetsindex - från 6 till 7 ph;
 • förekomsten av dränering (för detta rekommenderas att använda krossad sphagnum-mossa);
 • strukturen ska vara lätt, mättad med luft;
 • områden av den skuggade typen, ur direkt solljus.

Jorden ska innehålla humus, sand och torv. Tillsammans med sodmarken läggs träaska eller tegelflis i jorden. Ett hål för plantering grävs ut på en dag och lämnas kvar för att jorden ska bosätta sig. Djupet får inte överstiga 8-10 centimeter.

Landningsalgoritm

Euphorbia planteras på olika avstånd, det beror på variationen.

Medelstora buskar30 till 40 centimeter
Höga arter50 till 70 centimeter
För att täcka marken5-8 centimeter

planterad kultur

Landningssteg:

 1. Ett dräneringsskikt placeras i botten av gropen för plantering, sedan ett kompostlager.
 2. Växten placeras vertikalt.
 3. Fyll på jord, tampa den lätt.

Råd! För att ge ytterligare stöd för höga sorter, är spännet bundet till trästöd efter plantering.

Milkweed care

När man odlar en gröda är det nödvändigt att övervaka rotsystemets tillväxt. Vissa sorter behöver konstant återplantering för att ge mogna växter utrymme att växa.

växer grödor

Bevattning

Stabil vattning är viktig för mjölkväv. Detta gäller särskilt under de första veckorna efter plantering. Växter vattnas 1 eller 2 gånger per vecka. När torrperioder börjar ökar vattningen. Överjorden ska vara något fuktig, men rötterna ska inte övervattnas. På grund av vattendragning av rotsystemet kan förfallprocessen utvecklas.

Viktig! Trädgårdsmästare utesluter kallvatten. Det leder till utveckling av svampsjukdomar.

Befruktning

En av huvudförbanden appliceras vid plantering. Därefter tillsättes organiska ämnen och mineralblandningar under växtsäsongen. Ett lämpligt alternativ är matning med flytande lösningar. Dessutom täcks jorden med ett skikt av bark.

blomma blommar

Optimal temperatur och luftfuktighet

Växter behöver olika temperaturer för olika tillväxtstadier:

 • under en period med aktiv tillväxt har mjölkvägen tillräckligt med temperatur från +15 till +25 grader;
 • frö spiring sker vid +26, +28 grader;
 • sömnfaser kan ske vid +5, +10 grader.

Frostbeständiga sorter tolererar låga temperaturer. För att undvika frysning täcks dessutom buskar av fleråriga sorter för vintern.

De flesta sorter är saftiga, så de behöver inte överdriven fukt. Rotsystemet utsätts snabbt för förfall om fukt samlas i jorden.

aktiv tillväxt

beskärning

Euphorbia är benägna att överväxt, så beskärning utförs vid behov. För att upprätthålla buskarnas kompakthet avlägsnas de bleknade delarna omedelbart och de apikala och laterala skotten är klämda.

Om spindeln förblir på öppen mark under vintern, bör den skäras av så att groddar som är cirka 2 centimeter höga syns över ytan.

Skadedjur och sjukdomar: förebyggande och behandling

På grund av rotsystemets särdrag är kulturen benägen att svampsjukdomar. Förebyggande av dessa villkor:

 • val av ett löst underlag;
 • kontroll över moderering av vattning;
 • ytterligare behandlingar med kemikalier.

Nematoder och maskar är särskilt farliga för kulturen. Kampen mot dem inkluderar ytterligare behandling av buskarna med kemikalier eller tvållösningar som du själv förbereder.

löst underlag

Förbereder för vintern

Förberedelserna börjar på hösten. Lågväxande buskar skärs till 2 centimeter. De förberedda växterna ströks med barrträd eller grönsnitt om det behövs. Höga buskar kan täckas med industriella material. Frostbeständiga sorter behöver inte ytterligare skyddsrum.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa