Plantera, odla och ta hand om lavendel utomhus i Ural

En växt med ett vackert namn och en mystisk doft sjöns till och med i en berömd låt. Inte av en slump. När allt kommer omkring är blå blommor en symbol för kärlek, ömhet, romantiska möten. Lavendel kommer att pryda alla trädgårdar, dess doft kommer att ge tillbaka goda minnen från ungdomar. För att alltid "vårblomma" i din själ behöver du bara plantera några buskar med blå blommor. Till och med en nybörjare kan hantera lavendel utomhus i Ural och ta hand om växten.

Lämpliga lavendelsorter för Ural

Mer än 25 typer av naturlig lavendel är kända. Hur odlingen odlas 2 huvudsorter:

 • bredbladig fransk (termofil);
 • smalbladigt engelska (växer under svala förhållanden).

För uralens hårda klimat är arter av engelsk smalbladig lavendel lämpliga.

 1. En växt med ljusgrönt-silver lämnar upp till 60 cm hög. Tillväxten av vissa sorter överstiger inte 15 cm.
 2. Små blommor med en lila färgton. Början av blomningen är juli, men ibland händer också augusti.
 3. Grenar med vit pubescence, vilket gör att hela busken ser blåaktig ut.

När du odlar blommor i klimatförhållandena i Ural krävs ingen speciell ansträngning, men valet av en sort bör tas på ett ansvarsfullt sätt. Den engelska smalbladiga sorten är den mest lämpade för den hårda Uralregionen. Växten övervintrar väl, tolererar låga temperaturer (-30 ° C), men det är lämpligt att skydda lavendel i Ural för vintern.

 lavendel i marken

Alba

Populär bland vinterhärdiga arter i Alba. Halvmeter buske med magnifika snövitblommor och ihållande doft. Den doftande blomman har varit behaglig för ögat i 20 år. En underbar honungsväxt. Raka skott med blommor i den övre delen blir hårda med tiden.

Blåklintar, nejlikor, ryllik är växter som lavendel planteras med, liksom med kryddig örter: timjan, rosmarin, salvia. Det är användbart att plantera rosor med lavendelblommor, eftersom bladlösen inte tål lukten.

Alba-vy

Förutom Alba är följande sorter populära bland Ural-trädgårdar:

 1. Munstead. Plantera upp till 45 cm höga med ljusblå blommor, tolererar starka vindar väl.
 2. Rosea. Blommorna är blekrosa. Sorten är slående i sin ömhet och skönhet.
 3. Bokträblått. Blå blomställningar ser attraktiva ut.
 4. Hidcote. Ljusa lila blommor på stora buskar. Men bland växterna av denna art finns det också höga, till exempel Hidcote Giant.

Dessa sorter planteras i trädgården, men det betyder inte att andra, termofila typer av lavendel inte kan odlas i Ural. Du kan, men som en hemmakultur eller som en årlig, när det är varmt.

blå blommor

Funktioner för att odla en växt i denna region

Ural-klimatet kännetecknas inte av mildhet och värme: hårt, med kalla långa vintrar, sticka vindar och svår frost. Även om i de södra Uralarna är vädret något mildare än i de norra. Viabla växter tål sådana förhållanden. Därför planteras ofta engelska lavendel med smala blad i detta område.

Att välja en landningsplats

För att plantera flerårig lavendel i Ural är det nödvändigt att ta hänsyn till kraven på platsen, eftersom dess val är en garanti för framgångsrik tillväxt och lyxig blomning av busken:

 1. Bör vara väl upplyst och soligt.
 2. Där det inte finns några drag och inga vindslag.
 3. Platsen väljs hög, torr.

landningsplats

Markval

Lavendel trivs på torr sandig jord. Det är inte nödvändigt att marken är bördig, huvudförutsättningen för att förbereda jorden är frånvaron av grundvatten och hög luftfuktighet i närheten.

Om landet, trots allt, är urvattnat, är det nödvändigt att organisera bra dränering från krossad sten, expanderad lera, småsten. Växten gillar inte sur jord. Aciditeten neutraliseras med ask eller kalk.

val av mark

Planteringsprocess

Lavendelbusken planteras med både frön och plantor. Unga plantor tas ut på gatan under den sista månaden på våren (i maj). När undertemperaturer på marken inte längre är läskiga:

 1. Gräv hål högst 35 cm djupa. Ett dräneringsskikt hälls sedan torv eller humus.
 2. En planta placeras i hålet, rötterna rätas ut och begravs. Jorden är komprimerad.
 3. Efter plantering vattnas växterna.

Intervallet mellan planthålen är inte mindre än 40 cm. Lavendel planteras med frön både på hösten och våren.

blötlägg frön

Innan vintern

I slutet av september eller början av oktober i Ural planteras lavendelfrön i öppen mark. Först grävs platsen med grov flodsand eller fin grus för bättre luftutbyte. Fröna fördjupas med högst 4 mm. Jorden är lite komprimerad ovanifrån. I torrt väder vattnas området med grödor, men inte mycket.

För att undvika frys på vintern hälls mer snö på planteringsplatsen... I början av juni bör de första skotten dyka upp.

På våren

Om det av någon anledning inte var möjligt att plantera på hösten, ska du inte förtvivla. Innan våren sådde frön i öppen mark, härdas de, det vill säga de stratifieras.

För att göra detta blandas frön i mitten av mars med sand och skickas till kylen:

 1. När det är varmt ute, passerar nattfrosten, frönen sås i marken.
 2. Man måste vara försiktig så att jorden inte torkar, det kommer att leda till döden av unga skott.
 3. Först skyddas området med grödor med ett täckmaterial (spunbond, agrotex), med den fuktsäkra sidan uppåt.
 4. Fröplantor dyker upp på 21 dagar. När de blir lite starkare tas bort täckmaterialet.

växande plantor

Nyanser av växtskötsel i Ural

Det finns inga särdrag i att ta hand om Ural-lavendel. En korrekt vald planteringsplats, beredd jord är en garanti för friska, vackra blommor med frodig blomning. Vården är standard.

Vattning och utfodring

Torka lavendel är mindre farligt än vattendrag. Vattna den torra marken (högst 5 liter per buske) en gång var 15 dagar. När anläggningen bleknar stoppas vattningen helt.

Buskarna matas med mineralgödsel. Organisk (torv, gödsel, humus) introduceras vid plantering. För första gången matas plantor med urea (1 msk. L. per hink med vatten). Den andra toppdressingen görs när lavendel blommar, till exempel Agricola.

Ett brett sortiment av produkter för matning av lavendel i specialbutiker. Hur du använder dem anges på paketet.

vattande lavendel

Beskärning och förberedelse för vintern

I Ural-klimatet utförs vårbeskärning av lavendel:

 1. Först tas torkade grenar bort, sedan sjuka, skadade.
 2. På varje buske finns inte mer än 6 återväxta skott kvar.

På hösten störs inte växten av beskärning så att den har tid att förbereda sig för övervintring. På grund av vårbeskärningen föryngras buskarna, ser snygga ut och blommar magnifika. För att undvika frysning på vintern kan vårdande trädgårdsmästare inte göra utan att skydda sina växter. Plantningarna är täckta med agrofiber, säckväv, allt non-woven material, till och med grangrenar.

Lavendel ska inte täckas med kompost eller fallna löv. De överfuktar marken, växten ruttnar och ruttnar... En av åtgärderna för att förhindra frysning i Ural är att växa i krukor och blomkrukor, som, med början av kallt väder, föras in i rummet, lämnar växten ensam och ibland vattnas.

klippa gräs

Sjukdomar och skadedjur

Den farligaste sjukdomen för lavendel är grå råta. Hon börjar från att vattna. Det är därför det är så viktigt att reglera vattningen av växterna. De sjuka blommorna måste förstöras och de återstående måste behandlas med fungicidmedel.

Insekter som kan skada lavendelbuskar: regnbågen, bladlöss, pennies. Skalbaggen äter lövverk, den plockas ofta för hand. På grund av öre är plantan täckt med vitt skum. I detta fall tvättas busken med varmt vatten. För skadedjur sprayas växten med en produkt som Actellik. Lavendelbuskens starka doft avvisar skadliga insekter, som många av parasiterna inte kan stå emot.

stamrutt

Buskförökning

Lavendel avlas med sticklingar, lager, frön, delande buskar.

Frön

I Ural är reproduktion med frön det bästa alternativet. Frömaterial skyddas på en plats där det är mörkt och svalt. Frön förblir livskraftiga under lång tid. Huvudvillkoret är paketets täthet.

Före sådd härdas fröna, det vill säga de förbereder den framtida växten för kallt väder, stark vind. Redan i detta odlingsstadium är lavendel beredd på det hårda klimatet. Som trädgårdsmästare i Urals noterar är blommor odlade från frön mer livskraftiga än de som planterats med plantor.

hö i handen

sticklingar

På detta sätt sprids busken när som helst:

 1. I en vuxen växt avskäras en woody shoot - en skärning. Han är planterad i en kruka med jord.
 2. Skålen täcks med polyeten, som tas bort varje dag och växten luftas.
 3. Jorden sprayas med vatten när den torkar.

Efter 50-60 dagar kommer kapningen att slå rot och börja växa lövverk.

sticklingar groddar

Skikten

En vuxen skott är böjd till marken, fäst med en metallkonsol och besprutad med jord på denna plats. Där skottet fästs kommer det att slå rot nästa vår. Den skärs av och planteras på rätt plats.

Genom att dela busken

Avelsmetoden är möjlig där lavendelbuskar redan växer. På sommaren växer den övervuxen med unga skott. Först klipps färska skott av minst 10 cm. De är täckta med jord så att det inte finns något fritt utrymme mellan stjälkarna. I mitten av hösten grävs buskarna upp och separeras med en spade. De planteras vid behov.

dela en buske

Används i landskapsdesign

Ett upplopp av färger av blommande lavendel kommer att pryda även den mest oattraktiva sommarstugan. Alpina kullar, steniga trädgårdar är de platser där lavendel ofta planteras. Gräsmattor planterade med blå blommor ser välvårdade och lyxiga ut.

Blomsterrabatter, blomkrukor med lavendel, stigar i trädgården, utmed vilka olika nyanser av lila blommor, ser vackra ut. Lavendelbuskarna är också bra.

trädgårdsdesign

Lavendelblommor ser inte mindre eleganta ut i kombination med andra växter, till exempel med rosor, hortensior. Förutom skönhet skyddar lavendel grannar från lumvande insekter med sin doft.

Kontrasten mellan lila färger med vita, röda, gula blommor ger platsen en elegant, festlig look. Att plantera och odla lavendel i Ural är inte svårare än i en annan region.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa