Beskrivning av Cordilina Fruicose kiwi, reproduktion, plantering och vård hemma

En tropisk växt, Cordilina Fruicose kiwi, är opretentiös i innehåll. När gynnsamma förhållanden skapas växer det under många år. Den har många typer för inomhusodling. Behåller sin ovanliga färg under hela året. Sällan sjuk, tolererar torka väl. Ger en tropisk touch till lägenhetens inre.

Allmän beskrivning och egenskaper hos växten Cordilina kiwi

Cordilina kiwi tillhör Agave-släktet. Trädet är hemmahörande i Australien, Hawaiianöarna, Sydostasien. I sin naturliga miljö når kiwi en höjd av 2-3 meter. Inomhus växer den upp till 1,5 meter.

Löv

Den har långsträckta smala rundade kanter, täta, saftiga blad, som gradvis dör av med trädets tillväxt. Det ser ut som en palmträd. På sidorna ger det nya skott, som används för reproduktion. Färgen är mörkgrön, längs kanterna finns en kant av gul eller rosa nyans.

Blommor

Blommorna är långsträckta, rörformade, vita eller rosa, samlade i kluster och bildar stora blommor. Blommorna blommar gradvis, en efter en. Varje blomma förblir öppen i 6-8 dagar. Sedan börjar frön bildas, som mognar i 5 månader. Fröerna liknar bär, tre bon bildas som vardera innehåller 5-16 frön.

cordilina blommor

Roots

Cordilina kiwi har ett starkt rotsystem, många skott med skott, de separeras lätt från moderplantan och utvecklas som oberoende. Det bildas bulor på rötterna.

Fördelar och nackdelar med Cordilina kiwi

Trädet har sina fördelar och nackdelar, låt oss titta närmare.

fördelar

Cordilina kiwi är opretentiös i vård, även när den odlas hemma. Den tolererar hög och låg luftfuktighet, kräver inte ofta vattning. Trädet fyller hemmet med tropisk skönhet. Håller färg året runt.

nackdelar

Kiwi har praktiskt taget inga nackdelar. Trädet växer snabbt och kräver ofta återplantering, utfodring är också nödvändigt. Praktiskt taget blir inte sjukt, men skadedjurbehandling bör utföras i förebyggande syfte. Det är svårt att tåla låga temperaturer och drag, det kan dö på grund av detta.

Olika sorter

Cordilina Frutikoza utvecklas snabbt i naturen, växer och tar formen av en palmträd.Hemma blommar det praktiskt taget inte. Det är värderat som en liten inomhus icke-blommande växt.

Blomma i en kruka

I en kruka växer trädet långsammare, under sådana förhållanden är bladen belägna tills de fördjupas i jorden. Cordilina kiwi är en värmeförsörjande växt för vilken det är nödvändigt att hålla en konstant temperatur på minst 20 ° C.

Kiwi har många sorter och trädgårdsarter. De mest kända av dem skiljer sig i bladfärg:

 • Tricolor. Arken är målade med ränder i olika färger gul, mörkröd, rosa.
 • Red Age. Den har smala gröna blad, ljusbeige i mitten, rosa ränder längs kanterna.
 • Augusti. De mörkgröna bladen är täckta med ljusröda ränder.
 • Kiwi. Bladen är gröna, längs kanterna finns en rosa kant, gula ränder finns i hela bladet.
 • Snö. Mörkgrön, stora blad med vita fläckar.
 • Lord Roberts. Bladen är gröna, långsträckta, längs kanterna finns en rosa kant, längs hela bladet finns vita ränder.
 • Lila kopia av kopian. Växten är liten i storlek, med ett tätt lock på toppen av stammen, lila blad.
 • Ginga. Långa, långsträckta, rödbruna löv.
 • Kvinnotjusare. En stor växt med långa blad i brun-lila färg, blad med vågiga kanter.
 • Busksnöre. Ett lågt träd, upp till en halv meter högt. Bladen är gröna, har sorter med gula och rosa ränder på bladen.

Sorter av Cordilina

Växande funktioner

Cordilina kiwi kräver inte ökad uppmärksamhet på sig själv, är opretentiös i vård, tolererar lätt låg luftfuktighet. De behåller sin färg under hela året.

Hur man väljer en frisk växt

För att välja en hälsosam kiwi cordilina är det bäst att köpa en ung växt. Bladen ska vara täta, saftiga, långsträckta, raka. Om en växt stöter på under blomningen är det bättre att välja den. Deras färg ska vara karakteristiskt ljus, vilket indikerar trädets goda hälsa.

Jordberedning

Som jord kan du använda färdig mark för palmer, som säljs i specialbutiker. Du kan också laga det själv. För detta behöver du:

 • torv - 3 delar;
 • sand - 1 del;
 • torv - 1 del;
 • mossa - för förbättrad dränering.

kiwi plantor

Planteringsprocess

För Cordilina kiwi, välj en kruka gjord av keramik eller plast så att alla rötter på växten kan passa i den och det finns lite utrymme kvar. Det bör finnas hål i botten för att dränera överskottet vatten. En pall köps till potten. Utvidgad lera, flodsand eller småsten placeras på botten av potten, sedan hälls en del av jordblandningen. Det vattnas med ljummet vatten. Växten överförs till marken, strö över resterna av jordblandningen och vattnas.

Kiwiomsorgens komplikationer

Cordilina kiwi, liksom andra växter, kräver skapande av optimala förutsättningar för existens. Växten är opretentiös, men du måste ta hänsyn till belysningen av rummet, temperatur, luftfuktighet, vattningssystem, transplantation, gödselmedel.

Belysning

Anläggningen föredrar långsiktig belysning på minst 6-8 timmar om dagen. Hemma placeras trädet på en fönsterbräda eller stå bredvid ett fönster på södra sidan. Ju mer ljus en kiwi får, desto ljusare blir färgen. Med brist på ljus sträcker sig Cordilina.

Kiwi blomma

Temperatur

Det är en värmeförsörjande växt. Den optimala temperaturen hålls i intervallet 18-23 ° C. På sensvåren och början av sommaren kan växten tas ut på balkongen eller verandan, men bara för dagen.

Vid det minsta temperaturfallet kommer trädet att dö. Det är svårt att tolerera låga temperaturer och drag. När du ventilerar rummet rekommenderas att du ordnar om Cordilin från fönstret eller flyttar det till ett annat rum.

Om luftfuktighet

Vid hög luftfuktighet utvecklas växten bra. Torr luft tolereras också lätt, men det krävs att spruta trädet med vatten.Det rekommenderas inte att placera kiwi nära batteriet under värmesäsongen.

Bevattningsregler

Vid höga temperaturer, långvarig värme hälls Cordilina med rent vatten, föredraget förberedt i förväg. Under denna period vattnas det varje dag eller varannan dag. Kontrollera markens torrhet, om marken torkar snabbt finns det inte tillräckligt med vatten. Vid optimal temperatur reduceras vattningen till 2-3 gånger i veckan.

Cordilina lämnar

Viktig! Det är nödvändigt att övervaka överflödet av Cordilina, när det överflyttar börjar rötterna ruttna, växterns immunitet minskar, det finns risk för att utveckla sjukdomar.

Toppdressing

Kiwi befruktas året runt och använder speciell toppförband för palmer. De säljs i alla trädgårdsbutiker. Varje paket innehåller detaljerade bruksanvisningar. Det är att föredra att använda flytande gödningsmedel. De absorberas bättre av rotsystemet. Toppförband utförs varje vecka på sommaren och våren, under den kalla säsongen, två gånger i månaden.

När man ska transplantera

Cordilina växer ganska snabbt, så unga träd kräver omplantering varje år. Äldre individer transplanteras var fjärde år. Om rötter är synliga ovanför potten är det en signal om att det är dags att plocka upp en större behållare.

blommor

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Cordilina kiwi påverkas av flera sjukdomar och skadedjur. De vanligaste är: skala insekter, trippor, bladlöss.

Shields

Bruna fläckar visas på bladen. De förlorar juice, blir mjuka, sjunker, tappar färg, faller av. För att bekämpa dem behandlas trädet med tvålvatten. Därefter sprutas med Actellik-lösningen. Instruktionerna för läkemedlet anges på förpackningen.

trips

Thrips utvecklas vid höga temperaturer och torr luft. Kolonier bildas på bladets övre sida och täcker den med en gråbrun film som skapar glans. För att bekämpa skadedjuret sprayas de med insekticidala preparat: fitover, Actellik, Inta-vir.

tar hand om Cordilin

Bladlus

Bladlöss är små gnagande insekter som livnär sig på blad på Cordilina. De påverkar dess nedre del, som ett resultat av att bladen börjar torka, förlorar färg, lockar, blir gula, faller av, torkar. För att bekämpa bladlöss, använd: Decis, Inta-vir, Actellik.

Reproduktionsmetoder

Reproduktion av Cordilina kiwi utförs på tre sätt: sticklingar, frön, jordstubar. Var och en av metoderna har sina egna egenskaper.

Genom sticklingar

För sticklingar används skott som finns på stamträdet i moderträdet. Apikala och mellersta skott är lämpliga. De transplanteras när basen i bilagan börjar få sin egen bark. Före plantering fuktas och sprutas sticklingar på kiwi, när rötterna sticker ut, är de redo att överföras till jorden, bestående av: torv, sand, humus. Denna process tar ungefär en månad.

Cordilina sticklingar

Frön

Frön sås på våren i marken för palmplantor, köps i butiken eller förbereds på egen hand. Fröplantor visas efter en månad och fortsätter att visas i ytterligare 2 månader.

Viktig! Denna förökningsmetod är lämplig för de ursprungliga trädformerna; sorter av arter växer endast vegetativt.

Uppdelning av rotsystemet

Områden med den odlade risstommen är separerade från moderplantan. Flyttas till jord bestående av: torv, humus, sand. Senare transplanterad i en blandning av konventionell komposition. Proceduren utförs på våren.

Omsorgsfel

När man tar hand om Cordilina kiwi uppstår ofta misstag, som manifesterar sig enligt följande:

 • bladens spetsar blir bruna - för låg luftfuktighet, exponering för drag, lite vatten;
 • mörkbruna fläckar - otillräcklig vattning;
 • delar av trädet krullas, blir mjuka, kanten blir brun - växten fryser;
 • gula blad - brist på spårelement i jorden;
 • gulning av de nedre bladen är en normal process med trädmognad;
 • ljusa fläckar, torr solbränna.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa