Hur och när är det bättre att transplantera klematis på hösten eller våren till en ny plats

Klematis är dekorativa lianor som kan växa på ett ställe under många år. Men ibland händer det att de måste tas bort från ett territorium och transplanteras till ett annat. Materialet kommer att hjälpa oerfarna odlare att ta reda på hur man ordentligt kan transplantera klematis till en ny plats på hösten, liksom vilka agrotekniska metoder som måste tillämpas i detta fall.

När behöver klematis en transplantation?

Klematis har ett djupt rotsystem och de är svåra att tolerera en transplantation. Detta gäller särskilt för hybrider med ett roterande rotsystem. Därför rekommenderar experter att plantera vinstockar omedelbart på sin utsedda plats. Men i vissa fall kräver klematis en transplantation.

Dessa inkluderar:

 • vinrankan har vuxit för mycket, blommorna börjar krympa;
 • marken är uttömd;
 • anläggningen köptes i en kruka och måste transplanteras i öppen mark;
 • klematis har genomgått en sjukdom, börjar blekna;
 • på grund av tillväxten av angränsande växter kommer inte solljus in i liana;
 • landningsplatsen valdes slumpmässigt.

Dessutom är det ibland nödvändigt att transplantera när man ändrar trädgårdsutformningen eller när man utför byggarbete.

rötter i händerna

Årlig transplantation

Ett år gamla plantor köps i trädgårdscentret med början på våren. Om de odlas i en kruka kan de planteras från vår till höst. Att transportera en årlig till en annan plats överförs enkelt av honom, eftersom ju yngre anläggningen är, desto lättare är det att anpassa sig till nya förhållanden.

Notera! Under det första året måste blommor vid klematis avskäras så att alla anläggningens krafter spenderas på att bygga rotsystemet och kraftfulla skott.

Transplantera en ung växt

Unga klematis har ännu inte odlat ett tillräckligt antal rötter för god övervintring, därför är det att föredra att återplantera det på våren. Under sommaren mognar dess underjordiska delar och markytorna väl, och nästa säsong kommer den att glädja trädgårdsmästaren med sin rikliga blomning. Odlade i ett växthus planteras ohärdade växter efter hotet om frost.

plantering på hösten

Transplantera en vuxen växt

Liana, som växer under en lång tid på samma plats, måste delas upp i flera delar och transplanteras. Om detta inte görs kommer alla vegetativa delar att börja krympa, eftersom de inte har tillräckligt med utrymme för utveckling. Vid transplantation av en vuxen växt måste ett stöd placeras.Det måste vara starkt, eftersom de svaga inte tål växtens kraftfulla skott.

När är det bättre att transplantera klematis?

Det finns inget definitivt svar på denna fråga. Varje odlare, baserat på sin erfarenhet, bevisar fördelarna med att plantera en eller annan gång under säsongen. Överlevnadshastigheten för transplanterade klematis beror till stor del på regionen, liksom av växternas tillväxtförhållanden i ett visst område.

God belysning av platsen, skydd från vindar, luftgenomsläpplig mark kommer att bidra till att vinrankan snabbt rotar. Det huvudsakliga villkoret för plantering och transplantering av klematis är att proceduren ska utföras senast en månad före den första frosten.

gödningsskopa

Fördelarna med en vårtransplantation

Clematis har en tidig växtsäsong, så den måste planteras när knopparna ännu inte börjat växa. Under vilken månad på våren är det bäst att genomföra denna procedur? Fördelarna med plantering i april är uppenbara, eftersom den transplanterade växten har tid att anpassa sig på en ny plats, och piskarna mognar och fryser inte under kall vinter.

Transplantation av klematis på våren rekommenderas för de nordliga regionerna.

När är en prioriterad transplantation på hösten?

Du kan plantera klematis på hösten i regioner med milda vintrar. Men så att rotsystemet inte fryser, är det nödvändigt att välja rätt planteringsmånad. När är den prioriterade transplantationen på hösten - i september eller oktober? Mer föredraget - hela den första höstmånaden och början av nästa. Innan frosten börjar besprutas rotcirkeln med ett lager av torra löv, krossad bark eller annat bortsmutsande material.

Sommartransplantation fallgropar

Sommaren är inte den bästa tiden att transplantera växter. Denna period är avsedd för ljus blomning, och fallgroparna i en sommartransplantation (i augusti) för klematis är att deras livscykel går förlorad. Klematos som odlas i en kruka och har ett slutet rotsystem tål relativt enkelt proceduren.

bildade rot

Nödvändiga verktyg

Under vilken period transplantationen görs kommer trädgårdsmästaren att behöva verktyg. Här är en lista över dem:

 • spade för grävning i en jordskopa;
 • grävgafflar;
 • sekatörer för trimning av fransar, för sommar- och hösttransplantation;
 • trädgårdssåg eller lucka för att dela rötter på en vuxen växt.

Viktig! För att förhindra att växten får svampsjukdomar desinficeras verktygen före arbete.

gräva ett hål

Transplantationsstadier

För att transplantationen ska vara så smärtfri som möjligt för växten, måste du noga förbereda för proceduren. Det finns flera steg, vi kommer att berätta mer om var och en av dem.

Att välja rätt plats

Klematis är fotofila, så planteringsplatsen bör vara starkt upplyst av solen hela dagen. Om det saknas ljus, kanske växter inte börjar blomma. Landningsplatsen bör inte översvämmas med vatten i regnet, så det bestäms på ett avstånd av minst 50 centimeter från byggnadens väggar. Högt beläget grundvatten kommer att vara förstörande. Platsen där klematis planteras bör inte blåsa av vinden: på grund av detta kommer fransarna inte kunna hålla fast vid stödet.

Platsförberedelse

Området rensas för skräp och ogräs. Om grundvattnet är beläget nära jordens yta, måste dräneringsgrävar göras så att överskott av vatten rinner ner i dem. Samtidigt med grävningen av planthålet installeras stöd. Detta måste göras i förväg så att rotsystemets integritet inte äventyras i framtiden.

platsförberedelse

Pit förberedelse

Landningsgropen är grävd 60 × 60 centimeter stor. Dränering läggs längst ner, bestående av trasiga tegelstenar, sand, krossad sten. Tillsätt 100 gram mineralförband för att göra jorden mer bördig. Om surhet är närvarande neutraliseras den med dolomitmjöl.

Transplantationsprocess

Efter att ha valt landningsplatsen korrekt, förberedt webbplatsen noggrant, grävt ett hål, börjar de processen med att transplantera klematis. Landsteget sker i flera steg:

 1. Den förberedda gropen är hälften fylld med underlaget så att dess topp är belägen i form av en glid.
 2. På den här toppen rätas klematisrötterna försiktigt ut, sedan täcks växten med rester av jord. Ju äldre klematis, desto djupare är stammen. Detta kommer att stimulera jordbearbetning och skyddar också växten från frost.
 3. Den planterade klematis vattnas rikligt.

arbeta med en växt

Planteringsplatsen är böjd med torv. Det kommer att skydda marken från att torka ut, rötterna - från hypotermi och överhettning.

Råd! Eftersom rotsystemet lider av överhettning av marken, kan vissa ettåriga, till exempel ringblommor, planteras med klematis.

Hur man tar hand om klematis efter transplantation

Clematisvård består i att vattna i rätt tid, lossa marken och rengöra ogräs. Vid transplantation av klematis på våren tas alla pedunkler som bildas det året bort. Detta är nödvändigt för att växten ska rikta alla sina krafter mot förankring och tillväxt. Från och med nästa säsong börjar klematis att matas. I kalla regioner krävs skydd för vintern redan i oktober.

blommavägg

Efter att ha kommit fram till nyanserna av transplanterande klematis kommer trädgårdsmästaren att kunna beundra deras blomning nästa år. Korrekt omsorg kommer att säkerställa tillväxt av klematis på ett ställe under lång tid. När de växer upp kommer de radikalt att ändra trädgårdsplanens utseende, dekorera arbetsbyggnader och dekorera lusthuset med piskor.

recensioner
 1. Lydia
  7.07.2019 22:03

  Tacka! Bra artikel. Allt är detaljerat om höst och vår.

  Att svara
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa