Hur man håller dahlior hemma på vintern till våren

Dahlior är en vacker flerårig växt som är så älskad av trädgårdsmästare över hela Ryssland. De klimatförhållanden i många regioner tillåter emellertid inte knölar i det öppna fältet nästa år. De är grävda och skapar förutsättningar för övervintringar, men inte alla erfarna sommarinvånare lyckas säkerställa säkerheten i hela kollektionen. Därför är frågan om hur man lagrar dahlior på vintern mycket relevant, särskilt bland nybörjare.

När ska man skörda dahlior för vintern

Dahlior behöver inte mycket vård medan de är i marken, men det kommer att kräva lite arbete för att bevara knölarna till nästa år. Så, i de södra regionerna i Ryssland, för att bevara växten, rekommenderas det att bantas med sågspån eller torra löv. Men i de nordliga regionerna rekommenderas det definitivt att gräva knölar på hösten och förvara dem till våren.

I utkanten av Moskva

Vintern kommer till Moskva och Moskva-regionen lite senare, och nästan alltid vid olika tidpunkter. Det rekommenderas att skörda dahlior baserat på väderförhållanden. Vanligtvis är den optimala tiden från mitten av oktober till mitten av november. Om frost förväntas under de kommande 2-3 dagarna, och dachan måste lämnas nu, rekommenderas det att gräva upp dahliorna lite tidigare och bearbeta dem ordentligt.

I Leningrad-regionen

Trädgårdsmästare i Leningrad-regionen måste på grund av speciella väderförhållanden vara särskilt försiktiga. När allt kommer omkring är ett utmärkande drag i regionen konstant nederbörd, och det rekommenderas att ta bort dahlior i torrt väder. Den bästa tiden för att skörda knölar är det första decenniet av oktober.

kvinna i rött

I Ural

Dahlia skördas i början av oktober, efter att frosten redan har dödat plantornas stjälkar, men marken har ännu inte fryst.

Viktig! Det rekommenderas att gräva upp dahlior under de första dagarna efter att topparna är frysta. Om du sträcker den i minst en vecka börjar stammen att ruttna. Råttan överförs till knölarna och hela samlingen dör.

Om en varm period kommer efter förkylning finns det också risk för svullnad i njurarna, vilket är extremt olämpligt före vintern.

I Sibirien

I Sibirien kommer frost mycket tidigare, och därför börjar säsongen för rengöring av trädgården i början av hösten. Dahlior skördas i mitten till slutet av september. Men du ska inte skynda dig att samla växter. Den bästa tiden för grävning är de första två till tre dagarna efter den första frosten. Stammen dör, och behöver inte längre matas från knölen, det beklagliga tillståndet i den ovanjorda delen tjänar som en klocka för att samla knölar.

dahlia blommor

Enligt månkalendern för 2018

Vissa trädgårdsmästare gräver också upp och fokuserar inte på klimatförhållandena i regionen, utan baseras på månkalenderns data. De mest gynnsamma datumen är:

 • i september - den första veckan i sin helhet, siffrorna från 10 till 19 och från 23 till 30 (alla nummer utom 25);
 • i oktober - de tre första dagarna, 7 och 8, veckan - från 10 till 16, alla siffror från 20 till 30, utom 24;
 • i november - intervallet från den tredje till den sjätte, från 8 till 12 och siffrorna från 17 till 20 inklusive.

Hur man gräver upp blommor korrekt

För att hålla knölarna i god form tills våren ska de klippas ordentligt. För att göra detta rekommenderas det att skära av den övre delen av stammen med en beskärare och lämna 10-15 centimeter från marken. En liten stubbe krävs för att eliminera risken för fuktinträngning och infektion. Sedan ska jorden runt knölen lossas och knölarna ska dras försiktigt ut utan att dra åt resterna av stammen. Det rekommenderas att gräva och lyfta dahlior med en hällgris, eftersom en spade eller en hack kan allvarligt skada anläggningen.

gräva upp rötter

Viktig! Om luftfuktigheten tillåter, är det nödvändigt att lämna de utvunna knölarna i bäddarna för att torka. Då rekommenderas att skaka av den vidhäftande jorden och inspektera knölarna för skador eller ruttna.

Förbereda knölar för lagring

Det är viktigt att inte bara följa reglerna för grävning och inte skada rötter, utan att genomföra förberedelseproceduren för vinterlagring korrekt. För att göra detta rekommenderas att du tydligt, punkt för punkt, gör följande:

 • eliminera risken för sjukdom;
 • bli av med överskottsfuktighet;
 • förbereda en övervintringsplats;
 • ta hand om lagringsförhållandena.

Om alla åtgärder utförs korrekt, kommer dahlior efter att ha övervintrat verkligen glädja sina ägare med skönhet och glans.

beskära blommor

Behandling

För att undvika uppkomsten och spridningen av infektion efter att ha knutit knölarna är det nödvändigt att bearbeta dem. Kaliumpermanganat anses vara ett populärt botemedel mot rotsjukdomar. Det är nödvändigt att förbereda en rosa lösning i en stor skål (volymen beror på antalet knölar) och placera de tvättade rötter i en halvtimme. I stället för kaliumpermanganat används ofta svavel eller någon fungicid med liknande verkan.

Torkning

Därefter måste du torka knölarna väl och förbereda dahliorna för lagring. Förfarandet är enkelt, men det rekommenderas att följa några regler:

 1. Rötterna ska torka väl och bli av med yttre fukt.
 2. Knölarna ska placeras med resten av stammen nedåt för att ta bort vätskan som fångats i skottet.
 3. Det rekommenderas inte att torka dahlior i ett varmt rum, eftersom avdunstning av fukt kommer att leda till fullständig torkning av roten.

Det bästa stället för torkning är en hylla eller fönsterbräda i friluft, i frånvaro av nederbörd. Det rekommenderas dock att utföra proceduren på en solig, relativt varm dag och lämna inte knölarna över natten.

torkknölar

Lagringsplatser och villkor

Det är också viktigt att tänka i förväg var dahliorna lagras under vintern. Anläggningens knölar är opretentiösa, men de måste uppfylla mindre villkor. Vanligtvis föredrar sommarinvånare att lämna dahlior i källaren för vintern, men inte alla kan skryta med sin närvaro. Sedan lämnas växten kvar i vardagsrummet. Men vilka villkor krävs?

I lägenheten

Viktig! Den tillåtna lufttemperaturen för förvaring av knölar varierar från 3 till 10 grader Celsius, men fuktigheten bör inte överstiga 70 procent.

Därför tar trädgårdsmästare ofta dem till källaren, men om det inte finns någon källare kan du hitta många andra platser för knölar att stanna hemma på vintern:

 • glaserade ouppvärmda loggier eller ett specialskåp för förvaring av grönsaker på balkongen;
 • en plats i badrummet (med separat badrum) under diskbänken;
 • trappa;
 • en specialutrustad låda på utsidan av fönsterbrädan;
 • med en liten mängd material förvaras knölarna i kylen, i det nedre avsnittet för grönsaker.

relaterade knölar

I källaren

Dahlior lagras också i en källare på deras sommarstuga. Men i detta fall krävs det att skydda övervintringsplatsen helt från invasionen av gnagare. Det rekommenderas att behandla golvet med speciella skadedjursmedel.

Ett annat problem är oförmågan att oberoende styra luftens fuktighet, från vilken knölarna kan ruttna. Därför råder trädgårdsmästare minst en gång i månaden eller två att få några knölar och inspektera dem.

Lagringsmetoder för knölar

För att säkerställa att knölarna sköts ordentligt under vintern, rekommenderas det att lagra dahliorna i små lådor fyllda med lämpligt fyllmedel.

dahlia bevarande

I lådor

Trälådor för att bevara dahlior fram till våren är det bästa stället av flera skäl:

 • vid behov kan de enkelt överföras till en mer lämplig plats;
 • trädet absorberar fukt i sig själv, vilket minskar risken för råtta;
 • i lägenhetsförhållanden är lådor dekorerade utanför de kan göras till en del av interiören.

I sand

När man väljer ett fyllmedel föredrar många människor sand, vilket har många fördelar:

 • inte dyrt;
 • lätt att dra ut dahlior för att kontrollera statusen;
 • ansamlar inte överskottsfuktighet.

Det finns dock ett par nackdelar. Först behöver du mycket sand och stora lådor. Det är också tungt, och om nödvändigt måste du göra ett försök att ändra lagringsplatsen.

skål med sand

Viktig! Sanden ska inte vattnas under övervintringen av knölar, även om rötterna verkar förlora för mycket av sin fukt. Lite övertorkade dahlior lånar sig åt restaurering, men ingenting kan rädda de ruttna.

I sågspån

Sågspån, särskilt barrträd, skapar optimala förhållanden för lagring av dahlior:

 • absorbera fukt;
 • skapa en lämplig temperatur;
 • billig;
 • barrträd sågspån har också desinficeringsegenskaper;
 • lungorna.

När du täcker knölar med sågspån är det viktigt att se till att de är väl torkade och fria från skadedjur. Om trädgårdsmästaren inte är säker på deras kvalitet, rekommenderas det att du torkar dem själv i det fria och sprider dem ut i ett tunt lager i solen.

träsågspån

Dahlia-knölar växer

En mycket mödosam, men mycket effektiv metod för att öka säkerheten hos dahlior växer. Paraffin förstör möjliga infektioner och skapar en optimal mikroflora av knölar, vilket eliminerar den yttre miljöns inflytande. De vaxbelagda rötterna tar också betydligt mindre utrymme.

För proceduren är vanliga gamla ljus lämpliga:

 • i ett vattenbad måste du smälta materialet;
 • doppa roten upphängd på en tråd och dra den genast ut;
 • håll i upphängd tillstånd tills paraffinen har härdat helt (ungefär en minut).

växande knölar

Vermiculite användning

Vermiculite används också för lagring. Det räcker med att täcka botten på lådan med ett litet lager grovkornig vermikulit, placera dahliorna ovanpå, täcka lådan med fastfilm och överför till en sval plats. Varje höjning av lagringstemperaturen i detta fall kan orsaka risken för växter att växa ut i förväg.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa