Plantera, växa och ta hand om brugmansia i det öppna fältet

För att plantera en exotisk brugmansia-anläggning och ge lämplig vård, måste du känna till några enkla regler. Trots det faktum att en gäst från Sydamerika är van vid ett varmt och fuktigt klimat, även i centrala Ryssland, kan du njuta av dess vackra blommor. Inomhusvarianter kommer att glädja ägarna och överraska gäster året runt.

Beskrivning

Brugmansia är främst känt för sina vackra blommor som liknar jättegrammofoner som hänger från grenarna. Deras färger är mycket olika: beroende på variation kan du hitta vitt, gult, rött, alla nyanser av rosa och till och med flerfärgade. Uppfödare som skapar alla de nya trädgårdsvarianterna har odlat växter med dubbla och flerskiktiga blommor, liknande snygga bollklänningar.

Populära sorter

I naturen är brugmansia en buske eller träd som växer upp till fem meter. Men inte sådana höga sorter odlades för avel hemma, olika i form och skugga av blommor och blad. Mer än hundra odlade sorter odlas över hela världen, i Ryssland är följande de mest populära.

Doftande

Doftande Brugmansia glädjer ögat med vita eller ljusgröna blommor upp till 30 cm långa och upp till 15 cm i diameter. Knopparna är rosa.

gyllene

Tack vare de gulorange blommorna kallades sorten "gyllene". Stora blad växer upp till 50 cm, de är mjuka vid beröring.

brugmansia gyllene

Snövit

Ursprungligen var blommorna vita, vilket gav namnet till sorten, men på grundval avlades sorter med gula och aprikosfärger. Det är ett lågt träd, för vilket det också har ett andra namn - woody. Bladen är sammetslösa, ovala i formen.

Flerfärgade

Denna variation av brugmansia kallas flerfärgad för sin ovanliga blommafärg, som med åldern kan förändras från vit till persika eller aprikos. Gramofon växer längre än 50 cm, vilket gör dem till den största bland växterna i detta släkte.

Blodröd

Blodröd brugmansia kommer från Brasilien. Trädet växer upp till en och en halv meter. Under blomningen är det täckt med blommor upp till 30 cm långa, målade i röda och vita ränder på röret och i gulgröna nyanser vid basen.

röda mössor

Brokig

Sorten skiljer sig från andra i färgen på bladen: de är gröna, täckta med silviga fläckar, längs kanten finns en vitgul kant. Blommorna är stora, vita eller krämiga.

Trädliknande

Brugmansia-trädet kom till oss från Brasilien och blev förfader till många sorter med ett brett utbud av blommfärger. Blommornas klockor är i jämförelse med andra växter i denna släkt relativt små, upp till 12 cm långa.

träd-liknande på webbplatsen

Funktioner för att växa i det öppna fältet

Brugmansias subtropiska ursprung gör det oacceptabelt för henne att övervintra i hennes trädgård i ett frostigt klimat. Temperaturer under +5 kommer att förstöra trädet. I Ryssland avlas en växt i öppen mark endast i söder, till exempel på Krim.

Om klimatförhållandena är ogynnsamma, tas krukväxten bort inomhus för vintern, och under den varma säsongen tas badkaret med brugmansia ut i trädgården. Om temperaturen tillåter läggs perenner till den öppna marken för sommaren, och närmare höstfrosten transplanteras de igen i ett badkar och föras till ett rum för övervintring. För att underlätta transplanteringsprocessen odlas växten i en behållare med hål som transplanteras med den.

 odling i jord

Sitsval

För att brugmansia ska må bra och behaga riklig blommande, är det nödvändigt att förse den med förhållanden så nära som möjligt till subtroperna och tropikerna, där växten kommer från. Detta innebär att tillräcklig belysning och fuktighet krävs. Trädet gillar inte vinden, eftersom vindkraft skapas av drag på grund av storleken på blommor och blad.

Jordberedning

Den idealiska marken för brugmansy är bördig, lös och neutral. I stället för framtida placering förbereds en blandning av loam, humus och torv för växten. Komponenterna blandas väl, lossas och desinficeras med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Vattning

Trädet växer naturligt i de fuktiga tropikerna, så det är viktigt att förse det med tillräckligt med vatten. Växten kräver vattning dagligen under sommarsäsongen, och på heta dagar kan den behöva fukta jorden två gånger om dagen, allt beror på jordens tillstånd. Men stagnation av vatten kan inte heller tillåtas, det är inte mindre farligt än torka.

Förutom vattning krävs ofta sprutning. Under blomningen måste du noggrant övervaka så att fukt inte får på blommorna. Det är bäst att spraya sent på kvällen.

blommar på natten

Toppdressing

Trädet matas regelbundet: med början på våren och under den varma säsongen appliceras komplexa gödselmedel var 7-10 dagar, häller vatten över brugmansia med ytterligare gödsling till det. Du kan mata växten med organiskt material, till exempel en lösning av en mullein med vatten i ett förhållande av 1:10. Blommande brugmansia är brist på fosfor och kalium.

beskärning

För att brugmansia ska glädja sig med lyxig blomning krävs det att man regelbundet avskärar skott och bildar en krona.

När du ska leda

Sanitär beskärning av brugmansia utförs före början av den aktiva tillväxtfasen, som regel faller denna tid i slutet av februari - början av mars. Höstskärning görs för att förbereda växten för vintring.

beskärning på hösten

Schema

Först och främst är det nödvändigt att bestämma på vilka grenar blommorna kommer att visas, för att inte oavsiktligt skära av dem.

 • Först skiljer sig den blommande delen av växten från de icke-blommande bladen. I blomningszonen vid bladplattans botten finns en avsats; i området utan blommor växer symmetriska hela blad.
 • För det andra växer knopparna på skott som liknar bokstaven Y. Sådana grenar skärs inte av, bara topparna på icke-blommande knoppar förkortas med högst tre knoppar.
 • Dessutom utförs en vanlig buskskärning av torra, skadade, för långa, förtjockande icke-blommande skott.

Hur ofta

Beskärning utförs årligen under våren, om det är nödvändigt att förbereda anläggningen för vintertid - på hösten. På sommaren krävs inte tunnning och beskärning av kronan, såvida inte trädgårdsmästaren vill ge den en intressant form.

träd utan beskärning

Fortplantning

Brugmansia förökas av sticklingar, lager och frön. Det mest populära är sticklingar, materialet kan förberedas av dig själv eller köpas i butiken.

sticklingar

De flesta trädgårdsmästare föredrar att skära busken eftersom det är den enklaste och mest pålitliga metoden. Stiklingar skördas i september eller mars, för vilka skotten skärs från toppen av växten ungefär 20 cm långa. De nedre bladen skärs av, de övre skärs i hälften.

Du kan rota sticklingar i vatten eller direkt i underlaget. Efter bildandet av ett tillräckligt antal rötter transplanteras skärningen till en permanent plats, vare sig det är ett badkar eller öppen mark.

sticklingar i hinkar

Skikten

För att sprida brugmansia med luftlager, måste du välja förra årets skjut på toppen av busken. Ett kilformat tvärsnitt är gjord på det, sphagnum moss appliceras och lindas med en film på toppen. Efter bildandet av rötter, efter en och en halv månad, skärs av och planteras i en kruka, läggs på en skuggad plats och sprayas dagligen.

Frön

När brugmansia förökas av frön, bevaras inte ärftlighet, därför kan en grodd av en helt annan sort förekomma. Planten frön sås i slutet av vintern till ett djup av 2 cm, täckt med folie och hålls varmt och fuktigt i starkt ljus. Efter två veckor kan skott förväntas, och efter det femte bladets utseende transplanteras växten i en tillfällig kruka. Efter att rotsystemet i blomman växer över hela underlaget flyttas plantan till en permanent plats.

fröutbredning

Undergångar för vintervård

I de södra regionerna övervintrar växten i det öppna fältet. På mer nordliga breddegrader överblommar blomman inomhus i en kruka, och på sommaren planteras växten i öppen mark eller tas ut i trädgården direkt i ett badkar. Övervintrande brugmansia inomhus är möjligt på flera sätt:

 • Blommar på vintern. För att växten ska blomstra året runt placeras potten i ett varmt rum och genom konstgjord belysning bibehålls en lång dagsljus.
 • Halvdöd. Ett badkar med brugmansia placeras i ett ljust rum med en temperatur på upp till +15, periodiskt vattnat.
 • Fred. Övervintra en blomma i ett mörkt svalt rum. De upprätthåller temperaturen upp till +5, genom vattning upprätthåller de bara markfuktighet.
 • Övervintrar med ett handtag. Om det inte är möjligt att tillhandahålla förutsättningar för övervintring av en hel perenner kan du förbereda en stjälk från en blomningbuske på sommaren. För att göra detta, klipp av en del av skottet med en apical knopp, rota den och få en ung blommande växt nästa vår.

blomkruka

Sjukdomar och skadedjur

Både när de odlas i det öppna fältet och när de planteras i en kruka hemma är Brugmansia inte immun mot skador av sjukdomar och skadedjur. På gatan attackeras blomman ofta av parasiter som äter bladverket; svampsjukdomar kan utvecklas inomhus. En snabb behandling med speciella beredningar hjälper till att hålla växten frisk.

Spindelmiter

Om det i varmt och torrt väder visas ljusa prickar på en stauds löv och utvecklas till stora färglösa områden, och en spindelnät på undersidan, är detta ett nederlag av brugmansia av en spindelkvalitet. Fitoverm, Aktara och luftfuktighet ökar klarar det bra.

Bladlus

En koloni av insekter kan identifieras visuellt, de första tecknen på deras utseende på en växt är vridna toppar av skott och en klibbig blom på bladen. De bekämpar skadedjuret genom att tvätta gröna med tvålvatten och spruta med tobaksdamm.

insektskoloni

Virussjukdomar

Virus nederlag leder till upphörandet av tillväxten av brugmansia. Vid de första tecken, som kan uttryckas i utseendet på främmande färgade områden på grönska, deformation, vridning, isoleras och förstörs växten för att förhindra infektion av angränsande.

Kväve-svält

Tecken på kväve-svält är gulning och utsläpp av grönska.För att bekämpa sjukdomen är det nödvändigt att mata växten med ett kväveinnehållande gödselmedel.

gödselns svält

Hur man växer hemma

För att odla brugmansia hemma måste du ge den värme och tillräcklig luftfuktighet. Man bör vara försiktig när man väljer en plats för växten, eftersom den starka doften kan orsaka huvudvärk.

Markval

Jorden för växten behöver bördigt och fuktigt, men lätt. En blandning av humus, vermicompost, lerjord i 1 del och 2 delar torv är väl lämpad. Blandningen lossas, fuktas och desinficeras på något sätt innan plantering.

Överföra

Brugmansia transplanteras varje år, vilket ökar storleken på potten när växterns rotsystem växer. Den staude ska grävas ut försiktigt för att inte skada rötterna, hela jordbollen ska placeras i en plastkanna med dräneringshål.

planterad i en hink

Förebyggande

För att hålla växten frisk är det nödvändigt att utföra enkla förebyggande åtgärder:

 • Undvik att få vatten på blad och blommor när du vattnar.
 • Regelbunden luftning eller uttagning av badkaret med en växt till frisk luft hjälper mot spindelkvalster som gillar stillastående luft.
 • Tillsats av krossat kol i jorden förhindrar uppkomsten av svampinfektioner och putrefaktiva bakterier.
 • Som en profylax av svampsjukdomar kan blomman behandlas med svampdödande preparat.
 • Insekticidbehandling för att förebygga skadedjur.

Svar på frågor

Den vanligaste frågan som nybörjarodlare ställer är varför växten inte blommar. Anledningen kan vara en brist på ljus eller andra brott mot reglerna för vård och underhåll av en perenn. Om detta är en försening i början av blomningen efter en period av vinterdval eller halvdval med början av våren, kan det ha inträffat som ett resultat av kränkningar av vinterförhållandena. Om du lagrar anläggningen i enlighet med temperatur- och ljusförhållandena, kan du till och med vila i en lägenhet, på sommaren kommer den att glädja dig med ljusa och vackra blommor.

enorm växt

recensioner

Trädgårdsmästare som har försökt odla brugmansia fängslas av växternas skönhet och de olika arterna. Grupper skapas på sociala nätverk, blommatillverkare från olika städer utbyter tips om odling och sticklingar.

Alina, 34 år: ”Jag stod inför ett nederlag med spindelmiter. Det är bra att jag märkte det i tid. Jag behandlade det två gånger med Aktellik och insekterna försvann. "

I grund och botten är recensionerna positiva, trots vissa svårigheter att odla en perenn, rekommenderar blommatillverkare det för plantering på en plats eller hemma.

Även om bruggmansia har sitt ursprung är exotiskt, rotar växten väl på våra breddegrader. Du kan njuta av de vackra blommorna i en perenn genom att plantera den i ett badkar hemma eller placera den på din personliga tomt. Om du ger trädet den nödvändiga vården, kommer det att ge ett verkligt estetiskt nöje.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa