Tecken på hosta-sjukdom och skadedjursinfektion, behandling och förebyggande

Sommarbor och trädgårdsmästare väljer värden för det ursprungliga utseendet, opretentiös vård. För att upprätthålla kulturens dekorativitet på rätt nivå skapar de gynnsamma förhållanden, studerar värdenas sjukdomar, behandlingsmetoder.

Växtkaraktäristik

En växt som är infödd i Japan, används i landskap av skuggiga trädgårdar, lockar med olika mönster på bladen. Växande värdar ger inte starkt ljus, så kulturen upptar skuggiga områden som är olämpliga för andra växter.

Trädgårdsmästare lockas av de många bladformer som finns på långa stjälkar och färger, allt från mjölkig till lila.

Det finns upp till 4 tusen hostasorter med bladlängd från 10 cm till 1 m.

Av de populära sorter som efterfrågas i Europa och Ryssland finns det:

 • Alex Summers med ett guldband längs kanten och en blåaktig nyans;
 • Augustusmånen med gula löv;
 • First Frost är en kameleonsort som ändrar färg från blått till grönt;
 • Capitance Adventure, kännetecknat av en ovanlig "våffla" struktur av ovala plattor;
 • Allegan Fogh med tvinnade vita och gröna blad.

Hosta, som tillhör släktet Agave, är en flerårig ört. Blomstringsperioden sträcker sig från juni till september. När de klockformade blommorna, målade i vita, lila, lila toner, bleknar, bildas lådor med frön.

växtkaraktäristik

Varje år ökar kulturen sin gröna massa och ser ut som en ö med tropisk vegetation.

Värdarnas dekorativitet reduceras av sol, frostskador, skadedjur och sjukdomar som är svåra att omedelbart identifiera på grund av buskarnas förtjockning.

sjukdomar

Höga sommartemperaturer tillsammans med hög luftfuktighet, överskott av kväve i jorden leder till svampsjukdomar. Tillsammans med råtta och fläckar påverkas kulturen av ett specifikt virus som bara utvecklas på värden.

Virus X, HVX

Hosta Virus X (HVX) upptäcktes av den amerikanska forskaren Lockhart i slutet av 1900-talet. Sjukdomen överförs genom juicen som fick trädgårdsverktygen eller händerna under skärning av löv och delar busken. Vid beröring av friska växter med en icke-desinficerad hack eller ospolade händer, tränger viruset genom sektionerna och såren i vävnaden i kulturen, börjar matas och föröka sig.

blad med virus

skyltar

Före upptäckten av viruset misstog gula fläckar, små fläckar, slag, ringar den värdens ovanliga färg. Men senare blev det tydligt att detta är en sjukdom som leder till otillräcklig tillväxt, bladkrullning.

Egenskaper hos Hosta Virus X (HVX):

 • olika vävnadstäthet, olikformig färg i områden på ett ark;
 • effekten av "spridning av bläck" på venerna på bladplattorna - interveinal kloros;
 • vaga fläckar, mosaik;
 • bromsa utvecklingen av busken, dvärg;
 • förändring i färg på blommor, brist på äggstock.

Resistent mot Siebold-värdviruset och dess hybrider, men detta faktum garanterar inte eliminering av risken för sjukdom.

sjuka löv

Behandlingsmetoder

Om ett virus upptäcks är det inte meningsfullt att rädda växten, eftersom sjukdomen inte svarar på behandlingen, sprider sig till alla värden och gradvis leder växten till döds. Det är tillrådligt att bränna den sjuka värden, suga inventeringen i formalin eller i en manganlösning.

 manganlösning

Phylostictosis

Både inomhus- och trädgårdsgrödor är mottagliga för fylostikos eller brun fläck. Phyllosticta-svampen trivs med överdriven luftfuktighet och lufttemperaturer över 25 ° C.

Hur man bestämmer

Ett karakteristiskt tecken på introduktionen och spridningen av svampen är bildandet av bruna fläckar med svarta prickar. De drabbade områdena i värdarna torkar och dör av. Det avancerade stadiet av phylosticosis leder till död av växten.

svamp sprids

Hur man behandlar

Löv och pedunkler med fokus på svampsporer bränns, vilket reducerar frekvensen och volymen för bevattning av hostas. Om växten påverkas hårt, ta bort hela grödan.

Eftersom sjukdomen lätt överförs till angränsande växter, transplanteras den sjuka värden till ett separat område. Brun fläck bekämpas genom sprutning var tionde dag före blomningen. Svampmedel Strobi, Vectra och kopparsulfat är lämpliga för bearbetning av värdar. Erfaren trädgårdsmästare använder en kolloidal svavellösning framställd av ett halvt glas torrsubstans och 10 liter vatten.

fungicid Strobi

Grå råtta

Grå råtta svamp är allätande. De påverkar örtartade växter, blommor och fruktgrödor. Sjukdomen är inte bara vanlig, utan också farlig. Om du inte vidtar åtgärder i tid kommer plantan att dö. Botritsvampen bildar ett mycel på kultur med ett stort antal sporer, som faller på angränsande växter med vinden.

skyltar

Tecken på grå råtta skiljer sig beroende på utvecklingsstadiet av sjukdomen.

första steget

Sporer av svampen Botrytis manifesteras genom uppkomsten av en askavlagring, förfall, deformation och torkning av bladplattans toppar och kanter. I de tidiga, behandlingsbara stadierna dör en del av bladet bort.

svampsporer

Försummat fall

I avancerade fall sprider grå råta sig över hela plattan och stammen, som sedan torkar upp, ligger på marken och smuldrar. I detta fall tas plantan bort från marken och förstörs.

Behandlingsmetoder

Grå råtta är lättare att förhindra än att bota. Den första jordbearbetningen utförs tidigt på våren med den första lossningen av jorden. Planteringsställena sprutas från en sprayflaska med kontaktpreparat baserade på koppar (Abiga-peak, Hom, Oksikhom).

Efter uppkomsten av de första bladen utförs sprutning med systemiska medel - Acrobat, Previkur, Profit Gold, Fundazol, Skor. Efter två veckor upprepas händelsen.

Abiga Peak-behandling

Om förebyggande åtgärder inte följs, och de första tecknen på utvecklingen av svampen Botrytis syns på bladen, börjar värdarna omedelbart bearbeta värdarna med Fundazol, Topaz, Ridomil Gold.

I slutet av växtsäsongen samlas upp och bränns planterester.

Rotkravarot

Sjukdomen orsakas av olika typer av svampar som utvecklas snabbt i förtjockade skuggiga planteringar med överdriven fukt och nedgrävda jordstubbar.

Hur man diagnostiserar

Rotkrackrötning känns igen av missfärgningen av bladen. Plattorna blir först gula från kanterna till mitten, bibehåller sin densitet, sedan missfärgas och torka ut. Om du drar på stjälken kommer bladet att falla av och utsätta rotkragen med en karakteristisk blom.

torra löv

Hur kan du bota

För att bekämpa och förhindra rotrötning hälls en lösning under roten, bestående av 1 msk. l. Previkura och en liter vatten. Behandling av buskar med följande preparat är effektiv:

 • biologiskt aktiv Fitolavin, Trichovit, i större utsträckning som hjälper unga växter;
 • Trichodermin, verkar på ett brett spektrum av svamp- och bakteriesjukdomar;
 • Topaz - ett medel för systemisk handling;
 • medium toxicitet av Maxim;
 • Mikosan, som utgör värdens immunförsvar.

Sprutning med kopparsulfat och Bordeaux-vätska är effektiva.

Men det är bättre att inte riskera kulturens hälsa. När det första bladet blir gult avlägsnas hosta från jorden, tvättas rhizomen och undersöks för råtta. De drabbade områdena skärs ut med en vass kniv, sektionerna behandlas med fungicider eller krossat aktivt kol. Lämna den sjuka värden i 1-2 timmar för torkning, lägg sedan i en separat behållare.

rotrot

Rost

Rost påverkar oftare hosta-sorter med en gul kant under torra perioder med otillräcklig vattning. Sjukdomen torkar bladen, stör metabolism, fotosyntesprocessen.

Ingen av de åtgärder som vidtagits kommer att returnera den dekorativa effekten till växten. För att förhindra förlust av fukt från bladplattor planteras kulturen i skuggan, jorden får inte torka ut.

skadedjur

Oftare än sjukdomar skadas värden av attacker från sniglar, skalbaggar, larver, bladnematoder och gnagare.

Sniglar och sniglar

I större utsträckning attackeras underformade tunnbladade hosta-sorter av sniglar och sniglar. Vissa blad på grödan, som ligger nära marken, dyker bara upp från marken, eftersom de redan överskattas av skadedjur. Som ett resultat, efter att groddan har blommat, är hål synliga på bladplattan. De klibbiga silviga linjerna med slem på värden signalerar en attack av mage i mage.

sniglar på bladen

Skadedjursbekämpning börjar tidigt på våren och strö marken med aska, tobak, hälla vinäger, sätta ölfällor. Du kan placera våta kartongark eller tidningar under buskarna och på morgonen kan du samla blötdjur som har samlats under föremålen. Om folkrättsmedel inte ger resultat, använd droger åskväder, Bros från sniglar, Slime-eater. Granulerna placeras under varje buske tre gånger under sommaren.

Skalbaggar och larver

Skalbaggar, gräshoppor, larver kan orsaka stora skador på värden. Insekter äter blad från kanterna, gnaglar hål. Skada stjälkar, skada knoppar och blommande blommor. Om det finns få insekter är mekanisk uppsamling genom att spruta bevattning effektiv. När växten hotas behandlas värden med Karbofos, Iskra, Intavir. Eftersom valparna vilar i marken, för att förhindra dem, gräver de upp jorden under hösten.

stor skalbagge

Lövfällande nematoder

Mikroskopiska rundmaskar av släktet Aphelenchoides upp till 1 mm långa tränger igenom skador och öppningar som ligger på fel sida av bladet. Bruna ränder kvarstår i vägen för parasitaktivitet. Senare slutar bladen att utvecklas och torka upp.

Folkläkemedel är maktlösa i kampen mot nematoder. Det enda effektiva sättet att desinficera marken där insekter vilar är att spilla marken med kokande vatten till ett djup av 20 cm, täck med en film för långsam kylning.

Från kemiska preparat utsöndrar trädgårdsmästare kontakt och systemgifter med vilka de sprayar buskarna:

 • dimetoat;
 • Karbofos;
 • lindan;
 • Fosfamidanaloger.

lövfällande nematoder

Eftersom de listade medlen är giftiga, följ instruktionerna för användning.

Gnagare

För att skydda kulturens stjälkar och rötter, täckta med mulch för vintern, från gnagarnas tänder, begravs värden i marken tillsammans med ett metallfinmaskat nät fixerat runt rhizomen, och giftiga betar är spridda i närheten.

mus som en gnagare

Behandling och förebyggande av den vanligaste hosta-sjukdomen

Den vanligaste sjukdomen i Hosta Virus X (HVX) -kulturen kan inte behandlas. För att inte förorena friska växter behandlas trädgårdsredskap efter användning i en desinfektionslösning.

Det är svårt att utesluta viruset från att komma in i trädgården, men det är möjligt att minska riskerna.

Det rekommenderas att välja planteringsmaterial i beprövade plantskolor och jämföra bladmönstret för den föreslagna växten med bilden av sorten i katalogen. Om det finns en mosaik, slag, fläckar på bladplattan som inte deklareras för denna sort, kan inte växten köpas.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa