Typer och sorter av dekorativa Allium-lökar, plantering och skötsel i det öppna fältet

Den dekorativa Allium-pilbågen blir mitten av varje blomsterbädd eller trädgårdsarrangemang. Runda, flerfärgade blommor av växten, i kombination med andra blommor, gör att du kan skapa unika designlösningar för trädgårdar och trädgårdar. Allium är en helt opretentiös kultur, så plantering och ytterligare vård av det i det öppna fältet är tillgängligt även för nybörjare blomsterodlare och trädgårdsmästare.

Beskrivning och funktioner

Allium-växten tillhör amaryllis-familjen, och de närmaste släktingarna till denna dekorativa blomma är vitlök och vanliga lökar. Från sin ovanliga blodslinje ärvde Allium den skarpa lukten av lök och den bittera smaken av vitlök. Eftersom växten är opretentiös förekommer den naturligt i olika klimatzoner.

Viktigaste egenskaperna:

  1. Den örtartade stammen är tjock. Vissa sorter växer upp till 1,5-2 meter.
  2. Bladen är långsträckta, fjäderformade. Så snart blomningsfasen slutar, visnar de.
  3. Blomställningar med små blommor har en sfärisk form. I vissa sorter av prydlök når locken på blommor upp till 30-35 cm i diameter.
  4. Lång blomning. Början av den aktiva blomningsfasen inträffar i början av sommaren och slutar i slutet av augusti.
  5. Det finns sena kultursorter som inte tappar sina dekorativa egenskaper även på hösten.

Blomsterhandlare och landskapsdesigners använder ofta olika sorter av dekorativa bågar för att dekorera ovanliga trädgårdsbäddar och kompositioner.

allium bow

Kinds

Den fleråriga dekorativa Allium-löken är indelad i typer och sorter, som skiljer sig i storlek, nyanser av blommor och skillnaden i blomningstid.

Round-headed

Denna typ av kultur kännetecknas av sin lilla storlek och sena blomningdatum. Ovalformade blommor som inte är mer än 3 cm i diameter. Blommorna är små, vinröd eller rosa, blommar i början av augusti.

Gul

Den maximala höjden på en gul dekorativ lök är 40 cm, blommorna är lösa, upp till 10 cm i diameter, med gula klockformade blommor.

blommor i trädgården

roseum

Typen av dekorativ kultur Roseum skiljer sig från sina motsvarigheter i ovanliga rosa blommor som ser ut som rosträd. Växthöjd från 60 till 80 cm.Den aktiva blomningsfasen börjar i juni och varar till slutet av sommaren.

Cernuum

Denna typ av kultur används ofta för kulinariska ändamål. Växten är upp till 50 cm hög, blommorna är lös, böjda nedåt med vita eller rosa blommor.

Blomningsfasen börjar i juli. Unga blad av växten används för mat.

Sicilium

Den höga typen Allium växer upp till 130 cm. Blomställningar är stora med stora klockformade blommor av rosa och grädde nyanser.

dekorativ båge

Jätte

Allium Giganteum blommar i slutet av våren. Växtens höjd når 1,5-1,7 m. Blomställningarna är stora och täta, lila och lila nyanser, upp till 15 cm i diameter. Blommorna är små i form av stjärnor.

Stad älskande

En lågväxande typ av kultur kommer att växa till ett maxmärke på 20 cm. Blomställningar är lösa med klockformade blommor av lila och rosa nyanser. Den går in i den aktiva blomningsfasen i slutet av maj. Blomstringsperioden är kort, bara 20-24 dagar.

Lutande

Prydnadslökar är också ätliga. Anläggningen kom till vår kontinent från länderna i Nordamerika. Formen skiljer sig i tunna långa löv. Blomställningar är lösa, lutande till marken, blommor är rosa och beige. Blommar i juli.

vattna lök med salt

bulgariska

Allium av denna art blommar på försommaren. Växthöjd upp till 1 m, stora blommor, med ljusa lila blommor.

Populära sorter

Dekorativa lökar skiljer sig inte bara i typer, utan också i sorter som har olika dekorativa egenskaper.

sicilianska

Hög kultivar med stora klockformade blommor. Växten är attraktiv för bin, varför den kallas honung vitlök.

Blå vit

Höga pedunkler med små blå eller vita blommor, med små klockformade blommor.

allium

Christopher

Hög variation av prydnadslök infödd i Persien. Stora, globulära blommor upp till 25 cm i diameter, blommar i små, stjärnformade blommor. Efter blomsterperioden sönderfaller inte blommorna, utan torkar upp på pedunkeln, vilket gör att de kan användas som dekoration när som helst på året.

malar

Allium av sorten Moli är en ofta bosatt trädgård och hemträdgård. Växten blir liten, upp till 25 cm, blommor är lösa, med stora gula blommor i form av stjärnor, som blommar i slutet av maj.

dekorativ

Gladiator

Gladiator-sorten har inte bara dekorativa egenskaper, utan används också för mat. Växthöjd från 80 till 100 cm, täta lila blommor - upp till 20 cm i diameter. Allium Gladiator är en nyckfull växt att ta hand om, därför kräver den extra uppmärksamhet.

Lila sensation

Frostbeständig typ av dekorativ lök med stora, ljusa blommor. Växthöjd upp till 1,5 m, blommor 12-14 cm i diameter, med små blommor i form av stjärnor i ljusa lila nyanser.

allium i blomsterbädden

Elfenbensdrottning

Med en liten tillväxt på 30-35 cm har den här prydnadskulturen stora, upp till 12 cm blommor. Blommar i mitten av sommaren med vita och beige blommor. Bladen är breda, långsträckta och har en ovanlig grönblå nyans.

Mount Everest

Den är en stor variation av Allium, den växer upp till 120 cm. Globulär blommor upp till 25 cm i diameter, med vita, stjärnformade blommor.

Eros

Sfäriska stora blommor med vackra klockformade blommor av lila, lila och rosa nyanser. Växthöjd upp till 35 cm, blomsterdiameter 8-10 cm, aktiv blomningsfas börjar i juni.

plantering av lök

Hår

Den mest ovanliga typen av dekorativ lök med lila knoppar som liknar en veckad frisyr. Aktiv blomning sker sent på våren och varar cirka en månad.

Goliath

Allium av sorten Goliath växer upp till 100 cm. Blomställningarna är stora, täta upp till 25 cm i diameter, blommorna är små, i form av stjärnor i lila och lila nyanser.

sativum

Förutom dess dekorativa egenskaper har sorten Sativum också ett kulinariskt syfte, eftersom växten liknar smak och struktur som vanlig vitlök. Små blommor blommar i små vita blommor, som blir gråa när de blommar.

allium lök i trädgården

Växande

Prydnadslök är en växt som inte kräver särskild vård och växande färdigheter. Därför kan även en nybörjare blomsterhandlare eller trädgårdsmästare klara en dekorativ kultur.

Allium är frostbeständigt och kännetecknas av sin vitalitet, men det finns vissa regler utan vilka en blomma kommer att bli skräck och ful.

Webbplatsval och förberedelse

En väl upplyst plats väljs för att plantera blommor. Växten älskar solljus, ju mer den är, desto bättre utvecklas den.

Hur man väljer en webbplats

Allium tolererar inte överskottsfuktighet, så låglandet är inte lämpliga för plantering. Skuggiga hörn av trädgården är inte heller lämplig för dess tillväxt.

val av säte

Markkrav

Även om prydkulturen inte kräver att ta hand om älskar den lösa och bördiga jordar. Jord med högt syrainnehåll blandas med kalk innan du planterar blommor.

Bästa grannar

När Allium bleknar förloras dess dekorativa egenskaper. Därför kommer de bästa grannarna för denna växt att vara grödor med vackert dekorativt bladverk som täcker de gulnade och torkande blommorna.

Pioner, rosor eller iris kommer också att vara bra grannar för Allium.

Hur man planterar från frö

Efter att Allium blommar bildas frön som samlas upp och planteras i öppen mark. Tidpunkten för att plantera blommor på detta sätt kan vara tidigt på våren eller hösten. De flesta sorter av grödor dyker upp på våren. Unga skott måste stoppas.

Viktig! Vissa sorter av grödor ger sina första skott efter några år.

Vegetativ förökning

Det finns flera sätt att vegetativt föröka Allium.

Dotterlökor

Barn bildas på kulorna på vuxna växter. De separeras försiktigt från moderplanten och planteras. Upp till 3 små lökar bildas på en vuxen blommans glödlampa.

utsikt från fönstret

Glödlampa

Trädgårdsmästare och blomsterodlare med stor erfarenhet sprider växten med lökar. Efter att kulturen har blommat slut, trimmas huvudet noggrant och behandlas med en speciell lösning som stimulerar tillväxten. Sedan planteras huvuden i marken. Med denna metod kan du få friska blommor som behåller alla dekorativa egenskaper.

Plantera lökar

Höstsäsongen är bäst lämpad för att plantera lökar i öppen mark. Lökar granskas noggrant, planteringsmaterial med spår av mögel eller råtta desinficeras i en manganlösning. Om merparten av glödlampan är skadad, kassera den.

Planteringshål grävs i förväg. Varje hål överstiger inte 10 cm djupa lampor placeras i hålen, täckt med jord och vattnas noggrant.

Avståndet mellan blommor beror på deras storlek. Ju högre och större anläggningen, desto mer utrymme finns kvar mellan planteringarna.

Vård

Skörden för grödor beror på klimatförhållandena i regionen där den växer.

Vattning

Prydnadslökar tolererar inte vattentät jord. Om växten ständigt översvämmas kommer den att leda till dess död.

blommor i landet

Vid torka och värme bör jorden inte torka ut, annars kommer kulturen att sluta växa och förlora sina dekorativa egenskaper.Viktig! För tillväxt och utveckling av Allium är det nödvändigt att hitta rätt balans mellan markfuktigheten.

Toppdressing

I början av våren matas prydlök med gödningsmedel som innehåller kväve och kalium. Sådana procedurer utförs för att ge anläggningen ett mer dekorativt utseende.

Sjukdomar och skadedjur

I processen med att odla prydnadsväxter möter trädgårdsmästare olika skadedjur och sjukdomar som bromsar utvecklingen av växter eller leder till deras död.

Livmoderhalsrot

Alliumlökor kan påverkas av livmoderhalsrötta under lagringsöverträdelser. För profylax grävs fröet upp och värms upp till en temperatur av 48 grader från 10 till 12 timmar.

skyskrapa och vattning

Dimmig mögel

Dimmig mögel är en fara för växten. För att förhindra utvecklingen av sjukdomen värms lökarna upp vid en temperatur på 40 grader före plantering.

Tobakstripor

Skadedjuren suger ut alla juicer från växten, vilket leder till, om inte blommans död, till en stark försvagning och förlust av dekorativa egenskaper. För att ta bort dem används preparat från insekticidgruppen.

Lökfluga

För att undvika angrepp av blommor med en lökfluga kan du använda tidig plantering av lökar i öppen mark. Men om infektionen inte kunde undvikas, behandlas växten med speciella beredningar eller saltlösning.

prydnadslöksjukdom

Lossa och ogräs

För korrekt tillväxt och utveckling är blomsterbäddar med Allium ogräs och lossade. Innan vinterkylan och våren är de mulched.

Viktig! De gulnade och vissna löven hjälper glödlampan att ackumulera näringsämnen som är nödvändiga för vinter och tillväxt för nästa år. Försök därför att undvika att torkade löv bryts från Allium..

Insamling och lagring av glödlampor

I regioner med hårda, kalla vintrar bör prydlöklökar grävas upp och skickas till en varm plats för vintern. För detta hälls en torvblandning eller fuktig sand i behållaren. Lökar läggs i den, och de skickas för vintern vid temperaturer från + 15 till + 18 grader.

blommaträdgård i trädgården

Hur man väljer en sort

När du väljer olika dekorativa lökar är det nödvändigt att ta hänsyn till dess dekorativa egenskaper och blomningstid. Professionella blomsterhandlare väljer växtsorter på ett sådant sätt att vackra blommor pryder sina husstäder från tidig vår till sen höst.

Tillämpning i landskapsdesign

Alliums ovanliga utseende och olika nyanser bestämmer dess dekorativa syfte i landskapsdesign.

sportbåge

Rabatter

Kulturen är utmärkt för plantering i blomsterbäddar och blommor. För detta väljs blomningen av olika varianter av Allium och växternas höjd.

I trädgården

På stora trädgårdar och trädgårdar används dekorativa bågar för att dekorera alpina landskap av steniga trädgårdar

recensioner

Lilia Sergeevna, Yegoryevsk

Hur och när allium planterades på platsen kommer ingen ihåg. Det växer bara och blommar i vår blomsterbädd. Ibland vattnar vi det.

Vi gräver inte upp det för vintern och täcker inte ens det. En vacker och opretentiös blomma. Jag rekommenderar det till alla trädgårdsmästare och sommarinvånare.

Irina, Leningrad-regionen

Äntligen i år blommade det blå alliumet, det är väldigt vackert. Först försökte de plantera frön, men det fungerade inte. Vi köpte glödlamporna och nu njuter vi av den vackra utsikten över blomman.

Evgeny, Moskva-regionen

I år blommade en gladiator för första gången. Intryck är bara mycket. Alla grannarna sprang till mig och frågade var jag fick en så stilig man från. Stora blommor och djärvt, brett bladverk.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa