Regler för plantering och vård av sommaradonis, växande blommor och sorter

Adonis är en prydnadsväxt som kom till oss från de norra regionerna i Europa och Sibirien. Kulturen slår rot i de flesta regioner, vilket gör den populär bland inhemska trädgårdsmästare. Bland familjens representanter finns det både fleråriga och årliga växter. Som oftast planteras sommaradonis och använder dem för att dekorera sommarstugan. Låt oss ta reda på vilken ansträngning som krävs för att odla dem, och om det är värt att spendera tid på det.

Allmän beskrivning av blomman

Summer adonis är en årlig växt med en vacker, ljus färg. Höjden varierar runt 50 centimeter och blombladet ser ut som fjädrar. Färgning kan variera från rik gul till ljusröd. Blommeskålens diameter är 3,5 centimeter. Adonis pistil är bred och låg, inramad av ett stort antal stamens.

Notera! På grund av dess ovanliga färgning kallas sommaradonis populärt som "ett kol på eld".

Adonis sorter

Sommaradonis har två huvudsorter:

 • Ljus;
 • Cherubino.

Kvisten växer upp till 50 centimeter i höjden och det finns inga svarta fläckar på bladen. Cherubino är lägre än Ogonyok och dess höjd överstiger sällan 30 centimeter. Blommans diameter är 2-3 centimeter. Båda varianterna har en djup röd nyans.

Det finns andra typer av adonis, bland vilka det är värt att notera:

 1. Adonis är gyllene. Den har gula kronblad med en vacker gyllene nyans. Den här sorten är listad i Röda boken, så den måste hanteras med stor omsorg.
 2. Adonis Amursky. Den representeras av ett stort antal sorter, vars färgpalett representeras av röd, grön, gul och till och med vit. Knopparna är stora och i dåligt väder tenderar de att stänga.
 3. Adonis of the Apennine. Den har en rik grön färg och stora knoppar. Vissa företrädares diameter når 6 centimeter.

vallmoblomma

Växande funktioner

Om du bestämmer dig för att plantera adonis på din webbplats, kolla in funktionerna i dess odling. Dessa inkluderar:

 • sådd växtfrön;
 • plantering av plantor;
 • plantera plantor i öppen mark.

Med förbehåll för alla regler för att plantera frön och ta hand om dem växer plantorna starkt och anpassningen till öppen mark blir många gånger bättre. Frön som odlas av odugliga trädgårdsmästare ger svaga skott, som snabbt kommer att dö vid den minsta avvikelse från temperaturnormen.

Siktar frön

Att odla adonis sommar med frön är en ganska svår uppgift som tar mycket tid och ansträngning från trädgårdsmästaren. Vid plantering av frön i marken bör följande nyanser beaktas:

 • överfukta inte jorden. Överdriven vattning är skadligt för frön; med ett överskott av fuktighet kommer de helt enkelt att ruttna innan de har tid att spira;
 • ha tålamod. Frön gror mycket länge. De första skotten visas i bästa fall en månad efter plantering. I en dålig situation kan fröna spira först efter ett år.
 • frön som jord mättad med mycket syre. Glöm inte att regelbundet lossa jorden, annars kan det slutliga resultatet kanske inte uppfylla dina förväntningar.

sådd frön

Plantor vård

Unga skott av adonis kräver en stor mängd spridd ljus. I detta fall är det värt att se till att plantorna inte utsätts direkt för solljus. Vattna plantorna varje dag och lossa försiktigt marken efter vattning. När plantorna växer lite och blir starkare ska de tunnas ut så att avståndet mellan plantorna är minst 15-20 centimeter.

Notera! Om du bestämmer dig för att tunna ut plantorna i april ska du skjuta upp denna aktivitet.

Det är snart dags att plantera groddarna i öppen mark, och de tål inte många manipulationer.

liten plantor

När och hur man planterar i öppen mark

Planteringen utförs i slutet av april, början av maj, när plantorna redan är ordentligt formade och starkare. Det finns tillfällen då transplantationen genomförs i september, eftersom ägarna till platsen har försenat planteringen av frön. Det viktigaste är att komma ihåg att det tar adonis minst en månad att slå rot i jorden, och att de frost som har kommit skadade inte plantens rotsystem.

Webbplatsen bör väljas noggrant, eftersom ditt beslut kommer att påverka den ytterligare tillväxten och bildandet av kulturen. Välj upplysta områden med lite skugga. Så växterna kommer att få tillräckligt med energi från solen, utan att blekna med långvarig kontakt med solens strålar. Ett idealiskt område anses vara väl upplyst på morgonen och i skuggan på kvällen.

plantor i marken

Hur man tar hand om en prydnadsväxt

Dekorativ grödavård inkluderar:

 • systematisk vattning av marken;
 • snabb befruktning;
 • förberedelse för vintersäsongen.

Dessa åtgärder kommer inte att ta mycket av din tid, men kommer att ha en allvarlig inverkan på tillväxten och bildandet av plantor.

Bevattningsregler

Vattning anses vara den svåraste delen när man tar hand om adonis. Kulturen kräver stabil och snabb vattning, annars förlorar den snabbt styrkan. Emellertid är överdriven jordfuktighet också skadligt för plantan, så en balans bör observeras. Försök att inte låta överjordarna torka ut, och om det bildas en torr skorpa måste den lossas ordentligt.

Glöm inte väderförhållandena. Om veckan visade sig vara regnig, bör du komma bort från ytterligare vattning av sängarna. I torra månader, tvärtom, ökas vattenfrekvensen så att planteringarna inte dör på grund av brist på fukt och överdriven värme.

blommande adonis

Befruktning

Jorden där blommorna växer måste berikas med en tillräcklig mängd organisk gödningsmedel. I detta fall bör markens struktur vara lös och lätt. Kalkjord är perfekt för detta. I fallet när du använder jord för första gången och inte är säker på dess kvalitet - lägg till lite kompost och slakt kalk till den. Det viktigaste är att inte överdriva det, annars blir resultatet det motsatta av det önskade.

Jorden matas två gånger under växtsäsongen och tillsätter mineraliska och organiska gödselmedel. Den första utfodringen utförs före bildandet av den gröna massan, den andra görs i slutet av växtsäsongen.

gödselberedning

Förbereder adonis för vintern

Beredningen av blomsterbädden för vintern sker enligt följande algoritm:

 • beskärning utförs, oavsett om anläggningen är stor eller kort;
 • adonis ska klippas försiktigt utan att skära av för stora delar av stjälkarna;
 • Det är lämpligt att täcka marken runt med ett litet torvlager. Detta kommer att rädda rotsystemet från allvarliga frost, särskilt om en buske med blommor nyligen har transplanterats i marken;
 • om vintern visade sig vara kall och lite snö attackerade, skaka den från omgivningen och bilda en liten snödriva över blomsterbädden.

När och hur man samlar frön

Fröen skördas efter slutet av växtsäsongen. Så du kan vara säker på kvaliteten och färskheten i planteringsmaterialet. Det rekommenderas inte att lagra det insamlade materialet under en lång tid. Det är tillrådligt att hälla det i plantan och strö det med ett litet jordlager.

Sjukdomar och skadedjur

Adonis tillhör giftiga växter, så trädgårdsmästaren bör inte oroa sig för parasiter och andra sjukdomar. De kringgår kulturen, och själva blomman har en ganska stark immunitet.

torra löv

Blommaförökning

Blommaproduktion utförs på två sätt:

 • använda frön;
 • dela busken.

Fröutbredning anses vara extremt arbetsintensiv och tidskrävande. Reproduktion efter uppdelning kräver också mycket arbete från trädgårdsmästaren, men det görs mycket snabbare. För uppdelning är buskar lämpliga, som är minst fem år gamla, vars växtsäsong är på väg.

samlade frön

Trädgårdsapplikationer

I trädgårdsskötsel används adonis för:

 • blommaträdgård dekoration;
 • skapa ursprungliga gränser från grönska;
 • dekoration av steniga kullar;
 • skapa vackra, doftande buketter.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa