Egenskaper och beskrivning av tomatsorten Tarasenko jubileum, dess utbyte

Tomaten från Tarasenko-jubileumsorten uppföddes av F. Tarasenko 1987 genom att korsa hybrider, inklusive sorten San Morzano. Tarasenko utsåg sorten till hedern för att han fyllde 75 år. Sorten ingår inte i Rysslands statsregister för avelsresultat. Legend Tarasenko-sorten har också avlats, till skillnad från Jubilee Tarasenko-sorten, har den långsträckta, avlånga tomater, som har en pip i slutet. Sorten är lång, högsäsong. Hybriden Tarasenko 6 uppföddes också.

Egenskaper och beskrivning av sorten: obestämd, mitten av säsongen, från utseendet på de första skotten till skörden, 120 - 180 dagar passerar. Buskarna är upp till 2 m höga, och om du inte klämmer fast toppen av huvudstammen, upp till 3 m. Avser liana-formade tomater.

Beskrivning av buskar

Huvudstammen är tjock, kraftfull, men när den växer blir den instabil. Leafiness är medelvärde. Bladen är stora, mörkgröna, skrynkliga utan fluff. Lövverket liknar potatisens. Roten är kraftfull, men växer inte i djup, utan i bredd. En borste kan innehålla upp till 30 tomater.

Den första blomställningen visas över 3-4 blad, sedan bildas blommor varannan blad. Från en buske skördad från 8 kg eller mer. På öppen mark planteras plantor i söder och i centrala Ryssland. I Sibirien planteras de i växthus.

Beskrivning av frukt

Beskrivning av tomaterna Yubileiny Tarasenko: frukterna är runda, cirka 7 cm i diameter, har en liten näsa i spetsen. När de är tekniskt mogna har tomater en orange nyans, omogna frukter är ljusgröna i färgen. När de är helt mogna är tomaterna skarlakansröda.

I de första klusterna bildas frukter som väger 100 - 150 g och sedan hälls frukter som väger upp till 80 g. De växer inte samtidigt: vissa tomater är redan mogna, medan andra bara är bundna. Frukten har 8 frön. Smaken på massan är trevlig, söt och sur. Huden är fast. Tomater förvaras vid en lufttemperatur på +16 - 20 ° C.

tomat äggstock

Vanligtvis skördas tomater fortfarande omogna, de mognar under lagring. Upp till 8 kg frukt tas bort från busken, upp till 15 kg från 1 m².

Frukten konsumeras färskt, läggs i sallader, potatismos, pasta, såser, konserver. Deras hud spricker inte under värmebehandling. Men pressa inte ut saften, eftersom massan är för tät.

Fördelar och nackdelar

Bland de viktigaste fördelarna med sorten är följande:

  • frukterna är välsmakande, har en bra presentation;
  • transportabla;
  • sorten är resistent mot torka, frost;
  • har immunitet mot brun fläck och sen blight, är ganska resistent mot andra sjukdomar;
  • har ett högt utbyte;
  • tomater lagras under lång tid och behåller sina konsumentegenskaper.

tomatvård

minuses:

  • vid odling av tomater krävs det att klämma, binda;
  • du kan inte pressa juice ur dem.

Sådd frön

Tomatfrön av Tarasenko-jubileumsorten sås i slutet av mars och plantorna planteras på permanent plats efter 60 dagar. Om du vill plantera plantor i ett växthus kan du så frön 14 dagar tidigare.

Du kan skapa din egen mark genom att blanda 3 delar torv, 2 delar humus och 1 del träaska. Värm upp jorden i ugnen i en timme vid en temperatur på 200 grader.

Lägg frön i en påse och lägg i 15 minuter. i en svag lösning av kaliumpermanganat. Vidare kan du behandla frön med en tillväxtstimulator Immunocytophyte.

När du sådd, gör ett fördjupning mellan frön i lådan på 2 cm, fördjupa dem med 2 cm, dammas med jord. Häll sedan varmt, ordentligt rent vatten från en sprayflaska, täck med folie eller glas, lämna små hål för ventilation. Placera lådan i ett varmt rum med en lufttemperatur på +25 - 30 ° C.

När de första skotten kommer ut, ta bort locket, lägg lådan på en lätt fönsterbräda. När 2 riktiga löv visas dyker du plantorna i en 300 ml behållare. På dagar utan solen, lysa upp buskarna med lampor.

I 14 dagar innan du planterar plantor till platsen, hårdna dem, först ta ut 1 2 timmar till balkongen, och sedan - 3 timmar 4 timmar.

Plantera buskar på ett permanent ställe

På hösten, sprida gödsel och komplexa mineralgödselmedel på marken, gräva upp jorden till djupet av en spade. På våren, häll marken med en lösning av kaliumpermanganat, gräva upp den igen.

Tarasenko klass

När 50 - 60 dagar har gått från sådd av frön, plantera sedan plantorna i marken. Gräv skjutna hål 30 cm djupa, 15 cm breda, gör ett indrag mellan hålen 70 cm. Häll därefter varmt vatten i hålen och vänta sedan tills vätskan svalnar. Plantera genom att placera 1 kvadratmeter m 3 buskar. Om plantan är för långsträckt placerar du den i hålet i en vinkel så att den ligger. Vattna sedan varje busk ordentligt.

Vård

Vattna inte den första veckan efter plantering av plantor på platsen. Binda sedan tomaterna. Kör i pinnarna, håll ett avstånd på 3 m mellan insatserna, lägg bårar på toppen. Dra i tråden i flera rader mellan pinnarna och knyt buskarna. Lossa marken dagen efter vattning eller regn. Lämna 1 - 2 stjälkar, skär av resten. Riv av stegvis upp till 4 cm var tionde dag. Riv av 2 - 3 nedre blad var tionde dag.

Vatten efter att jordens översta skikt har torkat, häll varmt och väl bosatt vatten under roten på kvällen och försök att inte komma på bladen. Vatten en gång var 10 till 14 dagar. Lossa marken efter vattning och regn. Ogräsplanteringar 3-4 gånger per säsong.

tomatsort

För att förhindra svampsjukdomar, behandla tomater 3 gånger per säsong med beredningar med koppar. Undersök buskarna då och då, dra ut ogräs.

Mata plantorna med kväve endast till mitten av sommaren. När 14 dagar har passerat efter plantering av plantor, gödslas sedan med fosfor så att goda rötter växer, och det börjar växa. När tomaterna blommar, mata med kalium.

För att forma buskarna ordentligt när de är 1,5 - 1,7 m höga, klämmer du på toppen. Dessutom plocka bort händerna som inte har fruktat. De första klasarna kan väga upp till 3 kg, så binda dem.

Eftersom tomater mognar ojämnt och samtidigt tas de bort omogna: fruktarna mognar efter lagring.

De mest intressanta recensionerna om sorten:

Andrey, Ufa:

”Jag planterade frön av Tarasenko Jubilee-tomater från företaget Sedek. Plantor odlades i det öppna fältet. Jag formar buskarna till en stam, jag skär av resten. Jag täcker plantorna med folie till 25 juni och tar sedan bort den. Tomater är väldigt läckra - de har en tunn hud som inte spricker när den saltas, köttet är köttigt. "

Natalia, Kursk:

”Förra året odlade jag Tarasenko Jubilee-tomater.Jag körde pinnarna mellan buskarna, skruvade fast krokarna i dem och bandde borstarna på krokarna, eftersom skörden helt enkelt var enorm. "

Tomater kräver noggrann skötsel, men plantering av denna sort ger en mycket stor gröda läckra, läckra tomater.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa