Vad är den optimala temperaturen för odling av tomatplantor

Temperaturen för tomatplantor är en variabel konstant som borde variera beroende på växternas faser. Genom att variera temperaturindikatorerna kan du hålla tillbaka den snabba tillväxten av tomatöverdelar eller orsaka intensiv förgrening av rotsystemet. Med rätt temperatur kan du stimulera frön för att påskynda groddar eller förbereda plantor för plantering i marken. För att odla tomater är det inte mindre viktigt att upprätthålla rätt termometermärke än att vattna snabbt eller utfodra hög kvalitet.

Termisk beredning av frön

Värmebehandling av tomatfrön ingår inte i antalet obligatoriska förfaranden för odling av grödor och inte alla manualer inkluderar denna artikel, men det har noterats att tomatfrön som har genomgått uppvärmning spira mer vänliga och bildar en starkare grodd än ouppvärmda frön. Proceduralternativ beredning av tomatfrön beror på preferensen för ägaren av sommarstugan. Låt oss namnge de viktigaste metoderna för temperaturexponering för tomatfrön:

  • "Vintern" -metoden som användes i slutet av mars - tomatfrön knytas i en knut med en enkel näsduk och hängs bredvid det centraliserade värmebatteriet fram till just ögonblicket av spiring - fram till april - maj;
  • på ett bordslampa locket vänt upp och ner, lägg ett rent pappersark och häll ett tunt lager tomatfrön; uppvärmningstid - tre timmar med periodisk blandning av frön;
  • så att fröna gror snabbare, använd en ugn förvärmd till 50-55 C, där en bakplåt med tomatfrön placeras i två timmar;
  • uppvärmning med vatten används omedelbart innan groddarna fröer - för detta lindas de i en tygpåse och doppas varma i 2,5-3 timmar (50-55 C) vatten; under denna tid tillsätts varmt vatten så att den optimala temperaturregimen hålls.

batteridrivna väskor

Uppvärmning av utsädesmaterialet påverkar kvaliteten på groddningen och påskyndar skördenas timing, tomaten växer snabbare, men för att motstå sjukdomar, förhindra en negativ reaktion av tomatplantor på möjliga kalla snäpp eller överskott (brist på fukt), använd den motsatta metoden för termisk beredning - härdning av tomatfrön vid låga temperaturer.

För proceduren måste tomatfrön läggas i en tefat, fylld med vatten, täckas först med gasväv och sedan med cellofan och placeras i frysen under en dag. I detta fall bör temperaturen inte vara högre än -1 C och inte under -3 FRÅN.Sedan görs kontrast genom att överföra frysta tomatfrön under en annan dag, till förhållanden med vanlig rumstemperatur. Totalt utförs härdning med sådana metoder två till tre gånger. Under bearbetningen kan tomatfrön groddar, och efter att detta inträffar stoppas härdningen.

frön i kylen

Vid vilken temperatur man ska gro frön

En och en halv månad före sommarsäsongens början och den tid då tomatplantorna måste transplanteras i marken planteras groda tomatfrön i plantorbehållare. Från detta ögonblick tills de första groddarna kläcks är den optimala temperaturen för spiring av tomatfrön 21-23 FRÅN.

Under dessa temperaturförhållanden och god jordfuktighet kan du se tomaterna spira efter bara en vecka.

När detta händer placeras lådor med plantor på de lättaste fönsterbrädorna i huset eller på de lättaste områdena i växthuset och försöker sänka den totala temperaturen till kritiskt acceptabla nivåer medan tomaterna spirar. Under dagen är minimitemperaturen för plantor nu 13 C, och på natten 11 C. Liknande acklimatisering under början spirande tomater, måste gå igenom utan att misslyckas, eftersom proceduren är ansvarig för rätt reaktion av unga växter på effekterna av låga temperaturer över noll.

vinst på servetter

Nästa viktiga steg i odling av tomatplantor är att plocka plantorna i separata krukor. Denna procedur är stressande för omogna växter, därför börjar förberedelserna för den 3-5 dagar före manipulation och består i att placera plantor i en temperatur sänkt till 17 C. Om klimatet regleras genom att öppna och stänga fönstret, måste man se till att tomaterna inte befinner sig i ett dragfritt område.

Utseendet på kotyledonösa löv fungerar som en signal om att tomatplantor är redo för plockning. Tomatplantor begravdes i förberedda behållare till själva bladen och vattnas med vatten som hålls vid rumstemperatur i tre dagar. Sedan är tomaterna skuggade, utan att begränsa passagen för tillräcklig ventilation för en hälsosam tillväxt, och skyddet avlägsnas först efter tre dagar, när växterna är väl rotade.

koppar med jord

Efter plockning sänks temperaturen för odling av tomatplantor, så att den närmar sig de indikatorer som motsvarade vård av nyligen grodd frön - det vill säga på dagtid 19-21 C, och på natten 12-14 C. En sådan kompetent anpassning kommer senare att möjliggöra bildning av riklig blomning med en ganska blygsam utveckling av grönska till det nedre fruktklyngen.

efter plockningen

Vilken temperatur behövs för att plantera plantor i marken

Efter uppträdandet av det femte bladet är det inte längre rationellt att hålla plantorna i en kruka, eftersom det börjar växa snabbt och bilda toppar. 10-14 dagar före transplantation till en permanent plats härdas tomatplantor genom gradvis närmar sig förhållanden som kommer att bli normen för växten och bör därför inte orsaka obehag.

För att börja härda, välj en varm dag utan nederbörd före plantering. Tomatplantor utsätts i växthuset med ramarna avlägsnade eller på balkongen i en halvtimme, nästa dag i en timme, och så vidare, vilket ger växternas tid att lufta upp till sex timmar. Tre dagar före transplantation måste plantorna lämnas i växthuset över natten.

första landning

Det är bara möjligt att överföra växter till öppen mark när risken för frost i ditt område reduceras till noll. Varje subzerotemperatur för tomatplantor är destruktiv och för hög (mer än 30 C) även om graden av motstånd mot värme ökar i anläggningen när den närmar sig mognad.

Den optimala temperaturen för plantor hålls väl i växthuset, men det är viktigare här än att skydda tomaterna från kylan, för att förhindra att växterna överhettas. Om du inte regelbundet öppnar ramarna eller lämnar dörren kvar kan tomtplantor helt enkelt baka i det skapade mikroklimatet.

buske under jord

Du kan reglera temperaturen genom att spruta med urea utspädd i vatten i en svag koncentration - 2 tesked urea per hink vatten. Denna lösning stimulerar också utvecklingen av busken och tomatplantorna växer snabbare.

varmt väder

Rädda tomater från sommarvärme och vårfrost

Tomatplantor som planteras i öppen mark är särskilt beroende av påverkan av solljus, som inte bara påverkar växterna, utan också jorden, torkar ut den och skadar rotsystemet. Det är möjligt att förhindra sprickbildning i marken och "attrahera" den största möjliga mängden fukt till tomatplantorna, i form av morgondagg, genom mulchning med halm eller nyklippta ogräs. På den sida där solstrålarna brinner sängarna under dagsljus är det nödvändigt att skapa en naturlig sköld över tomatplantorna i förväg genom att plantera majs, jordskock eller solros.

fly från värmen

När du odlar tomatplantor är det viktigt att du inte skyndar dig att transplantera i öppen mark, korrekt bedöma de möjliga väderlinserna i din region. Men det händer att frost kommer i mitten av juni, när tomatplantor redan börjar släppa fruktkluster och hela grödan hotas. I den här situationen behöver du ett mobilt och snabbt installerat skydd i form av aluminiumbågar, över vilka filmen är sträckt. Om frost föll på marken strax efter transplantation av tomatplantor, kan du skydda växterna individuellt genom att konstruera en tillfällig mössa från en plastflaska med en avskuren hals över varje.

flaskor från frysa

Som du kan se av artikeln är det inte mindre viktigt att skydda tomatplantor på en temperaturnivå än att fukta jorden eller skapa ett bekvämt näringsmedium. Från och med det ögonblick då fröns groddtemperatur ställs i spetsen för processen att lägga framtida skörd och slutar med noggrant skydd av växande växter från värme och kyla i ett öppet område, är det just att upprätthålla den optimala termometerskalan som hjälper till att bevara tomatskörden och göra den till ett beundringsobjekt för andra.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa