Vad är bestämmande och obestämda tomatsorter, som är bättre

Vintern är den bästa tiden att planera din sommarstuga och välja tomatsorter för plantering i din trädgård eller växthus. När du väljer grönsaker kan du hitta bestämma och obestämda tomater. Många odlare går vilse när de ser dessa definitioner. Men om du studerar dessa typer av tomater, kan du förenkla processen att välja de mest lämpliga sorterna tomater för plantering.

Kort beskrivning

Det är ganska svårt för nybörjare att förstå vilka obestämda och avgörande sorter är. Därför rekommenderas att du bekanta dig med deras korta beskrivning i detalj.

Obestämd variation

Obestämda tomater skiljer sig från andra typer av höga buskar som växer under lång tid. Under dess utveckling kan höjden på anläggningen nå en och en halv meter. Vissa obestämda tomatsorter kan dock växa upp till sex meter. En av de högsta och mest kända arterna är bläckfisken.

En sådan växt har ett utvecklat rotsystem och har god förgrening. Det har också utmärkta avkastningar både i grönsaksträdgårdar och i växthus. Men de odlar ofta obestämda sorter av tomater för öppen mark, eftersom det är ganska svårt att odla sådana höga buskar i växthus.

Det är mycket lönsamt att odla en obestämd sort i växthus, eftersom växtsäsongen under sådana förhållanden ökar flera gånger. Ibland ökar dess varaktighet till ett och ett halvt år. De mest kända och utbredda växthusartarna är "De Barao" och "Tjurhjärta».

obestämda tomatfrön

När du odlar dem måste du ta itu med konstruktionen av speciella spalter för att binda höga buskar. De måste också fästas regelbundet. Om detta inte görs, kommer många extra grenar att dyka upp på huvudstammen, varför antalet äggstockar kommer att minska.

Bildandet utförs på flera sätt. Oftast formas de till en stam men under odling i växthus kan de formas till två.

Determinant

Varje nybörjare bör veta vad en avgörande sort betyder.

Determinerande tomater är mycket låga - deras genomsnittliga höjd är cirka 60-70 cm. Under tillväxt bildas inte mer än fem kluster. I detta fall börjar den första att dyka upp efter att sex fullblodiga blad växer på växten. En sådan tomat växer tills det femte klustret dyker upp, varefter dess tillväxt slutar helt. Sådana växter är mycket efterfrågade, eftersom de växer bra under nästan alla förhållanden.Men avgörande tomater växer bäst i tempererade områden.

I regioner med låga temperaturer är de bästa tomatvarianterna för växthus populära. I vissa fall planteras de i växthus och i de södra regionerna. Bestämmande varianter av tomater för växthus fästs inte ner, eftersom de är väldigt kompakta. De är bundna endast om växten växer upp till 80 cm och det finns mycket frukt på den, på grund av vilken busken kan gå sönder.

Skillnader i sorter

Den bestämande och obestämda sortens tomater skiljer sig från de flesta andra under deras frukt. De senare mognar inte samtidigt, utan vid olika tidpunkter. Det är tack vare detta att skörden skördas inom flera månader. Samtidigt kan 15 kg frukt erhållas från en tomatbuske.

Det är känt att de avgörande tomatvarianterna bär frukt mycket tidigt. Alla frukter mognar nästan samtidigt, så frukten är inte så lång. Även om alla odlingsförhållanden är uppfyllda överstiger inte utbytet tio kilo frukt.

skillnader mellan determinant och obestämda tomatsorter

Det finns en lista över tecken med vilka dessa växter kan skilja sig under de första dagarna av deras liv:

  1. Skillnaden kan ses inom 5-7 dagar efter det att de första skotten dyker upp. I detta fall kännetecknas växten av ett cotyledonöst knä. I bestämande tomater växer den upp till tre centimeter och i obestämda tomater - upp till fem.
  2. Det är mycket lättare att hitta skillnaden på mogna buskar. För att göra detta, titta bara på platsen för blommor. I avgörande buskar är den belägen under det sjunde eller sjätte bladet. Blomställningar av andra tomater finns under det nionde bladet.
  3. Att hitta skillnader blir svårare efter att borstar visas på buskarna. För att skilja arter standardtomater, måste du räkna hur många löv som växer mellan borstarna. Bestämmande har mindre än tre och obestämda har exakt tre blad.

Du kan också skilja växter med hjälp av en skjutning. Om det inte slutar efter borsten, är det en avgörande tomat.

Typer bestämande tomater

För att fullständigt förstå vad bestämande tomater är måste du ta reda på vilka typer av sådana tomater som finns. Det finns tre huvudtyper med olika särdrag.

Semi-determinanten

De förväxlas ofta med obestämda, eftersom de har samma typ av förgrening. Denna tomat utvecklas aktivt tills de första tio borstarna dyker upp, varefter tillväxten börjar sakta. Äggstockar i halvbestämmande växter läggs varannan blad. I det här fallet visas det första efter det sjunde bladet.

Determinant

Denna sort skiljer sig från resten genom att deras skott helt slutar växa efter de sex första bladen visas. Skjutväxten slutar med utseendet på blommborstar. De bildas under det sjätte riktiga arket.

tomater växer i trädgården

Superdeterminant

De tillhör de tidiga mogna varianterna och lägger sina blommarkluster varannan blad. Efter bildandet av fem löv börjar en skott dyka upp, i slutet av vilken en peduncle bildas.

Bestämmande sorter

Innan du odlar, bör du förstå att det finns många sådana avgörande tomater. Det finns de bästa sorter som många trädgårdsmästare odlar.

turbojet

Denna hybrid uppföddes för bara några år sedan. Grönsaksodlare köper snabbt det, så ibland är det ganska svårt att hitta den till försäljning.

tomatfrö turbojet

Turbojetomaten tillhör den superbestämmande arten. En vuxen busks höjd når 40 cm. Det är omöjligt att förvandla den till söner, eftersom de flesta av frukterna är bildade på dess stegen. De är ganska små - deras vikt är bara 70 gram. Men du måste fortfarande binda buskarna, eftersom det bildas mycket tomater på växten, vilket kan bryta busken.

Många vet inte när de ska plantera en turbojet-sortiment för plantor. Det bör planteras i mitten av mars, så att den mogna grödan kan skördas i början av juli. Den största fördelen är motståndskraft mot kallt väder. Detta innebär att den avgörande tomatsorten ger ett bra utbyte i mittbanan. När de odlas i södra regioner, bör bladen inte rivas ur buskarna, eftersom de skyddar frukterna från solstrålarna.

Alfa

Hybrid avser sorter som börjar mogna mycket tidigt. Alpha är utmärkt för plantering i kallare områden i landet. Den största skillnaden är att sådana tomater omedelbart kan planteras i marken utan växthus. Bokstavligen 90 dagar efter plantering börjar växterna i det öppna fältet sjunga frukterna. I regioner med varmare klimat mognar tomater bättre.

Det har raka stjälkar täckta med blad, som liknar potatisblad. Determinerande tomatbetning utförs inte på hela busken. Vi rekommenderar att du tar bort stegen bara längst ner i den.

Busken är täckt med röda små tomater som väger cirka 60 gram. Du kan få ungefär sju kilo tomat från en buske. Frukten används ofta för kulinariska syften för att konservera och tillverka grönsaksallad.

volym alfabuskar

Den avgörande tomatsorten är resistent mot de farligaste sjukdomarna. Den snabba mogningen gör att du kan få en skörd innan sen blight och många andra farliga sjukdomar.

För bästa utbyte sås frön i ett upplyst område med bördig jord. När du växer måste du regelbundet sprida unga buskar och lossa jorden.

Valentine

Denna avgörande variation av tomater för öppen mark skapades. Dess buske är täckt med få blad. Detta innebär att den kan odlas i kallt klimat. Höjden på buskarna överstiger inte 60 cm, vilket gör att du helt kan överge strumpeband och klämma.

valentine tomat look

Under odlingen visas ett stort antal frukter på buskarna, som, när de är mogna, färgas röda med en orange nyans. Varje tomat väger cirka 85 gram. Utbytet är inte särskilt högt, men heller inte för litet. Om 5-7 buskar växer på en kvadratmeter, kan 15 kg skörd erhållas från dem.

De viktigaste fördelarna med Valentina inkluderar:

  • motstånd mot svår torka;
  • lätt att växa;
  • transporterbarhet;
  • sjukdomsresistens.

Explosion

Skapades på grundval av en sort som kallas Vit fyllning. Den är kallbeständig, produktiv och lätt att odla. Du kan plantera en explosion i växthus och grönsaksträdgårdar. I det här fallet är det inte ens nödvändigt att gödsla tomaten.

tomatfrö explosion

En vuxen buske kan växa upp till 60-70 cm. Inom 100 dagar efter plantering kan du få den första grödan som väger mer än 200 gram. När det odlas i växthus kan detta värde öka. Explosionen används aktivt för att skapa sallader och konserver.

Slutsats

Att förstå vad en bestämmande sort är är ganska enkelt. För att göra detta räcker det att studera dess huvudsakliga egenskaper och andra särdrag.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa