Egenskaper och beskrivning av Chukhloma-tomatsorten, dess utbyte

Tidigare användes dacha enbart för rekreation. Men i dag, i förortsområden, kan du alltmer se de bäddar där olika grönsaker odlas. Tomater är särskilt populära här. Detta är inte förvånande. När allt kommer omkring kan de användas för att laga olika rätter, inklusive konserver. I dag på marknaden kan du hitta frön av olika tomatsorter. En av dessa är Chukhloma-tomaten.

Beskrivning av Chukhloma tomater

Chukhloma tomater är en mångsäsongsort. De mognar om 110-115 dagar. Växtens höjd når mer än 2 m. Tomater av denna sort är avsedda för plantering i öppen mark eller växthus. I det senare fallet måste naturligtvis en ganska besvärlig struktur upprättas. Om växthuset är litet kommer det att påverka växterns normala tillväxt. Som ett resultat är en minskning av utbytet möjlig.

Viktigt: Chukhloma-tomater är svåra att odla på balkonger. Detta är värt att överväga för dem som vill plantera sådana grönsaker i sin lägenhet.

Chukhloma-sorten har ett relativt högt utbyte. Borstar bildas på buskarna. Var och en av dem mognar från 10 till 12 frukter. Med korrekt skötsel kan upp till 5,5 kg tomater skördas från en buske. När man planterar en växt på en plats är det värt att följa ett schema enligt vilket det finns 0,2 m per buske2... Således planterade jag inte mer än 5 växter på en kvadrat.

Experter rekommenderar att följa detta schema. Om det finns fler buskar leder detta till onormal utveckling. Som ett resultat reduceras utbytet avsevärt.

För- och nackdelar med sorten

Chukhloma tomater har många fördelar. Bland de viktigaste är:

  • hög produktivitet;
  • resistens mot många sjukdomar, och i synnerhet fusarium, kladosporium, mosaik;
  • förmågan att växa i olika regioner;
  • praktiskhet.

chukhloma tomat

När det gäller den sista punkten är det värt att notera här att frukterna av denna sort kan lagras under lång tid. De har också ett försäljningsbart utseende och är anpassade för transport.

Om vi ​​pratar om nackdelarna, är det värt att notera några svårigheter att växa växter i jord. Eftersom busken växer ganska hög måste den knytas säkert... Det är också värt att notera att sådana växter på grund av deras tillväxt inte är lämpliga för odling i regioner med en ganska stark vind, vilket kan bryta dem.

ett bricka med tomater

Frukt

Chukhloma tomater har en ljus orange nyans. Vikten av en frukt kan nå 120 gram. Naturligtvis måste du följa alla regler för att odla en växt för att uppnå detta resultat. Det är ganska enkelt att skilja Chukhloma från andra sorter.Frukterna är bananformade, har fast hud och köttigt kött. På grund av detta används de ofta för konservering av hela frukt och till försäljning, vilket bekräftas av många recensioner.

Viktigt: För att säkerställa höga utbyten är det nödvändigt att beakta att de bästa föregångarna för Chukhloma-tomater är dill, persilja, zucchini, blomkål och morötter.

Som beskrivningen av sorten indikerar, kännetecknas Chukhloma-tomater av deras höga transportabilitet och långvariga lagring. Det är därför de är mycket populära bland bönder. Frukten odlas inte bara för försäljning utan också för konservering. De kan också användas för beredning av olika rätter och för ren konsumtion.

tomater i skuggan

Hur man odlar en tomat korrekt

Som noterats odlas Chukhloma tomater ofta för försäljning. Detta innebär att huvuduppgiften är att samla in en stor skörd. Detta kan säkerställas genom korrekt skötsel av växten. Tomater odlas med följande teknik:

  1. Förbered frön för sådd. Här räcker det att följa det klassiska schemat. Till att börja med blöts frön i ett par dagar i en tillväxtstimulator. Sprid sedan på ett tefat eller en platt platta. Täck sedan dem med en fuktig trasa. Detta ger optimala förhållanden för snabb frögroning.
  2. När fröna rotar planteras de i beredda krukor. Det är värt att notera här att det tar 1,5 månader att mogna plantor som kan planteras i oskyddad jord. Denna information kommer att behövas för dig som vill noggrant planera kursen för att odla tomater till salu.
  3. När plantorna mognar och blev starkare planterade jag dem i sängarna eller i växthuset. I detta fall är det värt att följa planteringssystemet, enligt vilket för en normal växttillväxt krävs en plats på 50 x 40 cm.

buske av mogna tomater

När du odlar en tomat bör du följa några regler. Marken runt busken bör ogräs och lossas med jämna mellanrum. Specialister rekommenderar att man är särskilt uppmärksam på utfodring. Kvävegödselmedel används ofta för detta. När det gäller vattning är det bäst att använda varmt vatten.

Med jämna mellanrum är det värt att lägga till specialmedel till det, som ger växten alla nödvändiga ämnen.

Sjukdomar och skadedjur

Som kännetecknen visar är Chukhloma-tomater mycket resistenta mot sjukdomar som kladosporium, fusarium och tobaksmosaik. Öppen mark är farligt för tomater. Det finns virus som kan orsaka betydande skador på växten:

frukt i buskarna

  1. Sen kärlek. En vanlig sjukdom som manifesterar sig i en vitaktig plack belägen på bladets undersida. Påverkade tomater är täckta med ovala fläckar som har en mörkgrå nyans. Med tiden utvecklas och penetrerar de djupare, mer och mer påverkar fostret.
  2. Altern. En lika vanlig sjukdom som kan drabba växter, både i det öppna fältet och i växthus.
  3. Cladosporium. Oftast påverkar det bladen på växter som växer i växthus.

I närvaro av sådana sjukdomar är det nödvändigt att omedelbart börja behandla dem. Detta kommer att bevara avkastningen.

Det finns inga recensioner, var först med att lämna det
Just nu tittar på


gurkor

tomater

Pumpa